iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
25. 2. 2018
08:00 na ČT :D

1 2 3 4 5

4 hlasy
7374
zhlédnutí

Draci v hrnci

Pohanka a zelí všechny rozveselí

Oskar a jeho ohniví kamarádi vás naučí, jak uvařit jednoduché recepty.

20 min | další Děti a mládež »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Draci v hrnci

  • 00:00:01 ZÍVNUTÍ
  • 00:00:07 -Valašský kontrabáš?
    Kontrabáš?
  • 00:00:11 -Ale to je hudební nástroj!
    -A klavír uvařit nemůžeš?
  • 00:00:17 -A chrámové varhany
    bys ohřát nechtěl?
  • 00:00:20 -Já je sním i studené.
  • 00:00:22 -Kontrabáš je přece
    zapečená pohanka s brambory!
  • 00:00:26 -Tak tu mám taky rád!
  • 00:00:28 -A já mám ráda...
    -Valaský kontrabáš?
  • 00:00:31 -Reggae!
    -Jo!
  • 00:00:33 ZPĚV
  • 00:00:35 -Jo, kontrabáš máš,
    a ne že ne,
  • 00:00:38 nade všecko rád,
    já ho miluju!
  • 00:00:44 Kontrabáš rád jíš se vším,
    i když nemáš hlad,
  • 00:00:50 valašský je mňam.
  • 00:00:53 -Kvok, kvok, kvok,
    kontrabáš valašský!
  • 00:00:56 To je mňamka,
    kvoky kvok! Mňam!
  • 00:00:59 -Nemáš tady nějaké kameny k jídlu?
    -To je Barča.
  • 00:01:05 -Už mám v sobě několik soch,
    dlažební kostky
  • 00:01:11 a valící se kameny Rolling Stones.
  • 00:01:15 -Je kamenožroutem.
    Má hlad, a proto míří na Valašsko.
  • 00:01:19 Tam se prý kameny rodí na poli.
  • 00:01:21 -Vaříš kameny?
    -Ne, já vařím pohanku s brambory.
  • 00:01:25 -To někdo jí?
    Vždyť je to moc měkké!
  • 00:01:30 -Kameny se do břicha strkají
    jen vlkovi.
  • 00:01:33 -Nebo ségře!
    -Vlci jí taky kameny?
  • 00:01:37 -To ne, ale v pohádce
    o Červené Karkulce
  • 00:01:40 dají vlkovi do břicha kameny,
    aby ho utopili.
  • 00:01:43 -No to je teda humorné!
    -Humorné?
  • 00:01:48 -Zemětřesení!
    -Ať už jde na to Valašsko!
  • 00:01:53 -Kamenožrout se směje?
    To je ale neštěstí!
  • 00:02:04 -Valašsko je krajina kopcovitá
    a říká se,
  • 00:02:07 že zde končí chleba
    a začínají kameny.
  • 00:02:10 Po staletí to byl chudý kraj,
  • 00:02:12 protože úrodnou nížinu
    na Valašsku prostě nenajdeme.
  • 00:02:15 -A všichni Valaši jsou příbuzní.
  • 00:02:17 Taky znáte tu písničku:
    My jsme Valaši, jedna rodina!
  • 00:02:22 -Ale to je jen takový příměr.
    Valaši by se pro své krajany rozdali,
  • 00:02:27 ale cizím se zdají
    divocí a nepřístupní.
  • 00:02:30 Říká se, že část Valachů
    připutovala z divokých hor
  • 00:02:34 a v údolích východní Moravy
    začali chovat ovce.
  • 00:02:37 Postupně tak proměnili nepropustné
    horské svahy na malebné pastviny
  • 00:02:41 s typickými dřevěnými roubenkami
    a stády oveček.
  • 00:02:45 -To by se mi líbilo,
    pást ovce uprostřed kopců.
  • 00:02:48 -Vypadá to romanticky,
    ale když si uvědomíme,
  • 00:02:51 že děti musely chodit přes kopce,
    Valaši říkají přes kotáry,
  • 00:02:56 v létě i v zimě několik kilometrů
    do školy pěšky,
  • 00:02:59 navíc mnohdy bez pořádných bot,
    to už taková romantika nebyla.
  • 00:03:04 -Co Valaši
    v neúrodných kopcích pěstovali?
  • 00:03:07 -Tradovalo se,
    že místo obilí na poli roste kamení,
  • 00:03:10 protože i když ho hospodáři
    z pole pořád sbírali,
  • 00:03:13 další den je tam našli znovu.
  • 00:03:16 Z obilovin se sadilo žito,
    proso a pohanka.
  • 00:03:18 Ze zeleniny nejvíce zelí a tuřín.
  • 00:03:21 Až postupně se do valašského
    hospodářství dostaly brambory.
  • 00:03:25 -Valaši pěstují také švestky.
    -Ano.
  • 00:03:27 Švestky, na Valašsku zvané trnky,
    jsou důležitou součástí
  • 00:03:31 zdejší kuchyně.
  • 00:03:33 Napříč celou zemí i v zahraničí
    jsou Valaši známí
  • 00:03:36 pro svoji výbornou trnkovici,
  • 00:03:38 to je alkohol vyráběný
    z místních švestek.
  • 00:03:42 Trnky se také sušily nebo se z nich
    vyráběla trnková povidla,
  • 00:03:46 trnková omáčka či knedlíky.
  • 00:03:58 -Vážení příznivci
    slepičího zpravodajství,
  • 00:04:02 to, že chudí Valaši neměli
    tolik laskomin, jako my dnes,
  • 00:04:07 je všem úplně jasné.
  • 00:04:09 Ale i obyčejný chleba byl
    pro pastevce na Valašsku
  • 00:04:13 veliká delikatesa.
  • 00:04:16 Hospodyňky ho pro jistotu zamykaly
    a na stůl ho nikdy nedávaly čerstvý,
  • 00:04:21 protože věděly, že čerstvý chleba
    by před nájezdem hladové rodiny
  • 00:04:26 jen těžko přežil.
  • 00:04:29 Proto se chléb po upečení
    nechával zaležet.
  • 00:04:32 Kvok, to já si pochutnám
    i na suchých drobcích,
  • 00:04:36 když na to přijde!
  • 00:04:39 ZPĚV
  • 00:04:41 -Děda, to je pravý Valach,
    v sadě šlechtí trnky,
  • 00:04:46 má z nich barel slivovice,
    povidel dva hrnky.
  • 00:04:54 -Tak, oškrábeme si hezky brambůrky.
    -Aby sis neoškrábal prstíky, Oskárku!
  • 00:04:59 -A neřízni se,
    když takhle hezky krájíš.
  • 00:05:02 -A dáme to do hrnce a zalijeme vodou.
    -Tak, trošku to osolíme.
  • 00:05:07 -Aby byly hezky slané.
    A přidáme kmín.
  • 00:05:10 -A pěkně si je povaříme.
    -Podívej, co to je!
  • 00:05:14 -To je taková kroupovitá pohanka.
    -Pohanka, to se taky jí?
  • 00:05:20 -Ano. Posolí se to trochu,
    dá se tam trocha majoránky, tak.
  • 00:05:25 -To je z dálnice?
    -Nebo z barikády?
  • 00:05:29 -Mňam. Já mám taky recept
    na úžasné pochutnáníčko.
  • 00:05:36 -Třeba na horké kameny, že?
    -Ne. Na křemeno-vápeno-žulo.
  • 00:05:40 -To je něco jako vepřo-knedlo-zelo,
    ne?
  • 00:05:43 -Ale nejradši mám břidlicovou.
    -Myslíš svíčkovou?
  • 00:05:50 -Je z břidlice, která je všude.
    A jak se krásně jemně láme!
  • 00:05:57 -Z takového jídla bych měl
    leda tak žlučníkové kameny.
  • 00:06:05 -Do hor se my krysáci
    zrovna nehrneme.
  • 00:06:08 Raději zůstáváme při zemi!
  • 00:06:12 -A co takhle valašský koláč
    zvaný frgál, ten by sis nedal?
  • 00:06:17 Frgály jsou místní specialita
    známá už stovky let.
  • 00:06:21 Dostaly se dokonce
    na seznam potravin Evropské unie
  • 00:06:25 s chráněným zeměpisným označením.
  • 00:06:27 Takže pravý frgál se může dělat
    právě jen na Valašsku.
  • 00:06:32 -Ó, to je jiná.
  • 00:06:34 Takový frgál je lepší delikatesa
    než pravý parmazán!
  • 00:06:40 -A přitom původní pojmenování frgál
    znamená nepovedený koláč,
  • 00:06:45 řekněme trhanec.
  • 00:06:47 Dnes je to ale
    vyhlášená valašská sladkost.
  • 00:06:50 Velký kulatý koláč z kynutého těsta
    pokrytý tvarohem, mákem
  • 00:06:54 nebo náplní ze sušených hrušek.
  • 00:06:57 -Tohle nejsou sušené hrušky,
    ale povidla.
  • 00:07:02 -To poznám!
    -Ale kdepak.
  • 00:07:05 Valaši mají staletím
    prověřený recept,
  • 00:07:07 kdy sušené hrušky namočí,
    povaří, pomelou
  • 00:07:11 a s několika přidanými pochoutkami
    promíchají a dají na koláč.
  • 00:07:16 Základem ale zůstávají
    celé sušené hrušky.
  • 00:07:19 -Tak tohle vypadá hodně dobře.
    Bratři a sestry, stěhujeme se do hor!
  • 00:07:27 -A to zdaleka není
    jediná valašská dobrůtka.
  • 00:07:30 Často se na Valašsku pekly,
    jak Valaši říkají,
  • 00:07:33 pagáče se škvarkama.
  • 00:07:35 Trvanlivé pečivo z nekynutého těsta,
  • 00:07:38 které se do valašských hor
    dostalo ze Slovenska
  • 00:07:41 stejně jako velmi oblíbené
    bramborové halušky s brynzou.
  • 00:07:44 -A co masíčko?
  • 00:07:47 -Maso se na Valašku jedlo
    jen v bohatých rodinách.
  • 00:07:50 Chudí pastevci maso neviděli
    třeba i několik měsíců.
  • 00:07:54 V každé roubence
    se sice chovaly ovce,
  • 00:07:57 ale měli je na mléko
    a zpracovávali ovčí vlnu.
  • 00:08:00 Slepice chovali Valaši pro vajíčka.
  • 00:08:02 Chovat zvířata pro maso
    si mohli dovolit jen ti bohatší.
  • 00:08:16 -Nakrájíme si pěkně cibulku.
    -A dej mi ji do pusy.
  • 00:08:20 -Ne, ne, ne.
    To se musí hezky osmahnout.
  • 00:08:23 -Nakrájíme si hezky páreček.
    -Nebo klobásku, tak.
  • 00:08:28 -Uzené, to mám hrozně rád!
    -Mně se sbíhají sliny!
  • 00:08:33 -Podívej se na tu pánvičku,
    jak je plná.
  • 00:08:36 -Jé, to je krása!
  • 00:08:45 -Který mi víc sluší?
    Stříbrný, anebo zlatý?
  • 00:08:50 -Vždyť je to jedno.
    Stejně to nakonec sníš.
  • 00:08:53 -No, to máš pravdu.
    Ale co je lepší mít v žaludku?
  • 00:08:59 -V žaludku?
    Valašský kontrabáš!
  • 00:09:02 -Tys ještě žádný kamínek neochutnal,
    a už děláš závěry?
  • 00:09:08 -Když jsem byl malý,
    snědl jsem skleněnou kuličku.
  • 00:09:12 -No vidíš!
  • 00:09:14 -No a celá rodina potom čekala,
    až ji zase vrátím.
  • 00:09:22 -Víte, že v jednom valašském městě
    pečou slavné pečivo,
  • 00:09:26 které vůbec není k jídlu?
  • 00:09:29 Ve Vizovicích vyrábějí
    tradiční vizovické pečivo.
  • 00:09:33 Pokud by ho někdo ochutnal, nejspíš
    by ale musel navštívit zubaře.
  • 00:09:38 Je totiž pěkně tvrdé
    a používá se pouze jako ozdoba.
  • 00:09:42 Těsto se vyrábí jen z mouky a vody,
    někdo přidává i trochu octa,
  • 00:09:47 a ručně se z něj tvarují
    zvířecí figurky,
  • 00:09:50 které mají své symbolické významy.
  • 00:09:53 Třeba veverka je symbol
    hospodárnosti,
  • 00:09:55 žába dostatku pitné vody
    a štír je symbolem bohatství.
  • 00:10:07 ZPĚV
  • 00:10:10 -Co bys dal na frgál,
    kdybys ho měl péci?
  • 00:10:14 Zmrzlinu, šlehačku,
    dva řízky kuřecí.
  • 00:10:21 -Valaši přišli na Moravu
    s uměním pást ovce tam,
  • 00:10:26 kde jiná domácí zvířata nepřežijí.
  • 00:10:28 Vyšlechtili totiž velmi odolný
    druh ovce, kterým se říká valaška,
  • 00:10:33 a ta je dnes na moravských
    horských pastvinách jako doma.
  • 00:10:36 -Valaška je zvláštní druh ovcí.
    Rohy nemají jen berani, ale i ovce.
  • 00:10:42 -Dříve pastevci zůstávali
    se stádem ovcí v horách
  • 00:10:45 a přespávali v malých domcích,
    kterým se říkalo salaše.
  • 00:10:49 O stádo se staral bača
    a měl na starost nejen chov ovcí,
  • 00:10:53 ale také výrobu sýra.
  • 00:10:55 -Takže se sýr vyráběl
    přímo na salaši?
  • 00:10:58 -Ano. A ovčí sýr byl pro Valachy
    zásadní potravina,
  • 00:11:02 která jim dodávala
    potřebné bílkoviny.
  • 00:11:05 Nejznámější místní sýr je brynza.
  • 00:11:08 Tu znají také sousední Slováci
    a na Valašsko i na Slovensko
  • 00:11:12 ji přinesli před staletími
    osadníci z rumunských Karpat.
  • 00:11:16 -Takže brynza pochází z rumunských
    hor? No teda.
  • 00:11:20 -Ano. Ale sýry si vyráběla
    každá domácnost.
  • 00:11:23 Syrovátka, která zbyla
    při výrobě sýrů, se vařila a pila.
  • 00:11:28 Říkalo se jí žinčica.
  • 00:11:30 Často se z mléka vařily
    také různé polévky a omáčky.
  • 00:11:34 Domikát je polévka z peprné brynzy.
  • 00:11:37 Z kyselého mléka
    se zase vařila mrvenica.
  • 00:11:40 -Hezky vysypeme pohanku do mísy
    a zasypeme to bramborami.
  • 00:11:45 -A hlavně tam dáme ten párek.
    -A přidáme česnek.
  • 00:11:49 -Česnek je ze všeho nejlepší,
    to se nám bude krásně chrlit oheň!
  • 00:11:53 -Já ho miluju.
    -Já taky, protože je hrozně zdravý.
  • 00:11:57 -Dej ho tam hodně.
    Přidej ho tam hodně!
  • 00:12:00 -Opepříme, osolíme,
    majoránku tam dáme.
  • 00:12:04 -Mně se sbíhají sliny!
    -Já to sním teď hned.
  • 00:12:08 -Ne, ještě počkej. Zamícháme to.
  • 00:12:10 -Chtěl bych něčím být!
    -Vždyť už jsi! Jsi kamenožroutem.
  • 00:12:16 -No jo, ale já chci být užitečný!
    -Buď těžítkem.
  • 00:12:20 -Tak buď třeba havíř.
  • 00:12:22 -To by nešlo,
    já bych jim ujídal uhlí.
  • 00:12:25 -Tak pracuj na stavbě!
  • 00:12:28 -To jsem už zkoušel,
    ale snědl jsem jim základní kámen.
  • 00:12:32 -Už vím! Můžeš jíst kameny
    na golfovém hřišti!
  • 00:12:39 -A to by šlo!
  • 00:12:41 ZPĚV
  • 00:12:43 -Prší, prší v Meziříčí,
    dávám sbohem svému rýči,
  • 00:12:48 v suchu baštím křížaly,
    půdu ryjou žížaly,
  • 00:12:53 v suchu baštím křížaly,
    půdu ryjou žížaly.
  • 00:12:59 -Kdysi pod Lysou horou žil Ondra,
    syn bohatého sedláka,
  • 00:13:04 kterého otec poslal dokonce studovat.
  • 00:13:07 To tehdy mohl málokdo.
    Ale Ondra na studiích nevydržel.
  • 00:13:12 Nelíbilo se mu, jak jsou chudí
    využívání panskou vrchností,
  • 00:13:16 a protože byl divoké povahy,
    utekl do beskydských lesů
  • 00:13:20 a přidal se ke zbojníkům.
  • 00:13:22 Pro svou chytrost se zakrátko
    stal hlavním zbojníkem
  • 00:13:26 a mezi ostatními si nejvíc
    oblíbil kamaráda Juru.
  • 00:13:30 Zanedlouho byli Ondráš a Juráš
    nejznámějšími zbojníky v kraji.
  • 00:13:35 Říkalo se, že Ondrášovi ani
    kulka z pistole neublíží,
  • 00:13:39 navíc že u sebe nosí kouzelný obušek,
    kterým nad každým zvítězí.
  • 00:13:44 Jenže Juráš na svého kamaráda žárlil,
    a tak jednou v nestřežené chvíli
  • 00:13:50 vzal Ondrášovi obušek
    a nečekaně ho zabil.
  • 00:13:53 Myslel si, že když odevzdá
    mrtvého Ondráše soudu,
  • 00:13:57 dostane za něj odměnu.
  • 00:13:59 Ale nakonec byl sám zajat a popraven
  • 00:14:02 a Ondráš se stal slavným
    i po své smrti.
  • 00:14:05 Pojmenovali po něm typický
    valašský řízek obalený v bramboráku.
  • 00:14:30 -Tak, vymažeme pekáček.
  • 00:14:33 -Máslíčkem, ať to pěkně klouže
    a hlavně ať se na to nic nepřilepí.
  • 00:14:38 -Pěkně to na něj vysypeme
    a srovnáme to.
  • 00:14:42 -A dáme to jistě do trouby
    na 1 850 000 °C.
  • 00:14:48 -Ty bys to všechno hned spálil!
    -Proč?
  • 00:14:52 -Protože to je moc, víš?
    -A kolik teda?
  • 00:14:56 -Na 220 °C.
  • 00:14:59 -Chystáš se na maturitu?
  • 00:15:02 -Co to děláš, kamenožroute?
    Studuješ kameny?
  • 00:15:06 -Ano. Chci poznat sám sebe.
    -A proč máš zavřené oči?
  • 00:15:11 -Sahám na kameny.
    A ten, který mi dělá dobře, sním.
  • 00:15:17 -No a jíš i lidi?
    -Fuj, pořád vibrují.
  • 00:15:23 To kámen,
    ten má v sobě klid staletí.
  • 00:15:28 -Asi proto chutná některým pejskům.
  • 00:15:31 -To spíš potřebují
    doplnit nějaké minerály.
  • 00:15:35 -Jako ovečkám!
    Ty taky potřebují sůl a minerály.
  • 00:15:43 -Ovečky jsou úžasná zvířata,
    která svým chovatelům poskytují
  • 00:15:47 nejen mléko,
    ale i hustou vlnu ze svých kožíšků.
  • 00:15:50 To byste se divili,
    na co všechno se taková vlna hodí.
  • 00:15:54 Můžeme z ní uplést svetr,
    plstěním vyrobit klobouk,
  • 00:15:58 jako kožešina se může použít
    na kabát.
  • 00:16:01 Studené nožky zahřejí vlněné ponožky
  • 00:16:03 a do obuvi se dává
    zahřívací vlněný kožíšek.
  • 00:16:07 Vlna se ale používá
    i na přikrývky a polštáře,
  • 00:16:11 a dokonce ovčí vlnou můžeme
    izolovat celý dům.
  • 00:16:14 Izolace z ovčí vlny je přitom
    daleko zdravější a příjemnější
  • 00:16:19 než izolace z umělých materiálů.
  • 00:16:34 -Přátelé, když se nedařilo na
    kamenitých valašských polích obilí,
  • 00:16:40 zkusili to sedláci s pohankou.
  • 00:16:43 A dobře udělali,
    protože pohanka je méně náročná,
  • 00:16:47 skoro tak, jako my slepice,
    a navíc je zdraví prospěšná,
  • 00:16:51 takže možná právě díky ní
    měli Valaši tuhý kořínek.
  • 00:16:57 Dávali si pohankové kaše
    na slano i na sladko.
  • 00:17:00 Říkalo se jim pohančená kaša.
  • 00:17:02 A víte, že pohanka dostala svůj název
    podle pohanských nájezdníků?
  • 00:17:07 Asi to s námi nemysleli zrovna dobře,
    ale dobře to dopadlo.
  • 00:17:12 Nájezdníci odtáhli
    a pohanka zůstala! Kvok.
  • 00:17:18 -Tak, ségra,
    podává se valašský kontrabáš.
  • 00:17:21 -Dobrou chuť.
    -Bráška, dík.
  • 00:17:23 A víš, že nejtvrdší kámen na světě
    je diamant?
  • 00:17:26 -Já vím.
    Diamant je vzácnější než zlato.
  • 00:17:28 -I platina je vzácnější než zlato.
  • 00:17:31 Jé, podívej!
    Kameny v Beskydech se stále pohybují!
  • 00:17:35 -Pozor!
  • 00:17:42 -Ten čardášský karabáč
    byl ale výborný!
  • 00:17:46 -Jaký karabáč?
    Snad valašský kontrabáš!
  • 00:17:50 -Nepřerušuj.
    Ty jsi horší ségra než Barča!
  • 00:17:55 -Podívej, tebe s Oskarem
    raději srovnávat nebudu.
  • 00:17:58 -Proč ne?
  • 00:18:00 Já si dobře pamatuju, jak Oskárek
    oloupal a nakrájel brambory
  • 00:18:04 a v osolené vodě s kmínem
    mořil dohněda.
  • 00:18:07 -Mořil dohněda? Snad vařil doměkka!
    -Jistě.
  • 00:18:12 Pak propral pohanku a uvařil ji
    v osolené vodě s kapitánkou.
  • 00:18:17 -S majoránkou!
    -To dá rozum.
  • 00:18:20 Potom na sádle zpěnil
    dvě nakrájené cibule,
  • 00:18:25 přidal na kostičky nakrájenou uzeninu
    a dohromady svařil.
  • 00:18:30 -Smažil! Smažil!
  • 00:18:32 -A potom všechno smíchal, osolil,
    omajoránkoval
  • 00:18:38 a přidal pár odřených desek.
  • 00:18:40 -Snad utřený česnek!
    -Nepřerušuj.
  • 00:18:44 Potom vymazal pekáč sádlem,
    do něj vložil směs
  • 00:18:49 a ve vyhřáté troubě lekl.
  • 00:18:52 -Lekl? Lekl?! Snad pekl!
    Pekl ve vyhřáté troubě.
  • 00:18:56 -Co pořád máš?
    Jsi jako naše máma.
  • 00:19:00 -U všech kamenů.
    -U všech plamenů, ty dutá hlavo!
  • 00:19:04 Maminko, ty to vidíš.
  • 00:19:07 -Milí kluci a holky, na Valašsku
    by vám řekli ogaři a cérky.
  • 00:19:13 Malujte valašské dobroty,
    ale klidně i ovečky valašky
  • 00:19:18 nebo valašské hory.
  • 00:19:20 A pošlete do kurníku
    na známou adresu, a ta je:
  • 00:19:24 ČT Ostrava
    k pařátům Edny,
  • 00:19:26 to jsem já, jako vždy,
  • 00:19:28 Dvořákova 18
    728 20.
  • 00:19:30 Vaše bedna. Edna.
  • 00:19:32 -A hlavně vařte vesele, draci moji,
    lépe to chutná.
  • 00:19:36 ZPĚV
  • 00:19:37 -Kuchaříci ví, jak na to,
    překvapí vždy, celkem vzato,
  • 00:19:41 koukni na ně, pak to zkus,
    na dobroty mají vkus.
  • 00:19:46 Je s nimi psina,
    jsou to prima draci,
  • 00:19:49 vaří líp než v restauraci,
    tak s námi chvíli buď,
  • 00:19:54 přejem dobrou chuť.
  • 00:19:57 -Mňam.
  • 00:19:58 Skryté titulky: Věra Šimarová
    Česká televize, 2018

Související