iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
31. 8. 2019
13:25 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
10030
zhlédnutí

Hobby naší doby

Pěstování melounů — Bylinkové bedýnky — Perovskie — Skleníky — Zdravý nápoj Jana Přeučila

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby - letní speciál

  • 00:00:14 -Pěkně vás vítám,
    milí televizní přátelé!
  • 00:00:18 Než jsme se nadáli,
    je to tu.
  • 00:00:21 Prázdniny končí
    a dětem začínají školní povinnosti.
  • 00:00:25 A co čeká nás?
  • 00:00:28 S panem Ing. Špidlenem
    si budeme povídat o melounech.
  • 00:00:32 Hostem studia bude floristka
    Kristýna Živorová.
  • 00:00:36 Navštívíme zahradnictví
    v Hořensku u Semil.
  • 00:00:41 Jan Přeučil nám připraví
    lahodný nápoj.
  • 00:00:46 Můžeme se do toho pustit.
  • 00:00:54 Jsem u pana Ing. Špidlena
    v Chuchelně.
  • 00:00:58 Pane inženýre, tohle bych
    samozřejmě taky ráda vypěstovala,
  • 00:01:02 ale já nemám ten skleník.
    To je chyba.
  • 00:01:05 -Já sice skleník mám,
  • 00:01:07 ale tenhle meloun narost venku
    v pařeništi.
  • 00:01:10 Nebyl ani přikrytý.
    Letošní rok k tomu nahrává,
  • 00:01:14 takže narost takhle venku sám.
    -Takhle velikej? -Ano.
  • 00:01:18 -To jenom jste to dal na kompost,
    nebo kam?
  • 00:01:21 -Dal jsem to do pařeniště,
  • 00:01:24 ale dají se pěstovat výborně
    na kompostě,
  • 00:01:26 ve starým hnojišti,
    kde je bohatá zem na živiny.
  • 00:01:30 Hlavně, aby to bylo na jižní straně,
    kde se opírá sluníčko,
  • 00:01:33 poněvadž teplo, živiny a voda
    je pro meloun nejdůležitější.
  • 00:01:37 -To je z jednoho semínka?
  • 00:01:39 -Ano, jedna sazenice udělá
    několik plodů.
  • 00:01:42 Já jsem letos vysazoval
    dvě sazenice
  • 00:01:45 a už teď máme takhle velkých
    11kilových melounů sklizených.
  • 00:01:49 -Poslyšte, to z jednoho semene?
    -Ano.
  • 00:01:53 -Tolika? 2, 3 třeba?
    -Můžete.
  • 00:01:57 I víc?
    -I víc, ano.
  • 00:01:59 Pokavad má dostatek vláhy a živin,
    tak zvládne ta sazenice i víc.
  • 00:02:04 -A ještě koukám,
    že je to málo pecičkatý.
  • 00:02:07 -To byla náhoda jak jsme to uřízli.
    Bude tam pecka.
  • 00:02:11 -Ale podívejte se, jak je to...
  • 00:02:14 A tyhlety malý,
    který se lepší pěstujou?
  • 00:02:17 Tyhle velký, nebo tyhle malý?
  • 00:02:20 -Tohle je melou vodní
  • 00:02:22 a tady máme odrůdy
    melounů cukrových.
  • 00:02:25 Cukrové melouny jsou sladší,
    nebo ne sladší, sladké, drobnější
  • 00:02:30 a jsou vhodnější do našich poloh
    na venkovní pěstování.
  • 00:02:34 -Než tyhlety?
    -Než ten vodní.
  • 00:02:37 -Protože letos bylo hodně sluníčka,
    tak to potřebuje tenhle velkej.
  • 00:02:42 Kdyby příští rok nebylo
    tolik sluníčka,
  • 00:02:46 tak se to nemusí tak podařit.
    Ale tyhle se podaří určitě.
  • 00:02:50 -Ano, pokud budou mít slunce,
    tak vyrostou taky.
  • 00:02:54 Plodí daleko víc,
    protože plody jsou malé,
  • 00:02:58 tak to připomíná
    bujností růstem okurku.
  • 00:03:01 Sklidíte z každé sazenice
    daleko víc plodů.
  • 00:03:05 -A to není tohleto,
    tyhle pecičky?
  • 00:03:08 Z těhlech peciček ne.
    To si musí člověk koupit...
  • 00:03:12 -Je lepší si koupit.
  • 00:03:14 Kór když to jsou hybridní odrůdy,
    tak si musíte koupit osivo.
  • 00:03:18 -Osivo, aby to takhle vyrostlo.
    -Ano.
  • 00:03:21 -Můžu to ochutnat?
    -Můžete ochutnat.
  • 00:03:24 -Jenom jestli...
  • 00:03:26 -Ideální je jádřinec
    z toho vydloubnout.
  • 00:03:30 Když už je zralý,
    tak to krásně jde.
  • 00:03:32 -To je nádherný,
    to je taková lodička.
  • 00:03:36 Tak, a teď takhle.
    Já to ochutnám.
  • 00:03:41 Počkejte.
  • 00:03:46 To je slaďoučký.
    -Je slaďounkej, výborný.
  • 00:03:50 -Jé, ten je dobrej.
  • 00:03:52 Ono to potom dozrává postupně,
    nebo všechno naráz?
  • 00:03:57 -Ne, dozrávají postupně,
    takže první plody zrajou nejdříve.
  • 00:04:02 Jak poznáme, že meloun je zralý?
    -No právě.
  • 00:04:06 Ono se říká,
    nebo jsem si to vymyslela,
  • 00:04:10 já nevím, že u takhle velikýho
    melounu se má zaklepat.
  • 00:04:14 -Pokud zaklepete na ten menší,
    tak on bude taky znít dutě.
  • 00:04:19 -Možná, že je to na chleba.
    -To nevím.
  • 00:04:23 U těch cukrových melounů,
    ony když narůstaj,
  • 00:04:28 tak jsou všechny zelený,
    nebo šedozelený.
  • 00:04:31 Jak dozrávají, tak mění barvu,
    tak odrůda Solartur,
  • 00:04:36 kterou máme tady,
    tak ta intenzivně zežloutne,
  • 00:04:39 ostatní tak šednou,
    nebo světle prožloutávají.
  • 00:04:44 Hlavní kritérium je,
    že pouští stopku,
  • 00:04:48 takže když cvrnknete do stopky,
    ony se samy uvolní.
  • 00:04:52 -To poznám, že už je zralý.
  • 00:04:55 -Nebo, když si takhle
    k nenačatému melounu přivoníte...
  • 00:05:00 -No jo, už to voní.
    -Tak to krásně voní.
  • 00:05:03 Jakmile začne meloun vonět,
    je zralý a můžete ho začít sklízet.
  • 00:05:08 -No jo, voní to.
    -Ten nezralý voní jako okurka.
  • 00:05:12 Jakmile dozraje, tak...
    -Tenhleten není moc.
  • 00:05:16 -Tenhle není.
    Ten jsme utrhli předčasně,
  • 00:05:20 jenom, aby byla ta odrůda
    zastoupena.
  • 00:05:22 -To máte pravdu,
    jako okurka.
  • 00:05:25 Jo, a to je jedno,
    jakou odrůdu si vyberu?
  • 00:05:29 -Nabízí se na našem trhu odrůdy,
  • 00:05:32 kterou jsou vhodné
    právě tady pěstovat.
  • 00:05:35 Když si ho dovezete ze zahraničí,
    tak není jistota,
  • 00:05:38 že vám to tady půjde.
    -Ne? Tak rekapitulace.
  • 00:05:41 Příští rok odrůdy,
    které se dají pořídit tady.
  • 00:05:46 -Ano. -A ne z ciziny.
    -Přesně tak.
  • 00:05:49 Odrůdy, které jsou osvědčeny
    do našich klimatických podmínek.
  • 00:05:59 -S paní Kristýnou Živorovou
    si budeme povídat o bylinkách,
  • 00:06:04 ale nejprve, já koukám,
    co jste mi to přinesla?
  • 00:06:08 To vypadá trošku jako přepravka,
    ale taková ta lepší.
  • 00:06:13 -Je to taková
    lepší zmenšená přepravka.
  • 00:06:17 -A to se normálně kupuje?
  • 00:06:20 -To se dá normálně koupit
    v jakémkoliv květinářství.
  • 00:06:24 Na trhu je to běžně.
    -To jsem neviděla.
  • 00:06:27 Taky jsem asi nevěděla na co?
  • 00:06:30 Tohle se mi líbí
    a vy jste ji takhle ozdobila.
  • 00:06:34 -Já jsem ji ještě nadekorovala
    takovou vkusnou stuhou,
  • 00:06:38 že to ladí spolu.
    -To je dobrý nápad.
  • 00:06:41 A do toho jako?
    Tohleto je výsledek?
  • 00:06:43 -To je výsledek.
  • 00:06:45 -To si tam můžu dát jakýkoliv,
    samozřejmě.
  • 00:06:48 -Jakékoliv bylinky,
    které ráda používáte,
  • 00:06:51 které vám chutnají,
    nebo dělají radost.
  • 00:06:53 -Tady dám nějaký igelit, jo?
    -Přesně tak.
  • 00:06:57 Dáme tam igelit, bublinkovou fólii,
    celofán.
  • 00:07:00 -Bublinkovou fólii a keramzit.
    -A naspod dáme keramzit,
  • 00:07:04 který nám slouží jako drenáž,
    zadržuje vodu.
  • 00:07:07 -A už žádnou zeminu?
  • 00:07:09 -Potom, když si tam naskládáme
    bylinky,
  • 00:07:12 tak potom to zasypeme zeminou.
  • 00:07:15 -Čili, my to tam dáme
    i s květináčkama?
  • 00:07:18 -Květináčky vyndáme.
    -No proto.
  • 00:07:20 Tak si to ukážeme u jednoho.
  • 00:07:22 -Použijeme třeba rozmarýn.
    Dáme si ho doprostřed,
  • 00:07:26 protože narůstá větších rozměrů,
  • 00:07:29 tak by mohl být
    v centrálnějším prostředí.
  • 00:07:33 -Teď už to nemusíte z toho vyndávat,
    ale ukážeme si to pro oko.
  • 00:07:38 -Ukážeme si to.
  • 00:07:39 Tymián ten většinou převisí,
    tvoří takové přízemní koberce,
  • 00:07:44 tak bych ho situovala pohledově
    do přední strany.
  • 00:07:47 Ještě tady máme
    tymián s citrónovou vůní.
  • 00:07:50 -Ten je ale vynikající.
    -Ten dám tady k vám.
  • 00:07:54 -Ano, já vám to tady pomůžu.
  • 00:07:57 -Dozadu si dáme mátu.
    Ta roste více do výšky.
  • 00:08:00 Použijeme i meduňku.
    -Tu dáme takhle.
  • 00:08:05 Tady bych ji dala.
  • 00:08:08 -Za rozmarýn, který dáme trošku
    dopřeději, umístíme šalvěj.
  • 00:08:12 -No podívejte.
  • 00:08:14 Vlastně tyhle bylinkové bedýnky,
    to můžeme tak nazvat,
  • 00:08:18 můžeme si vlastně přinést celý
    do kuchyně a pak zase ven.
  • 00:08:25 -Ano. Bylinkám se samozřejmě
    nejvíce daří na přímém sluníčku.
  • 00:08:31 Mají rády vlhko a v této kombinaci
    vám perfektně budou růst.
  • 00:08:35 Bedýnka je přenosná,
  • 00:08:38 takže přes týden
    ji můžete mít v kuchyni,
  • 00:08:41 kde je více užíváte.
  • 00:08:43 A víkendy, které se více tráví
    na chalupách nebo na zahradách,
  • 00:08:47 tak si bedýnku přivezeme tam.
  • 00:08:49 -Tak si prostě přivážíte
    svoje bylinky.
  • 00:08:52 -Přivážíme si svoje bylinky.
  • 00:08:54 -Teď tady ale máte
    a to by mě zajímalo proč?
  • 00:08:57 Tady máte nějaký suchý.
  • 00:09:00 -To je na dozdobení eukalyptus
    s levandulí.
  • 00:09:03 Ta girlanda působí na jednu stranu
    jako dodekorování
  • 00:09:08 a na druhou stranu vůně odpuzuje
    škůdce, třeba mšice na bylinkách.
  • 00:09:13 -To je ale šikovný.
    Jo, jo, jo.
  • 00:09:17 Já jsem si říkala,
    že jste to tam zapomněla.
  • 00:09:20 -Ne, to je tam úmyslně dané.
  • 00:09:23 -Ale když třeba tam dám,
    s dovolením,
  • 00:09:25 to co máte před sebou,
    tak takhle, když to rozprostřu?
  • 00:09:30 -Kolem dokola.
  • 00:09:32 -Kolem dokola to už odpuzuje.
    -Vůně levandulí odpuzuje.
  • 00:09:37 -Tak vidíte to, diváci?
    Levanduli.
  • 00:09:47 Jsme u pana Vorla
    v Hořensku u Semil.
  • 00:09:51 A pane Vorle,
    to je levandule, že?
  • 00:09:55 -Levandule to není,
    i když se to může tak zdát.
  • 00:09:59 Opravdu má podobné květy i listy.
  • 00:10:03 Je to zvláštní rostlina,
    pochází z Himalájí.
  • 00:10:07 Je to aromatická dřevitá bylina.
  • 00:10:11 Dorůstá, narozdíl od levandule,
    do výšky až 1,5 m.
  • 00:10:18 -A jak se teda pěstuje?
  • 00:10:21 To jako to dělá
    potom takovou stěnu?
  • 00:10:24 -Stěnu to nedělá.
  • 00:10:27 Dělá to solitéru,
    takový hustý bujný keř.
  • 00:10:31 Opravdu jako levandule,
    i nároky na pěstování jsou podobné.
  • 00:10:35 Má ráda písčitohlinitou
    až skoro kamenitou půdu.
  • 00:10:39 Opravdu slunné stanoviště.
    -A jak je to se závlahou?
  • 00:10:44 -Závlahu vyloženě nevyžaduje.
    Má ráda kamenitou půdu.
  • 00:10:50 -Čili byste to doporučoval
    do zahrady jako...
  • 00:10:56 -Na pěstování je to opravdu
    nenáročná rostlina,
  • 00:11:00 pokud jí dáme podmínky,
    které vyžaduje.
  • 00:11:03 Akorát před zimou je dobré
    tento krček přihrnout hlínou.
  • 00:11:09 Potom na jaře se sestřihává
    až úplně u dna.
  • 00:11:13 A úplně stejně jako tato levandule
    nám takhle krásně vyrazí.
  • 00:11:17 -V čem je užitečná?
  • 00:11:20 -Rozmělněný kořen, z něj se
    nechá udělat odvar
  • 00:11:25 a tím se léčí ledviny.
    -Jako čaj udělat z toho kořene?
  • 00:11:33 Ten kořen, ten je malinký,
    to se rozroste?
  • 00:11:38 -To se rozroste.
    Tohleto je začátek.
  • 00:11:41 To je letošní rostlina.
    Pak to udělá velikej širokej keř.
  • 00:11:46 -Kterým rokem ten kořen na ledviny
    může člověk použít?
  • 00:11:51 -Je potřeba, aby si rostlinu
    celou nezničil.
  • 00:11:55 -No právě.
  • 00:11:57 -Počkat 2, 3 roky,
    až se nám to trošičku rozroste.
  • 00:12:00 -A jenom uříznout.
  • 00:12:02 -Tak, uříznout, odkopnout kořen,
    vyndat a rozmělnit.
  • 00:12:06 -Rozmělnit jako na prášek?
    -Tak. -A potom?
  • 00:12:10 -Jenom rozetřít.
  • 00:12:12 Pokud bychom si jej rozměnili
    na prášek
  • 00:12:15 a pokud bude kořen čerstvej,
    tak čaj.
  • 00:12:17 Velkou výhodou této rostliny je,
    že ji můžeme pěstovat i v nádobách
  • 00:12:22 na terasách, balkónech,
    že to nemusí být jen na zahradách.
  • 00:12:26 -Nějakej velkej květináč
    a udělat...
  • 00:12:29 -Třeba 20litrovej.
  • 00:12:31 -A ono se to rozšíří
    a rozroste se to. -Ano.
  • 00:12:34 -Teď to nejdůležitější,
    jak se jmenuje?
  • 00:12:37 -Rostlina má opravdu krásné jméno.
    Jmenuje se perovskia.
  • 00:12:40 -Perovskia. -Ano.
    -Říkám to dobře?
  • 00:12:43 -Ano, tak jak slyšíme,
    perovskia.
  • 00:12:45 -Tak milí diváci, nezapomeňte,
    perovskia!
  • 00:12:53 Mám pro vás malé,
    ale osvědčené rady,
  • 00:12:57 pokud pracujete s česnekem.
  • 00:12:59 Chceme-li, aby salát po česneku
    jen voněl,
  • 00:13:03 vytřeme mísu oloupaným česnekem.
  • 00:13:07 Do pokrmu přidáváme česnek
    až na konec.
  • 00:13:10 Nejraději jej nastrouháme,
    nebo jemně nasekáme.
  • 00:13:15 A chceme-li uchovat
    zbylé oloupané stroužky,
  • 00:13:20 vložíme je do misky s olejem.
  • 00:13:30 S panem Markem Podešvou
    ze společnosti Limes
  • 00:13:34 stojíme v konstrukci skleníku.
    Ty jsou dneska žádaný.
  • 00:13:39 Člověk si chce pěstovat
    svoji vlastní zeleninu.
  • 00:13:43 Jaký vlastně jsou typy skleníků?
    -Na trhu je spousta druhů skleníků.
  • 00:13:50 Jsou to typy ve tvaru domečku,
    můžou to být obloukové skleníky.
  • 00:13:57 -To je jako tenhle.
    -Ano.
  • 00:14:00 To je domečkový typ.
  • 00:14:02 Pokud byste chtěla mít obloukový,
    můžete mít obloukový.
  • 00:14:06 Existují i přístavby k domům.
    -Přímo na stěnu.
  • 00:14:09 Může si to člověk smontovat sám?
    Když je šikovnej? -Určitě.
  • 00:14:14 Když je člověk trošičku šikovný.
  • 00:14:17 Ty skleníky jsou montované
    pomocí šroubů,
  • 00:14:21 nebo do sebe profily zapadávají.
  • 00:14:25 Pokud člověk je trochu šikovný,
    není problém skleník sestavit.
  • 00:14:30 -No jo, ale jaký chyby
    se při tom dělají?
  • 00:14:34 To bychom měli diváky upozornit.
  • 00:14:36 -Při montáží skleníku
    je největší chybou
  • 00:14:39 nepostupovat podle návodu skleníků.
  • 00:14:42 Důležité je mít
    správně udělané základy.
  • 00:14:46 -Tzn. může to bejt jako tady
    třeba na terase,
  • 00:14:50 nebo ve volný přírodě?
    -Ano.
  • 00:14:53 Nejčastěji jsou skleníky
    ve volné přírodě na zahrádkách.
  • 00:14:58 Tam je nejlepší základ betonový.
    -Ale tohle je jednodušší.
  • 00:15:03 -Ano. Tohle je jednodušší
    pro toho,
  • 00:15:06 kdo nechce betonovat
    anebo nechce,
  • 00:15:09 tak si může pořídit
    podkladový rám.
  • 00:15:13 -To se neviklá, to ne?
    -Při správné montáží.
  • 00:15:16 -Při správné montáži.
    Musí být rovný podklad. -Ano.
  • 00:15:20 -A z čeho je vlastně konstrukce
    a výplň?
  • 00:15:24 -Konstrukce můžou být různé.
  • 00:15:27 Může být z hliníku,
    nebo z pozinkovaného plechu.
  • 00:15:31 Tohleto je pozinkovaný plech.
  • 00:15:34 Bývá to 1 mm až 1,5 mm
    silný plech.
  • 00:15:40 -A taky je možný to mít barevnější?
    -Ano, to je samozřejmě možné.
  • 00:15:46 Lze na to použít
    klasickou barvu na kov.
  • 00:15:50 Určitě výrobci používají
    povrchovou úpravu.
  • 00:15:56 -Ta výplň když je ze skla
    a sníh na to padne.
  • 00:16:02 Jakou zátěž to vydrží?
  • 00:16:06 Musí se to shrnovat,
    nebo co s tím potom?
  • 00:16:09 -Když je toho sněhu hodně,
    je dobré jej shrnout.
  • 00:16:13 Standardně skleníky
    z pozinkovanýho plechu,
  • 00:16:16 který jsou takhle šroubovaný,
    vydržej jakoukoliv zátěž,
  • 00:16:21 která se může v ČR vyskytnout.
    -A důležitá je údržba, že jo?
  • 00:16:26 -Ano, určitě údržba je důležitá.
  • 00:16:30 Je důležité hlídat šroubové spoje.
    aby se nám nepovolovaly.
  • 00:16:35 Je důležité si hlídat,
  • 00:16:37 aby jednotlivé díly
    nebyly nepoškozené.
  • 00:16:41 Třeba i váhou sněhu.
    Po sezóně skleník obejít,
  • 00:16:45 podívat se jestli není třeba
    přitáhnout šroubky.
  • 00:16:50 -Říkali jsme si,
    že výplň je skleněná.
  • 00:16:54 Je ještě jiná varianta?
    -Ano, je.
  • 00:16:57 Místo skla lze použít
    polykarbonát.
  • 00:17:00 U něho je důležité si pohlídat,
    aby to byl kvalitní výrobek.
  • 00:17:05 -A co je lepší?
    -Lepší?
  • 00:17:07 Každý výrobek má své klady a zápory.
    Sklo je přírodní materiál.
  • 00:17:12 To se může nahradit i recyklovat,
    takže...
  • 00:17:15 -A taky vydrží víc zátěž, ne?
    -Určitě?
  • 00:17:19 -A jak dlouho,
    než se to postaví?
  • 00:17:25 -Zručný člověk s malou pomocí,
    který je 2,5 až 3,5 m dlouhý
  • 00:17:32 je schopen za 5, 6 hodin smontovat.
  • 00:17:40 -Protože už jsem
    v nějakém skleníku byla,
  • 00:17:44 tak kde máte větrání?
    To je nutný.
  • 00:17:47 -Určitě větrání je nutný.
  • 00:17:49 Nejlépe je větrat
    automatickými otvírači.
  • 00:17:52 -Co všechno se dá tady pěstovat
    v tomhle malým prostoru?
  • 00:17:55 -V podstatě úplně všechno.
    Můžete zde pěstovat okurky
  • 00:17:59 i tropické ovoce můžete zkusit
    melouny, víno taky.
  • 00:18:05 -A musí se to, když je to zasklený,
    já jsem viděla skleníky,
  • 00:18:12 že se natíraly bílým.
    -To už v dnešní době nutný není.
  • 00:18:17 Sklo má speciální úpravu,
  • 00:18:21 která rozptyluje paprsky
    do všech směrů.
  • 00:18:25 -To už se nemusí mazat?
    -Ne.
  • 00:18:28 -To taky nevypadalo dobře.
    -Ano a je třeba nátěr opakovat.
  • 00:18:33 -Tak to já snad vím všechno.
    Prostě pro šikovný lidi,
  • 00:18:38 teda několik lidí asi,
  • 00:18:41 to si musí celá rodina
    na to stoupnout,
  • 00:18:45 to aby to někdo držel,
  • 00:18:47 ale pro šikovný lidi
    je to dobrá věc.
  • 00:18:58 Jak tak koukám, Honzíku...
  • 00:19:01 Dneska budu vařit
    s Honzou Přeučilem.
  • 00:19:05 Ale vařit, to je špatný slovo.
  • 00:19:08 Koukám, že tady je
    tak málo ingrediencí,
  • 00:19:10 že z toho bych neuvařila nic.
  • 00:19:13 -No tak já jsem o tom
    velice uvažoval.
  • 00:19:17 Už jsem jednou u tebe byl,
    tam jsme dělali salát,
  • 00:19:20 jestli si vzpomínáš?
    -No, no.
  • 00:19:23 -A když jsi mi volala,
  • 00:19:25 že by to ještě chtělo
    něco zvláštního,
  • 00:19:27 tak jsem si vzpomněl,
    že jsem se dozvěděl od jednoho pána,
  • 00:19:31 to už je řada let,
    že když byl ve Vietnamu,
  • 00:19:33 tak se dozvěděl o zajímavém nápoji.
    -Čili to je vietnamský nápoj?
  • 00:19:37 -Jo, dalo by se to tak říct.
  • 00:19:40 Shodou okolností,
    když jsme točili film v Mongolsku,
  • 00:19:43 Poklad tyrkysové hory,
  • 00:19:45 tak i v jurtách Mongolové
    tohle dělali.
  • 00:19:47 -To musí bejt zdravý.
    -Je to zdravý.
  • 00:19:50 -Já koukám, že je to česnek
    a citrón.
  • 00:19:52 -Připravíme si nádobu.
  • 00:19:55 Nádoba nesmí být kovová,
    nebo plechová, ale keramická.
  • 00:20:00 Do nádoby se dá voda.
  • 00:20:06 Žádná perlivá, neperlivá,
    úplně stačí normální voda.
  • 00:20:10 Vezmou se 2, 3 citrony,
    ale 2 stačí.
  • 00:20:14 Takhle se absolutně vymačkají
    se vším, co tam je.
  • 00:20:21 I ta jadýrka atd.
    -Ty nepropadnou.
  • 00:20:25 -Všechno se to tam naleje.
  • 00:20:28 -Teď ty to dolej,
    ty máš mužskou sílu.
  • 00:20:36 -Všechny ty věci,
    všechno, co citron obsahuje,
  • 00:20:41 protože ve všem je nádhernej
    vitamín C,
  • 00:20:45 tak se to tam všechno vymačká.
    -Jo.
  • 00:20:47 Zase to vylejem.
    -Děkuju, výborně.
  • 00:20:51 Teď, když tohle máme připraveno,
    citrónovou šťávu zamíchat.
  • 00:20:57 To tam můžeš nechat.
  • 00:20:59 Tak se vezmou 4 nebo 6
    stroužků česneku,
  • 00:21:06 takhle se tam daj,
    lehce se to zamíchá.
  • 00:21:13 Teďka pozor!
    -Žádnej cukr, nic? -Nic.
  • 00:21:17 Teď je další postup.
  • 00:21:19 Přiklopí se to talířkem,
    a dá se to na 24 hodin odstát.
  • 00:21:27 24 hodin,
    to tady pochopitelně nemůžeme.
  • 00:21:30 Po 24 hodinách se to sleje.
  • 00:21:33 -Já bych to s tebou
    tak dlouho nevydržela.
  • 00:21:36 -Ale já s tebou jo.
    Já myslím, že bychom si užili.
  • 00:21:40 A teď se to sleje.
    Tady by měla bejt voda.
  • 00:21:46 -Čili zředí se to vodou.
    -Ano, takhle do toho.
  • 00:21:53 -Tam je ještě...
  • 00:21:55 Když už to ukazujem,
    tak musíme i s tím. -Ano.
  • 00:21:59 -Počkat, abychom nepletli diváky.
  • 00:22:03 Tohle jsme slili
    a teprve teď 24 hodin?
  • 00:22:08 -Ne, v tohle.
  • 00:22:10 -V tomhle to 24 hodin nechat
    vylouhovat.
  • 00:22:14 -Když se to vylouhuje...
    -...tak potom to zředit vodou.
  • 00:22:18 -Uloží se to do lednice
    a ráno malinkej stopeček, decinka.
  • 00:22:25 -No, to se nepije.
  • 00:22:28 -A je to ohromně zdravý,
    protože česnek a citrón
  • 00:22:32 a citron vezme trochu chuť česneku.
    Česnek nemá někdy...
  • 00:22:38 -Já to ochutnám.
  • 00:22:42 -Je to ohromně zdravý.
    -Zdravý to musí bejt.
  • 00:22:45 Dobrý to určitě není.
  • 00:22:48 -No? Zajimavý, viď?
  • 00:22:51 -A víš, že bych dovedla
    každý ráno stopečku vypít?
  • 00:22:57 Není to tak odporný.
    Citron on to tam tak to...
  • 00:23:01 Česnek je tam tak z povzdálí.
  • 00:23:03 -Buď si to sedne na zem,
    všechny ty ingredience,
  • 00:23:08 anebo to slít...
    -A každý ráno stopečku,
  • 00:23:15 jako by sis dal stopečku slivovice
    na Moravě,
  • 00:23:19 tak my tady v Čechách citron
    a česnek.
  • 00:23:24 A budete zdraví díky Honzovi.
  • 00:23:34 A teď se podíváme
    na správnou odpověď
  • 00:23:37 naší soutěže z minulého týdne.
  • 00:23:40 Ptala jsem se:
  • 00:23:50 Správná odpověď.
  • 00:23:53 Jméno výherce:
  • 00:23:56 Najdete ho na našich
    webových stránkách našeho pořadu.
  • 00:24:00 Gratulujeme.
  • 00:24:05 Pokud chcete soutěžit i dnes,
    mám pro vás zajímavou cenu.
  • 00:24:09 Je to kompostér K 11
    společnosti Limes Litomyšl.
  • 00:24:15 Tady je další soutěžní otázka.
  • 00:24:28 Odpovědi posílejte do týdne.
  • 00:24:46 To je pro dnešek všechno.
  • 00:24:49 Doba dovolených a prázdnin
    pomalu končí.
  • 00:24:52 Já mám pro vás
    ještě jednu pranostiku.
  • 00:24:56 Na sv. Augustina
    zahvízdá už meluzína.
  • 00:25:02 Ale nebojte, já věřím,
    že přijdou ještě hezké dny.
  • 00:25:08 Na setkání s vámi se těší
    vaše Jiřina.
  • 00:25:12 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4
    hobby@ceskatetevize.cz
  • 00:25:16 Titulky: Iva Méhešová
    ČT 2019.

Související