iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 11. 2018
12:25 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
11011
zhlédnutí

Hobby naší doby

Rajčata — Výroba zrcadla — Rozkvetlé kaktusy — Krůtí nudličky Saskie Burešové

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby

  • 00:00:14 -A máme tady 1. listopadovou sobotu,
    milí televizní přátelé!
  • 00:00:20 A co nám radí zahradníci?
  • 00:00:22 Když bude hezké počasí vysazujte
    ještě cibuloviny, růže a česnek.
  • 00:00:29 Nezapomeňte zazimovat
    venkovní vodovody
  • 00:00:33 a barely na dešťovou vodu
    obraťte dnem vzhůru.
  • 00:00:38 My se teď podíváme,
    co nás čeká.
  • 00:00:41 Pan Ing. Roman Špidlen nás seznámí
    s různými druhy rajčat.
  • 00:00:48 Jak si vyrobit staronové zrcadlo,
  • 00:00:52 nám řekne výtvarnice
    paní Pachmanová.
  • 00:00:55 Botanická zahrada v Praze na Slupi
    nám nabídne rozkvetlé kaktusy.
  • 00:01:02 Nakonec si něco dobrého uvaříme.
  • 00:01:06 Jdeme na to.
  • 00:01:13 Pan Ing. Špidlen z Chuchelny
    mi tady připravil výstavku rajčat.
  • 00:01:19 To jsou všechny odrůdy?
    -Určitě ne.
  • 00:01:25 Rajčat je strašná spousta odrůd.
  • 00:01:28 Rajčata dělíme základně
    na keříčkový nebo tyčkový.
  • 00:01:33 Jestli se dají pěstovat
    ve volném záhonu,
  • 00:01:37 nebo v truhlících na balkónech.
    -A co je pro diváky nejschůdnější?
  • 00:01:43 -Ten, kdo nemá možnost pěstovat
    v záhonech,
  • 00:01:47 tak může pěstovat keříčkové,
    nebo balkónové rajčata.
  • 00:01:50 -To jsou tyhlety, nebo který?
    -Přímo ne.
  • 00:01:53 Menší plodem jsou různé typy
    balkónových rajčat,
  • 00:01:57 které narůstají třeba do 30 cm.
  • 00:02:00 Dají se pěstovat v květináčích,
    nebo v truhlících.
  • 00:02:04 -Ano a teď jsem u toho právě.
  • 00:02:07 Já jsem si pořídila
    opravdu velikánskej květináč.
  • 00:02:11 Dostala jsem sazeničky
    a mně se zdál ten objem velkej
  • 00:02:17 a tak jsem tam nasázela
    asi 5 sazeniček
  • 00:02:22 a to si nedovedete představit,
    co jsem z toho měla za prales.
  • 00:02:28 -Ano, jako džungli.
    -Jak džungli.
  • 00:02:31 -Řekněme do takový velký
    nádoby, když to budu mít na terase,
  • 00:02:37 kolik se jich tam těch rajčat dává?
    Já vím že jsou...
  • 00:02:42 Já jsem ani nevěděla,
    jak budou vypadat.
  • 00:02:46 Jo, protože jsem to dostala,
    ale co je optimální?
  • 00:02:49 Kolik jich tam můžu dát?
  • 00:02:52 -Množství, které budete vysazovat,
    je závislé od té odrůdy.
  • 00:02:56 Jsou odrůdy, které dorůstají
    20, 30 cm výšky
  • 00:03:00 a těch byste tam mohla
    těch 5, 6 dát.
  • 00:03:03 Pokud je to odrůda vzrůstná,
    tak tam by stačila jedna, dvě.
  • 00:03:07 -Tohle musím vědět,
    jestli je to keříčkový,
  • 00:03:11 nebo jakou odrůdu?
  • 00:03:13 A to můžu třeba,
    když mluvíme o terasových, jo?
  • 00:03:18 Tak to můžu dát ne
    do těch kulatejch,
  • 00:03:22 ale do truhlíků,
    který mají ale větší objem.
  • 00:03:30 -Který mají větší objem.
    Jsou velmi náročné na živiny.
  • 00:03:34 Potřebují bohatou zem na živiny,
    nějakou kompostovku.
  • 00:03:38 Je lepší samozřejmě
    přihnojovat pravidelně.
  • 00:03:42 Klidně každý týden do zálivky
  • 00:03:45 přidat tekuté
    nebo krystalické hnojivo.
  • 00:03:48 Tady, když se podíváte,
    tak je velkej výběr.
  • 00:03:51 Rajčata jsou od velkejch kulatejch,
    přes dlouhý datlovitý tvary.
  • 00:03:56 Ochutnejte určitě.
    -Ty jsou šíleně dobrý.
  • 00:04:00 -Mají chuť hrušky.
  • 00:04:02 Tahle odrůda Perun
    je výborná sladká.
  • 00:04:05 Může bejt v červené verzi,
    tak ve žluté, nebo v oranžové.
  • 00:04:10 -A to se pěstuje pořád stejně.
    Ať jsou velký, nebo malý?
  • 00:04:15 -Ty, co vidíte tady,
    tak jsou všechno tyčkové odrůdy.
  • 00:04:19 Je lepší je pěstovat ve velkých
    nádobách, nebo volně v záhoně,
  • 00:04:23 ve skleníku, ve foliáku.
  • 00:04:25 -Pak existujou ty druhý.
    -Ty balkónový, do truhlíků.
  • 00:04:29 Taky když se podíváme,
    tak tady máme odrůdy
  • 00:04:32 třeba Blumkoš, švestkové rajče,
    imituje tvarem švestku.
  • 00:04:37 Výborné chuťově.
    Start nebo Tornádo,
  • 00:04:40 to jsou osvědčené odrůdy.
    Mohou se pěstovat i venku.
  • 00:04:44 -Já k tomu čichám.
    -To je výborné rajče.
  • 00:04:48 Tady máte steakové rajče.
    Takové obří.
  • 00:04:52 -Taky voněj, voněj.
    -Odrůda Samartáno.
  • 00:04:55 Výborně se krájí.
    Taky masitý rajče.
  • 00:04:59 -Já mám vůbec rajčata ráda.
  • 00:05:01 -Tady jsem vám schválně nechal
    klasickou jahodu.
  • 00:05:05 To je nová odrůda Jahodo.
  • 00:05:07 Připomíná?
    Chuťově asi ne, ale tvarově.
  • 00:05:13 -I to je sladký.
    Ohromně sladký.
  • 00:05:19 To já myslím, že to zatím...
  • 00:05:22 -Támhle jsem vám ukázal
    divoké rajče.
  • 00:05:25 To je odrůda, která se dá vysázet
    pohodlně k plotu.
  • 00:05:29 Vyrůstá jako takovej divokej keř.
    Velikost rajčat je jako větší rybíz.
  • 00:05:34 -To je dobrý, hele.
    -Výborný chuťově, ano.
  • 00:05:38 -To mi tam udělá stěnu?
    -Ne stěnu, spíš takovej ten...
  • 00:05:42 No, kdybyste to vyvazovala k plotu,
    tak ano.
  • 00:05:45 Jinak je to poléhavý,
    jinak bujně plodící.
  • 00:05:48 Odrůdy se liší zároveň i v barvách
    od žluté, oranžové,
  • 00:05:52 světle nebo tmavě červené.
    Existují i černá rajčata a hnědá.
  • 00:05:56 -Černá? -Taky je černý rajče.
    -To jsem neviděla.
  • 00:06:00 -Je černé rajče výborné.
    -A chuť to má rajčete?
  • 00:06:04 -Rajčatovou.
  • 00:06:07 -Já si vzpomínám,
    že jednou jsem tohle krájela.
  • 00:06:10 Vím, že existuje.
    -Existuje.
  • 00:06:12 Nebo tady odrůda Tigrino,
    lehce žíhaná.
  • 00:06:15 Je výborné do salátů.
    Šťavnaté rajče.
  • 00:06:18 -To je krásný.
  • 00:06:20 Já vám děkuji
    za tuto pastvu pro oči.
  • 00:06:27 Paní Lenka Pachmanová z Berouna
    mi přinesla...
  • 00:06:32 Já tomu vůbec nerozumím.
    To je popsaný zrcadlo.
  • 00:06:37 Nebo co to je?
    -Tak je to ze starého nové.
  • 00:06:42 Tak, jak vy to máte ráda.
  • 00:06:44 Je použitý starý rám.
    -To je vidět.
  • 00:06:48 Tady dokonce je...
  • 00:06:50 -Do toho ránu je vsazené zrcadlo
    pomocí speciální zrcadlové barvy
  • 00:06:55 a ten nápis, který je tam,
    tak ten je vyleptaný pastou na sklo.
  • 00:07:00 Leptací barvou na sklo.
    -Tak to mně budete muset ukázat,
  • 00:07:04 protože už nerozumím tomu,
    jak udělat zrcadlo.
  • 00:07:08 -První krok je,
    že vybereme šablonu s nápisem,
  • 00:07:13 nebo s obrázkem,
    který se nám bude na zrcadlo líbit.
  • 00:07:17 Vezmeme speciální sprej,
    který slouží na přilepení šablon.
  • 00:07:22 Je to přemístitelné lepidlo.
  • 00:07:25 Není to lepidlo,
    které je pernamentní.
  • 00:07:28 Je dobré ho použít proto,
    že když ho nastříkáme,
  • 00:07:31 ono nám přilne na sklo
    a barva, kterou tam nandáme,
  • 00:07:35 tu lepící pastu,
    kterou tam nandáme, nám nepodteče.
  • 00:07:38 -Ale kde máme to sklo?
    -Sklo máme schované tady pod.
  • 00:07:42 -Jo, tady je pod tím.
  • 00:07:44 -První tedy nastříkáme lepidlem
    šablonku.
  • 00:07:48 -Tak to je lepidlo tohle.
    -Ale přenositelné, nepermanentní.
  • 00:07:54 -Nepřenositelné co to znamená?
    -Přenositelné.
  • 00:07:59 To znamená, že to můžete odlepit
    a znovu přilepit.
  • 00:08:03 Že se vám to nepřilepí natrvalo.
  • 00:08:06 Teď si vezmeme šablonu
    a přilepíme šablonu na to sklo.
  • 00:08:20 -To si můžeme udělat jak chceme,
    že jo? -Ano.
  • 00:08:24 -Ty šablony ty se koupěj někde?
    -Ano.
  • 00:08:27 Ty se dají koupit,
  • 00:08:29 ve výtvarných potřebách je spousta
    nabídek na šablony.
  • 00:08:33 Teď jsme přilepily šablonu.
  • 00:08:36 Nyní použijeme leptací pastu,
    kterou musíme nandat na písmena.
  • 00:08:43 Potom si ji rozetřeme.
    -To se dělá houbičkou?
  • 00:08:48 -To budeme dělat špachtličkou tak,
    abychom tu pastu rozetřely.
  • 00:08:55 Já vás poprosím...
    -Já ji držím.
  • 00:09:01 Jo, já nevěděla na co je.
  • 00:09:04 -Rozetřeme si špachtličkou
    leptací pastu.
  • 00:09:08 Pokud nám bude někde chybět...
    -...tak ještě přidáme.
  • 00:09:12 -Tak ještě přidáme.
    -Dá se to mejt?
  • 00:09:15 Nesmeje se to?
    -Ne, nesmeje.
  • 00:09:18 To už se to do toho skla vyleptá.
    -Jo, to se vyleptá?
  • 00:09:22 -To tam zůstane.
    -To je zajímavý.
  • 00:09:25 -Takže musíme hezky poctivě.
  • 00:09:28 Taky to můžete mít
    ne úplně pravidelně.
  • 00:09:31 -Aby to vypadalo jako starý? Jo?
    -Ano, přesně tak.
  • 00:09:35 Čím víc toho chytí,
    tím víc to vypadá staře.
  • 00:09:38 Teď jsme si tu pastu rozetřely
    a teď ji necháme zaschnout.
  • 00:09:43 Necháme ji 2 minuty působit.
  • 00:09:47 Šablonu opatrně odendáme.
  • 00:09:52 -Nesmíme s tím tahle šoupat.
    -Ano.
  • 00:09:55 Vůbec ne, jenom takhle
    opatrně sundat.
  • 00:09:59 Už jenom potom umyjeme.
    -Ta se dá použít potom znovu.
  • 00:10:04 -A musíme umýt zbylou pastu,
    která nám zůstala na skle.
  • 00:10:08 Můžeme použít kuchyňskou houbičku
    a můžeme to takhle dočista setřít.
  • 00:10:14 Ono nám to tam zůstane, nebojte.
    -Je, už to leze, to je ono.
  • 00:10:21 No to je...
    To je ale zajímavý.
  • 00:10:24 To je pěkný.
    -Vyčistíme sklo.
  • 00:10:27 -Už je to zase pryč.
  • 00:10:30 -No, protože tam máme
    nanesenou vodu.
  • 00:10:33 Ale teď to sklo vyčistíme,
  • 00:10:36 abychom odstranily
    tu lepící pastu dokonale.
  • 00:10:40 -Jo a teď už to tam zase leze.
  • 00:10:45 -Teď když to maličko nadzvedneme...
  • 00:10:48 Možná na mně to bude nejlépe vidět,
    tak vidíte ten nápis.
  • 00:10:53 -To vypadá opravdu krásně.
  • 00:10:56 -Teď tam naneseme
    ještě zrcadlovou barvu.
  • 00:10:59 Tam bychom potřebovaly
    zase podložku dát.
  • 00:11:03 -Já jsem k dispozici, prosím!
    -Abychom to nepostříkaly.
  • 00:11:08 -Abych neměla zrcadlovej ubrus.
  • 00:11:15 -Tak na stejnou stranu,
    kam jsme nanášely tu tekutinu.
  • 00:11:20 -Můžu si na to sáhnout?
    -Ano, určitě.
  • 00:11:23 -A teď děláme zrcadlo?
    -Teď děláme zrcadlo.
  • 00:11:27 A teď opravdu poctivě
    musíme nastříkat.
  • 00:11:31 Barvu nastříkáme až do konce.
    Teď opět necháme tu barvu zaschnout.
  • 00:11:37 Podle toho,
    jakou vrstvu jsme nanesly,
  • 00:11:41 tak podle toho tak dlouho
    to zasychá.
  • 00:11:45 Ale uvidíme to.
  • 00:11:47 Ono to krásně zaschne a...
    -...a bude to zrcadlo.
  • 00:11:51 Tak to já jsem zvědavá.
    A ono to schne jak dlouho?
  • 00:11:55 -Právě podle toho,
    jak hodně tam té barvy dáte.
  • 00:11:58 Ale do deseti minut.
  • 00:12:00 -Já jsem vykoukaná celá,
    ale zrcadlo?
  • 00:12:04 No při dobré vůli tak...
    -Něco málo vidíme.
  • 00:12:11 Ten efekt zrcadlový
    máme na druhý straně.
  • 00:12:16 Když tady se podíváte,
    tak tady je zrcadlo s nápisem.
  • 00:12:22 -Tak to je kouzlo.
    -To je celé kouzlo.
  • 00:12:30 -Tyto kaktusy, které tady
    krásně kvetou u nás ve skleníku,
  • 00:12:36 tak patří do mého oblíbeného
    rodu Lobívia,
  • 00:12:40 který je z Jižní Ameriky,
    jak už ten název napovídá,
  • 00:12:43 pocházejí ze státu Bolívie.
  • 00:12:46 Ten název je přesmyčkou se nám tam
    objevila Lobívia, Bolívia.
  • 00:12:51 Tyto kaktusy jsou ideální v tom,
    že není nijak složité je pěstovat.
  • 00:12:56 To, co je pro ně ideální,
    vyletnit je někde venku,
  • 00:12:59 takže vyletnit je
    na nějaké stanoviště,
  • 00:13:02 kde je co nejvíce slunečního světla,
    kde je to kryté před deštěm,
  • 00:13:07 aby nebyly neustále přemokřené.
    Co se týče zálivky,
  • 00:13:11 tak já mám zkušenost,
    že bohatě stačí,
  • 00:13:13 co na ně padne během letních dešťů.
    Když jde déšť zešikma,
  • 00:13:17 tak se zalejou samy.
    Když je delší sucho,
  • 00:13:20 tak jednou za 14 dnů je pokropíte
  • 00:13:22 a jsou naprosto nenáročné
    na substrát.
  • 00:13:25 Mají často takové řepkovité kořeny
    srostlé,
  • 00:13:28 takže je dobré,
    když je substrát minerální
  • 00:13:31 a není v něm moc organických částí,
    aby nedocházelo k nějakým hnilobám.
  • 00:13:36 Ta rostlina je
    v podstatě nenáročná.
  • 00:13:38 Další důležitá fáze růstu
    těchto kaktusů,
  • 00:13:41 nebo růstu, řekněme života,
    je přes zimu.
  • 00:13:44 Tyto rostliny,
    stejně jako ostatní kaktusy,
  • 00:13:47 potřebují odpočinkovou periodu.
    Tím, že jsou z hor,
  • 00:13:50 docela z vysokých hor
    v té Jižní Americe,
  • 00:13:53 tak je ideální hodně nízká teplota.
    Může být mezi nulou, pěti stupněma,
  • 00:13:57 maximálně do 10 stupňů
    naprosto nasucho bez zálivky.
  • 00:14:01 Člověk si tyto rostliny může
    umístit buď do sklepa,
  • 00:14:04 pokud není příliš vlhký,
    tak ne k bramborám, nebo k jablkům,
  • 00:14:08 ale někam, kde je sucho.
  • 00:14:10 Případně na chodbu, když nehrozí,
    že vám je tam někdo ukradne.
  • 00:14:14 Já jsem to řešil tak,
    že my máme balkón,
  • 00:14:17 tak jsem si část balkónu zasklil.
    Třeba v lodžii zasklené.
  • 00:14:21 Tam, kde teploty neklesají moc
    pod nulu,
  • 00:14:23 tak tam se kaktusy
    bez problémů udrží během zimy.
  • 00:14:26 U těchto rostlin,
    když se potřebujeme rozhodnout,
  • 00:14:29 kdy je vyneseme ven,
    tak je potřeba sledovat počasí.
  • 00:14:33 Když hrozí, že bude studené
    deštivé jaro,
  • 00:14:35 tak počkat až opravdu
    do zmrzlých mužů.
  • 00:14:38 Pak máte, že se jim nic nestane.
  • 00:14:40 Ale jak jsem říkal,
    že jsou to horské druhy,
  • 00:14:43 já je občas vynáším ven
    i koncem března,
  • 00:14:47 když už uvidím, že mrazy
    nebudou klesat třeba pod 5 stupňů.
  • 00:14:52 Vynesu je ven, ještě nezalévám
    v tom třeba 1. měsíci,
  • 00:14:55 ale ony to ocení,
  • 00:14:57 protože potom mají pak daleko
    větší násadovost květů.
  • 00:15:01 Pro ně je ideální jak pro růst
    květů, tak pro růst trnů
  • 00:15:05 velký rozdíl mezi dnem a nocí,
    co na tom jaře bývá.
  • 00:15:08 Když si chcete nějakým způsobem
    načasovat to kvetení,
  • 00:15:11 tak to u těchto kaktusů jde.
  • 00:15:14 Když je chcete vést
    na nějakou výstavu,
  • 00:15:16 tak je důležité, aby kvetly.
  • 00:15:19 Květ jako takový, jednotlivý,
    vydrží hrozně krátce.
  • 00:15:22 Vydrží jeden, nebo dva dny.
    Záleží na počasí.
  • 00:15:25 Když je slunné počasí,
  • 00:15:27 tak vydrží opravdu jenom jeden den
    a už uvadá.
  • 00:15:30 Druhá věc je, že ta rostlina
    má na sobě přichystaných poupat víc
  • 00:15:34 a reaguje velice pružně na zálivku,
    takže když jej zalijete,
  • 00:15:38 že se vám ta poupata do tří,
    čtyř dnů
  • 00:15:41 začnou valem vyvíjet a zvětšovat,
    takže můžete čekat,
  • 00:15:44 že se vám to valem rozkvete.
    Jde to časovat tou zálivkou.
  • 00:15:48 Kaktusy rodu Lobívia,
    nebo případně Echinopsis,
  • 00:15:51 které jsou teď zahrnovány,
    se velice často množí buď odnožemi.
  • 00:15:56 V některých případech rostliny
    odnože vytvářejí ve větším množství.
  • 00:16:00 Já je tady mám na kraji.
  • 00:16:02 Ty můžete odříznout ostrým nožem,
    pak necháte zaschnout,
  • 00:16:06 pak položit na písčitý substrát,
  • 00:16:08 ona si vytvoří čekací kořínky,
    zakoření úplně bez problémů.
  • 00:16:12 Druhý způsob, který si pěstitelé,
  • 00:16:14 které zajímají rostliny s původem
    třeba importních semen,
  • 00:16:18 tak dělají velké výsevy.
    Ty Lobívie bezproblémově klíčí.
  • 00:16:22 Výsev kaktusů musí mít člověk
    trošku zvládnutý,
  • 00:16:25 ale v rámci těch kaktusů
    se Lobívie vysévají dobře
  • 00:16:28 a za 3, 4 roky můžete mít květu
    schopnou rostlinu.
  • 00:16:34 -Na dnešní vaření jsem přemluvila
    Saskií Burešovou,
  • 00:16:38 která dělá svůj pořad v televizi
    Kalendárium 26 let.
  • 00:16:44 Tak to je nádherný.
    A pořád tě to baví?
  • 00:16:48 -Mne to pořád baví,
  • 00:16:50 ale důležitý je,
    jestli to pořád baví diváky.
  • 00:16:53 Podle ohlasů prý jo.
    Má to prý dobrou sledovanost.
  • 00:16:56 Tak jsem pyšná.
    -A co teda nám uvaříš?
  • 00:17:00 -Jsou to krůtí nudličky.
  • 00:17:02 Říká se, že krůtí maso
    je strašně zdravý.
  • 00:17:05 Daleko zdravější než kuřecí.
    -Určitě.
  • 00:17:09 -Nevím, jestli je to pravda,
    ale prý krůta nejí antibiotika.
  • 00:17:13 Nevím, co je to pravda.
    Někde jsem to četla.
  • 00:17:16 -Tak to je zdůvodněný.
    -Já si to takhle zdůvodňuju.
  • 00:17:20 Třeba to není pravda,
    ale hezky to zní.
  • 00:17:24 -Ale má z toho člověk dobrý pocit
    a určitě je to maso libový.
  • 00:17:28 -Je to dobrý maso
    v každém případě.
  • 00:17:30 Měly by to být takové
    nudličky krůtí.
  • 00:17:34 -Z prsou? -Ano.
    Na smetanovopaprikové omáčce.
  • 00:17:38 Ono je to poměrně jednoduchý
    a je to strašně dobrý.
  • 00:17:42 Doufám, že se nám to podaří.
    -Jakou přílohu k tomu dáváš?
  • 00:17:46 -Můžeme dát rejži.
    -Rejži.
  • 00:17:48 -Rejže je taková delikátní.
    Potom můžou být ještě těstoviny.
  • 00:17:52 Ale ta rejže bych řekla,
    že je k tomu nejlepší. -Jo.
  • 00:17:56 -A pak samozřejmě nějakej
    zeleninovej salát.
  • 00:17:58 -Samozřejmě. Tak se do toho pustíme.
    -Dobře.
  • 00:18:01 Takže máme tady pánev,
    máme tady olej.
  • 00:18:04 Je samozřejmě olivovej.
    -Já ti budu k ruce.
  • 00:18:08 -Trošku tam mrskneme
    olivovýho oleje
  • 00:18:11 a přidáme máslo,
    protože já jsem se dozvěděla,
  • 00:18:14 že když se k tomu přidá máslo,
    k tomu oleji,
  • 00:18:17 tak se máslo nepřepaluje.
  • 00:18:20 To jsem zaslechla od Emanuela Ridiho
    v televizi.
  • 00:18:24 -To já vím už dlouho.
    -Dávno, viď?
  • 00:18:27 Takže si to takhle
    necháme rozpustit.
  • 00:18:30 -Posolit to?
  • 00:18:32 -Jo prosím tě, posolíme,
    popepříme.
  • 00:18:35 -Já to zatím takhle posolím.
  • 00:18:38 -Já si myslím,
    že tam můžeme mrsknout nudličky.
  • 00:18:43 Ať se holky dělaj.
    Já si tady dám do tyhlety...
  • 00:18:52 Potom si to scedíme trošku.
  • 00:18:55 -Já jsem...
    -Nebo na talíř, to je jedno.
  • 00:18:59 -Tady je zrovna taková jedna.
    -Ta je při ruce, tak je to dobrý.
  • 00:19:03 -Maso se musí zatáhnout.
  • 00:19:06 Teď to vyndáme tady do toho.
    Tady to picneme.
  • 00:19:11 Já si tady...
  • 00:19:17 Teď je to akorát na jídlo.
  • 00:19:20 Když se to dělá dlouho, ztvrdnou.
    -No právě.
  • 00:19:24 -Proto je to taky rychle hotový.
    -No jasně.
  • 00:19:28 -Teď na tohleto dáme...?
    -Teď tam dáme tu šalotku.
  • 00:19:32 A dáme tam 2,
    nebo 3 stroužky česneku.
  • 00:19:35 To je podle chuti.
    -Na česnek právě pozor!
  • 00:19:39 Ten hořkne.
    To jenom tak připomínám.
  • 00:19:46 A teď to do toho svrhnu.
    -Ano.
  • 00:19:48 -Svrhnu to do toho, šalotka.
    -Je taková delikátní, jemňounká.
  • 00:19:55 -Později česnek.
  • 00:19:58 Teď bychom to mohli zase...
    -Trošku víc, že jo?
  • 00:20:01 -Víc.
    -Aby se nám zesklovatěla.
  • 00:20:04 -Zesklovatěla a aby se nevařila.
    -Přesně tak.
  • 00:20:08 -Aby se smažila.
  • 00:20:10 -Já myslím, že tam můžeš mrsknout
    ten česnek. -Jo?
  • 00:20:14 Tak já ho tam mrsknu.
    Já ráda česnek.
  • 00:20:16 -Jiřinko, klidně to tam vrhni.
    -Já to takhle...
  • 00:20:19 To je víc než lžička.
    -Stačí.
  • 00:20:22 A teď tam dáme papriku.
  • 00:20:25 A to budou asi takový dvě lžíce,
    tuším.
  • 00:20:29 Dvě polévkové lžíce.
  • 00:20:31 -Tak dám tam jednu velkou takhle
    a takhle. -Dobře.
  • 00:20:37 -Nebo víc?
  • 00:20:39 -Já bych to tam dala celý.
    -Celý? -No.
  • 00:20:42 -Klidně dám.
    -Maj to bejt dvě polívkový.
  • 00:20:46 -To je pravda.
  • 00:20:48 -A rozředíme to vývarem.
    -Vývar mám. -Tak prosím!
  • 00:20:55 Ještě klidně.
    -Já ti dávám postupně, víš? -Ano.
  • 00:20:59 Ano, to je správný postup.
    Krásně se nám to dělá. -No jo.
  • 00:21:05 -Osolený, opepřený to máme všechno.
    -To máme.
  • 00:21:09 -Potom tam dáme tu smetanu.
    -Už ji mám připravenou.
  • 00:21:16 -Teď je to hrozně důležitý,
  • 00:21:18 protože my to budeme muset
    odpařovat,
  • 00:21:21 aby se to samo zahustilo.
    My jsme tam teda daly trošku mouky.
  • 00:21:25 Když tam dáme tu smetanu,
    to je asi kolik toho?
  • 00:21:28 -No 2 dcl. -Že jo?
    -Tady to bude dokonce napsaný.
  • 00:21:32 2 dcl.
    -Já bych to tam dala.
  • 00:21:36 To je ono.
    -To je krásný i barevně.
  • 00:21:41 Voní to, to je ono.
    No, to je rychlý. -No právě.
  • 00:21:46 Rychlý a dobrý.
  • 00:21:50 Teď musíme počkat,
    až nám to trošičku zhoustne. -Jo.
  • 00:21:54 -Až nám to zhoustne,
  • 00:21:56 tak tam dáme ty předem udělaný
    nudličky a máme hotovo.
  • 00:22:00 Krásně se nám to odpařilo
    do zhoustnutí
  • 00:22:03 a teď tam vrazíme
    zase ty krůtí nudličky.
  • 00:22:06 -Já jsem je ochutnala
    a jsou bezvadný,
  • 00:22:09 ale hlavně šťavnatý, protože jsme
    to udělaly vedle. -Ano.
  • 00:22:14 -A nedělalo se to v omáčce.
    -To je ono,
  • 00:22:17 protože teď se to jenom vlastně
    tím prohřeje v ty omáčce.
  • 00:22:21 -To je důležitý.
    -Jsou studený.
  • 00:22:24 -To je nádhera.
  • 00:22:26 Já už jsem to tady připravila.
    Dokonce jsem ti to ozdobila.
  • 00:22:30 -Krásně výtvarně.
    -To já mám ráda.
  • 00:22:34 Vaří se taky pro oko.
    -Ano.
  • 00:22:37 A teď elegantně naběračkou.
    -Udělej to ty. -Já?
  • 00:22:42 -Jo a pak to bude blbý
    a bude to na mne.
  • 00:22:46 -V nóbl hotelu
    dávají jenom takhle.
  • 00:22:52 SMÍCH
    Ale to u nás doma ne.
  • 00:22:55 -Teď se podívám.
    Ještě jednu, tak.
  • 00:23:00 Já už jsem to koštla.
    -A dobrý? -Vynikající.
  • 00:23:04 -Víš, co mi říká můj muž?
    -No?
  • 00:23:06 -Když se mi to hodně povede,
  • 00:23:08 tak říká: "Holka, tebe je pro tu
    televizi škoda."
  • 00:23:12 To je nejlepší odměna,
    kterou mám.
  • 00:23:14 -Má pravdu,
    ale ty děláš obojí dobře.
  • 00:23:17 Tak my popřejeme divákům
    dobrou chuť! -Dobrou chuť!
  • 00:23:49 Je čas podívat se
  • 00:23:51 na správnou odpověď naší soutěže
    z minulého týdne.
  • 00:23:54 Ptala jsem se:
  • 00:24:07 Správná odpověď.
  • 00:24:10 Jméno výherce:
  • 00:24:20 A jaká vás čeká cena,
    pokud budete soutěžit?
  • 00:24:24 Jsou to knižní novinky z edice ČT.
    Teď k otázce.
  • 00:24:40 Odpovědi posílejte do týdne.
  • 00:24:58 A jsme u konce, ale neošidím vás
    o jedno moudro.
  • 00:25:03 Štěstí je to jediné,
    co můžeme dávat,
  • 00:25:07 aniž bychom to měli.
  • 00:25:10 Za týden se na setkání s vámi těší
    vaše Jiřina.
  • 00:25:14 ČT Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
    hobby@ceskatelevize.cz
  • 00:25:19 Titulky: Méhešová Iva.

Související