Hobby naší doby
-
00:00:14
Příjemný den,
milí televizní přátelé! -
00:00:17
Aprílové počasí
už by nás strašit nemělo, -
00:00:21
protože zítra přivítáme máj,
lásky čas. -
00:00:24
Podle starého kalendáře
je Filipa a Jakuba. - 00:00:30 Pranostika říká,
-
00:00:32
že sv. Filip s Jakubem nesou
v mošně pár ranních mrazíků. -
00:00:39
Tak uvidíme, jak nás příroda
ještě překvapí. -
00:00:44
Teď se pojďme podívat,
co jsme pro vás připravili. -
00:00:48
Navštívíme Botanickou zahradu
v Praze na Slupi. -
00:00:52
K čemu můžou být užitečné PET láhve
nám ukáže pan inženýr Ota Beran. -
00:00:59
Dozvíme se pár informací
o olivovníku. -
00:01:03
Podíváme se za zajímavým
sběratelem. -
00:01:07
A uvaříme si s Michaelou Dolinovou
kari polévku. - 00:01:12 Začínáme.
-
00:01:20
Jsme v Botanické zahradě
v Praze na Slupi - 00:01:23 a pana Procházky se chci zeptat,
-
00:01:26
já to asi popletu,
tohle je netřesk? - 00:01:30 Nejste tak daleko od pravdy.
-
00:01:32
Tato rostlinka je podobná netřesku
a jednak je příbuzná. -
00:01:36
-Příbuzná, ale není to.
-Není to netřesk. -
00:01:39
Tahle rostlinka se česky
jmenuje dužnatka. -
00:01:43
To mě spletlo,
že je to v takové půdě, -
00:01:46
nebo v takovém prostředí
jako netřesk. -
00:01:50
Je pravda, že tady ta expozice
simuluje jakousi skalku. -
00:01:54
Člověk doma netřesky pěstuje
doma na skalkách. - 00:01:58 Vychází to z toho, že ta echeverie,
-
00:02:01
která roste v přírodě v Mexiku,
osídluje takovýto stanoviště. -
00:02:05
Echeverie latinsky se to jmenuje,
česky dužnatka. -
00:02:09
Dužnatka, ona má dužný listy.
Koukám, že vám to ale kvete. -
00:02:13
To mně ještě nikdy nevykvetla.
Tady je krásná. -
00:02:17
Pro květenství je potřeba splnit
pár podmínek, -
00:02:20
-které by člověka ani nenapadly.
-Tak říkejte. -
00:02:24
Nejdůležitější pro tuto podmínku
jí dát maximum světla. -
00:02:28
Když ji máte někde na okně,
třeba na jih, nebo na jihozápad. -
00:02:33
-Teprve pak kvete.
-To je jedna z podmínek. -
00:02:36
Druhá podmínka je,
opatrně s vodou. -
00:02:39
Je to sukulent, tak méně je lepší.
Nepřelít, začala by uhnívat. -
00:02:44
Třetí věc je, že když chcete mít
těch květů hodně, -
00:02:48
tak je dobré ji mít přes zimu
ve mírně chladnějším prostředí. -
00:02:52
To když ji mít nebudete,
tak to nevadí. -
00:02:55
U kaktusů je to zásadní,
ty pak nekvetou vůbec. -
00:02:58
Echeverie vykvetou aspoň trošku
i v tom teple. -
00:03:02
Ty jsou tak krásný,
že já se vždy ptám, -
00:03:04
protože to mě zajímá,
dají se množit? -
00:03:08
Dají se množit velice snadno.
Výhoda echeverií je to, -
00:03:12
a všech podobných druhů,
že stačí odlomit list. -
00:03:16
-Můžete to...
-Můžu to nasimulovat. -
00:03:19
I když tento druh, co mám v ruce,
se listy množí docela špatně. - 00:03:24 Občas se to povede taky.
-
00:03:26
Musíte to odloupnout tak,
abyste list oddělila u stonku. - 00:03:31 Právě, to co je důležitý.
-
00:03:33
A teď když mám tohle,
tak kam to dám? -
00:03:37
Necháte to zaschnout 2, 3 dny
a zakořeníte v čistém písku, -
00:03:41
nebo v nějaké zemi, které
obsahuje velké množství písku, -
00:03:45
aby byla propustná.
Vytvoří to kořínky. -
00:03:48
-Takže do vody ne!
-Do vody ne! - 00:03:51 To by to okamžitě shnilo.
-
00:03:53
Tyhle zelený, nebo ono to je
takový šedozelený, -
00:03:57
-ty se množí snadněji?
-Dalo by se říct, že ano. -
00:04:03
Tento druh je taková výjimka,
tyto stříbrné se množí hůř, -
00:04:08
je lepší vysévat semena.
U zelených je to jednoduché. -
00:04:13
Buď listy, nebo co je jednodušší,
ony vytvářejí odnože. -
00:04:17
Když se podíváte
na tu modrofialovou rostlinku, -
00:04:21
tak ta vytváří spoustu odnoží.
Tam stačí oddělit odnože. -
00:04:25
-Jako je vytrhnu?
-Normálně je odlomíte. -
00:04:29
-Můžu to ukázat.
-To stačí takhle malinký? -
00:04:33
Už tam má připravený kořínky
zasadíte to. -
00:04:37
Počkejte, kdybyste mi to podržel.
Takhle. -
00:04:41
Zasadíte to do písčitého substrátu
a rostlinka roste bez problémů. -
00:04:46
-I takhle malinký?
-Tato je drobnější druh. -
00:04:50
Vidíte, že i dospělé rostliny
jsou drobnější. -
00:04:54
To můžu udělat se všemi těmito
sukulenty? -
00:04:58
Buď množit listem,
když vám to udělá semínka, -
00:05:01
-tak můžete i semeny.
-I semeny. - 00:05:03 Tak to je taky ideální rostlina.
-
00:05:06
ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
hobby@ceskatelevize.cz -
00:05:12
Pan inženýr Šindelář přinesl
olivovník. -
00:05:15
Pane inženýre, to je opravdu
ten obrovskej, -
00:05:20
co vyrůstá do těch rozměrů?
Takhle začíná? -
00:05:24
Takhle začíná,
takhle je olivovník malý. -
00:05:28
Abychom jej mohli mít v květináči,
tak je budeme pěstovat jako bonsaj. -
00:05:34
Tak vždy, když nám něco vyroste,
tak jej zastřihneme -
00:05:38
a on nám zůstane malý.
Pak jej můžeme přenést domů. - 00:05:43 Není ale problém jej nechat narůst.
-
00:05:46
Tady jsem z velkého ustřihl
větvičku. -
00:05:49
Během pár let naroste
klidně 4 metry. - 00:05:53 Až 4 metry?
-
00:05:54
To může být i vyšší,
ale to už domů nedáme. -
00:05:58
Jak hnojit, aby takhle vyrostl
a nezašel nám? - 00:06:03 Olivovník pochází ze Středomoří
-
00:06:06
a tam roste na suchých
vápenitých půdách. -
00:06:09
Tak spíše přidávat vápník
ale spíš horší zeminu, kamení, -
00:06:15
a moc hnojení nepotřebuje.
Je to nenáročná rostlina. - 00:06:20 Stejně tak se zálivkou.
-
00:06:22
Že je zvyklý na sucho a horko,
tak vydrží v pohodě. -
00:06:27
A tento zárodek je ustřižený
z tý velký? -
00:06:33
Olivovník si můžeme vypěstovat,
když pojedeme na dovolenou, -
00:06:38
já jsem přivezl
už utrženou větvičku, -
00:06:41
-která už uschla.
-Někde v Řecku? -Nebo v Itálii. -
00:06:45
Ony tam jsou olivy,
a když se sklízí, tak jsou nezralý. -
00:06:54
Sklízí se kvůli oleji,
a na chuť jsou lepší, - 00:06:58 když ještě nejsou zralý.
-
00:07:00
Je lepší až ke konci roku,
na podzim, když se tam dostaneme, -
00:07:05
tak pak olivy i na stromě
začnou tmavnout -
00:07:09
a pak jsou zralý.
Pak z nich vyndáme pecku, -
00:07:13
kterou si dáme do květináče
a ona nám začne růst. - 00:07:17 Prakticky skoro uschlý, že jo?
- 00:07:21 Ta už je dlouho uschlá.
-
00:07:23
-Když už je tmavá.
-Když už začne tmavnout. -
00:07:27
-Tak to dozrává.
-Pak do dobrý zeminy. -
00:07:30
Pak do normální zeminy
dáme pár pecek - 00:07:33 a ono něco vyroste.
-
00:07:36
Nebo když olivovník stříháme
a je větvička mladá, -
00:07:40
-tak ta se špatně chytne.
-Tu ne! -
00:07:43
Většinou se to nechytne,
ona dříve zaschne. -
00:07:47
Když už máme větší strom
a pak starší větvičky, -
00:07:51
tak ideální je větvičku vzít
a utrhnout. -
00:07:55
Jestli to jde.
Ono se tomu říká patka. -
00:07:59
Ona ta patka pustí nejvíc kořeny.
Ještě můžeme zkrátit lístky. -
00:08:05
Já bych to ukázala na kameru.
Tohle je ta patka. -
00:08:11
Já vám za měsíc,
nebo příště vám řeknu. -
00:08:23
Pane inženýre,
co jste mi to přinesl? -
00:08:26
Tady je PET láhev.
Na co to je? - 00:08:31 To je takový přípravek,
-
00:08:33
pomocí kterého se dá z PET láhve
nařezat takový proužek. -
00:08:38
Tak já se budu ptát postupně.
To taky nevím, na co by to bylo? - 00:08:43 Co to je tohle?
-
00:08:46
Tohle poznám, protože můj tatínek
byl truhlář. -
00:08:50
To je svorkami připnuto,
abychom měli pevné. -
00:08:53
Je to kovový profil, ve kterém
je umístěný nůž odlamovací, -
00:08:59
jako se používá na řezání linolea.
Ten je upevněn a tady jsou průřezy, -
00:09:05
aby se proužek mohl dělat
různé šířky. -
00:09:13
-To jste si dělal sám?
-To jsem si udělal. - 00:09:17 Nejdříve jste vzal tohle?
-
00:09:19
Abychom divákům poradili,
kdyby si to chtěli udělat. -
00:09:24
Kdyby si to chtěli vyrobit,
je to profil, -
00:09:27
ve kterém je upevněný nůž.
Je to prořízlý. -
00:09:30
Není na tom nic, složitého,
není na tom co vymýšlet. - 00:09:34 Jen ten nápad.
-
00:09:36
Teď mně ukažte,
tady jste to nějak provlík. - 00:09:41 Tam se začne řezat.
-
00:09:44
Řeže se z PET láhve
takovýto proužek. -
00:09:50
To je tohle, tohleto?
To je z PET láhve? - 00:09:58 A jednoduše.
-
00:10:02
-Zase se nasadí, že jo?
-To není tak jednoduché. -
00:10:08
Ono se to musí nasadit
a udělat začátek řezu. -
00:10:16
Jo, už to vidím
a pak to vytáhnout. -
00:10:21
-Pak se to vytahuje.
-To je bezvadný -
00:10:25
Teď na co to je?
Teď jsem pochopila, -
00:10:28
že to bude užitečný
a PET láhví mám spousty. -
00:10:36
Mne už napadlo, že tohle bychom
mohli použít místo provázku. -
00:10:42
Ano, dá se s tím ledacos svázat.
Je to poměrně pevné. - 00:10:47 Třeba ke keřům.
-
00:10:49
Když se svážou dvě věci,
tak se to krásně stáhne. - 00:10:54 Nepodléhá to dešti.
-
00:10:56
Když se vezme teplovzdušná pistole,
jak je na opalování laku, - 00:11:00 tak to má tendenci se smrsknout.
-
00:11:04
Tak milí diváci,
tak tohle je skutečně nápad. -
00:11:14
Sbírat se dá všechno: známky,
pohledy, hrníčky i baterky. -
00:11:19
Pane Pavle, proč jste si vybral
právě baterky? -
00:11:25
Kdysi jsem šel po Praze
a za výlohou jsem viděl -
00:11:29
asi 6 starých baterek
ve skautském zařízení. -
00:11:34
Tenkrát mě napadlo, že baterek
se vyrábělo velké množství, -
00:11:39
tak jsem je začal sbírat.
To je tak 15 let zpátky. - 00:11:49 Já mám takovou úchylku.
-
00:11:51
Sbírám všechno možný
a hlavně historické věci. -
00:11:56
Novodobé věci do 2. světové války.
Potom už mě nezajímají. -
00:12:03
Baterky jsem začal shánět
po různých veteších, -
00:12:07
jezdil jsem po burzách,
to jezdím dodnes. -
00:12:10
Takže tímhle způsobem
jsem je sbíral. -
00:12:14
Pak jsem to roznesl mezi
všechny známé, -
00:12:17
tak mi to nosili kamarádi.
Vždy mi někdo něco přinesl. -
00:12:21
Mám jich tak 164, 168.
Přesně je nemám spočítaný. - 00:12:26 Pokouším se, aby svítily.
-
00:12:28
Většinou jsou to baterky
na plochý baterie. -
00:12:32
Pak už jsem to rozšířil,
protože jich byl nedostatek, -
00:12:37
tak jsem to rozšířil na baterky,
do kterých se dávaly buřty - 00:12:42 a malý baterky.
-
00:12:47
Samozřejmě, že mezi nimi
jsou také zvláštnosti. -
00:12:51
Mne nadchla baterka,
která je dělaná jako promítačky. -
00:12:57
Samozřejmě, že jsem to zkoušel,
ale neprosvítí to skoro nic, -
00:13:02
jen tak na vzdálenost 20 cm
obrázek trochu vidíte. -
00:13:09
To je taková velice zvláštní věc.
Pak jsou tady dynamo baterie. - 00:13:18 To každý zná z novější doby.
-
00:13:21
Potom se dělaly na tužkový baterie
jako péro, že to bylo do kapsy. - 00:13:30 V dnešní době je to běžný.
-
00:13:34
Tady ta baterka je papírová.
Futrál je papírovej. -
00:13:39
Ten je tak z r. 1880.
Je to nejstarší kus v mé sbírce. -
00:13:46
Já to ani raději nebudu rozebírat,
protože je to tak zapečený. -
00:13:51
Možná 100 let i víc,
tak 120, 140 let starý. -
00:13:57
Když se do toho dá baterka plochá,
tak žárovička svítí, -
00:14:01
protože to bylo velice jednoduchý.
Jenom žárovička, žádný vypínač. -
00:14:06
Nasadila se baterka a svítila.
To je taková jednoduchost. -
00:14:12
Pak byly baterky, které se
používaly jako morseový klíč. -
00:14:17
Mezi zajímavosti v mé sbírce
považuju baterku, -
00:14:22
kterou vidíte teď na mém krku.
Jako za největší raritu. -
00:14:27
Je to jedna z dynamo baterií,
o kterých jsem mluvil, - 00:14:31 že už znáte.
-
00:14:32
Fungovala tak, že se muselo
tahat neustále. - 00:14:43 Nevím, jestli se rozsvítí.
-
00:14:53
Kolegyni Míšu Dolinovou,
která se mnou bude vařit, -
00:14:57
jsem požádala, aby nám uvařila
něco zdravého. - 00:15:02 Co to bude?
-
00:15:03
To bude až vegetariánský.
My tam ale potom masíčko dáme. -
00:15:07
-To je dobře.
-Bude to zázvorovo-kari polévka. - 00:15:15 Polévka?
-
00:15:16
Bude to polévka,
dříve jsme tomu říkali svačinová. -
00:15:19
-Taková hutnější.
-Taky se může zaměnit za oběd. -
00:15:23
Určitě, když se do toho dá maso,
tak určitě. -
00:15:26
Taky tam dáme brokolici.
Půjdeme na to. - 00:15:30 Co k tomu potřebujeme?
-
00:15:32
Olej, na oleji zpěníme cibulku,
pak tam dáme mrkev na kolečka. -
00:15:37
My to potom tyčovým mixérem
rozmixujeme. -
00:15:42
-A hlavně ten zázvor.
-Ten je zdravý. - 00:15:45 Koukám, kari tady máš.
-
00:15:47
Já mám k tomu kari pastu,
ta je hodně pikantní, -
00:15:51
s ní se musí opatrně a zvažovat,
jestli to bude pro děti, -
00:15:55
pro rodinu, nebo pro manžela.
To je moc fajn. -
00:15:59
Nebo jestli to bude jen pro barvu.
Tak se do toho pustíme. - 00:16:03 Ona nám mrška změkne.
-
00:16:11
Já říkám, že jsem tvoje pravá ruka
a přitom jsem levačka. - 00:16:15 Ale mám tě po pravé straně.
-
00:16:18
Tak jsi moje pravá
a já jsem tvoje levá. - 00:16:21 Ano.
-
00:16:23
Necháme to do toho pustit,
už můžeme dát zázvor. -
00:16:28
Čím víc, tím líp.
Já to miluju. -
00:16:31
Zázvor je na trávení,
na zahřátí, na hlasivky je dobrý. - 00:16:35 Zázvorový čaj piju.
-
00:16:38
A určitě bych vzala,
prosím struhadlo, moje pravá ruko. -
00:16:47
Můžeme tam dát i trošku citrónu
kvůli vůni. -
00:16:53
-Pak si to ještě dodělám.
-Klidně si to můžou diváci psát. - 00:17:00 Teď to můžeme nechat osmahnout
-
00:17:03
a za chvíli si tam nalijeme
zeleninový vývar. -
00:17:07
Já jsem si myslela,
že polévka bude víc vegetariánská, -
00:17:11
proto zeleninový vývar,
ale kdo má rád maso, - 00:17:15 tak si tam dá kuřecí nudličky.
-
00:17:18
Osmahneme je a na konci je dáme
do polévky. - 00:17:22 Myslím, že už můžeme dát vývar.
-
00:17:25
Já jsem si tuhle udělala
jenom mrkev, -
00:17:28
-jak už mám masa dost.
-Mrkev je úžasná. -
00:17:31
-Ale naslano.
-A dáváš tam trošku cukru? -
00:17:34
-To víš, že jo.
-Aby se to vyvážilo, že jo? -
00:17:38
-A dáme tam všechno.
-Nebudeme troškařit. -
00:17:42
Teď by to chtělo pokličku.
Ne, počkej, kari pastu. -
00:17:46
Tohle je kari práškové.
To bych tam dala na barvu. -
00:17:54
Jestli to nepálí?
Ochutnej! -
00:18:00
To není tak agresivní.
To je tak na barvu a vůni. -
00:18:04
Ale má to chuť.
Já mám ráda kari. - 00:18:07 Je to dobrý.
-
00:18:09
Tohle jen opatrně,
je to velmi pikantní. -
00:18:12
Já to ochutnala,
to je hrozný. -
00:18:15
-To je hodně pikantní.
-To je hodně! -
00:18:17
-Aha, máš pravdu.
-Já myslím. -
00:18:20
Já jsem tam dala celou lžíci
a jedl to jen manžel. -
00:18:23
Bodejť by ne.
To byl hrdina. -
00:18:25
Děti mě s tím vyhodily.
To nám vytryskly oči. -
00:18:29
Zdravé to ale je.
Dodat můžeme vždycky. -
00:18:32
Teď do změknutí mrkvičky
to necháme povařit. - 00:18:35 Co teď?
-
00:18:36
Teď si uděláme masové nudličky
na oleji, přírodně, úplně obyčejně. -
00:18:42
Můžeme tam dát i vepřový,
nebo masové kuličky z mletého masa. -
00:18:48
To je jedno, co tam dáš.
Rozpálíme ojej. -
00:18:55
-Už to je.
-Osolíme je? -
00:18:58
Já je solím až na pánvičce.
My si je předsmažíme. -
00:19:10
-Osolíme. ?Pepř ne?
-Opepříme. -
00:19:13
-Pepř je zdravý na srdce.
-Jo? -Úžasně. -
00:19:21
-Ale tváří se, že ne.
-Já hrozně pšikám. -
00:19:25
Když se mi dostane do nosu,
tak kýchám. - 00:19:28 Úplně jednoduše.
-
00:19:32
Tak se podíváme,
jestli je to měkký. -
00:19:35
Voní to úplně úžasně.
Zázvor, kari. -
00:19:38
Teď to, Jiřinko, musíme rozmixovat.
Pak tam dáme kokosové mléko. - 00:19:44 Já ti to dám.
- 00:19:46 Tady.
-
00:19:49
Hlavně to nerozmixovat na kaši,
to je potom jako ve školní jídelně. -
00:19:54
-Já mám ráda, když tam ty kousky...
-Trošičku kousků je. -
00:19:58
Aby nás to neohodilo.
-Ale ty máš sako do barvy. -Ano. - 00:20:08 Dobrý, ještě trošičku.
- 00:20:13 Ještě trochu, takhle!
-
00:20:15
-Tak!
-Tak se podíváme. -
00:20:23
Je to takové hrubozrnné,
jak já bych řekla. -
00:20:27
-Teď tam dáme kokosové mléko.
-Já jsem nikdy s ním nic nedělala. -
00:20:37
Já taky ne.
Ne, dělala, ale jen jednou. -
00:20:43
-Kolik se tam toho musí dát?
-Na 3, 4 porce 250 ml. -
00:20:59
Prosím, teď tu brokolici.
Jenom to tam takhle polož. -
00:21:03
Jen to tam takhle položím.
A necháme to zase trošku povařit. -
00:21:08
Já mám ráda brokolici polotvrdou,
aby nebyla rozvařená. -
00:21:12
Trochu citrónové kůry.
Ještě to 10 minut povaříme. -
00:21:22
-Já jsem to ještě neochutnávala.
-Já jo, já mám ochutnávání ráda. -
00:21:28
Vypadá to barevně velice dobře.
I to chutná dobře. -
00:21:32
Já myslím, že brokolice bude
už akorát na skus. -
00:21:36
-Ty ji tam necháváš celou?
-Jo, já ji nebudu krájet. -
00:21:40
-Já myslím, že můžeme servírovat.
-Já mám připravený talíř. -
00:21:45
Nejdříve bych dala brokolici
kvůli vitamínům a kvůli barvičce. -
00:21:59
Trochu nám tady zbylo zázvoru,
plné mrkve. -
00:22:06
To jsem ráda, že jsme ji úplně
nerozmixovaly. -
00:22:10
Pro nás, co máme rádi dáme masíčko,
k tomu slunečnicové semínko, -
00:22:16
nebo nakrájená mandle,
aby tam něco bylo. A pažitka. -
00:22:30
Takhle, jak to dělají kuchaři
profesionální. -
00:22:33
My vám přejeme s Míšou
dobrou chuť! -
00:23:06
Už je čas podívat se na správnou
odpověď z minulého týdne. - 00:23:11 Ptala jsem se:
- 00:23:27 Správná odpověď.
- 00:23:30 Jméno výherce:
-
00:23:38
Samozřejmě vás čeká
nová soutěžní otázka. -
00:23:42
Nejdříve se ale podíváme,
jakou cenu získá výherce. -
00:23:47
Je to soubor knižních novinek
z edice ČT. - 00:23:51 Tady je soutěžní otázka:
- 00:24:06 Odpovědi posílejte do týdne.
- 00:24:20 Teď pozor!
-
00:24:21
Ze všech správných odpovědí,
které obdržíme do konce dubna 2016, - 00:24:27 což je do dnešní půlnoci,
-
00:24:30
vylosujeme jednoho výherce,
který dostane kuchyňskou linku -
00:24:34
v hodnotě 100 000 korun.
Tak si pospěšte! - 00:24:43 To už je pro dnešek všechno.
-
00:24:46
Dovolím si skončit náš pořad
citátem Oscara Wilda. -
00:24:51
Nic nestárne tak rychle,
jako štěstí. - 00:24:54 Tak se radujte ze života.
-
00:24:57
Za týden se opět těší
na setkání s vámi vaše Jiřina. -
00:25:02
Titulky: Méhešová Iva,
ČT 2016.