iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
29. 8. 2015
12:25 na ČT1

1 2 3 4 5

4 hlasy
4679
zhlédnutí

Hobby naší doby

Jiřiny — Zahradní altány — Sbírka těžítek — Chov lvice — Ketogenní dieta — Bonsaj z olivovníku — Šípková omáčka

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby - letní speciál

  • 00:00:14 Přeji vám pěkný den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:18 Než jsme se nadáli,
    je to tu, prázdniny končí
  • 00:00:22 a dětem začínají školní povinnosti.
    Co čeká nás?
  • 00:00:27 V Průhonicích si budeme povídat
    o jiřinkách.
  • 00:00:31 Navštívíme sběratele těžítek.
  • 00:00:35 Setkáme se s ošetřovatelkou
    lví slečny.
  • 00:00:39 Pan inženýr Beran má pro nás
    jednu užitečnou radu.
  • 00:00:44 A něco dobrého si uvaříme.
  • 00:00:47 Začínáme.
  • 00:00:54 Jsme v dendrologické zahradě
    v Průhonicích
  • 00:00:57 a já si budu povídat s panem
    Zdeňkem Kiesenbauerem o jiřinách.
  • 00:01:03 Jak se koukám,
    jiřinky mají mnoho tváří.
  • 00:01:07 Podívejte se.
  • 00:01:10 Jiřinka to má přímo v názvu
    latinsky Dahlia variabilis,
  • 00:01:14 jako jiřinka proměnlivá.
    To je jeden z důvodů.
  • 00:01:17 Druhý důvod je ten, že se v Evropě
    pěstují několik set let.
  • 00:01:22 Protože se snadno kříží,
    tak vznikly stovky,
  • 00:01:25 možná tisíce odrůd.
  • 00:01:27 Teď bych chtěla vědět,
    jak sázet jiřinky,
  • 00:01:31 jestli jsou náročné?
    Vím, že se na zimu musí vykopat.
  • 00:01:36 To je to nejnepříjemnější na nich.
    Všechno mi povězte.
  • 00:01:42 Jiřinka je nenáročná rostlina,
    proto je tak oblíbená.
  • 00:01:47 Záhon stačí pořádně prokypřit.
    Jediné, co mají rády, je vápenec,
  • 00:01:52 tak je dobré je přihnojit
    dolomitickým vápencem.
  • 00:01:56 Sázíme asi 10 cm do hloubky,
    aby se nevyvracely.
  • 00:02:02 -To není moc.
    -To jim stačí.
  • 00:02:04 Nemá smysl je dávat hlouběji,
    protože tam je zem chladnější.
  • 00:02:09 Musíte k vyšším odrůdám dát kolík,
    protože se mohou vyvracet.
  • 00:02:17 Dá se to obelstít tím, že když
    jiřinka dělá 2 páry listů,
  • 00:02:23 tak zaštípnete nad prvním párem
    listů a ony se rozvětví
  • 00:02:28 a už jsou většinou stabilní.
  • 00:02:31 Dají se pěstovat
    také ve větším květináči?
  • 00:02:34 Je to ideální řešení.
  • 00:02:36 Na zahradách nebo terasách
    je to dobré i proti slimákům.
  • 00:02:40 To si pak musíme vybrat
    menší odrůdy.
  • 00:02:44 Vysoké by se vyvracely
    a převrátil by se celý květináč.
  • 00:02:48 V květináčích musíme přihnojovat
    i během sezóny,
  • 00:02:52 protože mají menší kořenový prostor
    a potřebují víc živin na to,
  • 00:02:57 aby pravidelně kvetly.
  • 00:02:59 Jiřinka kvete od léta
    nepřetržitě až do mrazu.
  • 00:03:02 Hlízu mohu potom rozříznout,
    že bych z toho měla dvě?
  • 00:03:06 Teoreticky můžete,
    ale nejlepší je trs rozdělit.
  • 00:03:10 To bych dělal až před výsadbou,
    v předjaří,
  • 00:03:13 když je budete sklízet na podzim,
    ať z květináče, nebo volné země,
  • 00:03:18 když je budete sklízet ze záhonu,
  • 00:03:21 nejdříve se seřízne porost
    na zhruba 15 až 20 cm,
  • 00:03:25 pak je vyzvednete, nejlépe vidlemi,
    očistíme, necháme zaschnout
  • 00:03:30 někde v polostínu týden nebo dva.
  • 00:03:33 -Ne do písku? -Ne.
    Nejdříve se nechají zaschnout.
  • 00:03:37 Pak se důkladně očistí,
    zastřihne se stvol na 10 cm
  • 00:03:41 a pak je dáme do bedny k bramborám.
    Zimují ve sklepě jako brambory.
  • 00:03:46 To, co máte v květináči,
    je stejný případ.
  • 00:03:49 Pokud jde o to dělení,
    tak to necháme až na jaro.
  • 00:03:53 Nesmíme zapomenout na to,
    když je máme ve sklepě
  • 00:03:57 a nemáme dost zkušeností,
  • 00:03:59 občas se do jiřin podívat,
    aby nehnily.
  • 00:04:02 Když tak je očistit
    stejně jako brambory.
  • 00:04:05 -Zase oříznout je?
    -Ano.
  • 00:04:07 Pak je potřeba je ošetřit popelem
    nebo přípravkem proti hnilobě.
  • 00:04:11 Ony jsou krásný.
    Já bych ani ty vysoký nechtěla.
  • 00:04:15 Pak když přijde déšť,
    tak ony lehnou.
  • 00:04:18 To je účel jednotlivých odrůd.
  • 00:04:20 Tomu musíme věnovat pozornost
    už při výběru a nákupu.
  • 00:04:24 -Řeknou nám to zahradníci?
    -Určitě vám poradí.
  • 00:04:27 Poznáte to i podle výšky.
  • 00:04:30 Ty vyšší jiřiny jsou většinou
    dělané k řezu.
  • 00:04:33 Ty kompaktnější spíše
    do záhonové výsadby.
  • 00:04:36 Ty žluté, ty se mi líbí,
    protože jsou nižší.
  • 00:04:39 To jsou ideální odrůdy
    do městských parků,
  • 00:04:42 nebo do záhonů na zahradě.
  • 00:04:44 Jejich nové květy přerůstají
    stará květenství
  • 00:04:47 a odkvetlá květenství se skrývají
    v nových listech a květech.
  • 00:04:51 To je jedna z mála údržeb,
    kterou musíte dělat během vegetace,
  • 00:04:56 že odkvetlé květy,
    my tomu říkáme mumie,
  • 00:04:59 že je musíte včas vylomit.
  • 00:05:07 Pana Ondřeje Behúna z firmy Maron
    už známe.
  • 00:05:11 Ukazovali jsme spolu vaše markýzy,
    pergoly.
  • 00:05:15 Teď je to altán.
  • 00:05:17 Chtěla jsem se zeptat, musí mít
    ten altán pevnou podezdívku?
  • 00:05:24 Nebo to lze postavit
    jen na trávníku?
  • 00:05:28 Nemusí mít nutně podezdívku,
    ale je nutné,
  • 00:05:31 aby byl stabilní a pevný,
    aby měl rovné a pevné podloží.
  • 00:05:35 Může to být trávník,
    který je rovný,
  • 00:05:38 může to být zámková dlažba,
    jako máme my,
  • 00:05:41 může to být dřevěný rošt.
  • 00:05:43 Když mluvíte o dřevu,
    ono je to celé ze dřeva?
  • 00:05:46 Zpravidla dnes se dělají altány
    ze dřeva.
  • 00:05:49 Je možnost i zděných altánů,
    ale z 95 % máme dřevěné altány.
  • 00:05:54 Vy dodáváte jenom tuto barvu,
  • 00:05:56 nebo dodáváte i na přání zákazníka
    třeba i jinou?
  • 00:06:00 -Tato je taková ta řecká, že jo?
    -To je středomořská řecká.
  • 00:06:04 Filozofií naší firmy je,
    že vše děláme na přání zákazníka.
  • 00:06:08 Naše altány nejsou typizované.
  • 00:06:11 Nejsou omezeny velikostí, tvarem,
    barvou,
  • 00:06:14 mohou být čtverhranné,
    velké, malé, osmiboké
  • 00:06:17 a i barva je na přání klienta.
  • 00:06:20 Ta střešní krytina,
    tam opravdu neprší?
  • 00:06:25 To by byl špatný altán,
    kdyby do něj pršelo.
  • 00:06:28 Myšlenka altánu je, aby tam mohli
    lidé relaxovat, odpočívat,
  • 00:06:33 ať už je sluníčko, nebo prší.
    Musí být vodě odolná.
  • 00:06:37 Protože se jedná
    o lehkou dřevěnou konstrukci,
  • 00:06:40 tak se nepoužívají těžké krytiny.
    Takovýto šindel je optimální.
  • 00:06:44 Mne napadlo, že kdyby to bylo
    třeba na trávníku,
  • 00:06:48 tak tam by se mohl zasadit břečťan,
    nebo něco takového
  • 00:06:52 a nechat to obrůst zeleným.
    To by bylo hezký.
  • 00:06:56 Velmi často se to dělá.
    Tady jak vidíte ten rošt,
  • 00:06:59 tak to je taková příprava.
  • 00:07:01 Lidé si sem mohou břečťan,
    nebo planou růži vysadit
  • 00:07:05 a pak to splyne se zahradou
    a vytvoří to harmonický celek.
  • 00:07:15 U pana doktora Adama nejsme poprvé.
  • 00:07:18 Nedávno jsme si prohlíželi sbírku
    malých slunečních hodin.
  • 00:07:22 Dnes to budou těžítka s obrázkem.
    Pane doktore, kolik jich máte?
  • 00:07:29 Dnes jich mám 70, 80 kusů.
  • 00:07:31 Jsou to dobové suvenýry,
    dobové upomínkové předměty,
  • 00:07:36 které mají tématiku městskou,
    turistickou nebo z poutních míst.
  • 00:07:42 Každý obrázek má svoji
    charakteristiku.
  • 00:07:46 -Kdy jste je začal sbírat?
    -Začali jsme je sbírat,
  • 00:07:49 když jsme před lety dostali
    tady ten krásný suvenýr.
  • 00:07:54 To je těžítko
    s turnovským náměstím.
  • 00:07:57 -To je první?
    -To je první.
  • 00:08:00 To jsme dostali po jednom slavným
    skautovi turnovským.
  • 00:08:04 Uvědomili jsme si,
    jaká je to krása.
  • 00:08:07 -Ze kterých máte největší radost?
    -Tenhle je nejlepší.
  • 00:08:14 Potom to jsou taková z míst,
    kdy jsme přivezli něco z Polska,
  • 00:08:20 ze Slovinska, z poutních míst
    Mariazell, Stará Boleslav.
  • 00:08:29 To jenom když někam jedete,
    nebo si také vyměňujete?
  • 00:08:33 Tyto jsou u nás nakoupené na cestě,
    to není mimořádná hodnota.
  • 00:08:39 -To jsou dvoustovkový kousky.
    -Ale jsou krásný.
  • 00:08:42 -Jsou to krásný vzpomínky.
    -Je to nádherný.
  • 00:08:47 -To jste říkal, že je?
    -To je Sněžka, vrchol Sněžky.
  • 00:08:52 To by měla být
    moc stará fotografie.
  • 00:08:56 Možná daguerrotypie.
  • 00:09:00 Tohle je ze Svatý hory u Příbrami.
  • 00:09:05 To je taky zajímavý.
  • 00:09:09 Stará těžítka měla
    nalepené fotografie,
  • 00:09:13 které byly zakryté nějakým
    materiálem, aby se neodřely.
  • 00:09:22 -Nebo jsou rytá.
    -Tohle je fotografie taky?
  • 00:09:28 -Ano.
    -Jak to, že je tam...?
  • 00:09:31 Podívejte se.
  • 00:09:33 Do fotografie domalovával barvou,
    v které měl nadrcenou perleť.
  • 00:09:38 -Perleť tam udělá lesk.
    -Dělá to krásný lesky.
  • 00:09:47 To je z Oybína nad Žitavou.
  • 00:09:52 Některý byly takhle jen rytý.
  • 00:09:55 Pana doktore, já vám přeji,
    aby vám do vaší sbírky
  • 00:09:59 přibyly další krásné věci.
  • 00:10:10 Jsme u chovatele pana Hnízdila
    v Dubči.
  • 00:10:15 Já bych vás nazvala
    náhradní mámou lvíčete.
  • 00:10:21 -Je to paní Vaňková.
    -Trošku to tak je.
  • 00:10:25 To je doba krmení?
  • 00:10:27 Doba krmení je kdykoliv
    kdy si holčička vzpomene.
  • 00:10:32 -Kolik je jí?
    -Jsou jí 2,5 měsíce.
  • 00:10:36 -Jmenuje se Usuri.
    -Já si k ní kleknu.
  • 00:10:43 -Ona zatím pije mléko?
    -Papá už masíčko, ale ne tolik.
  • 00:10:50 V přírodě by ji maminka kojila
    do 4 až 5 měsíců.
  • 00:10:56 -Měla ještě nějaký? -Neměla.
    -Byla jediná? -Ano.
  • 00:11:00 Její maminka měla první mládě.
  • 00:11:03 Bohužel 5. den po porodu
    ztratila mléko.
  • 00:11:07 Tak je odchovávaná uměle.
  • 00:11:09 -Kolika let se dožívají?
    -25 let. V přírodě mnohem méně.
  • 00:11:15 Tam jsou různé vlivy,
    které jim život zkracují.
  • 00:11:20 Samec, lev, má krátké
    reprodukční období.
  • 00:11:25 Od tří let a v osmi letech
    jej nahradí jiný silnější samec.
  • 00:11:33 Vy ji budete cvičit?
  • 00:11:35 Ne, to je chovná partnerka
    našeho Maxe,
  • 00:11:39 kterému je půl roku.
  • 00:11:41 Je to lev od stejného chovatele,
    ale od jiného chovného páru.
  • 00:11:46 Takže by mohli, když se to povede
    a budou si vyhovovat,
  • 00:11:50 tak bychom se mohli dočkat
    i vlastních lvíčat.
  • 00:11:54 To by bylo krásný.
  • 00:11:56 Tak podívej se, Usuri,
    na mě, já jsem nová teta.
  • 00:12:00 To si připadám,
    jako když jsme měli mimino.
  • 00:12:08 Vždyť to miminko je.
  • 00:12:10 Když už má dost,
    tak už to trošičku kouše.
  • 00:12:15 Už si s tím hraje.
  • 00:12:16 Včera překousla dudlíka,
    tak jsme museli koupit jiný.
  • 00:12:29 Teď si budeme povídat
    s nutriční terapeutkou
  • 00:12:32 paní Veronikou Clavel.
  • 00:12:35 Já se vám přiznám,
    že jako každá ženská,
  • 00:12:38 že jsem zkoušela diety.
  • 00:12:40 Nemůžu ani doporučit,
    ani pomluvit nějaké diety,
  • 00:12:45 protože já jsem to pokaždé začala,
    ale nedokončila.
  • 00:12:50 Neměla jsem vůli to dokončit.
  • 00:12:54 Schválně jestli vy byste mi
    vysvětlila na této dietě,
  • 00:12:59 jestli se dá pokračovat
    s normálním jídlem?
  • 00:13:05 -Určitě.
    -Tak se do toho pustíme.
  • 00:13:09 Naše dieta je založená na tom,
  • 00:13:11 že ze začátku je to kompletní
    náhrada nutriční vyvážené stravy,
  • 00:13:16 takže jste na našich produktech,
    kdy třeba 14 dní podle toho,
  • 00:13:20 -kolik je třeba zhubnout.
    -A to už zhubnu?
  • 00:13:24 Ano, už zhubnete asi 3 až 5 kg.
  • 00:13:27 Když mám třeba 65 kg
    a chci zhubnout 3 až 5 kg,
  • 00:13:33 za jak dlouho s touhle dietou?
  • 00:13:38 S touto dietou by to bylo
    asi za 14 dní v případě,
  • 00:13:42 že by to bylo na plné náhradě,
  • 00:13:45 že by to byla kompletní náhrada
    naší stravy.
  • 00:13:50 Že bych jedla 14 dní tyto pytlíky.
    A co potom?
  • 00:13:55 -Nenastane potom jojo efekt?
    -Nenastane.
  • 00:13:59 Naše dieta se skládá z fází.
    První je fáze hubnoucí,
  • 00:14:04 potom je fáze stabilizační,
    která spočívá v tom,
  • 00:14:08 že odebereme jeden pytlík,
    a nahrazujeme jej zdravou stravou
  • 00:14:14 a učíme klienty,
    aby se naučili zdravě jíst.
  • 00:14:17 Teď mi řekněte, že nahradíme
    jedno jídlo, čím?
  • 00:14:22 Vy říkáte zdravou.
  • 00:14:23 To já můžu říct,
    že zdravý je i bůček.
  • 00:14:27 To my právě učíme klienty.
  • 00:14:29 Učíme je, aby se nahradila
    bílkovina, tak maso
  • 00:14:33 a k tomu bílá a zelená zelenina.
  • 00:14:36 A nebere to energii,
    když nebudu mít..., ne?
  • 00:14:40 Tato dieta je ketogenní dieta.
  • 00:14:42 Po třech až pěti dnech
    na plné náhradě nastává ketoza.
  • 00:14:47 To je stav, kdy tělo využívá
    vlastní tukovou tkáň
  • 00:14:51 a přeměňuje ji na energii.
    Druhý efekt je také,
  • 00:14:56 že je to taková euforie,
    přístup energie
  • 00:14:59 a pocit hladu skoro není.
  • 00:15:03 To je důležitý,
    že pocit hladu není.
  • 00:15:07 Je velmi lehce zvládnutelná.
  • 00:15:09 -Že člověk nehledá v lednici.
    -Přesně tak.
  • 00:15:12 Zase s energií, já jsem taková...
    Abych nebyla jako motorová myš.
  • 00:15:17 -Abyste neměla moc energie?
    -Právě.
  • 00:15:21 Z toho jsou klienti nadšení,
  • 00:15:24 že mají více energie,
    než když začali dietu.
  • 00:15:28 Máte dobré výsledky?
  • 00:15:30 Máme velmi dobré výsledky
    a i zkušenosti a spokojené klienty.
  • 00:15:35 Já to možná zkusím
    a možná to i dokončím.
  • 00:15:39 Pod naším dohledem určitě.
  • 00:15:42 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
    hobby@ceskatelevize.cz
  • 00:15:48 Pan inženýr Beran nám přinese
    vždy nějakou kuriozitu
  • 00:15:53 a nechá mě hádat.
    Tak já budu hádat.
  • 00:15:57 Já bych řekla,
    že je to možná vavřín.
  • 00:16:06 -Jako olivová ratolest.
    -Přesně, je to olivovník.
  • 00:16:11 -To vypadá jako bonsaj.
    -Je to zárodek bonsaje.
  • 00:16:19 Takové mláďátko.
  • 00:16:20 S olivami se setkáváme
    na dovolené ve Středomoří,
  • 00:16:25 v Chorvatsku, v Itálii.
  • 00:16:27 Je to zajímavý a dlouhověký strom.
    Dá se z něj udělat dobře bonsaj.
  • 00:16:34 Je to náročný, když to budu
    mít doma, na zalévání?
  • 00:16:38 Není to náročné na pěstování.
    Snáší to i přísušek.
  • 00:16:44 Nesmí se to přehnat.
    Oliva má jednu velkou nevýhodu.
  • 00:16:49 Ona vypadá pořád hezky
    a najednou je suchá.
  • 00:16:53 Listy to neukážou,
    že jí schází zavlažování.
  • 00:16:59 -Dá se tady koupit?
    -Dá se koupit.
  • 00:17:04 Dá se i dovézt.
  • 00:17:07 Dá se vypěstovat i ze semínek,
    které si přivezeme z dovolené.
  • 00:17:12 Není problém ji koupit.
    Pak to vypadá asi takhle.
  • 00:17:20 To je rozdíl.
  • 00:17:26 Vy jste to přesadil
    a vzal jste to ke kadeřníkovi?
  • 00:17:32 -Na to jsou kleštičky.
    -Ty jsou krásný.
  • 00:17:37 Nebo nůžky.
    Těmi se to dá upravit.
  • 00:17:43 -Můžu?
    -Je to na vás.
  • 00:17:46 Já se bojím.
  • 00:17:48 Vždy za lístečky, za tou dvojicí,
    aby se to rozvětvovalo.
  • 00:17:54 -Krásně to stříhá.
    -Ještě větvičky, které přesahují.
  • 00:18:01 To tady nebudeme dělat.
  • 00:18:03 Říkal jste,
    že jste to dělal hodinu.
  • 00:18:06 Je vidět, že i z takového pometla
    se dá udělat bonsaj.
  • 00:18:17 Pak zbývá přesadit do misky.
  • 00:18:20 Vybrat vhodnou misku,
    která se k tomu hodí.
  • 00:18:24 Důležité je, aby miska měla
    vespod otvory,
  • 00:18:28 aby byla drenážovaná.
    Já to ukážu.
  • 00:18:34 Je tam drátek v otvorech.
  • 00:18:40 Když se rostlinka přesadí,
    která nemá tolik kořenů,
  • 00:18:45 tak aby v misce dobře držela,
    tak se chytne drátkem okolo kořenů,
  • 00:18:50 protáhne se, uváže se vespod,
    aby se nevyvrátila.
  • 00:18:54 To je chytrý.
  • 00:18:55 Když budu mít bonsaj doma
    a odjedu,
  • 00:18:58 říkal jste,
    že nesmí přeschnout.
  • 00:19:02 Dá se dát tato keramické mísa
    do vody,
  • 00:19:06 aby si rostlina mohla brát
    vláhu zespodu?
  • 00:19:12 Dá se to namočit,
    ale je lépe zavlažovat umírněně.
  • 00:19:18 Mohlo by tomu uhnít kořeny.
    Nesmí se to přehnat.
  • 00:19:22 Ono si to samo neumí dávkovat?
  • 00:19:25 Bonsaj má malou výšku
    a hladina by musela být vysoko,
  • 00:19:30 -a už by tam byla vlhkost.
    -Tak to ne.
  • 00:19:33 Na zalévání bonsaje
    jsou choulostivější v květináči.
  • 00:19:37 Já děkuji za dobrý nápad.
  • 00:19:47 Dnes jsem požádala našeho
    dvorního kuchaře Vaška Pštrose,
  • 00:19:52 aby mi ukázal,
    jak se vařívala šípková omáčka.
  • 00:19:57 Matně si pamatuju,
    jak byla dobrá.
  • 00:20:01 Šípková omáčka má mnoho způsobů,
    jak se dá uvařit.
  • 00:20:06 Základ je vývar ze šípků,
    který jsme si připravili.
  • 00:20:11 Šípky seženeme kde?
  • 00:20:13 Šípky se buď natrhají, usuší,
    nebo se zajde do lékárny
  • 00:20:17 a udělá se šípkový vývar.
  • 00:20:23 Je mnoho modifikací této omáčky.
  • 00:20:31 Já si dám trochu oleje
    a trochu másla,
  • 00:20:34 -aby se to nepřepalovalo.
    -Teď se to rozpustí.
  • 00:20:40 -Dáme najemno nastrouhaný celer.
    -Jenom takhle malinko?
  • 00:20:48 Máme takový kastrůlek.
    Někdo má rád víc celeru.
  • 00:20:54 Petrželku kořenovou a mrkev.
    Té já dávám víc.
  • 00:20:59 -Je to sladší a udělá to barvičku.
    -Kořeníčko.
  • 00:21:05 Já už to mám orestované.
  • 00:21:07 Když se tam koření vysype
    a nechceme to přepasírovat,
  • 00:21:12 nebo mixovat, tak se to musí
    pracně vyndávat.
  • 00:21:17 Jestli je orestováno,
    dáme rajčatový protlak.
  • 00:21:21 -Kolik? -Přiměřeně.
  • 00:21:25 Na takovýto obsah pro 4 lidi
    2 až 3 lžíce.
  • 00:21:32 -A zase zarestovat?
    -Ano.
  • 00:21:39 -2 nebo 1,5 deci červeného vína.
    -Já bych dala 1,5 deci.
  • 00:21:48 Máme vývar ze šípků.
  • 00:21:53 -Kolik?
    -Dal bych tam všechno.
  • 00:21:57 Teď budeme chvíli čekat.
  • 00:22:02 Mně už se to vaří.
  • 00:22:04 Teď tam dáme balíček s kořením.
    Divoké koření, trochu tymiánu.
  • 00:22:10 Co jsme dali do toho koření?
  • 00:22:12 Dali jsme tam: bobkový list,
    2 snítky tymiánu, celý pepř
  • 00:22:17 a nové koření.
  • 00:22:19 Můžeme tam dát trochu vývaru.
    Kdo chce. Já vývar doporučuji.
  • 00:22:27 -Kolik? -Přiměřeně.
  • 00:22:29 Ještě chvíli počkáme
    a máme tady šípkový džem.
  • 00:22:36 -Ten tam dáme taky.
    -Celý? -Ano.
  • 00:22:42 -Můžete míchat mezitím.
    -Děkuji.
  • 00:22:46 A s čím to uděláme?
  • 00:22:48 Máme karlovarský knedlík
    a pečenou kančí kýtu.
  • 00:22:54 -K pečené kančí kýtě?
    -Přesně se to hodí.
  • 00:22:58 -Zahušťuji perníkem.
    -Vy míchejte.
  • 00:23:08 Teď to necháme povařit
    a rozhodneme se,
  • 00:23:11 jestli budeme pasírovat,
    nebo podávat tak, jak to je.
  • 00:23:16 -Máme propasírováno.
    -Ještě jestli byste ochutnala.
  • 00:23:21 Ne, já až nakonec.
    Ještě, abychom nezapomněli citrón.
  • 00:23:27 Nesmí se na to moc tlačit,
    jen lehce, aby tam nebylo to bílé.
  • 00:23:32 Teď si to ochutnám.
  • 00:23:38 Můžeme podávat.
  • 00:24:06 Teď už je čas prozradit, jak
    dopadla soutěž z minulého týdne.
  • 00:24:10 Otázka zněla:
  • 00:24:24 Správná odpověď.
  • 00:24:26 Jméno výherce:
  • 00:24:34 Pokud budete soutěžit i dnes,
    mám pro vás zajímavou cenu.
  • 00:24:39 Je to voucher na dietu Cambridge
    v hodnotě 5 000,- Kč.
  • 00:24:45 Teď k soutěžní otázce:
  • 00:25:02 Do týdne pošlete odpověď.
  • 00:25:20 To je pro dnešek všechno.
    Ještě jedna rada.
  • 00:25:26 Do nádob vysaďte
    vybrané cibuloviny,
  • 00:25:30 protože vám pokvetou na Vánoce.
  • 00:25:34 Na setkání s vámi
    se těší vaše Jiřina.
  • 00:25:37 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2015

Související