iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
13. 10. 2012
12:25 na ČT1

1 2 3 4 5

5 hlasů
10151
zhlédnutí

Hobby naší doby

Pivoňky — Zahradní nůžky — Rakytník — Vlčnovské vdolečky

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Hoby naší doby

  • 00:00:19 Pěkně vás zdravím,
    milí televizní přátelé,
  • 00:00:23 ve druhém říjnovém týdnu.
  • 00:00:25 Pranostiky na tyto dny si všímají
    chování vlaštovek.
  • 00:00:30 Čím déle vlaštovky s odletem
    prodlévají,
  • 00:00:34 tím déle letní dny potrvají.
    Tak doufejme.
  • 00:00:37 Co jsme pro vás připravili?
  • 00:00:40 Samé zajímavé příspěvky
    a zajímavé hosty.
  • 00:00:43 Určitě se nebudete nudit.
  • 00:00:50 Pane Kunte, tohle vypadá
    jako pivoňka.
  • 00:00:54 Tedy jako značně odkvetlá.
  • 00:00:56 Mám ji doma, ale ta je menší
    a červená.
  • 00:01:01 Pivoněk je celá řada druhů.
  • 00:01:04 Tohle je jeden
    ze speciálních druhů.
  • 00:01:07 -Říká se mu dřevitá pivoňka.
    -Ona tam má dřevo?
  • 00:01:12 Ano, ona je typickým keřem.
  • 00:01:15 Většina pivoněk, které se pěstují
    jsou byliny.
  • 00:01:20 -Ony zatáhnou a přes zimu není nic.
    -Na jaře jsou nádherný.
  • 00:01:29 Tato dřevitá pivoňka funguje
    během celého roku.
  • 00:01:33 Opadnou z ní listy,
    jako z jiného keře.
  • 00:01:37 -Nestříhá se to?
    -Ne.
  • 00:01:39 Jak je velká,
    když si ji zasadíte?
  • 00:01:42 Většinou se sází malinké rostliny.
  • 00:01:45 Ty, co se koupí v obchodech,
    jsou roubované.
  • 00:01:49 Nějaká speciální odrůda
    je naroubovaná na semenáči.
  • 00:01:54 Tohle je zajímavost proto,
    že jsem ji dostal od kamaráda,
  • 00:01:59 který se zabývá šlechtěním
    dřevitých pivoněk.
  • 00:02:03 Tohle je jeho novošlechtění,
    je to jeho semenáč,
  • 00:02:08 který by mohl posloužit
    jako nová odrůda.
  • 00:02:11 -To je krásně dekorativní.
    -Myslím, že se mu to povedlo.
  • 00:02:16 To by se mi líbilo.
    Dá se množit?
  • 00:02:19 Pokud se chceme dobrat
    nových odrůd,
  • 00:02:22 tak používáme semena.
  • 00:02:24 -Tady jsou už vidět základy plodů.
    -Můžu?
  • 00:02:27 Můžete, ale to není semeno,
    to je část plodu.
  • 00:02:32 Uvnitř jsou vyvíjející se
    semena.
  • 00:02:35 Budou se sklízet někdy
    v srpnu a v září.
  • 00:02:38 Ty se potom zasejou
    a vzniknou z toho semenáče.
  • 00:02:43 Nebo se mohou roubovat.
  • 00:02:45 Koukala jsem tady,
    že je to taky pivoňka?
  • 00:02:49 -To je ta bylinná.
    -To vypadá, jako když je na kopru.
  • 00:02:54 Ona se jmenuje Paeonia tenuifolia
    tedy pivoňka úzkolistá
  • 00:03:00 a nebo taky koprolistá.
    Ona opravdu vypadá jako kopr.
  • 00:03:06 To je bylinná pivoňka,
    která na podzim zatáhne,
  • 00:03:10 celou zimu tam nic není
    a na jaře se těšíme z té krásy.
  • 00:03:15 -Je taky odolná proti zimě?
    -Nesmírně odolná.
  • 00:03:19 -To je kytka přímo pro mne.
    -Je pěkná.
  • 00:03:22 A ta se dá jak množit?
  • 00:03:24 Ta se množí dělením trsů,
    nebo kořenovými řízky.
  • 00:03:29 -Vytrhnu kus?
    -Tak úplně ne.
  • 00:03:31 Oddělím-li kus na jaře
    před rašením,
  • 00:03:35 tak můžu ten trs rozdělit.
  • 00:03:37 -Jako nařízkovat?
    -Jako nařízkovat.
  • 00:03:41 To dám rovnou...?
    -Do květináče.
  • 00:03:44 Nejlépe do květináče.
  • 00:03:47 A až to zakoření,
    tak potom vysadit.
  • 00:03:50 -Na pivoňky já taky půjdu.
    -To je výborný.
  • 00:03:54 Svoje nápady posílejte na adresu:
    ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4
  • 00:03:58 hoby@ceskatelevize.cz
  • 00:04:00 Na adresu našich pořadů
    přišlo mnoho dopisů,
  • 00:04:04 a také cenných rad.
  • 00:04:05 Děkuji všem pisatelům
    a vybírám z bohaté zásilky.
  • 00:04:10 Od paní Kosové z Prahy:
  • 00:04:28 Maso bude krásně měkké.
  • 00:04:33 Druhá rada:
  • 00:04:42 Řízky budou šťavnatější
    a nebudou tak mastné.
  • 00:04:51 Ještě přidám praktickou radu
    pana Schulmeister z Horní Sukolomy.
  • 00:04:59 Já jsem koupil hrábě a někde jsem
    slyšel samočistící hrábě.
  • 00:05:05 Tak jsem nad tím začal dumat.
  • 00:05:08 Udělal jsem si to
    z koupených hrábí.
  • 00:05:11 Toto je koupený a toto je koupený
    a tohle jsem tady dodělal.
  • 00:05:16 Teď to mám napevno.
  • 00:05:20 To znamená,
    že mohu obdělat záhonek.
  • 00:05:23 Když chci hrabat listí,
    tak tady přehodím páčku
  • 00:05:28 a jsou z toho samočistící hrábě.
  • 00:05:36 Táhneme a zpátky se hned čistí.
    Můžeme stále hrabat.
  • 00:05:50 Když jsou normální hrábě,
    tak je lidi čistí rukama.
  • 00:05:54 Tyto hrábě nemusíte čistit vůbec.
  • 00:06:04 Pak mám ještě jedny hrábě,
    se kterými se dá vyhrabávat mech.
  • 00:06:10 Taky jsou samočistící, jsou dělané
    z plocháče, z kulatinky.
  • 00:06:21 Je to přivařený.
    Tady je to výkyvný.
  • 00:06:25 Když máte někde mech,
    tak můžete ten mech vyhrabávat.
  • 00:06:34 Trošku víc přitlačíte
    a mech vyhrabete.
  • 00:06:38 Zase se vám hrábě čistí.
  • 00:06:50 Paní Králová nám ukáže
    ozdobu z peří,
  • 00:06:54 která se může dát do květináče,
    nebo na záclony.
  • 00:06:59 Kde to chce člověk ozdobit.
    Jak to děláte?
  • 00:07:07 Je to jednoduchý a je na to
    potřeba málo věcí.
  • 00:07:12 Může si to každý dovolit.
    Potřebujete drátek asi 20 cm,
  • 00:07:17 potom kratší drátek 5 cm.
  • 00:07:19 Na tělíčko potřebujeme korálek,
    nebo menší korálky.
  • 00:07:28 To nandáváte na tohle,
    zase na drátek, že jo?
  • 00:07:33 Když tak to potom můžeme ukázat.
    Nebo tam může být i kousek brčka.
  • 00:07:50 Peříčka z bažanta
    a drátky na tělíčka.
  • 00:07:54 Mohou být jakýkoliv.
    Třeba měděný, nebo mosazný.
  • 00:07:59 Dá se koupit v květinářství
    nebo v Kutilovi.
  • 00:08:04 Letovací pistole, to je základ,
    lepidlo, tyčinky do toho a kleště.
  • 00:08:14 Takhle uděláme na konci jedno očko.
    To je základní očko.
  • 00:08:20 To je jedno, jak je veliký.
  • 00:08:22 Vezmeme si korálek.
    To je jedno jaký.
  • 00:08:28 Já třeba vezmu tady ten.
    Navlékneme jej a je to jako tělo.
  • 00:08:37 Teď si to zakápneme,
    ale můžeme si připravit peříčka.
  • 00:08:44 Některý jsou kratší,
    některý jsou delší.
  • 00:08:51 Můžete dát delší dopředu,
    kratší dozadu.
  • 00:08:55 Připravíme si to a vidíme,
    jak to půjde.
  • 00:09:03 Dvě dlouhý, dvě krátký,
    podle nápadu.
  • 00:09:06 Když to máme připravený,
    tak je lepší si to zakápnout.
  • 00:09:12 Aby se to nepohybovalo.
  • 00:09:14 Ten kratší drátek si ohnu
    na polovinu.
  • 00:09:22 Buď si mohu dát 2 menší korálky
    nebo jak má tenhle motýlek,
  • 00:09:29 tady ty štětičky na konečku,
    ty mám taky připravený.
  • 00:09:34 Je to trochu piplačka.
    Ale svede to každý.
  • 00:09:43 Trošku to zakápnout,
    aby to drželo.
  • 00:09:57 Ty druhý můžeme nechat delší.
  • 00:10:05 Takhle asi zespodu
    bych je tam dala.
  • 00:10:08 Nebo je můžeme zakrátit,
    když je tam přikápneme.
  • 00:10:14 Ještě tady trošku to nedrží.
  • 00:10:21 Trochu to narovnáme.
    A když to uschne,
  • 00:10:25 tak tam můžeme dát navrch
    nastříhaný menší kousky.
  • 00:10:32 Co když neseženu bažanta?
  • 00:10:36 Myslím, že můžeme použít
    pírka i ze slepice.
  • 00:10:40 Ono z bažanta je to hezčí.
  • 00:10:44 Můžete tam prostříhat kousky,
    aby to bylo ještě plnější.
  • 00:10:51 Nebo když to chcete mít tmavý,
    tak vyberete tmavá peříčka.
  • 00:10:57 Nebo to, co tam máte vy,
    že máte na konci očičko,
  • 00:11:02 že by z toho mohl být
    motýlek babočka.
  • 00:11:07 -Já vám děkuju, paní Králová.
    -Není zač.
  • 00:11:11 Doufám, že to diváci ocenili
    a že to zkusí.
  • 00:11:21 Jsme v rakytníkovém království
    pana Havelky.
  • 00:11:25 A jsme v Bohdalově.
  • 00:11:27 To je neskutečný,
    že tady existuje vesnice Bohdalov.
  • 00:11:32 -Vždyť sis to koupila.
    -Vidíš, já jsem zapomněla.
  • 00:11:37 Promiň, ale trochu tady fičí.
    Nemohli bychom se někde ukrýt?
  • 00:11:41 Já chci vás nalákat na rakytníky,
    tady je venku 60 000 rakytníků.
  • 00:11:47 Ale půjdeme dovnitř.
  • 00:11:49 Tady čtu: rakytník řešetlákový,
    přírodní vitamínový poklad.
  • 00:11:55 -V čem ten poklad spočívá?
    -Rakytník je rostlina,
  • 00:12:00 která obsahuje největší množství
    vitamínů.
  • 00:12:05 Je víc jak šípek, víc jak citrón,
    dokonce několikanásobně.
  • 00:12:10 Obsahuje karoteny a karotenoidy,
    což jsou látky,
  • 00:12:15 podle toho, že je růžový,
    tak pomáhají očím, pokožce,
  • 00:12:20 mají protirakovinový účinek.
    Je toho obrovské množství.
  • 00:12:24 V Rusku tomu říkají ananas,
    jako ruský ananas.
  • 00:12:29 Napomáhá to trávení.
  • 00:12:31 My jsme s panem profesorem Balíčkem
    o tom napsali knížku.
  • 00:12:36 My z toho děláme obrovské
    množství výrobků.
  • 00:12:40 Je to zajímavý
    a hlavně se to lehce pěstuje.
  • 00:12:44 Jak se pěstuje?
  • 00:12:45 Nejrychlejší způsob
    je zakoupit sazenice.
  • 00:12:49 My máme asi 60 000 sazenic.
    My děláme vždy 2x do roka řízky.
  • 00:12:54 Pro rychlé pěstování
    si uděláte řízek.
  • 00:12:58 V listopadu nastříháte asi 10 cm
    dlouhé výhonky, kde rostou,
  • 00:13:03 třeba u silnice, kdekoliv
    a dáte to pod sníh.
  • 00:13:07 V květnu ho zasadíte do půdy
    a on vám vyraší.
  • 00:13:11 Jak to trvá dlouho,
    než začne rodit?
  • 00:13:15 Můžete si koupit jednoroční,
    dvouroční sazenice i více roční.
  • 00:13:20 My vám prodáme tříroční
    a okamžitě jak to zasadíte na jaře,
  • 00:13:25 -tak na podzim už máte plody.
    -To jsem chtěla slyšet.
  • 00:13:30 Jeden rakytník 6letý má výnosnost
    od 20 kg, 10letý od 30 kg plodů.
  • 00:13:35 Jeden hektar rakytníků stačí
    uživit celou rodinu.
  • 00:13:39 Můžete z toho vyrábět
    nepřeberné množství věcí.
  • 00:13:44 Co odpad? Je nějaký odpad?
  • 00:13:46 Rakytník je zajímavý tím,
    já jí říkám rostlina budoucnosti,
  • 00:13:51 že z ní nezbude nic.
  • 00:13:53 Na jaře natrháme lístky
    a uděláme z toho čaj.
  • 00:13:57 Smícháme jej s chrpou
    nebo se zeleným čajem,
  • 00:14:01 aby to mělo ještě lepší chuť.
  • 00:14:04 Potom sklízíme rakytník,
    ten sklízíme v září, říjnu.
  • 00:14:09 Řežeme to motorovou pilou,
    protože toho máme moc.
  • 00:14:13 Oklepeme to a dáme do mrazáku.
    My skladujeme tak 60 tun.
  • 00:14:19 Já jsem dostala rakytník
    a mám jej ještě v mrazáku.
  • 00:14:23 Z toho uděláme šťávu, sirup
    nebo víno, kosmetiku
  • 00:14:28 a zbude nám dřevo.
  • 00:14:29 Oloupeme kůru
    a je to protirakovinový lék.
  • 00:14:33 Obsahuje také látku,
    která napomáhá k dobré náladě.
  • 00:14:38 -Dobře se po tom spí.
    -A co se dělá s tou kůrou?
  • 00:14:42 Usuší se a dělá se z toho čaj.
  • 00:14:45 Nakrájíte to na kousíčky
    a zalijete vřelou vodou
  • 00:14:50 a necháte vylouhovat.
    Pak máte velké množství dřeva.
  • 00:14:54 My ze dřeva začneme vyrábět brikety.
  • 00:14:58 Jinak to dřevo štěpkujeme
    a topíme s ním v továrně.
  • 00:15:03 Na celou zimu nám stačí dvě vlečky
    rakytníkových štěpek.
  • 00:15:08 Je to ekologické palivo,
    které má výhřevnost jako koks.
  • 00:15:12 Já bych řekla,
    že je to skoro zázračná rostlina.
  • 00:15:19 Teď se mi splní sen, protože paní
    Jozefíková z Vlčnova mi ukáže,
  • 00:15:25 jak se dělají
    ty vlčnovské vdolečky.
  • 00:15:29 -Ony to jsou koláčky, že jo?
    -U vás koláčky, u nás vdolečky.
  • 00:15:34 Tak jak na to?
  • 00:15:36 My si uděláme nejprve
    máslové těsto.
  • 00:15:45 -A zpracujeme.
    -Já nejraději rukou.
  • 00:15:49 -Potom si děláme kynuté těsto?
    -Ano.
  • 00:15:56 Toto máslové musíme nechat
    odpočinout do lednice.
  • 00:16:01 Kynuté těsto je polohrubá mouka
    asi 30 dkg.
  • 00:16:08 -Kolik z toho je vdolečků?
    -Tak asi 50 až 60.
  • 00:16:21 Teď si tam nasypeme cukr.
    Asi tak lžíce.
  • 00:16:35 Ořech kvasnic, který rozdrobíme.
  • 00:16:47 Teď trochu soli?
  • 00:16:48 Ne. Sůl až potom.
    Ta by bránila kynutí.
  • 00:16:52 Trochu zalijeme mlékem.
    Malinko, nemusíme to moc míchat.
  • 00:17:04 Trochu to zamícháme s tím cukrem.
  • 00:17:08 Teď by diváci měli dávat pozor,
    teď je to tajemství.
  • 00:17:15 -Přikryjeme, dáme kynout.
    -Jak dlouho?
  • 00:17:18 Jako kvásek.
  • 00:17:20 Kvásek nám vykynul.
  • 00:17:25 Teď přidáme 2 žloutky,
    lžíci oleje.
  • 00:17:41 Malinko zamícháme a přidáme sůl.
    Tak 2 špetky.
  • 00:17:45 Teď už budeme pracovat se šlehačkou
    a budeme dolévat podle potřeby,
  • 00:17:53 až bude mít těsto
    správnou konzistenci.
  • 00:18:04 Stačí dost!
  • 00:18:05 Nesmíme utopit mlynáře,
    jak se říká.
  • 00:18:10 Teď to dáme do stroje.
  • 00:18:13 Máslo nám trochu ztuhlo v lednici.
    Dáme na papír a upravíme.
  • 00:18:22 Proč na papír?
  • 00:18:24 Protože budeme potřebovat
    vzít to máslo do ruky.
  • 00:18:33 Aby to bylo hladké.
  • 00:18:39 Pomoučíme, vyklopíme kynuté těsto.
    To roztáhneme.
  • 00:18:44 Ten papír potřebujeme na to,
    že uděláme takhle.
  • 00:18:56 Zabalíme těstíčko.
  • 00:19:00 Chovám se k tomu těstu nehorázně.
  • 00:19:03 To máslo se musí dostat
    do těch krajů.
  • 00:19:07 Žádné válení.
  • 00:19:10 -Teď by to mělo nakynout.
    -Jak dlouho asi?
  • 00:19:14 -Určitě 12 až 15 minut.
    -Radši 15 minut.
  • 00:19:20 Tady máme zatočené těsto,
    už nakynulo.
  • 00:19:24 Teď budeme rozvalovat.
  • 00:19:30 Žádný rychlý pohyby.
  • 00:19:33 S těstíčkem se musí
    jak s miminkem.
  • 00:19:38 Teď vezmeme jednu část, druhou
    a zase psaníčko.
  • 00:19:43 -Kolikrát tohle musíme udělat?
    -3x.
  • 00:19:48 Necháme vykynout a pokračujeme
    podruhé a potřetí.
  • 00:19:53 Vezmeme si rádlo.
  • 00:19:59 Ony nakynou, tak se dělají malé.
  • 00:20:04 To jsou takové malé kuličky,
    to vidím poprvé.
  • 00:20:09 To je z lednice.
    Dala jste do toho normální nádivku?
  • 00:20:18 Tvaroh, žloutek, cukr,
    citronová kůra,
  • 00:20:24 rozinky mohou být
    namočené v rumu.
  • 00:20:31 Vložím kuličku,
    a celý to jako knedlík zabalím.
  • 00:20:38 A vložíte na plech.
  • 00:20:47 A co teď?
  • 00:20:48 Uděláme důlky jen takhle malé.
  • 00:20:55 Rozšleháme vajíčka,
    jen zlehka, aby to nepěnilo.
  • 00:21:07 A můžeme mašlovat.
  • 00:21:12 To je ten lesk,
    který dostanou.
  • 00:21:16 Důlek na povidla se nechá prázdný.
  • 00:21:20 Přes to půjde žmolenka,
    kterou děláte z čeho?
  • 00:21:24 Z hladký mouky nebo z hrubý?
  • 00:21:27 Ta je z hladké mouky, může se
    tam přidat i polohrubá mouka,
  • 00:21:33 z cukru a ze žloutků.
  • 00:21:48 Teď tam dáme žmolenku.
  • 00:21:53 Žmolenkou nešetříme.
  • 00:21:57 Ona se trošku jako rozteče, že jo?
  • 00:22:00 Teď to šoupneme do trouby,
    která už je předehřátá.
  • 00:22:05 -Na kolik stupňů?
    -Na 180.
  • 00:22:15 My jsme hotový
    a za chvíli vám ukážeme výsledek.
  • 00:22:20 -Koláčky jsou hotové.
    -Jak dlouho jsme je pekly?
  • 00:22:25 -7 až 10 minut.
    -To nezapomeňte!
  • 00:22:28 Já ochutnám.
  • 00:22:38 -Musí mít tady...
    -Boudečky.
  • 00:22:45 To tam musejí mít,
  • 00:22:47 jinak to nejsou pravý, překládaný
    vlčnovský vdolečky.
  • 00:23:17 Soutěžíme, soutěžíme, soutěžíme.
    Nemějte obavu, nebude to těžké.
  • 00:23:22 Stačí si osvěžit paměť
    a zahrát si.
  • 00:23:26 Nejprve se musím vrátit
    k minulému pořadu.
  • 00:23:30 Ptala jsem se:
  • 00:23:47 Máslo Inků bylo za c) avokádo.
  • 00:23:52 Jméno výherce:
  • 00:24:01 Já vylosuju cenu pro vítěze.
  • 00:24:09 Gratulujeme.
  • 00:24:15 Máme tu pro vás novou
    soutěžní otázku.
  • 00:24:44 Do týdne nám pošlete své odpovědi.
  • 00:24:48 Na začátku pořadu jsem vám slíbila,
    že se nebudete nudit.
  • 00:24:53 Doufám, že jsem to splnila.
    Mějte se fajn,
  • 00:24:57 užijte si pestrých barev podzimu,
    už teď se těším na setkání s vámi.
  • 00:25:02 Vaše Jiřina.
  • 00:25:26 Titulky: Méhešová Iva,
    Česká televize, 2012

Související