iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
29. 7. 2011
21:20 na ČT1

1 2 3 4 5

19 hlasů
24811
zhlédnutí

Toulavá kamera ochutnává Česko

Karlovarský kraj a Vysočina

30 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Toulavá kamera ochutnává Česko - Karlovarský kraj a Vysočina

  • 00:00:18 Jezdil k nám anglický král
    Edward VII. kvůli dietě,
  • 00:00:21 nebo za slečnou kloboučnicí?
  • 00:00:23 I po tom zapátráme
    v Mariánských Lázních.
  • 00:00:26 Pak si na vlastní kůži vyzkoušíme,
  • 00:00:28 kolik práce dá vyrobit
    jednu křehkou oplatku,
  • 00:00:31 a nakonec vám prozradíme tajemství
    jisté cenami ověnčené Madam.
  • 00:00:35 Následně budeme na Vysočině hledat
    odpověď na otázku,
  • 00:00:38 proč se bramborám kdysi říkalo
    branbury.
  • 00:00:41 V dalešickém pivovaru ochutnáme
    Fledermaus.
  • 00:00:44 Němčináře ale uklidním,
    vařit budeme králičí hřbet
  • 00:00:47 a oním netopýrem ho maximálně
    zapijeme.
  • 00:00:50 A pokud vás zajímá,
  • 00:00:51 proč se sušenkám z tamního
    cukrářství říká Sladovky,
  • 00:00:54 tak chvíli vydržte.
  • 00:01:00 Karlovarský kraj patří
    k našim nejmenším,
  • 00:01:03 ale co se věhlasu týče,
  • 00:01:04 tak se s ním může srovnávat
    jen málokterá oblast.
  • 00:01:08 Po celém světě ho proslavila
    třeba Becherovka,
  • 00:01:10 sklo, nebo porcelán.
  • 00:01:12 A taky nesmíme zapomenout
    na filmový festival
  • 00:01:14 a věhlasné lázně.
  • 00:01:16 Metropole regionu ovšem není
    zdaleka jediným městem,
  • 00:01:19 kam se jezdily kurýrovat
    známé osobnosti.
  • 00:01:22 Já jsem dala tentokrát přednost
    Mariánkám.
  • 00:01:27 Největším pokladem města
    jsou bezesporu minerální prameny,
  • 00:01:30 kterých tu vyvěrá kolem stovky.
  • 00:01:32 Známé byly už ve 13. století,
  • 00:01:34 byť první lázeňské domy kolem nich
    vyrostly až o 600 let později,
  • 00:01:38 a to z popudu opata tepelského
    kláštera
  • 00:01:40 Karla Kašpara Reitenbergera.
  • 00:01:42 Mimochodem, tamní řeholníci
    dali světu i jednu lahůdku ?
  • 00:01:46 vyhlášené oplatky.
  • 00:01:47 Traduje se, že synovec opata
    Karla Reitenbergera,
  • 00:01:50 zakladatele Mariánských Lázní,
  • 00:01:53 který sám pocházel z rodiny pekařů
    z Úterý,
  • 00:01:58 vymyslel oplatky tím způsobem,
  • 00:02:00 že vlastně posypal hostie cukrem
    a oříšky a tyto podával hostům.
  • 00:02:05 Získaly si takovou oblibu,
    že sám potom založil svoji živnost
  • 00:02:10 v domě U Tří bažantů
    v Mariánských Lázních v roce 1856,
  • 00:02:14 kde tyto oplatky začal s úspěchem
    prodávat.
  • 00:02:18 Než se ale staly šlágrem,
    tak asi uteklo hodně let, co?
  • 00:02:20 Ano. A jedním z těch, kteří jim
    dláždili cestu k úspěchu,
  • 00:02:23 byl i pekař František Wittmayer.
  • 00:02:26 Přišel v roce 1873 do Mariánských
    Lázní učit se pekařskému řemeslu
  • 00:02:31 a učil se u pekaře Rupperta,
  • 00:02:35 jehož krabici mariánskolázeňských
    oplatek tady máme.
  • 00:02:39 Pekl tam tři roky,
    naučil se tomuto řemeslu,
  • 00:02:43 seznámil se tam se svou budoucí
    manželkou
  • 00:02:46 a svoji živnost založil potom
    v Mariánských Lázních.
  • 00:02:49 Těsto se vlastně nalilo
    tady na tuto plochu,
  • 00:02:53 přiklopilo se horní částí
    a takto spojeno dohromady
  • 00:02:58 se vlastně vkládalo
    do koksové pece.
  • 00:03:01 Sama si můžete vyzkoušet,
    že to nebyla práce jednoduchá,
  • 00:03:05 protože kleště jsou litinové
  • 00:03:07 a manipulace s nimi
    je opravdu těžká.
  • 00:03:12 Tak já to teda vyzkouším...
    Ježíši Kriste! No pane jo!
  • 00:03:15 Tak to teda rozhodně nebyla práce
    pro nějaké muší váhy.
  • 00:03:20 Zatím jsme mluvili o oříškových
    oplatkách,
  • 00:03:23 kdo ale přišel na ty čokoládové?
  • 00:03:25 Jmenoval se Josef Homolka
  • 00:03:26 a svůj vynález si nechal patentovat
    hned v několika evropských státech.
  • 00:03:31 Podniky Wittmayerů i Homolků
    ovšem nakonec dopadly stejně.
  • 00:03:35 Po válce byly znárodněny
  • 00:03:37 a jejich majitelé ještě dlouho
    pracovali v Kolonádě,
  • 00:03:39 kde se křehká pochoutka
    peče dodnes.
  • 00:03:42 Všechno začíná tady, v těstárně.
  • 00:03:45 Základem receptury je voda
    a pšeničná mouka.
  • 00:03:52 Trošičku se tam dává řepkového
    oleje, je tam sójový lecitin,
  • 00:03:55 používáme zároveň sušené
    vaječné žloutky, maličko soli.
  • 00:03:58 Kolik těsta se používá
    tak zhruba na jednu oplatku?
  • 00:04:01 Jedna ta oplatka váží
    necelých pět gramů.
  • 00:04:03 Takhle tenounká? Je tak lehoučká?
    Takhle je lehounká.
  • 00:04:06 A pak se hned naplní oříšky
    nebo čokoládou?
  • 00:04:09 Kdepak. Nějaký čas musejí odpočívat
    ve skladu
  • 00:04:12 a nasávat vlhkost,
    aby se nelámaly.
  • 00:04:14 Oplatky určené k namazání čokoládou
    se dají použít až za měsíc,
  • 00:04:18 oříškovým to trvá jen asi týden.
  • 00:04:22 V tuto chvíli jsme na pracovišti,
    kterému říkáme spékání.
  • 00:04:26 První technologická operace,
    která tady probíhá,
  • 00:04:29 je vlastně prosypávání oplatek
    takzvaným prosypem,
  • 00:04:32 což je směs oříšků, tuku a cukru.
  • 00:04:35 Poté, když se udělá takový sendvič
    ze dvou oplatek,
  • 00:04:39 se dají tady mezi ty dvě
    horké plotýnky
  • 00:04:42 a ve 45 vteřinách z toho máte
    krásně propečenou oplatku.
  • 00:04:47 Takže jestli si to chcete zkusit?
    No, ráda.
  • 00:04:50 Já na to přijdu. Pozor!
    Takže vrchní...
  • 00:04:53 -Jednu... -Ještě jedna.
    -A posypat. -Posypu...
  • 00:04:56 Kolik oplatek takhle denně
    vezmete do ruky?
  • 00:04:58 -Ježíšimarja, hodně.
    -Hodně? Tak kolik? Co to je hodně?
  • 00:05:01 Hodně. 18 beden a bedna má
    po šesti kilech plátů.
  • 00:05:06 -Pane jo! Tak to je docela fofr.
    -No, to je.
  • 00:05:09 A máte nějaké limity,
  • 00:05:11 kolik toho musíte stihnout
    za minutu, za hodinu, za 5 minut?
  • 00:05:13 -Ne. ?Limity nejsou?
    -Nejsou.
  • 00:05:15 -Už mi to jde?
    -Ano.
  • 00:05:17 Musíte vlastně stíhat sypat
    ke spékacímu kolu.
  • 00:05:20 Tak schválně, že bysme si to
    změřily?
  • 00:05:22 -No můžeme.
    -Která toho stihne víc.
  • 00:05:24 Ježíšmarja, nestíhám!
  • 00:05:27 Lázeňské se oplatkám začalo říkat
    až po válce,
  • 00:05:30 kdy v Mariánkách vznikl
    jediný podnik na jejich výrobu.
  • 00:05:33 Do té doby se kulatá dobrota pekla
    snad v každém větším městě.
  • 00:05:37 Do její barvité historie se můžeš
    ponořit v muzeu na náměstí,
  • 00:05:41 kde se dozvíš taky spoustu
    zajímavostí
  • 00:05:43 o lázeňství a vzácných hostech.
  • 00:05:46 Mimochodem, právě v takových domech
    kdysi bydleli slavní pacienti,
  • 00:05:50 konkrétně tady třeba
    Johann Wolfgang Goethe.
  • 00:05:53 A kam se chodívalo na procedury?
    Například do Nových Lázní.
  • 00:05:57 Současnou podobu získaly
    na konci 19. století.
  • 00:06:02 Asi nejprominentnějším hostem
    tohoto hotelu
  • 00:06:05 byl anglický král Edward VII.,
  • 00:06:07 který se do Mariánských Lázní
    zatoulal hned devětkrát.
  • 00:06:10 Historici ale nemají dodnes
    jasno v tom,
  • 00:06:13 zda sem jezdil kvůli blahodárně
    působícím procedurám,
  • 00:06:16 nebo kvůli jedné místní krasavici ?
    kloboučnici Mizzi Pistlové,
  • 00:06:19 do níž se prý vladař
    bláznivě zamiloval.
  • 00:06:24 Měla svůj krámek na staré kolonádě
  • 00:06:26 a král si čas od času od ní nechal
    doručit klobouk
  • 00:06:28 a musela ho doručovat přímo Mizzi
    osobně panu králi do hotelu WEIMAR.
  • 00:06:33 Proslýchá se také, že vlastně
    od toho anglického krále dostávala
  • 00:06:37 až do roku 1945 Mizzi Pistlová
    takzvanou rentu.
  • 00:06:42 No, ani se Edwardovi nedivím.
    Podle portrétu to byla docela kost!
  • 00:06:46 Obrazem Mizzi i původním nábytkem
    panovníka
  • 00:06:48 se můžeš pokochat v muzeu,
    my se ale teď půjdeme podívat
  • 00:06:52 do královské kabiny
    v Nových Lázních,
  • 00:06:55 kde vladař absolvoval
    léčebné procedury.
  • 00:06:59 Kabina se skládá ze dvou částí.
    Je to část odpočívárna,
  • 00:07:02 ze které se vstupuje na krytou
    lodžii s výhledem do parku,
  • 00:07:07 a královská kabina,
    kde je lůžko na odpočinek,
  • 00:07:10 je tady vlastně původní dochovaná
    minerální vana,
  • 00:07:15 je tady historický kotlík z mědi,
  • 00:07:17 kterým se ta minerální voda
    ohřívá.
  • 00:07:20 Jo takhle! Takže bychom se mohli
    zrelaxovat i my?
  • 00:07:24 Co tohle krásné křeslo?
  • 00:07:26 To bylo také vyrobeno
    pro potřeby anglického krále?
  • 00:07:29 Toto křeslo je také originál.
    Zachovalo se také z roku 1896
  • 00:07:33 a slouží nejen jako křeslo,
    ale má ještě dvě další funkce.
  • 00:07:36 Je to jednak váha, zde je vidět
    vlastně rameno té váhy se závažím,
  • 00:07:43 a v případě nouze a potřeby
    samozřejmě také jako toaleta.
  • 00:07:47 Počkejte a jak to funguje?
    Kde se to vyvažuje?
  • 00:07:49 Já myslím, že ta váha na vaši
    muší váhu není uzpůsobena.
  • 00:07:53 Bylo to budováno přímo
    pro toho krále, takže...
  • 00:07:57 Chcete říct, že nemám
    královskou váhu?
  • 00:07:59 Nemáme na vás stupnici.
  • 00:08:01 To víš, král Edward prý měl
    120 kilo!
  • 00:08:03 A přesto udával tón celé Evropě.
  • 00:08:06 Když třeba kvůli břichu nezapnul
    knoflík na saku,
  • 00:08:08 začali to dělat všichni.
  • 00:08:10 Ale pojďme ještě nakouknout
    do římských lázní.
  • 00:08:13 A které římské bohyně
    měly ve své gesci lázeňství?
  • 00:08:17 Bohyně vod nebo pramenů
    by měla být Gaia.
  • 00:08:20 A tyhle prostory,
    ve kterých se nacházíme teď,
  • 00:08:22 jsou původní zcela jistě,
    alespoň podle toho vypadají.
  • 00:08:25 Ty prostory jsou naprosto původní,
  • 00:08:27 opět včetně obkladů
    a dlažby na podlahách.
  • 00:08:30 Samozřejmě i doplňkové malby,
  • 00:08:33 které stejně jako nahoře
    v těch kabinách,
  • 00:08:36 královské a císařské,
  • 00:08:38 evokují ten příběh
    z Pohádek tisíce a jedné noci.
  • 00:08:40 Vidím, že si hosté v Mariánkách
    užívali skutečný luxus,
  • 00:08:43 ale tohle už nejsou lázně!
    Jsme v Zrcadlovém sále.
  • 00:08:46 Právě tady před šesti lety
    připravili banket
  • 00:08:49 pro potomka Edwarda VII. ?
    prince Edwarda.
  • 00:08:52 Přijel na oslavu 100. výročí
    založení zdejšího golfového klubu.
  • 00:08:56 To musela být pěkně opulentní
    hostina!
  • 00:08:58 Že bychom nakoukli do kuchyně?
  • 00:09:00 A rovnou si uvaříme jehněčí,
    které králi kdysi servírovali.
  • 00:09:05 Je ten recept opravdu skutečný,
  • 00:09:06 anebo se jedná toliko
    o velmi chytrý marketingový tah?
  • 00:09:10 Je to skutečný recept,
  • 00:09:11 který jsme našli v archivu,
    ve starých listinách,
  • 00:09:14 a jsme moc rádi, že tento recept
    můžou naši hosté jíst,
  • 00:09:16 jako tenkrát král Edward.
  • 00:09:18 A proč si tehdejší šéfkuchař
  • 00:09:21 vybral pro britského panovníka
    zrovna jehněčí?
  • 00:09:24 -To ho měl tolik rád?
    -Ano, měl ho skutečně rád,
  • 00:09:26 a navíc všechny tyto potraviny
    se snoubily s jeho dietou,
  • 00:09:30 protože král Edward byl
    takové korpulentní postavy
  • 00:09:33 a on musel zhubnout.
  • 00:09:37 Pro jehněčí pro krále Edwarda
    potřebujeme jehněčí kotletku,
  • 00:09:39 kterou jsme si 24 hodin předem
    naložili
  • 00:09:42 do česneku, máty a rozmarýnu.
  • 00:09:47 Krásný masíčko!
  • 00:09:51 Necháme vlastně jenom zatáhnout.
  • 00:09:54 Mezitím si připravíme alobal,
  • 00:09:56 do kterého dáme předvařené
    brambory.
  • 00:09:59 Položíme na ně maso a bylinky
    a necháme upéct.
  • 00:10:02 Už teď to vypadá hezky.
    Jak dlouho se pečou?
  • 00:10:04 Při teplotě 120 stupňů
    asi 20-25 minut.
  • 00:10:07 Brambory ještě orestujeme,
    aby byly pěkně křupavé.
  • 00:10:11 Přidáme zeleninu
    a zalijeme silným jehněčím vývarem.
  • 00:10:17 A jdeme servírovat!
  • 00:10:22 -Já vám děkuji.
    -Prosím.
  • 00:10:24 To jsem zvědavá, na čem že si to
    ty pomazané hlavy pochutnávaly!
  • 00:10:35 Hmm...
  • 00:10:37 A teď bych měla tu obrovskou
    královskou porci preventivně zapít
  • 00:10:41 něčím hodně zdravým,
    abych neměla těžké sny.
  • 00:10:43 Mám si dát pramen Rudolfův,
    Křížový,
  • 00:10:47 anebo ten úplně nejmladší,
    který poprvé vytryskl v roce 2001?
  • 00:10:51 Jmenuje se Madam, na svět ho
    paradoxně přivedli dva muži
  • 00:10:55 a má prý afrodiziakální účinky.
    Tak uvidíme!
  • 00:11:06 Dobrý den, jsme tady dobře
    u Šmerdů?
  • 00:11:08 To víte, že jo, pojďte dál!
    Jste vítaná!
  • 00:11:10 -Iveta Toušlová, těší mě.
    -Dobrý den, pojďte dál!
  • 00:11:14 Výrobu bylinných likérů
    podle starých receptur
  • 00:11:16 chtěl Josef Šmerda senior
    rozjet už po válce.
  • 00:11:19 Příchod komunistů ale udělal
    jeho podnikatelským plánům
  • 00:11:23 na dlouhou dobu přítrž.
  • 00:11:24 Mezitím ovšem dospěli jeho synové
  • 00:11:26 a po sametové revoluci založili
    firmu společně.
  • 00:11:30 Já jsem měl štěstí,
    že jsem spolupracoval,
  • 00:11:33 nebo jsem se při tomto
    poznávacím procesu
  • 00:11:36 seznámil s význačnými lidmi,
    který do této problematiky dělali,
  • 00:11:40 a díky tomu, že jsem s nima
    spolupracoval,
  • 00:11:43 jsme se nedopustili hrubých chyb.
  • 00:11:46 Tehdy mi tento výrobek takzvaně
    cenzurovali
  • 00:11:49 a dospěli jsme tam, kde jsme,
  • 00:11:53 protože od té doby jsme receptury
    již neměnili.
  • 00:11:55 Takže vy jste mistrům v oboru
  • 00:11:57 tak troškou koukal přes rameno,
    jak to dělají?
  • 00:11:59 Taky, ale přinesl jsem si recepturu
    vlastní.
  • 00:12:03 Od otce jsem dostal knihu,
    která jak vidíte je i poměrně...
  • 00:12:08 ...stará. Tady máme rok 1940.
  • 00:12:12 Ano, a to byl vlastně takový úvod,
    kde jsem se seznamoval,
  • 00:12:17 jak takový likér vypadá,
    jak se skládá, jak se vyrábí.
  • 00:12:21 -A tatínek ochutnal taky likér?
    -Ochutnal.
  • 00:12:24 V roce 1994 jsme vyjížděli první
    výrobky týden před jeho smrtí,
  • 00:12:29 takže ještě se dožil,
    že viděl vlastně, jak to vypadá,
  • 00:12:34 ale neviděl už firemní láhev.
  • 00:12:36 Tu už neviděl, bohužel,
  • 00:12:38 ta se začala dělat
    až čtyři roky po jeho smrti.
  • 00:12:41 A to už byla Madam?
    Kdepak! Mariánskolázeňský likér,
  • 00:12:45 který má prý blahodárný vliv
    na zažívání.
  • 00:12:48 Bylinky obsažené v Madam
    mají docela jiné účinky.
  • 00:12:54 Velice luxusní bylina
    je rozchodnice růžová,
  • 00:12:57 protože ta tvoří taky základ
    tohoto našeho produktu.
  • 00:13:01 Je to bylina vhodná pro dámy
    ve zralém věku.
  • 00:13:05 Další taková důležitá složka
    je schizandra čínská.
  • 00:13:14 To jsou černé tmavé kuličky,
    velice tvrdé,
  • 00:13:19 a když je rozkoušete,
    jsou hodně kyselé.
  • 00:13:23 -Trošku voní jako pepř...maličko.
    -Možná vás mate ten tvar.
  • 00:13:28 -Kyselé říkáte?
    -Ano.
  • 00:13:31 Hm, ani je nemusím rozkousat.
  • 00:13:33 Takže tady připravujete macerát,
  • 00:13:35 to znamená, že všechny ty byliny
    musíte přesně navážit?
  • 00:13:38 Smíchám, ano,
  • 00:13:40 máme na ně textilní pytle,
    bavlněné,
  • 00:13:45 a do těchto pytlů to naplníme
    po zamíchání a namočíme do nádrže,
  • 00:13:51 máme na to speciální takové nádoby,
    kde je koncentrace lihu 60 procent,
  • 00:13:56 a necháme loužit zhruba 3 týdny,
    některé 14 dní, některé taky měsíc.
  • 00:14:00 Záleží podle toho,
    jaký je to produkt.
  • 00:14:03 Pak to dáte do velký nádrže,
  • 00:14:05 zase tam dáte vodu, líh, macerát,
    cukr,
  • 00:14:10 zavřete a tři a více měsíců čekáte.
  • 00:14:14 Pak to stočíte, zfiltrujete,
    dáte to do láhví
  • 00:14:18 a takovýhle je konečný výsledek.
  • 00:14:20 A zdařilý! Mimo jiné si totiž
    vydobyl i ocenění
  • 00:14:24 Regionální potravina
    Karlovarského kraje.
  • 00:14:27 Každé město by mělo mít svoje,
  • 00:14:29 nebo mělo v minulosti,
    za první republiky, svůj likér,
  • 00:14:33 a Ministerstvo zemědělství
    se právě rozhodlo
  • 00:14:35 takovéto projekty podporovat,
  • 00:14:36 například tím projektem
    Regionální potravina.
  • 00:14:39 Arnika je čistě rodinný podnik
  • 00:14:41 a veškerou práci tu dělají
    toliko tři lidi.
  • 00:14:43 Klobouk dolů!
    A kolik likérů vlastně vyrábějí?
  • 00:14:46 Na trh už jich uvedli deset
  • 00:14:48 a poznáš je třeba
    i podle originálních láhví
  • 00:14:50 z dílny sochaře Vítězslava Eibla.
  • 00:14:53 Květ arniky, který firma vetkla
    do svého názvu,
  • 00:14:56 na nich pochopitelně najdeš taky.
  • 00:14:59 -Ať se vám daří!
    -Ano.
  • 00:15:02 Až tedy přijedete
    do Mariánských Lázní,
  • 00:15:04 nezapomeňte, kolik chutí a vůní
    v sobě ukrývají.
  • 00:15:07 A pokud pořád nebudete
    dostatečně nasyceni,
  • 00:15:10 vyjeďte si za regionálními
    potravinami taky za hranice města.
  • 00:15:14 Čerstvý vzduch a skvělý kozí sýr
    Barbora
  • 00:15:17 vám naservírují na horském statku
    Abertamy.
  • 00:15:20 Přikousnout můžete karlovarský
    chléb Doktor vícezrnný.
  • 00:15:24 A pokud dáváte přednost masu,
  • 00:15:26 určitě vám přijde vhod
    Doupovská klobása ze Žalmanova.
  • 00:15:39 Zatím jsem tak trochu závistivě
    přihlížel, jak si užíváš,
  • 00:15:42 ale teď je konečně řada na mně.
  • 00:15:45 Přebírám štafetu.
    Jdeme mlsat na Vysočinu!
  • 00:15:48 Prakticky celé území kraje
  • 00:15:50 leží v oblasti Českomoravské
    vrchoviny
  • 00:15:52 a pyšní se krásnou přírodou
    i četnými pamětihodnostmi.
  • 00:15:55 Tři z 12 českých památek,
    zapsaných na seznamu UNESCO,
  • 00:15:58 jsou právě tady.
  • 00:16:00 Turističtí průvodci tvrdí,
    že tu žijí nejzdravější lidé
  • 00:16:03 a region se může pochlubit
    i nejnižší kriminalitou.
  • 00:16:06 Návštěvníky sem lákají
    zámky v Telči,
  • 00:16:09 nebo v Jaroměřicích nad Rokytnou.
  • 00:16:11 Ti aktivnější pak tráví dovolenou
    třeba v okolí Dalešické přehrady.
  • 00:16:15 Já jsem zamířil
    do Havlíčkova Brodu.
  • 00:16:17 Už jako dítěti se mi totiž líbila
  • 00:16:19 kostra hlásného Hnáta
    na Staré radnici.
  • 00:16:22 Za to, že včas nevaroval město
    před útokem nepřátel,
  • 00:16:24 ho prý brodské ženy shodily
    do příkopu a ukamenovaly.
  • 00:16:28 Morbidní historka, ráčej odpustit!
  • 00:16:30 Doufám, že kvůli Hnátovi
    jsi nás sem nezavedl!
  • 00:16:33 Neboj, jsem tu kvůli plodině,
  • 00:16:34 která dlouhá staletí sytila
    generace Inků
  • 00:16:37 a mnohé Evropany zachránila
    před hladem a kurdějemi.
  • 00:16:42 Brambory. Docela obyčejné brambory,
    chtělo by se říci.
  • 00:16:46 Lidi jimi do značné míry
    opovrhovali,
  • 00:16:48 když je v 16. století přivezli
    z Jižní Ameriky.
  • 00:16:50 Dnes jsou brambory spolu s pšenicí,
    kukuřicí a rýží
  • 00:16:53 nejvýznamnější zemědělskou
    plodinou,
  • 00:16:56 a tady na Vysočině
    se jim obzvlášť daří.
  • 00:16:58 Na starý kontinent je spolu
    se zlatem Inků přivezli Španělé
  • 00:17:01 a první větší zásilku dostal
    v roce 1565 král Filip II.
  • 00:17:06 Ano, ano. A zhruba ve stejné době
  • 00:17:08 se na lodi piráta Francise Drakea
    dostaly i do Anglie.
  • 00:17:13 Prvně ty brambory vlastně nejedli
    jako hlízy,
  • 00:17:16 ale nejprve se snažili jíst
    ty bobulky.
  • 00:17:20 Jenže jim z toho nebylo dobře,
  • 00:17:25 takže je různě pepřili, solili
    a tak dále.
  • 00:17:28 No a potom se dodatečně
    přišlo na to,
  • 00:17:32 že jedlé na bramborách
    jsou hlavně hlízy.
  • 00:17:35 Poprvé prý byly podávány roku 1616
  • 00:17:38 na hostině francouzského krále
    Ludvíka XIII.
  • 00:17:41 a pouhých 12 let nato
    jimi uctil své hosty
  • 00:17:44 i jáchymovský lékárník Agricola.
  • 00:17:47 Ve velkém je k nám nechala přivézt
    až Marie Terezie
  • 00:17:49 v hladových letech 1771 ? 1772,
    a to z Pruska.
  • 00:17:54 Podle Braniborů se jim pak říkalo
    branbury.
  • 00:17:59 Nejprve se o to zajímaly
    vlastně ty šlechtické velkostatky,
  • 00:18:03 a teprve z nich se dostaly
    ty brambory
  • 00:18:07 k prostému lidu, jak se píše,
  • 00:18:10 protože dokonce je
    i v té literatuře publikováno,
  • 00:18:15 že "lid prostý brambory
    nechtěl konzumovat".
  • 00:18:19 On se jich bál, že jsou jedovaté.
  • 00:18:22 Marie Rasochová zasvětila bramborám
    celý svůj život.
  • 00:18:25 Po odchodu do penze založila
    se synem firmu
  • 00:18:27 a snaží se spotřebitele naučit
    je správně vybírat i vařit.
  • 00:18:31 Jako první u nás zavedli taky
    jejich označení podle varných typů.
  • 00:18:35 Tak třeba ty salátové
    mají na sáčku áčko.
  • 00:18:38 Pak druhý typ, který se používá
    v kuchyni, tak to jsou odrůdy,
  • 00:18:42 které charakterizujeme
    jako přílohové,
  • 00:18:46 nebo jinak také se dá říct
    polomoučné.
  • 00:18:49 Ony už nemají ten lojovitý
    charakter,
  • 00:18:52 ale jsou trošku takový jako měkčí.
  • 00:18:56 Takže když tu bramboru rozkrojím,
    tak vidíte,
  • 00:18:59 že tady vevnitř už je
    nějaká kresba,
  • 00:19:02 a ten nůž se tam lehce zaboří.
  • 00:19:05 To já dávám přednost pyré,
  • 00:19:07 proto většinou sáhnu
    po sáčku s céčkem.
  • 00:19:10 Ale tady vidím nějaký recept!
  • 00:19:12 Ano, je na salát z odrůdy Princess,
  • 00:19:14 která letos získala titul
    Regionální potravina.
  • 00:19:18 Jsou tam hlavně vařené brambory,
    specielně odrůda Princess,
  • 00:19:23 vařená mrkev, sterilované okurky,
    pepř, sůl, hořčice a ocet.
  • 00:19:32 Vůbec tam není žádná majonéza,
  • 00:19:34 není tam žádné vajíčko
    a není tam žádná uzenina,
  • 00:19:38 proto my ten salát nazýváme
    Lehký bramborový salát.
  • 00:19:42 A na Vánoce si dáváte ten lehký
    salát, nebo si trošku zahřešíte?
  • 00:19:46 Ne, my si zahřešíme.
  • 00:19:48 A teď ses zatoulal kam?
  • 00:19:50 Vypadá to trochu
    jako nějaká laboratoř!
  • 00:19:53 Jsme ve Výzkumném ústavu
    bramborářském.
  • 00:19:55 Šlechtěním, testováním a pěstováním
    této plodiny
  • 00:19:58 se zabývá už skoro 100 let.
  • 00:20:00 Ve své genové bance uchovává
    na 2300 odrůd,
  • 00:20:03 včetně těch původních
    z Peru a Chille.
  • 00:20:07 Nejsou to takové hlízy,
    jako dneska.
  • 00:20:09 Taky tam bylo mnoho
    barevných variet,
  • 00:20:11 od červených, fialových,
    ale dlužno dodat také,
  • 00:20:15 že mnoho z nich
    bylo nepoživatelných.
  • 00:20:17 Co v sobě nesou ty brambory?
    Co je na nich nejcennější?
  • 00:20:19 Obsahují nízké procento tuku,
  • 00:20:23 obsahují kvalitní sacharidy
    a bílkoviny,
  • 00:20:26 obsahují velké množství draslíku,
  • 00:20:28 vitamín C, to je o nich asi
    nejvíc známo,
  • 00:20:30 no a co dnes vyzdvihujeme,
    je přirozený obsah antioxidantů.
  • 00:20:33 To Inkové ještě nevěděli,
    ale brambor si přesto velmi vážili.
  • 00:20:38 Dělali z nich dokonce i chleba,
    nápoj podobný pivu
  • 00:20:41 a uměli je taky konzervovat
    opakovaným zmrznutím v noci
  • 00:20:45 a vysoušením na slunci přes den.
  • 00:20:47 U nás bohužel jejich spotřeba
    klesá,
  • 00:20:49 i tak jich ale každý Čech
    zkonzumuje ročně zhruba 70 kilo.
  • 00:20:53 Vysočina je ideální
    pro pozdní odrůdy,
  • 00:20:55 kterým svědčí zdejší babí léto.
  • 00:20:57 Ostatně stejně jako turistům,
  • 00:20:59 kterým kraj nabízí bezpočet
    možností, jak strávit volný čas.
  • 00:21:05 Tenhle výjev určitě dobře znáte.
  • 00:21:07 Stejně tak i tyhle dveře,
    kterými utíkal Rudolf Hrušínský
  • 00:21:10 s koncentrovaným eukalyptovým
    olejem v nose.
  • 00:21:13 A taky dobře víte,
    odkud je nejhezčí výhled po okolí.
  • 00:21:17 Když na komín, tak na komín!
  • 00:21:19 Á, dalešický pivovar! Nebo bych
    měla spíš říct postřižinský, ne?
  • 00:21:24 Mimochodem, vylezl jsi až nahoru?
    Bohužel ne, tam už někdo seděl.
  • 00:21:29 Pravidelně se sem totiž
    vracejí čápi,
  • 00:21:31 a těm by se asi moje nečekaná
    návštěva moc nezamlouvala.
  • 00:21:35 První zmínky o vaření piva
    v Dalešicích jsou už ze 17. století
  • 00:21:40 a v té době pivovárek vařil pivo
    tady pro místní okolí.
  • 00:21:47 Teprve s příchodem barona Drehera
    v roce 1884
  • 00:21:50 došlo k výstavbě této nádherné
    varny, v té době velmi moderní,
  • 00:21:55 která potom fungovala dalších
    téměř 100 let
  • 00:21:59 prakticky bez jakýchkoliv
    velkých oprav nebo změn.
  • 00:22:02 Každý z diváků si určitě vzpomene
    na Postřižiny.
  • 00:22:04 Jak to tehdá kolem toho roku 1980,
  • 00:22:08 kdy se Postřižiny, ten nádhernej
    film, točily,
  • 00:22:11 jak to tady vypadalo?
  • 00:22:14 Tady vlastně v té době pivovar
    už stál
  • 00:22:16 a byl řízením zastaven v roce 1977,
  • 00:22:19 takže v době natáčení
    byl již tři roky uzavřen.
  • 00:22:23 V roce 2002 se podařilo uvést
    pivovar znovu do provozu.
  • 00:22:27 Po prohlídce zdejšího muzea
  • 00:22:28 si můžeš dát žejdlík
    Dalešického ležáku,
  • 00:22:31 který zabodoval v soutěži
    o Regionální potravinu.
  • 00:22:34 A něco k zakousnutí k němu
    by nebylo?
  • 00:22:38 Králíček z domácí farmy.
    Co z něj budeme dělat?
  • 00:22:41 Budeme z něj dělat šneka
    z králičího hřbetu.
  • 00:22:43 Bude to našpikovaný špekem,
    krásnou domácí slaninou.
  • 00:22:46 Aha, nádherná!
  • 00:22:48 A bude to vlastně podávaný
    jako minutka.
  • 00:22:50 A co si dáme jako přílohu?
  • 00:22:52 Jako přílohu budeme mít
    zeleninový brambory.
  • 00:22:54 Takže zase...brambory si vezmeme,
    nahrubo nakrájíme,
  • 00:22:58 kořenovou zeleninu, rozmarýn
    a tymián.
  • 00:23:03 Čistě bylinky, pepř?
  • 00:23:04 Čistě bylinky, pepř.
    A teď tam dáme ten olej.
  • 00:23:07 Dáme to do rozpálený trouby
    na těch 40 minut.
  • 00:23:10 Brambory se pečou
    a my si připravíme králičí hřbet,
  • 00:23:12 který vykostíme, očistíme od blan
    a tuku a podélně nakrojíme.
  • 00:23:16 Ale pozor, nedoříznout až do konce,
    jinak se maso rozpadne!
  • 00:23:20 Posolíme...
  • 00:23:24 Opepříme...
  • 00:23:27 Špek. Takže takhle si to tam
    položíme.
  • 00:23:32 Pak si to vezmeme
    a takhle celý to zarolujeme.
  • 00:23:40 My si ho ještě potom necháme
    dotáhnout v troubě
  • 00:23:42 a dáme to k těm brambůrkám.
  • 00:23:45 Dojde to pěkně stejně,
    aby se to dalo servírovat zaráz.
  • 00:23:48 Už máme králíka dotaženýho
    z trouby.
  • 00:23:51 Teď si ho podlijeme naším
    demi-glacem,
  • 00:23:53 je to vlastně hodně hustej vývar.
  • 00:24:04 A teďko by to chtělo pivo
    a to se támhle čepuje.
  • 00:24:10 Co mi to dáváte?
    My tady děláme 3 druhy piva.
  • 00:24:14 Je to Dalešická jedenáctka, kterou
    máme my i naši hosté nejraději
  • 00:24:17 a kterou si teďka ochutnáte.
  • 00:24:19 Potom je to Májový ležák,
  • 00:24:21 takové o něco tmavší pivo,
    takové dozlatova,
  • 00:24:24 a naše speciální třináctka,
    které říkáme Fledermaus.
  • 00:24:28 Aha, jak jste přišel na ten název?
  • 00:24:31 Fledermaus je německy netopýr
    a ten lítá v noci, že jo.
  • 00:24:39 Jednou ze základních surovin
    pro výrobu piva je slad.
  • 00:24:42 Specifickou chuť a barvu
    však dokáže propůjčit
  • 00:24:45 i máslovým sušenkám
    cukrářky Renaty Vonešové.
  • 00:24:48 Že by další Regionální potravina?
    Přesně tak!
  • 00:24:51 Jedna várka těsta váží asi 20 kilo
  • 00:24:53 a běžně udělají ve zdejším
    cukrářství čtyři denně.
  • 00:24:56 Základními surovinami jsou mouka,
    čerstvé máslo, vejce, cukr a med,
  • 00:25:00 no a samozřejmě slad.
  • 00:25:03 Snad to nebude tak zlý...
  • 00:25:06 No, to je krásný!
  • 00:25:10 Teď si je tak jako pěkně poskládáme
  • 00:25:12 a vezmeme si kartu
    a naděláme z nich dílky.
  • 00:25:15 A jak dlouhý zhruba teda?
    Já to okoukám.
  • 00:25:17 -Takže zase zhruba ty 2 centimetry?
    -Zase zhruba asi tak 2 centimetry.
  • 00:25:24 A teď už je budeme skládat
    na plech.
  • 00:25:27 Já jsem si všiml, že ty Sladovky
    jsou pravidelný,
  • 00:25:29 krásně vypouklý po upečení.
  • 00:25:32 Fakt to tam stačí dávat takhle,
    jak vám to padne do ruky?
  • 00:25:36 Stačí to tam dávat takhle,
  • 00:25:38 protože ty Sladovky nabydou
    do objemu, do šířky i do výšky,
  • 00:25:40 takže ať uděláte jakýkoli tvar,
    tak je z nich bochánek.
  • 00:25:43 Cukrářskou výrobu rozjela
    Renata Vonešová s maminkou a tetami
  • 00:25:46 před čtyřmi lety.
  • 00:25:48 Dům v roce 1870 koupil
    její prapradědeček
  • 00:25:51 a provozoval v něm hostinec
    a řeznictví.
  • 00:25:54 Místo masa tady ale teď voní
    laskonky, koláče a dorty.
  • 00:25:57 A hlavně Sladovky. Mimochodem,
    jak to vypadá s těmi tvými?
  • 00:26:02 Já jsem nervózní z toho,
    jak to dopadne...
  • 00:26:07 -Tak, tenhle to byl?
    -Ano.
  • 00:26:12 No, tak co tomu říkáte?
  • 00:26:14 Já jsem říkal, pravá půlka je moje,
    že jo? To jsou ty hranatý.
  • 00:26:17 Myslím, že se vám povedly
    velmi dobře.
  • 00:26:19 -Máte je krásný!
    -Opravdu?
  • 00:26:21 K čemu se dají přikusovat?
  • 00:26:24 Tak ke kávě, k čaji,
    prý i k červenému vínu,
  • 00:26:27 anebo prostě jenom tak,
    jako svačinka.
  • 00:26:29 A k pivu?
  • 00:26:31 No, někdo má k pivu rád sladké,
    tak i k pivu,
  • 00:26:35 ale my nabízíme k pivu i slané.
  • 00:26:37 A neříkal jsi náhodou,
    že paní Vonešová peče taky dorty?
  • 00:26:41 To se ví, že ano. Letos porotu
    okouzlil její Excelsior
  • 00:26:44 podle receptu z roku 1910.
  • 00:26:47 V tomto dortu jsou použity
    tři druhy korpusu,
  • 00:26:50 je to piškot, pak je tam terstká
    mandlová hmota a sachr.
  • 00:26:54 Je naplněn čtyřmi druhy náplní.
  • 00:26:56 Říkáte čtyři chutě?
    Ano.
  • 00:26:58 Jak se snesou ty chutě,
    netlučou se?
  • 00:27:00 Zřejmě se předpokládalo,
    že se bude dortík jíst odspoda,
  • 00:27:03 a odspoda je nejsladší,
  • 00:27:05 ale vlastně nahoře je zase
    zakončený tím marcipánem,
  • 00:27:07 který je zase sladký,
    takže ty chutě pěkně navazují,
  • 00:27:11 dort se nechává odležet
    několik dní,
  • 00:27:13 aby se ty chutě prolnuly.
  • 00:27:17 Chuť je překvapivá,
    můžete k nám přijít ochutnat!
  • 00:27:21 V poslední době je marcipán
    na dortech vidět často.
  • 00:27:24 Zdalipak víš,
    z čeho se vlastně vyrábí?
  • 00:27:27 Snad ano. Poslouchej!
  • 00:27:28 Základní surovinou jsou
    oloupané drcené mandle,
  • 00:27:31 které se nahřívají v cukru.
  • 00:27:33 Jeho původ je ale tak trochu
    zahalen tajemstvím.
  • 00:27:36 Zrodil se nejspíš v Orientu
  • 00:27:38 a Evropané mu připisovali dokonce
    léčivé účinky.
  • 00:27:42 Proto ho taky dlouho nevyráběli
    cukráři, ale lékárníci.
  • 00:27:45 Správně! A samotný název vychází
    z latinského marcipanis,
  • 00:27:49 to znamená chléb sv. Marka.
    Tak pojďme potahovat...
  • 00:27:53 Tak já vám pomůžu, jo?
  • 00:27:55 -Abychom trefili ten prostředek.
    -Myslím, že to máme.
  • 00:28:01 Smekám, Pepo!
    Dort vypadá nádherně!
  • 00:28:04 Musím říct, že se mi ze sladkého
    království paní Vonešové
  • 00:28:07 ani trochu nechtělo.
  • 00:28:09 Už na nás ale čekaly
    další regionální potraviny.
  • 00:28:12 V Chlístově u Havlíčkova Brodu
    nám nalili Medovinu z Vysočiny,
  • 00:28:15 která vzniká prokvašením
    medového roztoku.
  • 00:28:18 Základní surovinu získává
    rodinná farma od vlastních včel.
  • 00:28:22 Kvůli návštěvě Jeřábkova pekařství
    ve Velké Bíteši
  • 00:28:25 jsme si museli přivstat.
  • 00:28:27 Zdejší vyhlášený chleba se peče
    hodně brzy po ránu.
  • 00:28:31 Voňavý krajíc, ukrojený
    z čerstvého bochníku,
  • 00:28:34 ovšem za trochu té námahy
    rozhodně stál!
  • 00:28:37 Tak a teď si vás opět
    trochu vyzkoušíme.
  • 00:28:39 Máme pro vás další soutěžní otázku.
  • 00:28:42 Dneska nás zajímá,
  • 00:28:44 kdo si nechal patentovat
    čokoládové lázeňské oplatky.
  • 00:29:05 Odpovídejte až do středeční
    půlnoci.
  • 00:29:07 Pro vítěze má CzechTourism,
    partner soutěže,
  • 00:29:09 připravenou ochutnávku
    tradiční české kuchyně,
  • 00:29:12 a to v certifikované restauraci
    dle vašeho výběru
  • 00:29:15 z webovek Toulavé kamery,
    nebo www.ochutnejtecr.cz
  • 00:29:20 Máš blažený výraz, drahý kolego,
  • 00:29:22 takže si tvůj jazýček
    nejspíš přišel na své.
  • 00:29:25 A váš snad taky, milí tuláci.
  • 00:29:27 Tak se mějte dobře a nezapomeňte,
    že svět vnímáme pěti smysly.
  • 00:29:31 Proto nenechte chuťové buňky
    zahálet. Na viděnou příště!
  • 00:29:38 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2011

Související