iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
17. 1. 2008
16:00 na ČT2

1 2 3 4 5

8 hlasů
2583
zhlédnutí

Domácí lékař aneb nic není jen tak...

Vředová choroba

7 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Domácí lékař aneb Nic není jen tak - Vředová choroba

  • 00:00:19 Ahoj, Marie!
  • 00:00:21 Vředová choroba žaludku
    a dvanáctníku
  • 00:00:24 patří k nejrozšířenějším nemocem
    naší populace.
  • 00:00:27 Předpokládá se,
    že v různých obdobích života
  • 00:00:30 postihuje až 5 % obyvatel.
  • 00:00:39 Zdravá žaludeční sliznice
    produkuje
  • 00:00:41 kyselinu chlorovodíkovou,
    hlen a enzymy,
  • 00:00:45 což jsou látky
    bílkovinné povahy,
  • 00:00:48 které jsou schopné
    štěpit bílkoviny z potravy
  • 00:00:50 na jednodušší sloučeniny.
  • 00:00:53 Ve dvanáctníku
    se natrávená potrava mísí
  • 00:00:55 se žlučí a šťávou
    slinivky břišní,
  • 00:00:58 které zajišťují další chemickou
    úpravu stravy, než se vstřebá.
  • 00:01:03 U zdravých jedinců je
    žaludeční sliznice chráněna
  • 00:01:07 před samonatrávením
  • 00:01:10 ochrannými faktory, mezi něž
    patří vrstva žaludečního hlenu,
  • 00:01:14 neporušený krevní oběh
    ve vlásečnicích žaludeční sliznice
  • 00:01:18 a další složité procesy.
  • 00:01:27 Ochrana je velice důležitá,
    protože na žaludeční sliznici
  • 00:01:31 působí také množství
    agresivních útočných faktorů.
  • 00:01:34 Mezi ně patří kyselina
    chlorovodíková,
  • 00:01:37 enzymy žaludeční šťávy,
    alkohol, kouření a některé léky,
  • 00:01:42 zejména nesteroidní
    antirevmatika,
  • 00:01:45 například acylpyrin, ibuprofen,
    diclofenac a další.
  • 00:01:49 Zvláštní význam
    mezi útočnými faktory
  • 00:01:52 má mikrob
    Helicobacter pylori,
  • 00:01:55 který způsobuje zánět
    žaludeční sliznice.
  • 00:01:58 Bakterie byla objevena
    v roce 1983.
  • 00:02:01 Objev způsobil významný zvrat
    v léčbě vředové choroby.
  • 00:02:06 Pokud se u pacienta najde
    vřed a Helicobacter pyroli,
  • 00:02:09 léčí se vřed
    jako infekční onemocnění,
  • 00:02:12 což podstatně zvyšuje
    naději na vyléčení.
  • 00:02:15 Helicobacter pylori je přitom
    rozhodujícím činitelem vzniku
  • 00:02:19 více než 90 % dvanáctníkových
    a asi 70 % žaludečních vředů.
  • 00:02:24 Lze tedy říci,
    že většina žaludečních vředů
  • 00:02:28 a hlavně dvanáctníkových vředů
    je infekční povahy.
  • 00:02:31 Mikrob se do organismu
    dostává ústy,
  • 00:02:34 tedy potravou, nápoji
    nebo špinavýma rukama.
  • 00:02:37 U naprosté většiny osob
    způsobí Helicobacter
  • 00:02:41 jen zánět žaludeční sliznice,
    který nemusí mít žádné příznaky
  • 00:02:45 a jen u některých jedinců
    vyvolá vznik vředu.
  • 00:02:55 Některé vředy mohou probíhat
    bez příznaků.
  • 00:02:59 Většina vředů se však projevuje
    různými obtížemi,
  • 00:03:02 z nichž nejvýraznější je bolest.
    Ta se liší podle polohy vředu.
  • 00:03:06 Nejcharakterističtější
    je při vředu dvanáctníku.
  • 00:03:10 V tomto případě
    se bolest vyskytuje
  • 00:03:12 vysoko v nadbřišku ve střední čáře
    s malým šířením do stran.
  • 00:03:17 Obvykle se objevuje
    nalačno a v noci.
  • 00:03:20 Bolest ustupuje po jídle.
  • 00:03:22 U žaludečního vředu se bolest
    objevuje dříve po jídle.
  • 00:03:26 Častými příznaky jsou
    nucení na zvracení,
  • 00:03:29 zvracení nebo pálení žáhy.
  • 00:03:32 Příčinou těchto příznaků je
    zvýšená sekrece žaludečních šťáv.
  • 00:03:36 Obtíže většinou probíhají
    dlouhodobě
  • 00:03:40 a málokdy odpovídají
    skutečnému rozsahu vředu.
  • 00:03:43 Velký žaludeční vřed může být
    náhodným nálezem i u člověka,
  • 00:03:47 který nikdy předtím
    bolestmi břicha netrpěl.
  • 00:03:57 Vředová choroba
    může způsobovat
  • 00:03:59 i vážné zdravotní komplikace,
    které začnou náhle a dramaticky,
  • 00:04:04 a mohou být dokonce
    prvním projevem onemocnění.
  • 00:04:07 Pokračující vřed
    někdy naruší stěnu cévy
  • 00:04:11 a způsobí závažné krvácení
    do zažívacího traktu.
  • 00:04:14 To se projeví zvracením
    nenatrávené krve, ta je červená,
  • 00:04:18 nebo natrávené krve, která je
    černá jako kávová sedlina.
  • 00:04:22 Může se objevit černá, typicky
    zapáchající průjmovitá stolice
  • 00:04:27 s obsahem natrávené krve,
    takzvaná meléna.
  • 00:04:31 Pokud vřed pronikne
    celou žaludeční stěnou,
  • 00:04:34 vylije se žaludeční obsah
    do dutiny břišní.
  • 00:04:37 To vede ke vzniku
    akutního zánětu pobřišnice.
  • 00:04:41 Pocítíte náhle krutou,
    zničující bodavou bolest,
  • 00:04:45 která vystřeluje do zad
    a rychle se šíří po celém břiše.
  • 00:04:49 Stejně jako krvácení
    do zažívacího traktu
  • 00:04:52 vyžaduje i tato komplikace
    okamžitý převoz do nemocnice.
  • 00:05:02 Podezření na vředovou chorobu
    evokují také
  • 00:05:05 dlouhodobě se vyskytující
    bolesti v nadbřišku.
  • 00:05:08 Bolesti jsou nejsilnější nalačno
    nebo jednu i více hodin po jídle.
  • 00:05:13 Bolest vás může probudit
    uprostřed noci,
  • 00:05:16 a vy pak jdete něco sníst,
    abyste svým potížím ulevili.
  • 00:05:19 Prokázaný vřed se léčí
    podáváním léků,
  • 00:05:22 které potlačují tvorbu
    žaludečních kyselin.
  • 00:05:26 Když je v oblasti vředu prokázána
    přítomnost Helicobactera,
  • 00:05:30 dostane ještě antibiotika
    k potlačení této infekce.
  • 00:05:33 Celková léčba trvá
    4 až 6 týdnů
  • 00:05:37 a díky moderním lékům
    se vřed často úplně zhojí.
  • 00:05:48 Mnoho můžete udělat
    i vlastními silami.
  • 00:05:50 Pokud vám hrozí
    vředová choroba,
  • 00:05:53 ať už kvůli zvýšené
    rodové zátěži
  • 00:05:56 nebo vlivem
    stresového zaměstnání,
  • 00:05:59 měli byste omezit působení
    ostatních rizikových faktorů.
  • 00:06:02 Ty představuje nepravidelná
    životospráva, alkohol a kouření.
  • 00:06:06 Také nadměrné pití kávy
    přispívá k tvorbě vředů
  • 00:06:10 stejně jako užívání
    nesteroidních antirevmatik.
  • 00:06:13 Je bezpodmínečně nutné začít
    dodržovat pravidelný denní režim.
  • 00:06:17 Ten zahrnuje
    aktivní odpočinek po práci
  • 00:06:21 a minimálně
    sedmihodinový spánek.
  • 00:06:30 Jídlo si rozdělte do pěti
    denních dávek
  • 00:06:34 a jezte v tříhodinových
    intervalech.
  • 00:06:36 Vynechejte pokrmy dráždivé,
    nadýmavé, silně kořeněné a tučné,
  • 00:06:41 zejména ty, které jsou připraveny
    na přepálených tucích.
  • 00:06:44 V prvním týdnu léčby
    dávejte přednost masu rybímu,
  • 00:06:48 bílému drůbežímu,
    telecímu nebo králičímu.
  • 00:06:53 Dlouhodobě vylučte masa
    nakládaná, například uzené.
  • 00:06:57 Způsob přípravy masa
    je poměrně široký.
  • 00:07:01 Maso může být vařené,
    dušené, grilované,
  • 00:07:04 připravované v alobalu
    nebo jako přírodní pečeně.
  • 00:07:07 Mléko a mléčné výrobky
    jezte podle své obliby.
  • 00:07:10 Pijte přírodní minerálky
    a bylinné čaje.
  • 00:07:14 Malé množství piva po jídle
    je dovoleno.
  • 00:07:17 Omezte však černou kávu a čaj
    na jeden šálek denně
  • 00:07:20 a vždy jen po jídle.
  • 00:07:22 Vynechejte toniky, nepijte víno,
    destiláty a skoncujte s kouřením.
  • 00:07:27 Uvědomte si,
    že zdraví je naším největším
  • 00:07:30 materiálním
    i duchovním majetkem,
  • 00:07:33 a proto se určitě vyplatí
    upravit si denní režim tak,
  • 00:07:36 abychom své tělo
    zbytečně neničili. Ahoj, Marie!
  • 00:07:48 Skryté titulky Blažena Stráníková
    Česká televize 2007

Související