iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
3. 10. 2009
13:50 na ČT1

1 2 3 4 5

20 hlasů
8307
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Škola květin: snědek — Pomoc při infarktu — Nový typ invalidního vozíku — Gratulace Antonii Šebestové — Nová modelovací hmota — Potočnice lékařská — Burčák z pražské Grébovky

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Hezkou a slunnou sobotu,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 V říjnu nás žádný velký
    odpočinek nečeká.
  • 00:00:31 Na zahradě dokončujeme sklizeň
    a pomalu se chystáme na zimu.
  • 00:00:38 Zítra mají svátek Františci.
    Já jim přeji vše nejlepší.
  • 00:00:43 Pranostika říká: "Že svatý
    František zahání lidi do chýšek.Ş
  • 00:00:51 Snad nebude tak zle a co jsme
    si pro vás dnes připravili?
  • 00:00:55 S dnešním hostem, ředitelem
    Pražské záchranné služby
  • 00:00:59 doktorem Schwarzem
  • 00:01:01 si budeme povídat o možnostech
    záchrany lidského života
  • 00:01:04 při srdeční slabosti.
  • 00:01:07 Seznámím vás s člověkem,
  • 00:01:10 který myslí svými zlepšováky
    na lidi postižené.
  • 00:01:15 Blahopřát půjdeme paní Antonii
    Šebestové.
  • 00:01:19 Módní ozdůbku na nehty najdeme
    v dílně paní Hořákové.
  • 00:01:24 Nebude chybět ani několik
    praktických rad od našich diváků.
  • 00:01:29 Ještě se dozvíme, jak připravit
    burčák podomácku.
  • 00:01:35 Ve Školičce květin se setkáme
    s panem Hoškem.
  • 00:01:46 -Co to je?
    -Latinský název je Ornitogalum,
  • 00:01:49 česky je to snědek. Kytička je
    už trochu známá.
  • 00:01:54 Není známá v této barvě.
    Je známá v bílé barvě.
  • 00:01:57 Máme tři barvy, bílá, žlutá
    a oranžová.
  • 00:02:01 Bylo by hezké to kombinovat.
  • 00:02:03 Oranžová hodně svítí a je to
    klasická cibulovina.
  • 00:02:07 Kytička má cibuli a je vhodná
    do zahrádek a do skalek.
  • 00:02:12 Snese plné sluníčko,
    ale může být i v polostínu.
  • 00:02:16 Je to jarní kytka a květenství
    začíná v dubnu a květnu.
  • 00:02:22 Květ pak zahyne a zůstanou
    jen lístečky.
  • 00:02:26 Může se to přirovnat k tulipánu.
  • 00:02:28 A na zimu?
  • 00:02:30 V našich podmínkách není schopna
    přezimovat venku.
  • 00:02:35 Cibule se musí vyndat jako gladioly
    a uchovat ji doma v temné místnosti
  • 00:02:41 a o teplotě mezi 5 - 7 stupni.
  • 00:02:44 Cibule by se měla trochu zasypat
    do pilin nebo do hlíny.
  • 00:02:48 A na jaře zasadit zase ven.
  • 00:02:51 -Do jaké výšky vyroste?
    -Tohle je narychlené ve skleníku.
  • 00:02:56 Běžná výška v zahradě se pohybuje
    kolem 25 - 30 cm. Květ je nižší.
  • 00:03:02 Je to dobré na skalku.
  • 00:03:06 -Je to nenáročná kytička.
    -Nenáročná kytička.
  • 00:03:11 Na zahrádce to pak hezky zasvítí.
  • 00:03:20 Dnešním hostem je doktor Schwarz,
    ředitel Pražské záchranné služby.
  • 00:03:26 Někde jsem četla zprávu
    na internetu nebo v novinách,
  • 00:03:32 že je možné, aby si pacient sám
    zachránil život při infarktu,
  • 00:03:38 když stále a silně kašle.
    Je to pravda nebo ne?
  • 00:03:44 Myslím si, že je to hodně
    nadnesená informace,
  • 00:03:47 že by si tím zachránil život.
  • 00:03:49 Jsou situace, kdy při infarktu
    je jakákoliv pomoc marná.
  • 00:03:54 Nic nebrání tomu, aby to dotyčný
    zkusil, když je sám
  • 00:03:57 a čeká na záchranu,
    aby to zkusil.
  • 00:04:01 Můžou nastat situace u silných
    kuřáků, že by se mohl rozkašlat
  • 00:04:05 a mohl by si uškodit.
  • 00:04:08 Spoléhal bych na standardní postupy
    a přivolat záchrannou službu.
  • 00:04:12 Když je sám, co má dělat
    a jak to rozpozná?
  • 00:04:18 Nejdůležitější je myslet na to,
    že mám infarkt.
  • 00:04:21 Z ničeho nic, z bezproblémové
    situace mám bolest na prsou,
  • 00:04:30 bolest na hrudi. Většinou je
    svíravá a tlaková,
  • 00:04:35 jako kdybych vám dal kámen
    na hrudník.
  • 00:04:38 Bolest může vystřelovat mezi
    lopatky, do krku, do ramene.
  • 00:04:42 Někdy až do ruky,
    která může brnět.
  • 00:04:44 Tak si řeknu, že by to mohl
    být infarkt.
  • 00:04:47 Někdy může infarkt vypadat
    jako nevolnost. Tlak v žaludku.
  • 00:04:52 Je pocit na zvracení. I zde by měl
    člověk na to raději myslet.
  • 00:04:57 U infarktu a jeho správné léčbě
  • 00:04:59 je nejdůležitější čas.
    A radši dříve zavolat
  • 00:05:04 -než to nechat na delší dobu.
    -Radši být hypochondr
  • 00:05:08 než být odvážný člověk,
    který všechno překoná
  • 00:05:12 a pak dopadne špatně.
    Ještě kdybyste nám poradil.
  • 00:05:17 Vy se vyskytuje u takových
    situacích, když je člověk sám.
  • 00:05:25 Co je možné pro to ještě udělat?
    Když se třeba nehne.
  • 00:05:32 Tam je problém, jak se pomoci
    dovolat, když nemá mobilní telefon
  • 00:05:37 nebo má daleko k telefonu
    a nebo se nemůže hýbat.
  • 00:05:40 Nemusí to být jenom u infarktu,
    ale i u řady jiných příčin.
  • 00:05:44 Mrtvička, zlomená dolní končetina.
  • 00:05:48 Dneska je technika, která to ulehčí
    a my doporučujeme starým lidem,
  • 00:05:53 hlavně chronicky nemocným,
    aby si pořídili alarmové tlačítko.
  • 00:05:59 Má ho jako přívěšek na krku
  • 00:06:01 -nebo trvale na ruce na řemínku.
    -Jako hodinky.
  • 00:06:05 Staří lidé zmáčknou tlačítko
    a samo to vytáčí telefonní číslo.
  • 00:06:09 Třeba na příbuzné, na obvodní
    lékařku nebo na záchrannou službu.
  • 00:06:14 A co nitroglycerin? Má ho mít
    člověk u sebe nebo ne?
  • 00:06:19 Dává se pod jazyk.
  • 00:06:21 Hypertonik, kardiak a každý,
    kdo má nemocné srdce a léčí se,
  • 00:06:26 tak má většinou od obvodního lékaře
  • 00:06:28 doporučeno mít u sebe
    nitroglycerin, aby ho mohl použít.
  • 00:06:33 Třeba ke snížení tlaku nebo
    k odvrácení potíží.
  • 00:06:37 Relativně starý a zdravý člověk,
  • 00:06:40 -tomu se to nemůže stát?
    -Může se mu to stát.
  • 00:06:47 Již od 20 let máme nemocné
    koronární tepny
  • 00:06:51 postižené aterosklerózou
    a doporučuje se to každému,
  • 00:06:55 komu je od 50 let výše.
  • 00:06:57 V našem provozu vidíme, že infarkt
    mají 30letí a i mladší.
  • 00:07:01 Nitroglycerin můžou mít
    i zdraví lidé?
  • 00:07:06 -Ano.
    -Já si ho pořídím.
  • 00:07:12 Teď navštívíme kutila.
    Já bych řekla vynálezce,
  • 00:07:15 který nemyslí jen na sebe,
    ale i na postižené spoluobčany.
  • 00:07:21 Možná by uvítal podporu
    konstruktérů a výrobců.
  • 00:07:35 Tohle je invalidní vozík zhotovený
    podle typu Meyra.
  • 00:07:39 Je zhotovený ze starých materiálů
    z opraven kol.
  • 00:07:45 Tenhle invalidní vozík se může
    napojit k adaptéru tím způsobem,
  • 00:07:49 že k adaptéru přijedeme jako
    na normálním vozíku.
  • 00:07:55 Adaptér nasadíme do držáků,
    které jsou k tomu určené.
  • 00:08:00 Když zapadnou, tak se to jednoduše
    zaklapne.
  • 00:08:06 U opěrek se pak uchytí
    horní svorkové držáky.
  • 00:08:14 Tím je adaptér uchycen
    k invalidnímu vozíku.
  • 00:08:20 Pak si můžeme dát nohy
    do opěrek nohou.
  • 00:08:26 Odaretovat řízení a vozík
    může vyjet
  • 00:08:32 tahem dopředu a dozadu.
  • 00:08:36 HUDBA
  • 00:08:46 Můžeme zatáčet.
  • 00:09:01 Podle toho, jak je zhotoveno kolo,
  • 00:09:05 tak se to dá přehodit
    na velký talíř nebo na menší.
  • 00:09:12 Vozík se přehodí a jedeme úplně
    krásně a rychlejším způsobem.
  • 00:09:27 Smyslem kývavého pohybu k sobě
    a od sebe je v tom,
  • 00:09:36 že provádíme pohyb kývavý,
    ale neprovádíme rotační.
  • 00:09:40 U všech handbiků je pohyb rotační,
    který se provádí před tělem.
  • 00:09:47 V našem kývavém pohybu se
    v převodovce pohyb převádí
  • 00:09:51 na pohyb rotační. A na delších
    klikách s menší silou
  • 00:09:56 umožňuje jet rychleji
    nebo překonávat větší kopce.
  • 00:10:01 Invalidní vozík pro jízdu
    do kopce je vymyšlen tak,
  • 00:10:06 že zadní kola se posunou
    z podtěžiště těla dozadu
  • 00:10:11 a tím se vyrovná měrná váha těla
    rovnoměrně na zadní kola
  • 00:10:17 a přední kola s těžištěm těla.
  • 00:10:23 Dostala jsem pozvání do domova
    důchodců
  • 00:10:26 od velmi čiperné a milé paní.
  • 00:10:36 Paní Antonie Šebestová ve svých
    99 letech pořádá pro své
  • 00:10:42 spolubydlící v Domově seniorů
    v Krči, který je skutečně krásný,
  • 00:10:50 takové malé koncerty.
    Dnes má právě 99 let.
  • 00:10:57 HRA NA FOUKACÍ HARMONIKU
  • 00:11:24 Paní Šebestová,
    k vašim 99. narozeninám
  • 00:11:29 jste si sama zahrála. Tady máte
    od nás, od televize kytičku.
  • 00:11:36 Máte jednu povinnost. Říct nám,
    dám vám kytičku stranou,
  • 00:11:44 prozradit nám recept
    na dlouhověkost a svěžest.
  • 00:11:55 Hlavně klid, nervy si šetřit.
    Do přírody chodit.
  • 00:12:04 Dýchat hodně vzduchu a plavat.
  • 00:12:10 -Co jíte?
    -Všechno.
  • 00:12:13 Všechno, co mně dají.
  • 00:12:16 I řepu syrovou jsem jídla,
    když nebylo o válce co jíst.
  • 00:12:22 Ta je zdravá, že jo?
  • 00:12:25 Vy jste tady v tomto krásném
    domově kolik let?
  • 00:12:32 5 let.
  • 00:12:35 Jste tady spokojená?
  • 00:12:37 Jsem spokojená, až na ty nemoci.
  • 00:12:44 My za vámi přijedeme,
    až vám bude 100.
  • 00:12:49 To si musíme rukoudáním slíbit,
    že vydržíte do 100.
  • 00:12:57 A pak samozřejmě dál.
    A my to spolu oslavíme.
  • 00:13:01 Ano.
  • 00:13:03 -Děkuji a můžu dostat pusu?
    -Jo.
  • 00:13:08 -Hodně zdravíčka.
    -Děkuji.
  • 00:13:14 Teď se seznámíme se žhavou
    novinkou.
  • 00:13:24 Paní Hana Hořáková nás pozvala
    do své dílničky s tím,
  • 00:13:29 že nám ukáže nové trendy.
  • 00:13:32 Připravila jsem si fialový váleček,
    který obalíme do černé placky.
  • 00:13:40 Můžete balit a já budu
    balit ostatní.
  • 00:13:45 Co bude přečuhovat,
    to můžeme uříznout.
  • 00:13:53 Hezky to spojíme.
  • 00:13:57 Jemně válíme, aby se nám
    spojily oba materiály.
  • 00:14:03 Přiložíme je k sobě a ještě
    mám bílou, aby to bylo světlé.
  • 00:14:16 Dáme je dohromady.
  • 00:14:21 Opatrně válíme.
  • 00:14:27 Aby to bylo veselé a nebylo
    všechno tmavé.
  • 00:14:30 Je potřeba trocha fantazie.
  • 00:14:32 Je to různé skládání barev.
    Obalíme to do bílé.
  • 00:14:37 Uřízneme a začne se to rýsovat.
  • 00:14:44 Lepší je, když děláte váleček
    a začínáte od středu.
  • 00:14:49 Jde to hezky vyválet.
  • 00:14:53 Koukám, že se může z toho
    udělat i náhrdelník.
  • 00:14:57 Také jsou z toho náhrdelníky.
  • 00:14:59 Jsou to válečky,
    které se zdeformují.
  • 00:15:07 A pak se do toho vrazí dráteček.
  • 00:15:11 A pak se to zapeče na jak dlouho?
  • 00:15:15 Výrobce píše na 110 stupňů
    asi 30 minut.
  • 00:15:18 Mám vyzkoušené, že stačí na vlažnou
    troubu jen na 5 - 10 minut.
  • 00:15:23 Pak to hned vyndat. Když se to
    vyndá dřív, nic se nestane.
  • 00:15:27 Nechat to vychladnou
    a pak to ztvrdne.
  • 00:15:30 Nesmí vás zmást, že když to
    vyndáte, že je to pořád měkké.
  • 00:15:34 Nikdy to neztvrdne v troubě.
    Tvrdne to, až když to chladne.
  • 00:15:38 To je důležitá informace.
  • 00:15:41 Ještě máme takovou drobnost.
    To je novinka, je to hit,
  • 00:15:45 který jsem se dozvěděla
    od kamarádky,
  • 00:15:47 která si nechala udělat
    umělé nehty.
  • 00:15:49 Já mám umělé nehty.
  • 00:15:50 Když se napřed upeče a pak
    se to přilepí na nehet lepidlem,
  • 00:15:57 kterým se lepí umělé nehty
    a přetřete to pryskyřicí,
  • 00:16:02 -tak máte originální nehet.
    -To je pro mladé dámy.
  • 00:16:12 Před časem jsme upozornili
    na potočnici lékařskou.
  • 00:16:17 Musím říct, že vzbudila veliký
    zájem a zaujala hodně
  • 00:16:21 našich diváků. A hned vyvolala
    další rady.
  • 00:16:25 Paní Veberová z Brna nám napsala,
    že: "Bylinka vytváří jod
  • 00:16:31 a je důležitá pro děti
    s nedostatečností štítné žlázy.
  • 00:16:36 Také je to indikátor vody
    bez chemie
  • 00:16:40 a rostlina se může pěstovat
    na zahrádce se závlahou.Ş
  • 00:16:45 A ještě přidala recept.
  • 00:16:55 A je výborná pomazánka.
  • 00:17:00 Paní Zábojníková ze Lhoty
    u Opavy ještě radí:
  • 00:17:26 Děkujeme vám za váš zájem i rady,
  • 00:17:28 které určitě vycházejí
    z celoživotních zkušeností.
  • 00:17:32 Posíláme oběma malou pozornost.
  • 00:17:37 Ještě vám přidám zajímavost,
    která by se vám mohla hodit.
  • 00:17:45 Tohle je květináč. Podívejte se,
    co má vespod.
  • 00:17:53 Takhle nasadíte na různé ploty
    nebo zábradlí
  • 00:18:01 a máte nádheru samu.
  • 00:18:12 Budeme si povídat se správcem
    vinné révy, panem Turečkem,
  • 00:18:17 správcem na Grébovce.
  • 00:18:21 Chtěla jsem se zeptat.
    Mám doma takovou vinnou révu.
  • 00:18:28 Mám tmavou i světlou.
    Člověk to nestačí sníst,
  • 00:18:32 když to uzraje.
  • 00:18:36 Slyšela jsem, že si člověk může
    sám udělat burčák.
  • 00:18:41 Vy víte, jak na to?
  • 00:18:43 Ano, A nejen burčák, ale i víno.
  • 00:18:47 Burčák je meziprodukt
    při výrobě vína.
  • 00:18:52 -Očešete si víno.
    -Hned to budeme dělat.
  • 00:19:06 Vy si očešete pochopitelně všechno.
  • 00:19:11 My to budeme na kousku ukazovat.
  • 00:19:13 Hrozny se musí rozdrtit a ukážeme
    si, jak to vypadá,
  • 00:19:17 když se hrozny rozdrtí.
  • 00:19:21 Máme rozdrcené hrozny a říkáme
    tomu rmut.
  • 00:19:28 Rmut přendáme do lisu a budeme
    lisovat,
  • 00:19:32 abychom získali vinný mošt.
  • 00:19:43 Zde máme vylisovaný čistý mošt.
  • 00:19:46 Ideální je dát mošt do nádoby
    a nechat ho tam přes noc.
  • 00:19:52 On se odkalí a po odkalení
    opatrně stočíme čistý mošt
  • 00:19:58 do další nádoby.
  • 00:20:01 U moštu si musíme zjistit
    cukernatost.
  • 00:20:04 Jak máme sladký mošt.
    K tomu používáme moštoměr.
  • 00:20:12 Když někdo nemá moštoměr,
    tak stačí podle chuti?
  • 00:20:16 Nestačí, podle chuti je to
    pouze odhadem.
  • 00:20:19 Buď bude víno přeslazené
    nebo nedoslazené.
  • 00:20:23 -A burčák?
    -Když se to dělá podle chuti,
  • 00:20:26 tak to není přesné. Ideální je
    to přeměřit moštoměrem.
  • 00:20:30 Dá se to koupit a moštoměr dáme
    do vylisovaného moštu.
  • 00:20:37 On nám ukáže, jaká je cukernatost.
  • 00:20:41 Stupeň představuje 1 kilo cukru
    ve 100 litrech moštu.
  • 00:20:48 Tento mošt má 17 stupňů
    cukernatost.
  • 00:20:55 Abychom vyrobili kvalitní
    burčák,
  • 00:20:57 tak potřebujeme cukernatost zvýšit
    minimálně na 19 stupňů.
  • 00:21:03 Přidáme do moštu 2 kila cukru,
    ale pozor, na 100 litrů!
  • 00:21:09 Když je menší nádoba,
    tak se to musí snížit.
  • 00:21:14 Rozmíchat, dosladit
    a pak zakvasíme.
  • 00:21:21 Zakvasíme vinnými kvasinkami.
  • 00:21:24 Paní, nepoužívat kvasnice,
    které se dávají do buchet!
  • 00:21:29 -Ty ne.
    -Vinné kvasinky.
  • 00:21:32 -Ty se také dostanou?
    -Dostanou se a zakvasíme.
  • 00:21:36 A necháme to kvasit.
  • 00:21:37 -Jak dlouho?
    -Je to různé. Záleží na teplotě.
  • 00:21:41 Čím je tepleji,
    tím víno kvasí rychleji.
  • 00:21:44 3 - 4 dny to trvá a říká se
    tomu "bouřlivé kvašeníŞ.
  • 00:21:50 Mošt se začíná vařit
    a mění také barvu.
  • 00:21:55 Jde do mléčna, šedomléčna.
    Uniká z toho kysličník uhličitý.
  • 00:22:00 Když to děláte v malé místnosti,
    pozor, ať se neotrávíte.
  • 00:22:04 Musí se pravidelně ochutnávat.
  • 00:22:07 Burčák je meziprodukt
    při výrobě vína.
  • 00:22:11 Cukr je obsažen v moštu,
  • 00:22:14 chytré kvasinky ho promění
    na alkohol.
  • 00:22:17 Když se část cukru přemění
    na alkohol,
  • 00:22:21 když má burčák 3 - 6 procent
    alkoholu, je ideální na pití.
  • 00:22:29 Někdo má radši sladší burčák,
    někdo zase prokvašený.
  • 00:22:34 Vy jste chtěl říct, že člověk
    musí stále chutnat.
  • 00:22:37 Ano, burčák se musí chutnat stále.
  • 00:22:40 Než to dochutnáme, tak bude pryč.
  • 00:22:45 Záleží na tom, v jakých dávkách
    se ochutnává.
  • 00:22:48 Zhruba 3 - 5 dnů to trvá,
    pak je ideální burčák vypít.
  • 00:22:54 Když ho nevypijete, nezoufejte,
    nechte ho dále kvasit.
  • 00:22:58 Pak z toho budete mít víno.
  • 00:23:00 Podle pana Turečka je ten pravý
    okamžik, kdy se má burčák vypít.
  • 00:23:06 Na vaše zdraví.
  • 00:23:08 Neťukáme, burčákem se nemá ťukat,
    abychom nezarazili kvašení.
  • 00:23:15 Proto se napijeme bez ťukání
    na vaše zdraví.
  • 00:23:19 A ještě na zdraví diváků,
    bez ťukání.
  • 00:23:29 Protože se blíží závěr
    našeho pořadu,
  • 00:23:33 nemůžeme zapomenout na naše
    soutěže a hlavně na tu hlavní:
  • 00:23:44 Stále bylo času dost a najednou
    se nám pomalu 6. prosinec blíží.
  • 00:23:52 Nezapomeňte se podívat třeba
    do takových starých knih receptů.
  • 00:23:58 Tuto vzácnost nám poslala paní
    Malá z Jičína.
  • 00:24:02 Nemusíte posílat celé knihy.
    Stačí zajímavý recept.
  • 00:24:08 Čekají vás skutečně krásné ceny.
  • 00:24:12 Jak dopadla soutěž našeho kvizu?
  • 00:24:15 Týkala se reportáže z výstavy
    kanárů a kdo odpověděl,
  • 00:24:18 že zpívá jen sameček, za a),
    tak měl šanci na výhru.
  • 00:24:24 Ze správných odpovědí byli
    vylosováni tři vítězové,
  • 00:24:28 kteří získávají hodnotné
    knižní ceny.
  • 00:24:32 Předplatné časopisu Receptář,
    což je také sponzor naší soutěže.
  • 00:24:39 Zbývá zadat novou soutěžní otázku.
  • 00:24:42 Proč se při pití burčáku neťuká
    sklenicí na zdraví?
  • 00:24:47 Je zbytečné dávat úkol
    za a), b), c).
  • 00:24:52 Stačí vaše správná a stručná
    odpověď a to do pátku:
  • 00:25:01 Adresa:
  • 00:25:22 To už je zase pro dnešek všechno.
  • 00:25:26 Já se s vámi loučím a za 14 dní
    se s vámi těším na shledanou.
  • 00:25:30 Vaše Jiřina.
  • 00:25:53 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček