iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
10. 1. 2009
12:35 na ČT1

1 2 3 4 5

127 hlasů
12439
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Botanická zahrada Praha — Léčivá moc smíchu — Čištění skvrn — Kamerový systém — Pavlišovský řízek — Choroše

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Příjemný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Poprvé se setkáváme
    v novém roce 2009.
  • 00:00:33 Svátek Tří králů máme za sebou
    a tak jsme o krok dále.
  • 00:00:40 Jak říká pranostika a jestli dnes
    slunce svítí,
  • 00:00:44 budeme prý žita a vína
    hojnost míti.
  • 00:00:48 Kéž by se to naplnilo.
  • 00:00:50 Nyní krátký přehled, co jsme si
    pro vás dnes připravili.
  • 00:00:55 Představíme vám chovatelskou
    novinku Teddyho.
  • 00:01:00 Od pana primáře Karla Nešpora
  • 00:01:02 se dozvíme něco o léčivé
    moci smíchu.
  • 00:01:07 Inženýr Savinec nám poradí,
    proč je potřeba bílit kmeny stromů.
  • 00:01:13 Nebudou chybět dobré rady a novinka
    kutila pana Běhounka.
  • 00:01:19 Necháme se pozvat
    na pavlišovský řízek.
  • 00:01:23 Inženýr Baier vysvětlí,
    že není choroš jako choroš.
  • 00:01:29 Na závěr uzavřeme loňskou vánoční
    soutěž Dárek nad dárky,
  • 00:01:34 jak jsem minule slíbila.
  • 00:01:37 Protože vyhlásíme novou soutěž,
    pečlivě sledujte dnešní pořad,
  • 00:01:43 abyste neměli potíže s odpovědí.
  • 00:01:53 Dovolte, abych vám představila
    zajímavou rostlinu
  • 00:01:56 z australské expozice.
  • 00:01:58 Jedná se o žlutokarp,
  • 00:02:00 který se latinsky jmenuje
    Xanthorrhoea johnsonii.
  • 00:02:04 Někdy se mu také říká trávový strom
    a Angličané mu říkají Grass-tree.
  • 00:02:09 Velmi se podobá trávě,
    která vyrůstá z kmínku.
  • 00:02:16 Dalším jejím lidovým názvem
    je black boy, černý chlapec.
  • 00:02:20 Vztahuje se to k černému kmínku.
    Kmínek je černý ne přirozeně,
  • 00:02:28 ale díky požárům, které panují
    v oblastech,
  • 00:02:32 kde strom v Austrálii roste.
  • 00:02:38 Nyní vidíme, že začíná krásně
    kvést a je to díky tomu,
  • 00:02:43 že jsme ho vloni zapálili.
    Opálili jsme celý kmínek.
  • 00:02:51 Díky tomu začal vyrážet
    květní stvol.
  • 00:02:56 Květní stvol jsme přivítali
    s novým rokem.
  • 00:03:01 Můžeme počítat s tím, že do měsíce
    to rozkvete naplno.
  • 00:03:08 Je to rostlina,
    která pochází z oblastí,
  • 00:03:11 kde dochází k pravidelným požárům
    a ona velice dobře hoří.
  • 00:03:16 Je to tím, že se na listech tvoří
    kapičky pryskyřice.
  • 00:03:24 Díky tomu vzplane jako
    vánoční svíčka.
  • 00:03:36 Vítám u nás pana primáře Karla
    Nešpora, který napsal knížku
  • 00:03:42 Léčivá moc smíchu.
  • 00:03:44 Já jsem ji neprolistovala,
    ale existuje možnost trénovat
  • 00:03:51 smích nebo dobrou náladu?
  • 00:03:54 Můžete si představit trojúhelník.
  • 00:03:56 Na jednom vrcholu je dobrá nálada,
    na druhém je smích
  • 00:04:00 a na třetím je humor.
  • 00:04:02 Humor je rozumová záležitost.
  • 00:04:05 Dobrá nálada je citová záležitost.
  • 00:04:08 Smích je tělesná záležitost.
  • 00:04:10 Když začnete z jakéhokoliv konce
    trojúhelníku,
  • 00:04:13 tak dostanete všechny jeho
    tři strany.
  • 00:04:16 Začínat přes humor je časté.
    Můžeme začít i přes smích.
  • 00:04:20 Pak má člověk humorné nápady
    a začne mít dobrou náladu.
  • 00:04:24 Jak to udělat?
  • 00:04:26 Přichází na pomoc výzkum.
  • 00:04:30 Dnešní přístroje dokáží zjistit,
    jaká část mozku se aktivuje.
  • 00:04:37 V mozku existují místa
    s dobrou náladou.
  • 00:04:40 Ukázalo se, že při určitém druhu
    smíchu se tato centra aktivují.
  • 00:04:46 Tento druh smíchu je velmi
    jednoduchý.
  • 00:04:48 Rád ho váženým divákům prozradím.
  • 00:04:51 Stáhneme kruhové svaly oční,
    které mají tvar obrouček brýlí.
  • 00:04:57 Pořádných brýlích.
  • 00:05:00 V koutcích očí se udělají
    jemné vrásky
  • 00:05:05 a člověk vypadá trochu lišácky.
  • 00:05:07 Ukažte.
  • 00:05:09 Smích vypadá takhle.
  • 00:05:12 Co ještě udělat?
    Tady máte celou knížku.
  • 00:05:18 Já vím, paní Bohdalová.
  • 00:05:20 Vy chcete druh smíchu,
    aby byl člověk okouzlující.
  • 00:05:24 Třeba máme hlemýždí smích.
    Chtěla byste hlemýždí smích?
  • 00:05:28 Hlemýždí smích jsem schválně
    vymyslel proto,
  • 00:05:31 že někteří moji pacienti prohrají
    peníze v hazardních hrách.
  • 00:05:37 Zadluží se kvůli drogám
    a chtěli by všechno zpátky.
  • 00:05:41 Chtěli by, aby je všichni brali
    a byli zase bohatí.
  • 00:05:44 Aby se jejich život zlepšil.
    To ale nejde.
  • 00:05:48 Proto děláme hlemýždí smích
    a vypadá takto.
  • 00:05:55 -Mám předvést?
    -Jo.
  • 00:05:59 Hlemýždí smích.
  • 00:06:04 Vážení přátelé, hlemýždí smích.
  • 00:06:08 Hlemýžď uviděl krásnou šťavnatou
    brokolici.
  • 00:06:15 Vydává se směrem k brokolici
    nejvyšším možným tempem.
  • 00:06:40 To je ta dobrá nálada?
  • 00:06:47 Ještě ne.
  • 00:06:49 Už je hlemýžď u brokolice.
    Až teď.
  • 00:06:51 SMÍCH
  • 00:06:56 -Doufám, že jsem vás nevyděsil.
    -Vyděsil.
  • 00:06:59 Vyděsil a vaši pacienti aby si
    nepřipadali jako blázni.
  • 00:07:04 Když lidé ví, o co jde a cvičí
    se to ve skupině,
  • 00:07:07 tak je to docela legrace.
  • 00:07:09 Nejlepší je se zasmát po ránu.
  • 00:07:12 Dobrá nálada pak vydrží celý den.
  • 00:07:14 Ráno a večer je mozek
    nejvnímavější.
  • 00:07:16 Úsměv po ránu doporučuji.
  • 00:07:19 To vám děkuji a já jsem z toho
    usoudila, že smích léčí.
  • 00:07:30 Dnes bych ráda pozdravila paní
    Ivanu Dubovskou z Jihlavy.
  • 00:07:35 Poslala mi hezký dopis a doplnila
    ho mým portrétem.
  • 00:07:41 Děkuji vám za milou pozornost
    a hned se zaměřím na vaše rady
  • 00:07:45 týkající se čištění různých skvrn.
  • 00:08:28 Děkujeme vám, paní Dubovská,
    za váš příspěvek
  • 00:08:31 a posíláme malou pozornost
    na památku.
  • 00:08:36 Ještě přidám zajímavost,
    kterou pro nás pro všechny
  • 00:08:40 přichystal pan Běhounek.
  • 00:08:46 Dnes vám představím bezpečnostní
    systém, který nestojí desetitisíce
  • 00:08:51 ani tisíce, možná ani stokoruny.
    Z čeho se skládá. Podívejte se.
  • 00:08:57 Jako kamera se skládá z krabičky,
  • 00:09:00 která se najde ze staré
    elektroniky nebo hračky.
  • 00:09:06 Objektivu, který je z dalekohledu
    nebo jiné hračky.
  • 00:09:11 A blikající diody.
  • 00:09:14 Když to rozpůlíme, tak vidíme,
    že je to poháněno plochou baterií
  • 00:09:19 a blikající diodou.
  • 00:09:22 Musí tam být udělaný držák,
  • 00:09:25 který to drží na místě,
    které si vybereme.
  • 00:09:32 Vidíte, že je to úžasně jednoduché.
  • 00:09:37 Má to drát, který vede někam.
    To pachatel nebo zloděj neví.
  • 00:09:44 Vypadá to jako pravá kamera.
  • 00:09:49 Když je kamera vhodně umístěna,
    tak je krásně vidět,
  • 00:09:53 hlavně v noci a vypadá to jako
    skutečná kamera.
  • 00:09:57 Baterka vydrží svítit 3 měsíce
    a tak to nemá chybu.
  • 00:10:03 Už jste četli nebo slyšeli
    o králíčkovi Teddym?
  • 00:10:08 Ne? Tak se musíte seznámit.
  • 00:10:17 Pane Sirotku, já jsem se dozvěděla,
    že je dnes velice módní pro rodiče
  • 00:10:22 nedávat dětem kočičky a pejsky,
    ale králíčka. Jmenuje se Teddy.
  • 00:10:31 -Je to pravda?
    -Je to nyní moderní trend.
  • 00:10:35 Řítí se sem ze západní Evropy.
    Je to dlouhosrsté plemeno.
  • 00:10:41 Je zajímavé tím, že má hodně
    klidnou povahu.
  • 00:10:45 Koukám, že má klidnou povahu.
    Ani se nehne.
  • 00:10:49 Podívej se na kameru.
  • 00:10:57 Vypadá to jako vycpané.
  • 00:11:04 To je takový mazel.
  • 00:11:07 Jak se ošetřuje a co to znamená,
    když přijde do domácnosti?
  • 00:11:13 Když přijde do domácnosti,
    tak jsem přesvědčen o tom,
  • 00:11:17 že hromada lidí, co mají doma
    toho králíčka,
  • 00:11:20 tak ví, jak s ním zacházet.
  • 00:11:22 Pro ty, co to neví,
    tak je zajímavé jenom to,
  • 00:11:25 že se tento králíček naučí chodit
    na záchod a přijde i na zavolání.
  • 00:11:32 To mně neříkejte.
  • 00:11:35 Co on žere?
  • 00:11:36 Je to živý tvor a každý musí
    k tomu tak přistupovat.
  • 00:11:40 Není to hračka.
  • 00:11:44 Veškeré směsi, které jsou v prodeji
    tak je doporučuji,
  • 00:11:49 protože mají vitaminy.
    Má mít co nejpestřejší stravu.
  • 00:11:55 Jeho organizmus se nemá zbytečně
    zatěžovat nějakými zbytky
  • 00:11:59 z domova, které žerou domácí
    králíci v králíkárně.
  • 00:12:03 Někdo jim dává brambory,
    mrkev, jablka. S tím opatrně.
  • 00:12:07 On má trochu jiné zažívání.
    Je už zdomácnělý.
  • 00:12:15 Musí se k němu tímto způsobem
    přistupovat.
  • 00:12:18 Když ho prodáváte,
    dáváte k tomu také návod?
  • 00:12:24 Návod by měl každý dostat
    a chovatelé,
  • 00:12:29 kteří tyto králíky chovají,
    tak veškeré informace,
  • 00:12:32 třeba je napíšou na papír,
    tak je dostane.
  • 00:12:37 Máte nápad k narozeninám
    nebo k svátku.
  • 00:12:40 Musíte se ale o něho pečlivě
    starat.
  • 00:12:47 Možná jste zahlédli,
    že v některých zahradách
  • 00:12:50 jsou ovocné stromy nabíleny.
  • 00:12:53 Když vás to zajímá,
    tak pozorně poslouchejte.
  • 00:13:03 Ve spoustě zahrádek jste si všimli,
    že se objevují ovocné stromy,
  • 00:13:07 které mají bíle natřené kmeny.
  • 00:13:10 Toto opatření, které propagovali
    staří ovocnáři a sadaři,
  • 00:13:14 tak má důležité opodstatnění,
    i když se to tak nezdá.
  • 00:13:18 Bílá barva má za úkol odclonit
    sluneční záření,
  • 00:13:23 kterého od prosince do února
    je málo.
  • 00:13:28 Sluníčko v tuto dobu svítí
    a strom nějak zahřívá.
  • 00:13:32 V tomto období není nátěr
    tak důležitý.
  • 00:13:35 Nejdůležitější je v předjaří,
    kdy sluníčko nabírá na síle.
  • 00:13:40 Stromek, který se již zahřívá,
    tak nasává kořeny z půdy vláhu.
  • 00:13:44 Probouzí se a táhne mízu.
  • 00:13:46 Pak se stane, že je venku teplota
    kolem minus 10 - 15 stupňů
  • 00:13:50 a svítí sluníčko.
  • 00:13:53 V případě, že zapadne za obzor,
    tak během několika málo minut
  • 00:13:57 se dokáže strom ochladit.
  • 00:13:59 Kůra stromku se dokáže ochladit
    až o 20 stupňů Celsia.
  • 00:14:03 To je veliký rozdíl a voda, která
    je ve stromku nasátá, zmrzne.
  • 00:14:09 V důsledku toho zmrznutí to
    buňky nevydrží a popraskají.
  • 00:14:13 Pak se stane, že vznikají mrazové
    škody a na ovocných dřevinách
  • 00:14:17 je to velice časté.
  • 00:14:20 Bílý nátěr má za úkol
    těmto škodám zabránit.
  • 00:14:26 K nátěru ovocných dřevin stačí
    použít obyčejnou akrylovou barvu.
  • 00:14:30 Bílou matnou, tu nejlevnější,
    která je k dostání.
  • 00:14:35 Dříve sadaři používali vápno.
  • 00:14:37 V tehdejších dobách bývalo
    k dostání jen nehašené,
  • 00:14:40 tak se muselo vyhasit.
  • 00:14:42 Často se to nepovedlo dokonale.
  • 00:14:44 Vápno pálilo a pak si ovocnář na
    stromech udělal větší škody,
  • 00:14:48 než by udělal mráz
    nebo teplotní rozdíly.
  • 00:14:53 Natírá se celý kmen a může se
    začít od kosterních větví.
  • 00:14:58 Silnější větve, které navazují
    na kmínek.
  • 00:15:02 Směrem odshora dolů obyčejným
    štětcem natřeme jednou vrstvou
  • 00:15:08 bílé barvy celý stromek.
  • 00:15:12 Akrylová barva má proti vápnu
    jednu výhodu.
  • 00:15:16 Vydrží na kůře několik let.
    Většinou 2 - 3 roky.
  • 00:15:19 Pak se postupně ztratí.
    Ošupinkuje a opadá.
  • 00:15:23 Co se týká termínu, tak nátěr
    v listopadu a prosinci je zbytečný.
  • 00:15:29 Důležité je, aby bílý nátěr dostaly
    stromky v období února
  • 00:15:34 a začátku března, kdy dochází
    k rašení a probouzení.
  • 00:15:40 Nátěr neděláme v době, kdy venku
    mrzne a je silný mráz.
  • 00:15:44 Vybereme si k tomu oblevu,
    nebo kdy slunce svítí.
  • 00:15:49 A barva má šanci zaschnout
    a nesmí zmrznout na kmeni.
  • 00:15:53 My jsme si k nátěru vybrali
    mladý stromek,
  • 00:15:56 ale takhle se dají ošetřit
    i starší ovocné stromky
  • 00:15:59 nebo staré stromy, které mají
    velké a silné kmeny.
  • 00:16:03 Kmeny jsou pokryty
    charakteristickou borkou.
  • 00:16:06 Je šupinatě rozpraskaná
    a odpadává v malých kouscích.
  • 00:16:11 Tuhle borku se vyplatí trochu
    očistit.
  • 00:16:15 Prodávají se na to ve
    speciálních obchodech škrabky.
  • 00:16:19 Můžete použít i obyčejnou špachtli
    nebo ocelový kartáč.
  • 00:16:22 Musíme opatrně, abychom stromku
    neublížili.
  • 00:16:25 Oškrábaná kůra se zlikviduje
    a vyplatí se ji spálit.
  • 00:16:30 Nehází se to do kompostu!
  • 00:16:32 Tím se zbavíme i některých škůdců,
    kteří v kůře přezimují.
  • 00:16:37 Pak můžeme stromek natřít
    bílou akrylovou barvou.
  • 00:16:43 Pokud se chcete vyhnout bílení
    stromků barvou,
  • 00:16:47 tak používejte chrániče kmenů.
  • 00:16:51 Ty mají za úkol ochránit dřeviny
    proti zimnímu okusu zvěří,
  • 00:16:55 zajíci nebo srnami. Je to často
    v zahradách, kde není plot.
  • 00:17:00 Takové chrániče se dají běžně
    koupit v zahrádkářských prodejnách
  • 00:17:04 i v některých supermarketech.
    Mají bílou barvu.
  • 00:17:07 Ta má stejný úkol zabránit nejen
    proti okusu zvěří,
  • 00:17:11 ale ochrání stromek před mrazem
    a sluníčkem.
  • 00:17:16 Před nadměrným zahříváním
    v předjaří.
  • 00:17:18 Nejjednodušší metoda, která se
    ukázala jako efektivní
  • 00:17:22 a prokázaly ji nejnovější výzkumy,
    tak říká, že stačí na jižní stranu,
  • 00:17:27 kam svítí na kmen sluníčko,
    stačí přiložit odřezek latě.
  • 00:17:33 Musí být na celou délku kmene
    a musí se přivázat.
  • 00:17:36 O ochranu je postaráno.
  • 00:17:41 U kolegyně herečky Uršuly Klukové
    už jsme jednou byli.
  • 00:17:45 Dnes ochutnáme její pavlišovský
    řízek.
  • 00:17:56 Jestli vám chutnali chlupaté
    knedlíky s houbami,
  • 00:18:00 tak mám pro vás jedno překvapení
    a specialitu.
  • 00:18:04 Je to pavlišovský řízek.
    Řízeček je řízeček.
  • 00:18:11 Řízek je zvláštní,
    Jiřinko, posluž si.
  • 00:18:17 -To je krkovice.
    -To je pavlišovský řízek?
  • 00:18:20 Ne.
  • 00:18:22 Pavlišovský řízek spočívá v tom,
    že je to řízek s knedlíkem.
  • 00:18:30 -Je to trochu německé.
    -Já to pak vysvětlím.
  • 00:18:35 -A se zelím.
    -To jsem ještě nechutnala.
  • 00:18:40 Je to výborný a trochu to
    pokapeme škvarkovým sádlem.
  • 00:18:50 Dost!
  • 00:18:54 Tady máš krásnou dekoraci.
  • 00:18:58 To je příprava na další
    specialitu. Na další řízek.
  • 00:19:05 -Řízek?
    -Ano.
  • 00:19:08 Vypadá to jako kus stromu.
  • 00:19:11 Takové, co je připojené
    ke stromu. Taková choroba.
  • 00:19:16 Tohle je choroš.
    To je mladý choroš.
  • 00:19:23 Dají se z něho dělat výborné
    řízky nebo guláš.
  • 00:19:28 Musí se nejdříve, protože
    je trochu tvrdý,
  • 00:19:31 tak se to musí spařit horkým
    mlékem a nechá se to tam poválet
  • 00:19:38 -přes noc a ono to změkne.
    -Bez vaření?
  • 00:19:43 Bez vaření a pak se to obalí
    jako řízek.
  • 00:19:48 -Osmaží v trojobalu.
    -Jakou to má chuť?
  • 00:19:51 Má to chuť trochu jako
    kuřecí řízek.
  • 00:19:55 -Choroš je jakýkoliv jedlý?
    -Myslím si, že ne jakýkoliv.
  • 00:20:00 Já se v tom nevyznám.
    Já to vždycky dostanu.
  • 00:20:04 Víš co? My se ti zeptáme.
  • 00:20:07 Máme na to jednoho odborníka
    na houby. Pana inženýra Baiera.
  • 00:20:11 My se ti na to zeptáme.
  • 00:20:15 Pan inženýr Baier nám nyní řekne,
    jak je to s těmi choroši.
  • 00:20:20 Dají se z nich dělat řízky?
  • 00:20:23 Přijde na to, z kterých.
  • 00:20:25 Ony jsou jedlé a nejedlé?
  • 00:20:27 Takhle se to nedá rozdělit.
  • 00:20:30 Co jsou jedlé a chutné,
    tak mám nejraději dva choroše.
  • 00:20:36 Je to choroš šupinatý. Z toho se
    dají dělat vynikající řízky.
  • 00:20:40 Z chorošovce sýrového,
  • 00:20:43 který byl vedle Uršuly Klukové,
    dají se řízky udělat,
  • 00:20:47 ale nejsou moc dobré.
    Je to nakyslé.
  • 00:20:51 Tam je lepší dělat takovou úpravu,
    kde ho obalíme v trojobalu
  • 00:20:57 a dáme do sladkokyselého nálevu,
  • 00:21:00 tak jako se dělají rybí pečenáče.
  • 00:21:02 Já používám, když jsou starší
    chorošovce,
  • 00:21:08 tak je nasekám na kostičky.
  • 00:21:11 Dám je do sladkokyselého nálevu.
  • 00:21:13 Pak je používám do různých
    houbových salátů.
  • 00:21:19 Tady máme na ukázku houbovou
    lutenici s chorošovcem sýrovým.
  • 00:21:25 Chtěla jsem se zeptat, jak poznám
    stáří toho choroše?
  • 00:21:30 Tady vidíte, že to jsou
    mladé plodničky.
  • 00:21:34 Jsou světležluté.
  • 00:21:37 Když je rozříznete,
    tak jsou také žluté.
  • 00:21:41 A velmi snadno tam proniká nůž
    jako do másla.
  • 00:21:45 Když to klade odpor,
    tak je nepoužívat k úpravám.
  • 00:21:51 Proto jste říkal, že nejde
    o nejedlý choroš, ale o starý.
  • 00:21:56 A nechutný.
  • 00:21:59 Jak se dají jedlé upravovat?
  • 00:22:05 Úprav u chorošovce sýrového
    není mnoho.
  • 00:22:09 Může se to dávat pod maso.
  • 00:22:12 Do takových úprav,
    kde nevadí kyselost.
  • 00:22:16 Kdybyste je dali do svíčkové,
    kde je omáčka sladkokyselá,
  • 00:22:21 tak tam by to šlo.
  • 00:22:23 Látky by se tam vylouhovaly a
    svíčková by byla zdraví prospěšná.
  • 00:22:31 Blížíme se k závěru a tak vám
    musím ještě jednou poděkovat
  • 00:22:35 za mimořádný zájem o skončenou
    soutěž Dárek nad dárky.
  • 00:22:42 Slíbila jsem, že provedeme ještě
    jedno vylosování těch,
  • 00:22:46 co nám poslali ukázky svých dárků
    v předvánočním čase.
  • 00:22:52 Jsou to: pan Josef Hejda
    ze Skřinářova.
  • 00:22:56 Poslal ručně vyřezávaný betlém,
    který vyrobil pro své blízké.
  • 00:23:01 Ten udělal velikou radost i mně.
  • 00:23:06 Děti ze ZŠ a MŠ z Opatova poslaly
    dárečky,
  • 00:23:11 kterými obdarovávají každým rokem
  • 00:23:14 na vánoční besídce všechny
    návštěvníky.
  • 00:23:18 Poslaly takto vzorným písmem
    napsaný průvodní dopis.
  • 00:23:24 Paní Jiřina Flanderková uplatnila
    v soutěži s úspěchem systém
  • 00:23:29 háčkovaných polštářů. Píše:
  • 00:23:33 "V zápalu radosti jsem vyrobila
    22 kusů.
  • 00:23:37 Nyní vlastním už jen 3.
    Všechny ostatní jsem rozdala."
  • 00:23:42 Odměněným gratulujeme a také
    děkujeme všem zúčastněným
  • 00:23:46 v naší soutěži Dárek nad dárky.
  • 00:23:51 A teď pozor!
  • 00:23:54 Vyhlašujeme soutěž novou, ve které
    budeme zkoušet váš postřeh.
  • 00:24:00 Proto jsem v úvodu upozornila, že
    je pořad nutno bedlivě pozorovat.
  • 00:24:07 Ceny věnoval sponzor soutěže
    časopis Receptář.
  • 00:24:11 Vždy budou vylosováni 3 účastníci
    se správnou odpovědí.
  • 00:24:17 Získají kromě hodnotné knižní ceny
  • 00:24:21 také roční předplatné časopisu
    Receptář.
  • 00:24:25 Na své odpovědi budete mít vždy
    jeden týden času.
  • 00:24:30 Posílat je můžete na adresu:
  • 00:24:57 Tady je první úkol
    z dnešního dílu.
  • 00:25:01 Možná vás hned na začátku zaujala
    exotická rostlina
  • 00:25:05 s názvem black boy.
  • 00:25:09 Já se ptám: Odkud k nám byla
    tato cizí rostlina přivezena?
  • 00:25:24 Očekáváme vaší odpověď.
  • 00:25:27 Pro dnešek je to všechno a za
    14 dní se s vámi těší
  • 00:25:31 na shledanou vaše Jiřina.
  • 00:25:56 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček