iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 9. 2021
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
14864
zhlédnutí

Kluci v akci

Vaří Ondřej Slanina & Petr Láznička

Tataráček z hovězího Angusu se zauzenou paprikou, hrubozrnnou hořčicí, opečený žitný chléb, bramborový chips, majonéza z pečených paprik a škvarečky z hovězího loje — Grilovaný steak z prémiového hovězího Angusu, sladkokyselý salát z krup, římského hrachu, červené čočky a pečené cukety

24 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:52 Milé divačky, milí diváci, cesty
    našeho natáčení jsou nevyzpytatelné
  • 00:00:56 a tentokrát nás po týdnu
    ze Středočeského kraje
  • 00:00:59 posunuli
    do kraje Královéhradeckého.
  • 00:01:02 A pro ty z vás,
    kteří se nikdy nedívali na díl
  • 00:01:04 s Regionální potravinou,
    si to pojďme trochu připomenout.
  • 00:01:07 Regionální potravina je soutěž,
    kterou vyhlašuje každý rok
  • 00:01:10 ministerstvo zemědělství.
    Můžou se do ní přihlásit
  • 00:01:13 všichni malí
    výrobci, producenti, zemědělci
  • 00:01:16 se svými výrobky
    v různých kategoriích.
  • 00:01:19 Ti, co vyhrajou,
    tak potom mají obrovské štěstí,
  • 00:01:22 že se můžou setkat třeba s náma,
    protože jim to marketingově
  • 00:01:25 velmi pomůže. My s nimi budeme
    natáčet a něco o těch jejích
  • 00:01:28 produktech a výrobcích si řekneme
    a hlavně si je ukážeme.
  • 00:01:31 My jsme v Oseku u Sobotky
    na krásné farmě,
  • 00:01:34 která se jmenuje Havlíkův dvůr
    a se mnou tady přímo pan majitel
  • 00:01:36 Josef Havlík. No a vy jste byli
    oceněni Regionální potravinou
  • 00:01:40 za vaše párky a mně je jasný,
    že než se dostane to vaše maso
  • 00:01:43 do vašich parků,
    tak ta cesta je dlouhá.
  • 00:01:46 No a my jsme tady
    mezi těma nádhernýma zvířatama.
  • 00:01:49 Já jako chovatel amatér vím, že
    tady jsou holky a tady jsou kluci.
  • 00:01:53 Tak nám to představte tady.
  • 00:01:55 Máme tady 3 plemena.
    Nosný je angus.
  • 00:01:59 -To jsou ty černý?
    -Černý jsou angus.
  • 00:02:02 Bílí jsou chianina italská
  • 00:02:05 a ještě se tady někde
    pohybujou 2 kusy plemene dexter.
  • 00:02:08 Řekněte mi, jak to celý vzniklo?
    Jak vás to napadlo všechno?
  • 00:02:11 Vzniklo to tím,
    že kamarádi a známí říkali,
  • 00:02:14 že správný sedlák by měl mít
    dobytek.-Když to řekli kamarádi...
  • 00:02:18 -Takže to takhle dopadlo.
    -A dobrý?
  • 00:02:21 Myslím, že jo. Funguje to.
  • 00:02:23 A teď mi řekněte to důležitý. Co
    vám Regionální potravina přinesla?
  • 00:02:28 Já myslím, že Regionální potravina
    nám přinesla hlavně ocenění
  • 00:02:33 pro lidi, pro kamarády, přátele,
    s kterýma tady spolupracuju,
  • 00:02:39 dělám, že to asi děláme dobře.
    Pro kolegy samozřejmě.
  • 00:02:43 Veškeré výrobky, které produkujeme,
    jsou ze stařeného masa.
  • 00:02:47 Dneska se mnou bude vařit
    můj velkej kamarád,
  • 00:02:50 dá se říct bývalý kolega
    Petr Láznička.
  • 00:02:53 Petře, řekni nám něco o sobě.
    Jaká byla tvoje kariérní cesta?
  • 00:02:56 Kariérní cesta měla
    takovej svůj specifický vývoj.
  • 00:03:02 V gastronomii se pohybuju
    zhruba 17 let
  • 00:03:05 a před 2 lety po všech různých
    stážích a pracovních angažmá
  • 00:03:13 jak v tuzemských,
    tak zahraničních restauracích
  • 00:03:17 jsem zakotvil
    tady v tom krásném regionu
  • 00:03:21 a založil svoji značku,
  • 00:03:24 kterou úspěšně obhospodařuji
    už 2 a půl roku.
  • 00:03:28 My jsme na farmě, kde se chová
    primárně hovězí maso.
  • 00:03:31 Ty jsi byl dlouho ve Skotsku
    a já si myslím,
  • 00:03:34 že to je taková domovina
    hovězího v Evropě.
  • 00:03:37 Jak jsi na tom,
    co se týče hovězího masa?
  • 00:03:39 My jsme měli to štěstí,
    že jsme s mojí drahou polovičkou
  • 00:03:42 strávili rok života
    na Skotské vysočině,
  • 00:03:46 kde k tomu aberdeen angus
    i k tomu highland cows
  • 00:03:49 jsme měli velmi blízko.
  • 00:03:51 Všude jsme byli obklopeni
    pastvinami, kde byl skot skopový,
  • 00:03:55 v údolích divoký horský řeky,
    takže jsme měli to štěstí,
  • 00:03:58 že opravdu ty opravdu
    really čerstvé suroviny
  • 00:04:02 k nám chodily dennodenně do kuchyně
    a hostům na talíř.
  • 00:04:06 Takže opravdu jsme měli
    moc hezký angažmá,
  • 00:04:10 kde jsme si sáhli
    na to čerstvý, moc pěkný maso.
  • 00:04:13 Řekni mi, co jsi vymyslel,
    protože steak je steak,
  • 00:04:16 o tom se budeme speciálně bavit,
    ale co jsi vymyslel za přílohu?
  • 00:04:19 -Co uděláme?
    -Tím, že máme skvělý hovězí maso,
  • 00:04:23 který samo o sobě má všechny chutě,
    které my potřebujeme
  • 00:04:27 a které od toho produktu chceme,
    tak si ho doplníme takovým svěžím
  • 00:04:32 pozdně letním salátem z luštěnin,
    z červený čočky, z krup,
  • 00:04:37 z bylinek. Uděláme ho
    takovej navinulej, sladkokyselej,
  • 00:04:40 že nebudeme potřebovat ani žádnou
    omáčku k tomu, žádnej dip,
  • 00:04:43 všechno samo o sobě hodí krásný,
    chutný, šťavnatý, kompaktní jídlo.
  • 00:04:48 Super! My tady máme několik druhů
    toho hovězího masa,
  • 00:04:52 několik částí. Máme tady picanhu,
    máme tady nízký roštěnec,
  • 00:04:57 vysoký roštěnec
    a máme tady i kus žebra.
  • 00:04:59 My tím, že jsme
    už tou kuchařinou trošku protřelí,
  • 00:05:03 tak sázíme na tučnější masa,
    zejména na to grilování,
  • 00:05:07 protože panenku a svíčkovou
    griluje kdekdo,
  • 00:05:11 ale my máme rádi šťavnaté masa,
    jelikož tuk je nositelem chuti.
  • 00:05:15 Přesně. To znamená,
    použijeme tady bylinky.
  • 00:05:19 Máme tady trošičku rozmarýnu,
    máme tady čerstvou majoránku,
  • 00:05:22 takže tu na to dáme, ale opatrně,
  • 00:05:24 protože rozmarýn
    je přece jenom hodně aromatický,
  • 00:05:27 a jenom si to maso
    z obou stran opepříme
  • 00:05:29 a lehce potřeme olejem.
    To je důležitý - lehce to potřít,
  • 00:05:33 protože všechny ty chutě potom
    to maso do sebe jemně nasákne.
  • 00:05:37 Protože jak jsi to říkal správně,
    tuk je nositelem chuti,
  • 00:05:40 takže v tom oleji
    se to krásně uvolní.
  • 00:05:42 A potom tím,
    že budeme dělat ty steaky v grilu,
  • 00:05:45 tak už není potřeba
    na ten gril nic dávat.
  • 00:05:47 Prostě vezmete to maso, položíte.
    Nebo kdybyste to dělali na pánvi,
  • 00:05:51 protože zase je pravda, že někdo
    nedělá steaky pro celou tlupu lidí,
  • 00:05:55 dělá si jeden,
    tak si ho udělá na pánvi.
  • 00:06:00 Opepříme hrubým pepřem.
  • 00:06:03 Já ti tady s dovolením
    natrhám trochu bylinky.
  • 00:06:06 -Jasně.
    -Nebudeme to však přehánět,
  • 00:06:09 abychom si tu dominantní chuť
    hověziny nepokazili.
  • 00:06:12 Já tě poprosím, jestli bys mi
    to ještě zakápl olivovým olejem.
  • 00:06:16 -Ano, samozřejmě.
    -Můžete použít i jiný olej.
  • 00:06:20 Dokonce si troufnu říct, že bychom
    mohli použít i ten hovězí lůj.
  • 00:06:24 To by bylo fajnový určitě.
  • 00:06:27 Že bychom vrátili hovězí hovězímu.
  • 00:06:30 Ano. A teď je potřeba
    nechat to hezky odležet,
  • 00:06:33 aby se nám to provonělo,
    a mezitím si připravíme přílohu.
  • 00:06:40 Máme tady šalotku.
    Poprosil bych tě, abys mi
  • 00:06:42 nakrájel najemno 2-3 šalotky.
    Budeme používat luštěniny
  • 00:06:46 a máme tady cizrnu,
    kterou jsme si včera namočili,
  • 00:06:50 dneska uvařili,
    máme tady červenou čočku,
  • 00:06:53 kterou jsme
    si jenom namočili a scedili.
  • 00:06:56 -A kdy? Včera, nebo předevčírem?
    -Taky včera.
  • 00:06:59 Máme tady kroupy, který jsme si
    včera namočili, dneska uvařili.
  • 00:07:03 A tyto 3 ingredience plus
    ta šalotka ve výsledku zrodí
  • 00:07:08 fantasticky osvěžující,
    křupavý letní salát.
  • 00:07:10 -A bude teplej?
    -Bude vlažnej.
  • 00:07:12 -Super.
    -Pokojovej.
  • 00:07:14 Dobře.
    Takže můžeš si tam cmrndnout olej
  • 00:07:17 a já ti tam dám hnedka tu šalotku.
    -Dobře.
  • 00:07:20 Začneme olivovým olejem
    do rozpáleného woku.
  • 00:07:22 -Můžu cuketu?
    -Dáme cuketu.
  • 00:07:25 Ten vnitřek jako dáváme pryč,
    ty semínka, že jo?
  • 00:07:28 Je to tak. Máme rádi hutnou,
    takovou tu tuhou dužinu
  • 00:07:33 se slupkou, a ty semínka
    by nám tam dělaly neplechu.
  • 00:07:37 Tak je vyřízneme, dáme je pryč.
    Třeba nějaký kravičce támhle.
  • 00:07:42 -Myslíš, že krávy mají rády cukety?
    -Milujou cukety.
  • 00:07:45 -Fakt? -Hned po mlátu
    z pivovaru cukety, si myslím.
  • 00:07:49 To zas bude mailů.
  • 00:07:52 Takže teď se pojďme
    vrátit k naší příloze.
  • 00:07:55 Máme tam teda šalotku a cuketu,
    jak jsi nám krásně nakrájel.
  • 00:07:58 Restujeme na oliváči
    a přidáme tam červenou čočku.
  • 00:08:01 Není dobrý tu červenou čočku
    přetvářet, protože jednak barva
  • 00:08:05 a nepotřebuje to. Stačí jen
    namočit orestovat a funguje to.
  • 00:08:08 Pak tady máme včera namočenou,
    dneska uvařenou cizrnu.
  • 00:08:12 -Římský hrách.
    -Ano. Velmi bohatou na bílkoviny.
  • 00:08:16 -Máme tady krásnou...
    -K těm steakům ideální.
  • 00:08:19 ...regionální surovinu,
    a to jsou ječné kroupy.
  • 00:08:23 -Velikost 10.
    -A ochutíme, ne? -Jo.
  • 00:08:26 Teď to pěkně prohodíme spolu takhle
    a můžeš to prosím opepřit.
  • 00:08:31 Takže pepř a sůl.
    To je asi klasika, že jo?
  • 00:08:33 -Pepř a sůl.
    -Co tam ještě dáváš?
  • 00:08:35 -Trošku muškátu.
    -Jako vína? -Jo.
  • 00:08:38 -Ano.
    -Aby to bylo takový navinulý hezky.
  • 00:08:41 Osolit.
  • 00:08:43 A trošku vinného octa,
    abychom to udělali navinulý hezky,
  • 00:08:48 aby to hovězí
    hezky klouzalo do krku.
  • 00:08:53 Teď to celý pěkně prohodím,
    ochucený to máme
  • 00:08:56 a podáváme při pokojové teplotě.
    A těsně před servisem zamícháme
  • 00:09:00 čerstvou plocholistou petržel,
    aby nám zůstala barvička.
  • 00:09:03 Aby to bylo svěží. Tak jo.
    Jdeme uklízet a jdeme na steaky.
  • 00:09:10 Máme rozpálený gril krásně,
    to je důležitý.
  • 00:09:13 Když dáváte maso do grilu,
    musí být gril rozpálený,
  • 00:09:16 jinak to nejde.
    No a teď už je to jednoduchý.
  • 00:09:19 Ten gril jsem si jenom otřel
    ubrouskem pěkně s olejem
  • 00:09:23 a teďka vezmeme hezky ten steak
    a položíme ho tam,
  • 00:09:27 aby se měl ještě lépe než my.
  • 00:09:31 Přidáme tam k tomu
    pěkně ty rajčátka.
  • 00:09:34 Ty nám tam dají ten sosíček.
  • 00:09:37 A já tam dám i kus toho žebra.
  • 00:09:41 Takhle tu cibulku pěkně.
  • 00:09:45 Zavřeme.
    A teď je důležitý jak propékat.
  • 00:09:49 Co je klíčová věc? Když budete
    grilovat jakýkoliv steak,
  • 00:09:52 dobrý je aspoň hodinu předtím
    ho vyndat z lednice,
  • 00:09:55 aby měl pokojovou teplotu.
    Nikdy ne z ledničky
  • 00:09:57 rovnou do grilu.
    Taky rovnou nejdete z ledový vody
  • 00:10:02 rovnou do sauny.
    Musí to bejt pěkně pozvolna.
  • 00:10:05 A potom není to hokej, prosím vás.
  • 00:10:09 Já vím, že tady v Hradci
    je to populární sport...
  • 00:10:11 -Spíš v Pardubicích.
    -No, v obou krajích, si myslím.
  • 00:10:14 Ale dobrý.
    Já to nebudu rozebírat.
  • 00:10:16 Každopádně není to hokej,
    to znamená, položíme ten steak,
  • 00:10:19 necháme ho ležet,
    pak ho otočíme, necháme ho ležet,
  • 00:10:22 pak ho vyndáme a sníme. To je celý.
    Na tom nehledejte nic složitého.
  • 00:10:27 Nejtěžší práci
    s tím steakem udělali farmáři,
  • 00:10:29 protože museli vychovat
    ten kus toho zvířete.
  • 00:10:32 A když budete grilovat,
    tak se často stává, že u toho lidi
  • 00:10:36 konzumují studené alkoholický
    nápoje, tak u těch steaků vydržte,
  • 00:10:40 neodcházejte, protože
    potom samozřejmě to přepečete.
  • 00:10:45 -Už to nejde vrátit.-Já si myslím,
    že to máme hezky opečený
  • 00:10:49 z jedné strany, můžeme otáčet.
    To grilování nebo pečení steaků,
  • 00:10:53 to je taková pocitová záležitost.
    To znamená,
  • 00:10:55 nedá se jednoznačně říct:
    Nechte to tam 3 minuty
  • 00:10:59 a bude to dobrý. Já vám to řeknu
    a vy mi pak řeknete:
  • 00:11:02 Ježišmarjá, Slanina říkal,
    a ono to nevyšlo.
  • 00:11:05 Musíte prostě mít k tomu
    jako nějakej cit a vztah.
  • 00:11:09 A zjišťovat.
    A důležitý je prostě zkoušet.
  • 00:11:13 A potom
    těma zkušenostma na to přijdete.
  • 00:11:16 Co je potřeba si uvědomit,
    že je lepší míň než víc,
  • 00:11:19 protože dopéct to jde vždycky,
    ale jak to přepečete,
  • 00:11:22 už to nejde vrátit.
    Takže my si to teďka dopohlídáme,
  • 00:11:25 připravíme si tady výdej
    a budeme servírovat.
  • 00:11:28 Už se moc těším.
  • 00:11:32 Šéfe, řekněte mi jednu věc.
    Máme tady ten nízký roštěnec,
  • 00:11:37 máme tady květovou špičku a žebro.
    Co to bude, co si dáte?
  • 00:11:40 -Od každýho kousek?
    -Vysoký roštěnec.
  • 00:11:43 -Ten nemám. Mám nízký.
    -Ten schovali.
  • 00:11:46 Dobře, dostanete nízkej.
    Já jsem věděl, že se domluvíme.
  • 00:11:49 Já tady mám papír a na ten papír
    si to maso na chvilku položím.
  • 00:11:53 Samozřejmě co se týče
    toho stupně propečení,
  • 00:11:56 tak vnímáme 3 základní stupně,
  • 00:11:58 to je krvavý,
    středně propečený a propečený,
  • 00:12:01 jinak je to
    rare, medium a well done.
  • 00:12:05 Ty varianty well done a medium
    mě osobně nezajímaj.
  • 00:12:10 -Já nevím, jak jste na tom vy.
    -Máme to stejně.
  • 00:12:12 Jak jsme se bavili o tom,
    to se má sníst syrový,
  • 00:12:15 takže můžeš nandat klidně přílohu.
    -Ano.
  • 00:12:18 Já takhle si jenom sundám to maso,
    nakrájím to maso a nandáme si maso.
  • 00:12:25 Já naservíruju přílohu.
  • 00:12:31 -No krásný!
    -Barevný, hravý, křupavý.
  • 00:12:35 Myslím si, že snad bude vhodná
    k tomu Mercedesu,
  • 00:12:39 který tam právě teď šteluješ.
  • 00:12:41 Možná bych se nebál
    slova Rolls - Royce.
  • 00:12:46 Lehoulince ještě takhle osolím.
  • 00:12:50 Malinko to ještě
    zacákneme panenským oliváčem.
  • 00:12:54 -Dáme cibulku a je to vaše.
    -Já děkuji.
  • 00:12:58 -Tady máte výtvor
    z vaší celoroční práce. -Děkuji.
  • 00:13:02 Já musím říct,
    že všechno to chce vyzkoušet.
  • 00:13:05 Nebát se toho. Grilujte celý rok.
  • 00:13:08 Důležitý je ne jaký máte gril,
    ale co do něj dáváte.
  • 00:13:19 Já už dneska vím, že kouzlo
    toho steaku tkví ve zrání.
  • 00:13:23 Ale abych věděl,
    jak cesta k tomu steaku probíhá,
  • 00:13:28 tak je tady se mnou Láďa,
    to je místní řezník.
  • 00:13:30 Láďo, mě by hrozně zajímalo,
    vám se vrátí ty čtvrtě z porážky.
  • 00:13:36 -Co se potom děje?-Základ je
    upravit je do nějakého tvaru,
  • 00:13:40 aby tam nebyly díry, záhyby,
    aby tam prostě nic nemokvalo.
  • 00:13:45 Pak druhá věc je proudění vzduchu.
  • 00:13:48 V tý lednici se musí
    pořádají hýbat vzduch.
  • 00:13:51 Nesmí se to vypnout,
    nesmí se to zastavit,
  • 00:13:54 aby to prostě pořád osychalo,
    aby to nevlhlo.
  • 00:13:57 Musí to být
    prostě v konstantní teplotě
  • 00:14:01 a nějaký vlhkosti
    okolo 70 procent cca.
  • 00:14:05 Tam probíhají určitý
    biochemický enzymatický procesy,
  • 00:14:10 rozklad kyseliny mléčný
    v tom svalu,
  • 00:14:14 která vlastně je nejvyšší
    rigor mortis, hned po smrti
  • 00:14:17 a pak vlastně po 24 hodinách
    neustále jakoby klesá to množství
  • 00:14:22 a to maso křehne.
    Čím déle, tím více.
  • 00:14:28 Ale není to přímo úměrný.
  • 00:14:30 Třeba z mých zkušeností,
    nebo co jsem se jakoby dozvěděl,
  • 00:14:34 že nastává to nejlepší období
    po 3 týdnech,
  • 00:14:39 21 dní,
    pak 28 dní je vrchní hranice
  • 00:14:43 a další už je spíš znatelná
    jenom ztráta toho masa odpadem.
  • 00:14:50 Ta práce je trošku složitější o to,
    že to maso je křehčí
  • 00:14:54 a ten ztvrdlý lůj po těch 3 týdnech
  • 00:14:56 už klade nějakej
    jakoby větší odpor,
  • 00:14:59 že už se s tím člověk trošku nadře.
  • 00:15:10 Oblíbenou kategorií v Regionální
    potravině jsou pekařské výrobky
  • 00:15:14 a tentokrát tady v Královéhradeckém
    kraji máme chléb.
  • 00:15:18 Je to chléb z Jirkova pekařství
    a se mnou tady je Jiří Rudolf.
  • 00:15:22 -Předpokládám, že to bude
    vaše pekařství. -Ano, je.
  • 00:15:24 Jirko, řekněte mi,
    co to je za výrobek.
  • 00:15:27 Tak je to výrobek z žitné mouky,
    z žitného kvasu.
  • 00:15:32 Vlastně žádné jiné kypřící přísady
    tam nejsou. Ani chemické.
  • 00:15:36 -Nějaká specialita v tom?
    -Je to chléb otrubový.
  • 00:15:41 Jsou tam přidané otruby.
  • 00:15:43 Řekněte mi, co vás jako přivedlo
    na tu pekařskou dráhu.
  • 00:15:46 Vy jste pekařem odjakživa,
    nebo to jako přišlo časem?
  • 00:15:50 Ne. Jsem vyučenej kuchař, živil
    jsem se kuchařinou spoustu let,
  • 00:15:55 ale tak nějak mně prostě
    to pečení přirostlo k srdci.
  • 00:15:58 Vy jste si říkal,
    že vás nebaví přes den pracovat,
  • 00:16:01 že budete pracovat v noci spíš?
    -No. Já jsem takovej noční živel.
  • 00:16:04 takže nevadí mně nespat.
    -Jak dlouho děláte tu pekařinu?
  • 00:16:09 Teď v srpnu to bude třetím rokem,
    začneme třetí rok.
  • 00:16:11 -A pořád vás to baví?
    -Pořád mě to baví, ano.
  • 00:16:14 A teď mi řekněte, co vám
    přinesla ta Regionální potravina?
  • 00:16:17 Jak jste se přihlásil?
    A co vám to jako vlastně dalo?
  • 00:16:21 Víceméně nás přihlásili
    naši spotřebitelé, zákazníci...
  • 00:16:25 -Aha. To je hezký.
    -Kteří na facebooku zmiňovali
  • 00:16:29 naše pekařství vlastně
    v rámci té Regionální potraviny.
  • 00:16:34 A nakonec nám z Regionální
    potraviny, ze soutěže zavolali,
  • 00:16:37 jestli se chceme zúčastnit.
    -A vyšlo to. -Vyšlo to.
  • 00:16:40 -Nevěřil jsem tomu, ale vyšlo to.
    -A dneska jsme tady spolu.
  • 00:16:43 -Dneska jsme tady.
    -Super, no tak jo.
  • 00:16:45 Já myslím, že krásný.
    My si vezmeme ten žitný chléb
  • 00:16:49 s otrubami,
    nakrájíme si ho, opečeme
  • 00:16:51 a budeme ho servírovat
    k tataráku, který si připravíme.
  • 00:16:57 Petře, prosím tě, jedna věc je,
  • 00:16:59 že teda místní farma
    zvítězila s párkama.
  • 00:17:03 Ale do těch parků
    je základní surovina mleté maso.
  • 00:17:07 No a ty jsi vymyslel
    fantastický pokrm. Co to bude?
  • 00:17:11 Uděláme si krásný,
    jednoduchý hovězí tataráček.
  • 00:17:15 Takže takovej oblíbenej v Čechách,
    akorát že tam budou samozřejmě
  • 00:17:19 trošku tvoje ingredience.
    -Na Moravě i ve Slezsku.
  • 00:17:22 Je to tak.
    Takže co mám dělat? Řekni si.
  • 00:17:25 Dobře. Takže máme tady hovězí maso,
    které máme očištěné, namleté,
  • 00:17:30 a to si postupně dochutíme
    jednotlivými ingrediencemi,
  • 00:17:34 které tady máme připravené.
    Uděláme si ho tak jednoduše,
  • 00:17:38 abychom nepokazili a nepřebili
    tu skvělou chuť
  • 00:17:42 toho skotského anguse,
    který tady běhá všude za námi.
  • 00:17:47 A uděláme si ho
    tak trošku jakoby do zauzena
  • 00:17:51 se zauzenou paprikou,
    olivovým olejem, kapary,
  • 00:17:54 dijonskou hořčicí,
    trochu chilli a šalotky.
  • 00:17:59 -Super. Tak jo. A co mám dělat já?
    -Já bych tě poprosil, Ondro,
  • 00:18:02 kdybys mi tady připravil topinky
  • 00:18:04 a mohli bychom si je opéct
    tady na kousku toho loje.
  • 00:18:08 A co se týče toho loje,
    samozřejmě ten lůj je hovězí tuk
  • 00:18:12 a my jsme si vyškvařili
    škvarky z hovězího loje,
  • 00:18:15 který budeme používat
    na ozdobení toho tataráku,
  • 00:18:17 a zbytek vlastně toho,
    když to řeknu lidově, sádla,
  • 00:18:21 který nám zbylo, tak na tom
    si právě opečeme ty topinky.
  • 00:18:25 Musí být hezky do křupava,
    ale nesmí to být zase přepečený.
  • 00:18:28 Není to úplná topinka.
    Je to něco mezi toustem a topinkou.
  • 00:18:31 No a ty to ochucení
    máš poměrně jednoduchý,
  • 00:18:34 co se týče krájecích surovin -
    šalotka a chilli. -Ano, je to tak.
  • 00:18:38 Zvolíme jednoduchý dochucení,
    aby to bylo pěkně křupavý
  • 00:18:42 po čerstvé zelenině a jemně pálivý.
  • 00:18:44 Mně se líbí, že to je taková
    kombinace klasického tataráku
  • 00:18:48 s tím na pařížský způsob.
    -Je to tak vlastně, no.
  • 00:18:52 Kdybychom tam dali smetanu a koňak,
    tak bychom byli v Paříži.
  • 00:18:56 -Ano.
    -Rázem.
  • 00:18:58 Takže já jsem ho osolil, dal jsem
    tam ty křupavé věci nakrájený,
  • 00:19:01 dáme tam olivový olej,
    aby to mělo lesk a svěží chuť.
  • 00:19:07 Dáme tam
    dijonskou hořčici hrubozrnnou,
  • 00:19:10 aby to bylo
    pěkně navinulý a křupavý.
  • 00:19:13 Kousek zauzené papriky, aby to
    bylo takový pěkně po tom ohni.
  • 00:19:17 To hovězí maso
    se snoubí skvěle s tím ohněm.
  • 00:19:21 A dáme tam trošku
    čerstvého pepře černého.
  • 00:19:25 -Dáme tam worcester.
    -Já ti připravím vajíčko. Můžu?
  • 00:19:30 Kdybys byl tak hodnej, uvítal bych,
    kdybys mi připravil vajíčko.
  • 00:19:33 -Já ti tam seknu ještě trochu
    pažitky na barvičku. -Určitě.
  • 00:19:37 Vypadá to krásně teda.
    Musím říct, tataráček jako víno.
  • 00:19:41 Já si dokonce troufnu říct,
    že dneska samozřejmě,
  • 00:19:44 když půjdete do restaurace,
    tak v klasické hospodě
  • 00:19:48 vám přinesou talíř a ingredience
    a zamíchejte si to sami.
  • 00:19:52 Já jsem spíš zastánce toho,
    nechte si to zamíchat.
  • 00:19:55 Dosolit si to můžete vždycky,
    ale já si troufnu říct,
  • 00:19:58 že ten kuchař
    většinou odhadne ty chutě líp.
  • 00:20:01 Protože když jsem občas někde
    ochutnat tatarák od takových těch,
  • 00:20:04 řekněme, stolových kuchařů...
    Nejlepší je objednat si tatarák
  • 00:20:07 a zamíchat si ho po 8 pivech třeba,
  • 00:20:10 tak to musím říct,
    že kolikrát jsou jako velký věci.
  • 00:20:15 Jak ty se stavíš
    k těm lokálním surovinám,
  • 00:20:18 co ti ten Královéhradecký kraj
    nabízí? Jak to jako vnímáš?
  • 00:20:21 Myslím si, že spousta lidí
    to vyhledává v dnešní době.
  • 00:20:25 A hlavně mám rád, když ta surovina
    za tebou nejede zdaleka,
  • 00:20:28 že ji máš kolem komína.
    -Že ji můžeš navštívit.
  • 00:20:31 Přesně tak. Můžeš ji kontrolovat,
    můžeš za těma lidma vyrazit,
  • 00:20:34 je tam ta interakce
    s tím farmářem a s tebou.
  • 00:20:36 Že to není jenom
    nudnej pytlík s etiketou.
  • 00:20:39 -Tak prosím, Ondřeji, ochutnej.
    -Jestli je to v pořádku?
  • 00:20:42 Jestli ta topinka toho snese.
  • 00:20:46 -Vynikající. Vilmo, vynikající.
    -Děkujeme.
  • 00:20:50 Krásně jemně štiplavý,
    prosadí se tam chuť toho masa.
  • 00:20:53 Já si myslím,
    že tatarák je perfektní a hotovej.
  • 00:20:56 My si tady trošku poklidím a
    vrhneme se na paprikovou majonézu.
  • 00:21:00 Jdeme do ní.
  • 00:21:04 Takže ty si vyndej papriku,
    klidně se do ní pusť.
  • 00:21:06 A co je potřeba? Když si vezmete
    tu klasickou papriku,
  • 00:21:10 tak je potřeba
    ji nějakým způsobem opéct.
  • 00:21:13 Máte několik možností.
    Buď ji dáte do grilu, kde se opeče,
  • 00:21:16 nebo ji dáte rovnou na sporák.
    Tam vám úplně zčerná.
  • 00:21:19 Toho se nelekněte, protože
    potom se ve výsledku oloupe.
  • 00:21:22 Pak ten postup je jednoduchý,
    vždycky tu papriku dáte
  • 00:21:25 do nějaký nádoby, přikryjte,
    ona se vám hezky zapaří.
  • 00:21:29 A pak až vystydne, tak ji takhle
    jako Petr jednoduše oloupete.
  • 00:21:32 A pak se ta paprika použije
    a to použití je velmi jednoduchý.
  • 00:21:36 My tady máme misku a do té papriky,
    teda do té misky,
  • 00:21:39 v který máme majonézu,
    přidáme tu papriku a rozmixujeme.
  • 00:21:44 -Přesně tak.
    -Řekl jsem to správně, Péťo?
  • 00:21:46 Řekl jsi to skvěle. Jenom bych
    to doplnil. Ta paprika samozřejmě
  • 00:21:49 má v sobě nějakou vodu. A aby nám
    neudělala tu majonézu řídkou,
  • 00:21:52 tak používáme vařený brambor,
    kterej rozmixujeme spolu s tím,
  • 00:21:56 a ono nám to
    pěkně udělá takovou emulzi.
  • 00:21:59 Jo. Vidíš to? To jsem nevěděl.
  • 00:22:02 -A my použijeme na to mixování
    asi tuhle nádobu, že jo? -Ano.
  • 00:22:05 Já to udělám radši takhle.
    Přidáme tu majonézu.
  • 00:22:09 Já ti připravím brambor,
    který nám tu papriku pěkně zatáhne
  • 00:22:13 a udělal nám z toho takovou emulzi.
    Dáme tam trošku česneček.
  • 00:22:17 To je dobrý, že nemusíte mazat už
    česnek na ty naše toustotopinky.
  • 00:22:22 Je ho tam dostatečně.
    Takže tam máme loupanou papriku,
  • 00:22:25 česnek, brambor.
    Dáme tam trošku citronové šťávy.
  • 00:22:29 Tebe poprosím,
    abys nám to rozmixoval.
  • 00:22:36 Osolíme.
  • 00:22:39 Opepříme.
  • 00:22:46 Máme hotovo. Já si myslím, že tady
    můžeme uklidit a můžeme servírovat.
  • 00:22:50 -Pozveme pana Havlíka
    a půjdeme do toho. -Dobře.
  • 00:22:56 -Jdeme na to. -Linku, jo?
    -Ondřeji, nastartuj to.
  • 00:23:00 Udělejme linku.
  • 00:23:02 Já musím říct, že majonéza
    se k tataráku výborně hodí.
  • 00:23:05 Jsem pro. Kór když to je
    majonéza z uzených paprik.
  • 00:23:09 -Ještě dám chleba. Můžu?
    -Budu rád.
  • 00:23:12 -Šéfe, máte rád chleba?
    -Zcela určitě.
  • 00:23:15 -A maso? Jíte maso?
    -Občas.
  • 00:23:19 -Svěží barvy, čerstvý.
    -Rajčátka.
  • 00:23:21 Hráškový lusk a trocha křupavý...
  • 00:23:26 Já bych zapomněl
    na ty naše škvarečky.
  • 00:23:29 Poprosím tě o oliváč
    jako finální dotek
  • 00:23:33 a můžeme servírovat směle.
  • 00:23:35 -Takže je to vaše.
    -Já děkuji.
  • 00:23:38 Dá se to konzumovat
    i mezi chleba v kombajnu normálně.
  • 00:23:41 -Není to problém.
    -Určitě.
  • 00:23:44 A co se týče vás, milí diváci,
    určitě vyzkoušejte Petrův tatarák,
  • 00:23:48 protože chutná skutečně skvěle.
  • 00:23:50 Hodí se ke snídani, ke svačině,
    k obědu i k večeři.
  • 00:23:53 Chce to kvalitní potraviny.
    Cestujte a ochutnávejte.
  • 00:24:08 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2021

Související