iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
27. 5. 2017
19:25 na ČT1

1 2 3 4 5

11 hlasů
33213
zhlédnutí

Kluci v akci

Burger 3× jinak

Burger houska — Vepřový burger — Perfekt burger — Vege portobello burger

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:20 Ondřeji, vybral jsem
    takový skvělý téma na léto.
  • 00:00:23 Už nás čeká grilování, takže
    si uděláme hamburgery dneska.
  • 00:00:26 To je pravda. Proto venku prší
    a jsme tady vevnitř.
  • 00:00:28 No jo, tak to
    se prostě stává, že jo.
  • 00:00:31 Občas prostě je počasí...
    Větru dešti neporučíš, že jo.
  • 00:00:34 -Ano. -A i když je zima, tak ty
    hamburgery si můžeš udělat doma.
  • 00:00:37 -Taky to jde. -Je potřeba říct,
    že léto se teprve blíží.
  • 00:00:41 A kdyby náhodou se to zlepšovalo
    a bylo tam tepleji,
  • 00:00:44 přestalo pršet,
    tak se prostě posuneme ven, že jo.
  • 00:00:46 -No jistě.
    -Ale začneme v klidu doma,
  • 00:00:48 protože základem každého
    dobrého hamburgeru i sendviče
  • 00:00:53 je právě ta houska.
    Ta houska je strašně důležitá.
  • 00:00:55 My si dneska uděláme takovou
    housku napůl z chlebového těsta,
  • 00:00:58 abychom do toho vnesli nějaký
    obohacení a něco zajímavějšího.
  • 00:01:03 Uděláme si takový rozdušený
    vepřový, takový trhaný maso
  • 00:01:06 dušený v základu, potom si uděláme
    klasickej hovězí hamburger
  • 00:01:10 a jeden vegetariánskej.
    -Takže já si tady vezmu hmoždíř.
  • 00:01:14 A mám tady koření: kmín, nové
    koření, celý pepř a bobkový list.
  • 00:01:18 A je potřeba si to koření rozdrtit.
  • 00:01:21 Tak já ještě nasekám
    zeleninu do základu.
  • 00:01:26 Když máme nadrcenej ten základ,
    to znamená nový koření,
  • 00:01:28 bobkovej list a celej pepř a kmín,
  • 00:01:31 tak si k tomu
    přidáme ještě rozmarýn.
  • 00:01:33 Ten si natrháme lehoulince.
  • 00:01:36 A lehce
    ho taky jen tak jako rozmačkáme.
  • 00:01:40 -Promneme. -Ano. Aby se nám
    otevřel a krásně se nám rozvoněl.
  • 00:01:46 Tak. A když to máme hotový úplně,
    tak to přendáme do misky,
  • 00:01:52 přidáme si k tomu zauzenou papriku.
  • 00:01:54 Ta už sama o sobě nádherně voní
    a dodá to tomu masu nejenom
  • 00:01:58 tu příjemnou paprikovou chuť,
    ale právě i tu uzenou chuť.
  • 00:02:01 A máme tady vepřovou plec,
  • 00:02:06 takže obalíme oba dva
    ty kousky řádně tím kořením.
  • 00:02:10 A teď by existovalo
    několik možných postupů,
  • 00:02:12 jak si udělat skvělý trhaný maso.
    My si uděláme takovej,
  • 00:02:15 kterej se hodí domů,
    to znamená, uděláme si z cibule
  • 00:02:17 a z česneku takovej základ,
    kterej si opečeme na sádle.
  • 00:02:21 Začneme s tím sádlem.
    Na sádlo přidáme cibuli a česnek.
  • 00:02:24 Jenom tak lehce zpěníme.
  • 00:02:29 To je vůně na tom sádle.
  • 00:02:31 To sádlo tomu dodá
    takovou výraznější a lepší chuť.
  • 00:02:35 -Je to hlavně vepřový, že jo.
    -A když vepřový, tak sádlo.
  • 00:02:38 My tady máme ještě bylinky,
    tak to překrojím
  • 00:02:41 a přidám je do toho základu
    společně s tím masem.
  • 00:02:43 Ondřeji, mám to rozpálený,
    můžeš tam vložit to maso.
  • 00:02:47 Když máme maso z jedné strany
    opečený, tak ho otočíme.
  • 00:02:55 Přidáme bylinky.
    Krásně to voní, viď?
  • 00:02:58 Nádherně.
    A vypadá to skvěle hlavně.
  • 00:03:00 A zalijeme vínem.
    Ještě to lehce osolíme.
  • 00:03:03 Zaklopíme pokličkou, vložíme
    do trouby na takových 175 stupňů
  • 00:03:08 a dusíme do veleměkka.
  • 00:03:12 A jsme u housky. My si uděláme
    takovou skvělou chlebovou housku,
  • 00:03:15 napůl standartní hladká mouka,
    napůl chlebová mouka.
  • 00:03:19 Já vždycky říkám, že fantastickej
    hamburger od běžnýho
  • 00:03:23 se právě liší v tom,
    jak kvalitní je ta houska.
  • 00:03:26 Ta houska musí bejt krásně měkká,
    krásně taková vláčná.
  • 00:03:30 Nesmí to být nic, do čeho se
    zakousnete a zničí vám to patro.
  • 00:03:33 Já mám dokonce i rád,
    když je trošku nasladko.
  • 00:03:35 Supr. Takže my tady máme kvásek.
    Je důležitý říct si,
  • 00:03:38 že my si uděláme rychlokvásek
    náš oblíbenej, protože za prvé
  • 00:03:41 se dobře rozmíchá to droždí
    a za druhé to hezky rovnoměrně
  • 00:03:45 a rychle kyne.
    Takže dáme si do mísy droždí
  • 00:03:49 a lehce si ho zasypeme cukrem.
  • 00:03:52 No a rozmícháme. To známe, že jo.
  • 00:03:56 K droždí a cukru
    přidáme trošku vody.
  • 00:04:02 Tak a já tam přidám
    obě dvě ty mouky.
  • 00:04:06 Jednak tu chlebovou,
    jednak tu hladkou.
  • 00:04:09 Tak a já to osolím.
    Samozřejmě ta voda je vlažná.
  • 00:04:13 V tý správný teplotě.
  • 00:04:16 No a teď tady máme
    dýňový a lněný semínko.
  • 00:04:20 To si nasypeme do hmoždíře.
  • 00:04:22 A je potřeba
    mu zase trošičku pomoct.
  • 00:04:25 To znamená lehce nadrtit.
  • 00:04:29 To drcení u toho dýňovýho
    a lněnýho semínka je důležitý,
  • 00:04:32 abychom dokázali
    z toho dostat výživové maximum.
  • 00:04:35 Protože když to máte rozdrcený,
    tak to tělo krásně vstřebá.
  • 00:04:38 Když to není, tak to tím tělem
    jenom projede a nic z toho není.
  • 00:04:41 To je pravda.
    Takže přidáme semínka.
  • 00:04:45 A na závěr trošku sádla.
  • 00:04:48 Teď už necháme těžkou práci strojům
    a je potřeba vypracovat
  • 00:04:51 skutečně takové
    hezké kypré hladké těsto.
  • 00:04:55 My to máme hotový. Necháme vykynout
    a pustíme se na barbecue omáčku.
  • 00:05:01 Máme tady cibuli poměrně velikou
    a je potřeba ji nakrájet
  • 00:05:03 na velejemno.
    -A to jsem ti svěřil za úkol.
  • 00:05:06 -To budu dělat já.
    -Já si nasekám chilli papričky.
  • 00:05:10 -Jsi takhle spokojenej?
    -Jo, to je dobrý.
  • 00:05:12 -Možná bude stačit i půlka
    tý cibule. -To už nejde.
  • 00:05:15 Chilli si nakrájíme taky na jemno.
  • 00:05:19 A teď ten postup
    je velice jednoduchej.
  • 00:05:22 Rozpálíme si tady hrnec,
  • 00:05:26 dáme si tam trošku oleje
    a začneme tím,
  • 00:05:28 že si zvolna do zlatohněda,
    jak já říkám,
  • 00:05:32 orestujeme veškerou tu cibuli.
    To je ten důležitej základ,
  • 00:05:35 to znamená restování, restování,
    restování. -Česnek taky?
  • 00:05:38 -Ano. Taky na velejemno.
    -Dobře.
  • 00:05:41 Hezky zvolna
    restujeme na tu správnou barvu.
  • 00:05:44 Když jsme zhruba v polovině
    nebo za půlkou toho restování,
  • 00:05:47 to znamená, už je to hezky takový
    zlatý, přidáme ten česnek.
  • 00:05:52 Důležitý je, abyste tam z něčeho
    dostali takovou tu kouřovou chuť,
  • 00:05:54 takže my tam přidáme
    trošku tý naší zauzený papriky.
  • 00:05:58 Nebo můžete přidat nějakou
    kouřovou nebo zauzenou sůl.
  • 00:06:01 Ano. Nebo taky třeba v Americe
    hodně často používají
  • 00:06:04 přímo tekutej kouř,
    což se taky dá u nás koupit,
  • 00:06:07 akorát s tím hodně opatrně,
    poněvadž stačí fakt 1-2 kapky
  • 00:06:10 a máte pocit, že to
    strávilo celou noc v udírně.
  • 00:06:13 -Tak už?
    -Tak už.
  • 00:06:16 Má to tu správnou barvu,
    tak přidáme třtinovej cukr.
  • 00:06:21 Nebo taky se dá přidat
    javorový sirup.
  • 00:06:24 Tak teď je ta správná barva,
    máme správnou barvu toho karamelu
  • 00:06:30 a můžeme přidat protlak.
  • 00:06:32 Ondřeji, máme tam ten cukr,
    máme tam protlak,
  • 00:06:35 můžeme přidávat
    ostatní ingredience.
  • 00:06:37 -Drcený rajčata.
    -Ano.
  • 00:06:40 -Ta paprika, prosím tě, zauzená.
    -Paprika.
  • 00:06:45 Ať to má hezky
    tu zauzenou chuť, zauzenou vůni.
  • 00:06:47 -Worchester.
    -Tím bych nešetřil. Super.
  • 00:06:51 Jablečný ocet.
  • 00:06:54 Máme jablečný ocet
    ze sladkých jablek.
  • 00:06:57 To je fantastický.
    To asi nebude kyselý.
  • 00:06:59 To má úplně jinou chuť. Kyselej je,
    ale takovou jinou kyselostí.
  • 00:07:02 -A přidáme ještě co?
    -Trošku červenýho vína.
  • 00:07:05 -To řekl úplně přesně.
    -Červený víno. -Ze sladkých hroznů?
  • 00:07:09 -Ze skvělých italských hroznů.
    -Dobře.
  • 00:07:12 -Víš, jak je velká italská komunita
    v Americe. -Hodně velká, no.
  • 00:07:16 -Tak. -A teďka co?
    -Hezky to rozmícháme,
  • 00:07:18 hodně to ztlumíme, velice zvolna
    vaříme, protože přeci jenom
  • 00:07:22 tato konzistence omáčky
    má tu tendenci hodně prskat.
  • 00:07:26 To je nepříjemný. Pak vám
    to prskne na ruku a hrozně to pálí.
  • 00:07:28 -Na závěr tam přidáme to chilli.
    -Ano. A med.
  • 00:07:32 A med. A skutečně jenom tak lehce,
    velice zvolna vaříme.
  • 00:07:37 Spíš to tak ohříváme,
  • 00:07:40 aby se všechny ty věci
    nebo všechny ty suroviny,
  • 00:07:42 který tam máme, svařily dohromady.
    -Ukaž, já to ochutnám.
  • 00:07:46 Já to taky ochutnám.
  • 00:07:50 -Hm, dobrý. -Vynikající.
    Tam je teda v tuhle fázi
  • 00:07:53 třeba dobrý to, že
    jak tam Filip dával ten cukr
  • 00:07:57 na tu cibuli,
    tak on se zkaramelizoval krásně
  • 00:08:00 a obalil jednotlivý kousky
    tý cibule, takže teďka,
  • 00:08:03 když to není ještě dost provařený,
    tak to pěkně křupe v puse.
  • 00:08:06 To je dobrý. To mám rád.
  • 00:08:08 Jo, ono to je skvělý,
    dobrý, ideální omáčka.
  • 00:08:11 A my se vrhneme na to,
    abychom si upekli ty housky.
  • 00:08:16 To těsto krásně vyšlo. Podívej se.
  • 00:08:18 A to já už jsem to během toho,
    kamaráde, promíchal.
  • 00:08:20 -To vypadá jak plzeňská dvanáctka.
    -Celý to spadlo, víš,
  • 00:08:22 a zase to vykynulo, což je vůbec
    ideální, když uděláte s těstem,
  • 00:08:25 že ho víckrát takhle promícháte.
    -Vidíš to? To je nádherný.
  • 00:08:28 -Tak s tím jdeme na vál.
    -Filipe, jsem rád, že to děláš ty.
  • 00:08:31 Ty se s tím těstem
    vždycky tak pomazlíš hezky.
  • 00:08:34 -Hele, mě to baví, ty jo.
    Já to mám rád. -Jo?
  • 00:08:40 My si to takhle
    rozkrojíme na dvě půlky.
  • 00:08:47 Když to máme takhle rozkrojený
    na dvě půlky,
  • 00:08:51 tak je potřeba lehce z toho
    udělat takový jakoby knedlík.
  • 00:08:55 Hele a nechtěl ty jsi
    být původně třeba pekař?
  • 00:08:59 To bych nechtěl, protože
    tam je ta práce v noci, člověče.
  • 00:09:01 -Jo, takhle. -To by mi asi
    úplně nabouralo režim a život.
  • 00:09:05 A když to máme takhle napůl,
    tak z toho uděláme takový šestinky.
  • 00:09:11 -Co kousek, to houska?
    -Co kousek, tak houska, no
  • 00:09:14 -Odhadl jsem to správně?
    -Jo. Tys byl vždycky bystrej.
  • 00:09:18 Já už jsem tady připravenej.
    Mám tady vajíčko,
  • 00:09:20 mám tady ty slunečnicový semínka,
    takže já jsem dostal takovou tu,
  • 00:09:24 řekněme, méně odbornou práci,
    že to jenom potřu a posypu.
  • 00:09:28 Tak to není. To je taky důležitý.
  • 00:09:31 Když to máme takhle hezky vyválený,
    tak to dáme na pečící papír
  • 00:09:36 relativně s velkým odstupem.
    Ještě to malinko přimáčkneme,
  • 00:09:38 aby zas ta houska
    na ten hamburger nebyla moc vysoká.
  • 00:09:42 -A můžu jo?
    -A takhle už jenom dvanáctkrát.
  • 00:09:45 Šest, Ondřeji, jich posypeme
    slunečnicovým semínkem.
  • 00:09:48 -Ano.
    -To budeme mít na ten vege burger.
  • 00:09:51 -Respektive čtyři, promiň.
    -Ano.
  • 00:09:54 A ty zbylý houstičky použijeme
    na ten hovězí a vepřovej hamburger
  • 00:09:58 a sendvič. -Potřít všechny ale?
    -Čtyři sypeš a osm nesypeš.
  • 00:10:02 -Potřít! -No samozřejmě.
    Všechny se potřou vajíčkem
  • 00:10:05 a pečeme na 170 stupňů
    zhruba tak 20 minut dozlatova.
  • 00:10:12 -Jsme těsně před servisem, Ondřeji.
    -Neuvěřitelný, Filipe.
  • 00:10:15 -Je to neuvěřitelný. -Já jsem
    nechal lehce prochladnout to maso.
  • 00:10:19 -Ano. -Teď je potřeba vzít
    vidličku a natrhat to vidličkou.
  • 00:10:24 Vyndal jsem z toho ty bylinky,
    takový ty hrubší.
  • 00:10:27 Je potřeba vzít si dvě vidličky
    a pěkně to od sebe oddělit,
  • 00:10:32 roztrhat, aby to byly hezký vlákna.
    A pak vlastně ty vlákna,
  • 00:10:36 když je máme všechny oddělený,
    tak ještě smícháme s tím výpekem.
  • 00:10:39 Máme tady upečený housky.
    Tu si ještě prokrojíme.
  • 00:10:41 Opečeme si ji na pánvi. A dovnitř
    si nakrájíme římský salát,
  • 00:10:46 jarní cibulku, kyselou okurku.
    A ty potom uděláš ještě takovou
  • 00:10:49 limetkovou-koriandrovou salsu.
    -Já se na to těším. -Já víc.
  • 00:10:52 K okurce si ještě
    nakrájíme jarní cibulku
  • 00:10:55 a přikrájíme si salát římskej.
  • 00:11:02 No hele, vypadá to pěkně,
    nádherně to voní.
  • 00:11:06 To je skvělý to trhaný maso.
    Já to úplně zbožňuju.
  • 00:11:09 Já to dám ještě takhle zpátky.
    A mám tady koriandr.
  • 00:11:13 Ten je potřeba
    si najemno nasekat,
  • 00:11:17 včetně těch stonků.
    Pokud jsou hezky jemňounký,
  • 00:11:20 tak je nasekejte taky,
    protože i v tom stonku
  • 00:11:23 je samozřejmě ta chuť.
    -Já ještě opeču tu housku.
  • 00:11:27 Tu opeč. To je lepší, protože
    když tam dáte tu omáčku studenou,
  • 00:11:31 a ať už je to takhle majonéza,
    nebo i kdyby to byl kečup,
  • 00:11:34 tak samozřejmě je potřeba říci,
    že když to pak zmáčknete,
  • 00:11:38 tak se vám to nesmí rozmočit.
    A to je právě zásluha toho,
  • 00:11:41 že to takhle opečete
    a ono to zůstane pěkně křupavý.
  • 00:11:44 Přidáme limetovou šťávu.
  • 00:11:48 -Můžeme?
    -Jo, jo, jo. Já to zamíchám.
  • 00:11:54 -Já jsem připravenej.
    -Takže houska.
  • 00:11:59 Dám barbecue omáčku.
  • 00:12:07 -Maso?
    -Římskej salát.
  • 00:12:12 Maso.
  • 00:12:16 Cibulka.
  • 00:12:18 Kyselá okurka.
  • 00:12:23 Trošku tý koriandrový majonézy.
  • 00:12:30 Musím říct, že to vypadá báječně.
  • 00:12:33 Já vzhledem k tomu, že jsem
    ochutnal samotný to maso,
  • 00:12:35 tak si myslím, že to bude geniální,
    výborná, vyladěná chuť.
  • 00:12:39 Je pravda, že když to roztrháte,
    je dobrý vzít si k tomu párátko,
  • 00:12:43 protože ještě chvíli
    si užijete to maso.
  • 00:12:45 Ale prosím tě!
    Nebuď takovej pesimista.
  • 00:12:47 -Já nejsem.
    -Já mám lepší tip kromě párátka.
  • 00:12:51 Já bych si k tomu dal vychlazený
    pivo. A kdybyste to chtěli podávat
  • 00:12:54 tak jako trošku rychleji, aby
    ten servis byl trochu rychlejší,
  • 00:12:56 tak tu barbecue omáčku
    zamíchejte rovnou s tím masem.
  • 00:12:59 No to je nápad!
    Teda, Filipe, dej mi pět!
  • 00:13:02 Taky je ode mě.
  • 00:14:25 Teď před sebou máme skutečnej
    hamburger z hovězího masa.
  • 00:14:28 My na ten hamburger budeme
    potřebovat ideálně Chuck Roll
  • 00:14:31 a to z toho důvodu, že ten
    je krásně prorostlej tukem.
  • 00:14:33 Ještě je dobrý, když ten Chuck Roll
    máte ještě s tím tukovým krytím,
  • 00:14:36 protože na hamburger je ideální,
    když máte 20 procento hovězího loje
  • 00:14:41 a zbytek čistýho hovězího masa,
    protože jak ten lůj
  • 00:14:44 je krásně šťavnatej a v průběhu
    toho grilování to protéká masem,
  • 00:14:48 tak ten hamburger
    je krásně šťavnatej.
  • 00:14:50 Ideální je propečení
    tak jako medium,
  • 00:14:53 medium rare,
    aby to nebylo úplně suchý,
  • 00:14:55 aby ten hamburger
    byl na řezu krásně červenej.
  • 00:14:58 No a Chuck Roll
    je vlastně přední část krku,
  • 00:15:01 která je takhle úžasně prorostlá.
    Ondřeji, já ti to nakrájím.
  • 00:15:03 Je to taková část mezi krkem
    a vysokým roštěncem přesně.
  • 00:15:06 Ano. Ty to semeleš,
    vypečeme si k tomu slaninu
  • 00:15:09 a uděláme si skvělou omáčku, dáme
    si do tý housky čedar a sníme to.
  • 00:15:12 Tak to nakrájej
    a já to teda namelu, jo?
  • 00:15:15 -Dobře. -Než to nakrájíš, tak já
    můžu říct historii hamburgeru.
  • 00:15:19 O to jsem tě chtěl požádat,
    protože ty to máš natrénovaný.
  • 00:15:21 -No tak nemám jako úplně.
    -Už jsi to říkal,
  • 00:15:24 ale já bych si udělal rekapitulaci.
    -Základ je víceméně jednoduchej.
  • 00:15:26 Hamburger jako takovej vzniknul
    původně v Hamburku, překvapivě.
  • 00:15:31 A vzhledem k tomu, že v Hamburku
    dodnes je velmi známý masný trh
  • 00:15:34 a bylo to samozřejmě
    i důležité místo pro emigranty
  • 00:15:39 do Spojených států, tak se vlastně
    základ toho hamburgeru
  • 00:15:44 dostal i do Spojených států,
    kde se velmi rozšířil.
  • 00:15:48 Ale co je potřeba říct, že ten
    hamburger, kterej známe my dnes,
  • 00:15:51 to znamená právě takhle ten
    karbanátek z hovězího masa
  • 00:15:55 v housce společně například se
    sýrem nebo takhle s tou slaninou,
  • 00:16:00 ale základ je salát,
    kyselá okurka, hořčice a kečup,
  • 00:16:04 tak ten je známej až z druhý
    poloviny minulýho století.
  • 00:16:07 Až kolem roku 1955.
    A v podstatě se rozšířil hamburger
  • 00:16:12 do celého světa právě díky
    tomu jednomu věhlasnému
  • 00:16:15 a známému fastfoodovému řetězci.
  • 00:16:19 Takže nakrájíme si to maso
    a semeleme si ho.
  • 00:16:23 -Aby to neodletělo někam.
    -Neboj se.
  • 00:16:27 -Tak hotovo, panáčku. -Já tu mám
    ještě americkou slaninu,
  • 00:16:31 to znamená zastudena zauzenou.
    Tu si vyrovnáme na pečící na papír
  • 00:16:36 a vypečeme do křupava.
    Kdyby bylo krásný počasí,
  • 00:16:39 tak bych to všechno
    opekl na tom grilu pěkně.
  • 00:16:42 -A můžu okořenit to maso?
    -No tak sůl, pepř.
  • 00:16:45 -No vždyť právě.
    -Tak šup!
  • 00:16:47 Ono je také důležitý říct,
    že tenhle styl hamburgeru,
  • 00:16:50 to je takzvanej
    old-school style burger,
  • 00:16:52 který pochází původně z toho
    východní pobřeží Spojených států.
  • 00:16:58 On je takovej, řekněme,
    co se týče toho vychucení masa,
  • 00:17:03 velmi jednoduchej,
    proto právě jenom sůl a pepř.
  • 00:17:06 Dá se vlastně říct,
    že ten old style burger,
  • 00:17:10 to je jenom sůl, pepř,
    jak jsi říkal, kyselá okurka,
  • 00:17:13 kečup, hořčice. Tam dokonce
    ani není ten list toho salátu.
  • 00:17:16 -Ano. -Tak já to vypracuju asi,
    když už mám špinavý ruce.
  • 00:17:20 -Můžeš.
    -Dobře vytvarujeme,
  • 00:17:22 dobře utáhneme,
    aby to drželo pohromadě.
  • 00:17:25 Skutečně tam nepřijde nic dalšího.
    Ideální je to tvarovat rukama,
  • 00:17:30 který si lehce namočíte v oleji,
  • 00:17:32 aby hezky
    ten karbanátek držel pohromadě.
  • 00:17:35 No a my si karbanátky opečeme.
    To svěřím Ondřejovi.
  • 00:17:39 A můžeme se pustit do omáčky
    a do kompletace hamburgeru.
  • 00:17:44 Na studenou omáčku z majonézy
    na začátek budeme potřebovat
  • 00:17:47 si nakrájet červenou cibuli
    nebo šalotku,
  • 00:17:50 a to na velejemno. K jemně
    nakrájený cibuli nebo šalotce
  • 00:17:53 si ještě přikrájíme
    najemno kyselou okurku.
  • 00:17:57 Takže to je tomatová tatarka,
    by se dalo říct.
  • 00:18:00 Já jsem si tak trošku říkal,
    že dáme dohromady všechny ty věci,
  • 00:18:03 který do hamburgeru patřej.
    A já mám docela rád v hamburgeru
  • 00:18:06 majonézu a hořčici,
    úplně moc tam nemusím kečup,
  • 00:18:09 abych se přiznal.
    A tak jsem si říkal,
  • 00:18:12 že to uděláme tímto způsobem.
    -Ty máš francouzský přístup, že jo.
  • 00:18:16 Trošku. Ne, to úplně tak není,
    ale prostě se mi to líbí.
  • 00:18:21 Ještě si vykrojíme
    z rajčete tu vnitřní část.
  • 00:18:25 -Semínka? -Ano. A nakrájíme si
    jenom tu dužinu s tou slupkou.
  • 00:18:31 -A přidáme to k majonéze.
    -No vidíš. Lehce osolím, jo?
  • 00:18:37 -Lehoulince.
    -Lehoulince.
  • 00:18:39 Nebo hořčice Dijon by mohla bejt.
    No nic.
  • 00:18:43 -Tak už pojď péct to maso.
    -Máme pánev rozpálenou.
  • 00:18:46 Vložíme to maso
    a opečeme po obou stranách.
  • 00:18:50 Ještě důležitý je říct,
    že to pečení je skutečně rychlý
  • 00:18:53 a ten hamburger by měl být medium,
    nebo medium rare v lepším případě.
  • 00:18:58 -Tak.
    -Já dám ještě rozpéct ty housky.
  • 00:19:00 Dej. A co je důležitý,
    když to takhle otočíte,
  • 00:19:04 tak si vzít plátek čedaru
  • 00:19:08 a na tu otočenou stranu ho položit,
    aby se vám na tom pěkně roztek.
  • 00:19:14 -Já už se těším.
    -V podstatě jsme hotoví.
  • 00:19:17 -Jo, jo. Ještě sem dám tu housku.
    -Dej tam housku.
  • 00:19:21 Ta houska taky, to je rychlý.
    Je potřeba mít rozpálenou pánev.
  • 00:19:26 A můžeme servírovat.
  • 00:19:30 -Tak co? No paráda.
    -Hele, houska v pohodě.
  • 00:19:36 Dáme tam tu omáčku
    na tu spodní část.
  • 00:19:44 -A můžeme maso.
    -Dávám maso.
  • 00:19:48 -Dávám slaninu, jo?
    -Hm. A já teďka udělám něco,
  • 00:19:52 co se úplně nedělá.
    Ale aby bylo vidět to propečení,
  • 00:19:57 tak to takhle překrojím.
  • 00:20:06 -Krásný. -Je potřeba,
    aby to bylo opravdu šťavnatý.
  • 00:20:10 A jak říkal Filip. V Americe
    se hamburger vůbec nesmí překrojit.
  • 00:20:14 My jsme to udělali,
    ale udělali jsme to kvůli tomu,
  • 00:20:16 aby to vypadalo pěkně,
    abyste to viděli.
  • 00:20:19 A já si myslím, že jsme udělali
  • 00:20:21 krásnej takovej ten
    tradiční old-school burger.
  • 00:20:25 Ale je pravda,
    že trošku v našem moderním pojetí.
  • 00:20:59 -Takže vege burger na závěr.
    -Ano.
  • 00:21:01 My jsme si udělali tady mimo záběr
    a nechali jsme si to prochladnout
  • 00:21:04 takovou, já tomu říkám
    rychlo ratatouille,
  • 00:21:06 respektive lilek, cukety
    a paprika krájený na velejemno,
  • 00:21:11 trošku cibule, česnek,
    opečeme na olivovém oleji,
  • 00:21:13 zastříkneme balsamicovým octem a
    přidáme dvojitý rajčatový protlak.
  • 00:21:18 Je to naprosto skvělý. Je potřeba,
    aby to právě po tom balsamicu
  • 00:21:20 bylo tak příjemně navinulý.
    Ondřeji, já bych tě poprosil,
  • 00:21:23 jestli bys k tomu
    neudělal pesto tady.
  • 00:21:25 My tady máme
    portobello houby takový krásný,
  • 00:21:29 já je tady lehce
    pokapu rozmarýnovým máslem,
  • 00:21:33 což je vlastně jenom rozmarýn
    svařený společně s máslem,
  • 00:21:36 a zprudka si je ogrilujeme.
    -Jenom jsem chtěl říct,
  • 00:21:38 milí diváci, milé divačky,
    až půjdete někdy do restaurace
  • 00:21:40 a budou tam mít houby portobello,
    tak jsou to obyčejné žampiony,
  • 00:21:44 akorát že jsou rozvinutý.
    Nejsou zavinutý.
  • 00:21:47 Ale portobello zní líp a dráž.
  • 00:21:49 A já tady v kelímku natrhanou
    plocholistou petržel a bazalku.
  • 00:21:54 Přidám si do toho
    sýr typu parmazán
  • 00:21:57 nebo nějaký jiný
    podobný tvrdý zrající sýr.
  • 00:22:00 Lehce opepříme,
  • 00:22:03 lehce osolíme,
  • 00:22:06 zalijeme panenským olivovým olejem
  • 00:22:11 a rozmixujeme.
  • 00:22:21 -Tak.
    -Takový hrubší aby to bylo.
  • 00:22:25 Je potřeba, když tam dáte
    ten panenský olivový olej,
  • 00:22:27 to mixovat jen tak zlehka,
    protože on má tendenci
  • 00:22:29 při dlouhém mixování hořknout.
  • 00:22:34 Ondřeji,
    ještě rozkroj mi tu housku.
  • 00:22:36 -Jsi takhle spokojene?
    -Naprosto.
  • 00:22:38 -Je to dobrý?
    -Jo.
  • 00:22:41 Takže vezmeme si houstičku.
  • 00:22:45 Opět si ji opečeme.
  • 00:22:50 -Ukaž. -Žampion bude v tý housce,
    nebo ta houska v žampionu?
  • 00:22:54 Ještě uvidím.
  • 00:22:56 Je to jasný, žampion bude v housce.
  • 00:23:00 Ještě by šla udělat bedla, Ondřeji,
    nebo kdyby byl pěknej hříbek.
  • 00:23:05 Nebo kdyby byla liška jako dlaň.
  • 00:23:07 Já se přiznám, že nevím,
    jak jsou sezóny těch hub,
  • 00:23:10 ale myslím si,
    že bedly teďka ještě nefrčej.
  • 00:23:14 Já jsem chodil vždycky,
    když jsem byl jako malej,
  • 00:23:16 na bedly do lesa u babičky,
    a to bylo vždycky o prázdninách
  • 00:23:19 a to bylo v létě. -Já zase,
    když jsem chodil na houby,
  • 00:23:22 tak spíš takovej srpen, září.
    -Jo. Okej.
  • 00:23:25 Já myslím, že jsme připravení.
  • 00:23:27 My si tady trošku poklidíme
    a můžeme servírovat.
  • 00:23:32 -Tak jdem na to?
    -Jo, jo, jo. Já jsem připravenej.
  • 00:23:35 -Jak to chceš, šéfe?
    -Houba, ratatouille. -Okej.
  • 00:23:42 -No vidíš.
    -Já dám hodně.
  • 00:23:44 Houska, ratatouille.
  • 00:23:48 To velký portobello, nebo jak
    ty říkáš, ten velkej žampion
  • 00:23:51 jsem prokrojil.
    -Otoč to, otoč to!
  • 00:23:53 -Dobře, dobře. -To je lepší.
    -A teď na to naleju to pesto.
  • 00:23:56 -To je pravda.
    -Ono to tam jako...
  • 00:23:59 -Takhle jsem si to představovat.
    -Že jo! No a podívejte se!
  • 00:24:03 Jak se říká: Pak že nerostou, co?
  • 00:24:06 Já jsem rád, že můžeme udělat
    i vegetariánskej burger,
  • 00:24:08 protože to dneska funguje
    a lidi to chtěj.
  • 00:24:11 A když to lidi chtěj,
    tak my to uvaříme.
  • 00:24:13 A kdyby nerostly houby, tak
    nezapomeňte, že tady je to maso.
  • 00:24:51 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2017

Související