iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 2. 2017
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
11229
zhlédnutí

Kluci v akci

Valentýnské pochoutky II.

Kozí sýr zapečený s rukolou, brusinkami a karamelizovaná jablka — Vepřová panenka v mandlovo-bylinkové krustě, kaštanové pyré a šafránová červená řepa — Voňavá panna cotta

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:20 Je tady náš oblíbený svátek -
    svátek zamilovaných Valentýn.
  • 00:00:24 Spíš tvůj oblíbený svátek.
    Ty jsi furt zamilovanej.
  • 00:00:27 -A ty nejsi zamilovanej?
    -Já jsem konzistentně zamilovanej.
  • 00:00:29 -Co tvoje žena jako?
    -No konzistentně zamilovanej.
  • 00:00:31 -Miluješ ji pořád? -No samozřejmě.
    -Nelži! -To je výslech?
  • 00:00:33 -Teď jsi mi říkal něco jinýho.
    -Ona to ví. -Dobře, no.
  • 00:00:36 -Ona ví, jak to je. -A ty miluješ
    všechny svoje ženy, že jo?
  • 00:00:38 -Já mám 3, takže musím.
    -No. To je právě ono, že jo.
  • 00:00:41 Prosím tě,
    než se začneme věnovat té lásce
  • 00:00:44 a tomu všemu,
    co je vlastně s tím spojeno,
  • 00:00:47 tak tady máme ještě
    listárničku takovou malou.
  • 00:00:50 Respektive dneska máme něco jinýho
    trošku, protože máme balík.
  • 00:00:53 To jsme ještě neměli nikdy.
    Ale máme tady zeleninu
  • 00:00:55 nejtypičtější pro Valentýna,
    podle které poznáte
  • 00:00:58 tu skutečnou a pravou lásku.
    -My jsme neměli 11 let balík.
  • 00:01:01 No, prý jsme měli balík, ale on se
    k nám fyzicky jako balík nedostal.
  • 00:01:05 -Tak a my tady máme...
    -Tohle taky asi nepřišlo,
  • 00:01:08 že by to takhle přinesl pošťák.
    -My tady máme dárek z Libštátu,
  • 00:01:11 My strašně moc děkujeme.
    Český česnek a česká cibule.
  • 00:01:13 No a já si myslím, že to je
    takovej nový trend v těch dárkách
  • 00:01:16 valentýnskejch, že se začne
    dávat česnek a cibule.
  • 00:01:20 Toto je krásný tip.
    Já bych zapomněl na to zlato,
  • 00:01:22 diamanty a takový ty drahý dárky.
    -Vem si, že to je zdravý.
  • 00:01:24 Česnek je přírodní antibiotikum.
  • 00:01:27 A kdo může říct, že dostal
    k Valentýnu česnek a cibuli?
  • 00:01:30 Právě. Vem si, že v únoru, když je
    Valentýn, jsou všichni nastydlí.
  • 00:01:33 -A na tom se pozná pravá láska.
    -Dáš si cibuli s medem,
  • 00:01:36 zajíš to česnekem a budeš zdráv.
    A celý únor bude pak plný lásky.
  • 00:01:40 A bude z toho krásnej večer.
  • 00:01:42 Tak teďka jdeme na ten balík.
    Takže Miloslav Růžička,
  • 00:01:46 který nám to poslal
    z Vilémova u Golčova Jeníkova.
  • 00:01:49 Já to říznu.
  • 00:01:52 -Kamaráde, to je zabalený, viď?
    -Hele, tady jsou nějaký dírky.
  • 00:01:54 -Tam bude králík, ty jo.
    -Myslíš? -Živej.
  • 00:01:57 -Teď jsi ho zabil.
    -Živej už nebude.
  • 00:02:01 -Kuchařky!
    -Ukaž! Počkej, dopis.
  • 00:02:05 -To si beru já.
    -Odrůdy brambor.
  • 00:02:07 Vážení pánové kuchaři,
    kluci v akci,
  • 00:02:09 sleduji každou sobotu vaše vaření,
    a proto vám zasílám kuchařku
  • 00:02:12 se starými recepty
    a připojuji svoje dílo
  • 00:02:15 na přečtení,
    o kterém asi ani nevíte.
  • 00:02:17 Sám se připravuji
    na zhotovení buřtů na pivě.
  • 00:02:20 Musím to však zredukovat, neboť
    jsem sám a je mi více než 91 let.
  • 00:02:24 -Hele. -Počkej.
    Přeji vám oběma dobré zdraví
  • 00:02:27 a další úspěchy ve vašem podnikání.
    Ve Vilémově, 16.listopadu 2016
  • 00:02:33 -Zločiny proti lidskosti, kamaráde.
    -Ukaž to!
  • 00:02:36 Hele, to máme na dlouhý večery.
    Každopádně děkujeme.
  • 00:02:39 Jsme rádi, že jste bojoval.
  • 00:02:41 No a my si tady uklidíme
    a vrhneme se na ten svátek lásky,
  • 00:02:45 protože to je pro tuhle chvíli
    daleko příjemnější.
  • 00:02:50 Ondřeji, když jsem viděl tvoje
    menu, tak jsi mě vlastně nezklamal.
  • 00:02:53 -Jak to? -Protože ty vždycky,
    když máš napsat valentýnský menu,
  • 00:02:56 tak tam dáš kozí sýr,
    vepřovou panenku a panna cottu.
  • 00:03:00 -No to je úplně jednoduchý.
    -Řekni mi jako,
  • 00:03:02 ty máš všechny ty milostný věci
    spojený s těma 3 ingrediencema?
  • 00:03:06 Ne, to ne. Já to beru tak,
    že pro mě je důležitý
  • 00:03:09 ten vjem tý ženy. A tohle jsou
    všechno věci, který ony si dají.
  • 00:03:12 Protože vepřová panenka není zas
    tak moc tučná, takže to vydržej.
  • 00:03:16 Ale ty si to dáš jako chlap
    a nevadí ti to.
  • 00:03:18 -Ale na druhou stranu... -Kozí sýr
    já jako chlap úplně rád nemám,
  • 00:03:21 ale vydržím to právě
    v tý kombinaci, co jsem napsal.
  • 00:03:23 -Jako s tou ženou?
    -S tou ženou to vydržíš vždycky.
  • 00:03:27 Ale jí uděláš hroznou radost.
    Ona bude úplně nadšená.
  • 00:03:30 No a pak je panna cotta,
    kterou zvládne v podstatě udělat
  • 00:03:33 i cvičená opice,
    takže to nemůžeš zkazit.
  • 00:03:37 A co kdyby tam byl třeba
    tuňák, hovězí a panna cotta?
  • 00:03:39 -Ne. -Ne? To by nefungovalo?
    -To nefunguje, protože ti řekne,
  • 00:03:42 že nebude jíst ryby,
    že je nemá ráda, že to je syrový,
  • 00:03:45 teď steak blbě propečeš, bude
    ti říkat, že je moc propečenej
  • 00:03:47 nebo málo a to je konec. -Já bych
    dal tuňák, hovězí a panna cottu.
  • 00:03:50 -Já ti rozumím. Tak příští rok
    budeš ty. -OK. Tak teď ty.
  • 00:03:53 Takže my si uděláme panna cottu.
    Tou začneme, protože nám musí
  • 00:03:56 ztuhnout. A únor je na to ideální,
    protože je venku zima
  • 00:03:58 a přinejhorším to dáte ztuhnout
    za okno. -Když je dobrej únor.
  • 00:04:01 Když je dobrej únor.
    Tak já si tady vezmu rendlík
  • 00:04:04 a základem dobrý panna cotty
    je tučná smetana.
  • 00:04:08 Je potřeba ta jemnost toho tuku.
    Když to uděláte odtučněný,
  • 00:04:11 tak ta láska
    taky nebude úplně plnohodnotná.
  • 00:04:13 37 procent minimálně, ne?
  • 00:04:15 No a dáme si do tý smetany
    skořici, badyán a hřebíček.
  • 00:04:19 -Já namočím tu želatinu asi?
    -Namoč želatinu do studený vody.
  • 00:04:23 -Co to portský tady?
    -Počkej, vydrž.
  • 00:04:25 Ještě sem přidáme vanilkový cukr.
    A teď je potřeba
  • 00:04:28 tu smetanu společně s tím kořením
    přivést k varu.
  • 00:04:32 -Víš, kdy se vaří smetana, Ondřeji?
    -Já to vím, ale řekni to divákům.
  • 00:04:35 -Když se otočíš.
    -Přesně. -To je jako s mlíkem.
  • 00:04:38 -Takže, prosím vás, hlídejte to.
    -Míchat, aby vám to neuteklo.
  • 00:04:42 A želatinu do studený vody,
    aby vám nezmizela.
  • 00:04:44 Ale to už všichni víme,
    to už jsme dělali několikrát,
  • 00:04:47 ale pro jistotu to opakuju. Když
    to takhle máme, tak vezmu cedník
  • 00:04:51 a celý to přecedím,
    abychom vycedili to koření.
  • 00:04:57 Že tam to portský
    nezavaříš taky do toho?
  • 00:05:00 -To se vyvaří ten alkohol.
    -Jo takhle. -Aby byla povolenější.
  • 00:05:03 -Ty to máš takhle vymyšlený celý?
    -Musíš myslet jako dopředu.
  • 00:05:05 Takže ty netvoříš jenom menu,
    ty tvoříš koncept celého večera?
  • 00:05:08 -No jistě. Musíš bejt dopřednej.
    -A čím to začíná?
  • 00:05:10 -Kytka, že jo. -No. -To pozvání.
    Už to pozvání je důležitý.
  • 00:05:14 Řekni nám trošku, jak to děláš ty?
  • 00:05:16 Já jsem samozřejmě
    za svý životní léta už poznal to,
  • 00:05:19 že ženy milujou chlapy,
    který vařej.
  • 00:05:22 Když to řeknu úplně upřímně,
    když se vám to jídlo povede,
  • 00:05:25 tak to může být cokoliv
    a utáhnete na cokoliv tu ženskou.
  • 00:05:28 Protože ony, když jim uvaříte,
    tak jsou úplně blažený.
  • 00:05:31 -Vždyť to znáš. -Takže ty nejsi
    kuchař, ty jsi spíš takovej gigolo.
  • 00:05:34 -Ty to máš celý propracovaný.
    -To ne.
  • 00:05:36 Takhle bych to úplně neviděl zase,
    ale nesmíme na něj zapomenout.
  • 00:05:40 Jako je důležitý,
    přece jenom ten večer je dlouhej
  • 00:05:43 a je potřeba se na to připravit.
    Ale nezkazte si to takovejma věcma,
  • 00:05:46 jako že třeba zapomenete
    tam dát tu želatinu.
  • 00:05:49 Nesmí se to vařit. A když
    se to rozpustí, což je okamžitě,
  • 00:05:52 tu želatinu tam nehledejte už.
  • 00:05:55 Jak vypadá ta pozvánka?
  • 00:05:58 Tak normálně. Dneska je to všechno
    moderní, elektronický, že jo.
  • 00:06:01 -Jo takhle. -Jako takhle.
    Můžeš si koupit samozřejmě,
  • 00:06:04 kdybys chtěl, tak dneska jsou
    i různý takový vydavatelství,
  • 00:06:08 nebo jak bych to řekl,
    který dělají takový slavnostní
  • 00:06:11 a luxusní pohlednice
    a i přání a pozvání,
  • 00:06:14 ale to jako tu ženu
    úplně rozstřelíš na začátku.
  • 00:06:19 To bych si nechal
    třeba až jako napodruhý.
  • 00:06:21 Jako na druhýho Valentýna? To
    se tobě nestane ale u žádný ženy.
  • 00:06:26 Vy slavíte většinou jenom jednoho.
  • 00:06:29 No, to je pravda.
    Pak už jsem zamilovanej zase znova.
  • 00:06:32 V pohodě.
    My to necháme dobře vychladit,
  • 00:06:35 ideálně, jak Ondřej říkal, za okno
    a budeme pokračovat.
  • 00:06:40 Takže já takhle dám do teplé vody
    ohřát tu naší gogotku,
  • 00:06:44 abychom to vyklopili.
  • 00:06:46 A co je důležitý říct,
    proč ty maliny.
  • 00:06:49 -Proč ty maliny?
    -Vem si, že je únor, kamaráde.
  • 00:06:52 -Takže maliny? Sezónní ovoce?
    -Takže maliny dáváš proto,
  • 00:06:56 aby ta žena pochopila,
    že je pro tebe jako neocenitelná.
  • 00:06:59 Protože ty jsi takovej frajer,
    že sháníš v únoru maliny.
  • 00:07:03 Jablka sežene
    každej blbec v zimě, že jo.
  • 00:07:05 -U tebe bych to spíš vnímal tak,
    že vydržíš do malin. -Ne, ne.
  • 00:07:09 -Jako že 3-4 měsíce.
    -Tak. Tohle vezmeme, jo.
  • 00:07:12 Povede se to?
  • 00:07:16 -Cha, cha, cha! -No tak
    jsem to tam nechal trochu déle, no.
  • 00:07:21 Takže je to i s omáčkou.
  • 00:07:23 -Jako by se ti to nikdy nestalo.
    -No nestalo.
  • 00:07:26 Ale ono je to hezký, člověče.
    A je to zase na druhou stranu
  • 00:07:30 novej způsob, jak podávat
    panna cottu. -Dobře, jak chceš.
  • 00:07:33 -Tak já to udělám ještě jednou.
    -No. A už to vyndavej.
  • 00:07:36 -Ne. To zase nemůžu úplně hned.
    -Ještě jednou si to dáme.
  • 00:07:39 -Ale tohle je hezký, Ondřeji.
    -Já vím, že to je hezký,
  • 00:07:42 ale ty si ze mě teďka budeš
    dělat celej příští rok srandu.
  • 00:07:46 -To já nechci.
    -I ten další.
  • 00:07:49 -Podívej. Krásný.
    -No, to už je lepší.
  • 00:07:51 A pak jsem chtěl říct, ještě je
    důležitý, že maliny jsou červený.
  • 00:07:54 A červená tu ženu jako vydráždí.
    Podívej se, jak to pěkně vypadá.
  • 00:07:58 Je to jednoduchej, krásnej moučník.
  • 00:08:01 A když si k tomu dáte
    nějaké dobré víno,
  • 00:08:03 tak po tom našem lahodném menu
    výsledek už je v podstatě...
  • 00:08:06 -Víš, co říkal můj děda? -Ne.
    -Vztahu mezi mužem a ženou
  • 00:08:09 nikdo nerozumí.
    A to je na tom to krásný.
  • 00:08:11 Nikdo tomu nerozumí, ale
    proč si to neudělat hezký, že jo?
  • 00:08:43 Ondřeji, máme pozvánku,
    máme dezert.
  • 00:08:47 Co by měl být takovej ten drink
    na uvítanou?
  • 00:08:49 Co bys doporučoval?
    Kontušovka, ořechovka, čert?
  • 00:08:53 Hele, jsou dvě varianty.
  • 00:08:55 Nic nezkazíš, když dáš klasickej
    sekt nebo šampaňský podle toho,
  • 00:08:59 jak jsi na tom
    zrovna jako s portmonkou.
  • 00:09:02 -Takže spíš sekt.
    -A pak je to o tom,
  • 00:09:04 že zase ženy obvykle
    mají rády koktejly.
  • 00:09:08 -Aha. -A já jsem si všiml,
    protože většinou s různými děvčaty,
  • 00:09:12 jako za celej svůj život myslím,
  • 00:09:14 tak můj večer
    vždycky končil v baru.
  • 00:09:18 A já jsem si dělal takovou jako
    statistiku, co ty holky pijou.
  • 00:09:21 A zjistil jsem jednu zajímavou věc,
    chlapi, dávejte pozor,
  • 00:09:24 že ony mají rády
    hořký koktejly, člověče.
  • 00:09:27 -A přijde David?
    -Ne, David nepřijde,
  • 00:09:29 ale hořký koktejly, takže kdybys
    udělal něco hořkýho na uvítanou,
  • 00:09:33 tak určitě tu ženu minimálně
    z 80 procent potěšíš.
  • 00:09:37 Hele, ty mi úplně nahráváš. Hořký
    jim to většinou uděláš závěrem.
  • 00:09:41 Ty s tím začínáš i končíš.
    To je dobrá taktika.
  • 00:09:45 Ale já ti říkal,
    bude to hořký, od začátku.
  • 00:09:48 Supr.
    Takže šampaňský nebo něco hořkýho.
  • 00:09:50 Hele, nemusíš vyžvejkat
    hnedka úplně všechno.
  • 00:09:53 -Hlavně studený nápoje.
    -Jo, jo, jo. Rozhodně studený.
  • 00:09:57 Kdyby to bylo horký a chrstla to
    na tebe, tak aby tě neopařila.
  • 00:09:59 Můžeš si to začít procházkou
    a při tom si dát punč nebo svařák.
  • 00:10:04 -Jo takhle ty to máš. -Ale já se
    na to dívám zase z toho pohledu,
  • 00:10:06 že potom potřebuješ tu ženu
    obšťastnit tou večeří
  • 00:10:09 a potřebuješ čas na tu přípravu.
    Takže pokud se s ní budeš
  • 00:10:12 někde procházet, tak to nestihneš.
    -Zbytečně si ji unavíš.
  • 00:10:15 -Ano. A nejde to stihnout.
    -Super, tak pojďme na předkrm.
  • 00:10:18 My tady máme
    kozí sýr s plísní na povrchu.
  • 00:10:22 Máme takovýhle hezký plátky.
    Samozřejmě tohle je docela velký.
  • 00:10:26 Já si myslím, že průměrná žena
    toho ani tolik nesní.
  • 00:10:29 Ale je hezký to dělat takhle velký.
  • 00:10:31 Potřebujeme jarní těsto.
    To my tady máme.
  • 00:10:34 To jsou takovýhle krásný plátky.
    Tam je zase, chlapi, výhoda toho,
  • 00:10:38 že tohle už se prodává.
    To znamená, že to nemůžete zkazit.
  • 00:10:40 Jak bys to udělal, kdyby žena
    vařila pro muže na Valentýna?
  • 00:10:44 S tím jsem vůbec nepočítal.
  • 00:10:47 -V pořádku.
    -Proto tady nejsme.
  • 00:10:49 To ať si pustěj Herbář. Tam jim
    holky řeknou, jak to mají dělat.
  • 00:10:52 -To máš pravdu.
    -Já to nevím.
  • 00:10:54 -Tak pojď. -Teďka si takhle dáme
    ten plátek toho jarního těsta
  • 00:10:57 a máme tady rukolu. Rukola
    opět je velmi populární věc u žen.
  • 00:11:01 -A vidíš, hořká. Rukola je hořká.
    -Nemusí vždycky být.
  • 00:11:04 -No ale většinou je.
    -No to je pravda.
  • 00:11:07 Takže my začneme tím, že si dáme
    takhle na to jarní těsto
  • 00:11:10 takhle tu rukou.
    Pak si vezmeme ten kozí sýr,
  • 00:11:13 ten položíme
    zase na to takhle pěkně.
  • 00:11:15 -Pak tady máme brusinky.
    -Já ti udělám těstíčko na potření.
  • 00:11:19 -Počkej. Neruš.
    -Ještě něco bude?
  • 00:11:22 A teďka, když to takhle je,
    teď potřebuju bahýnko.
  • 00:11:25 -No vždyť to říkám.
    -Tohle je nejnáročnější věc
  • 00:11:28 na tomhle celým receptu,
    protože musíte rozmíchat mouku
  • 00:11:32 společně s vodou.
    A teďka to takhle zabalíme
  • 00:11:36 a ono nám to bahýnko
    funguje jako takový pojivo,
  • 00:11:41 takže my to takhle zabalíme,
    takovejhle krásnej balíček.
  • 00:11:45 To jsem taky chtěl říct,
    to je taky důležitá věc,
  • 00:11:47 ženy milujou dárky.
    A tohle je vlastně takovej dárek.
  • 00:11:50 -I já miluju dárky.
    -No dobře, ale tak... Rozumíš?
  • 00:11:54 Takhle si uděláte balíček a ten
    balíček si dáte na pečící papír.
  • 00:12:00 A teďka ještě navrch,
    abychom to měli kompletní,
  • 00:12:03 tak si vezmeme máslo
    a dáme si to máslo na ten balíček.
  • 00:12:08 Teď to vložíme do rozpálený trouby
    na nějakých 200 stupňů
  • 00:12:11 a pečeme zhruba 10 minut.
    A to je celý kouzlo.
  • 00:12:14 A kdybyste chtěli
    ještě recepty z kozího sýra jiný,
  • 00:12:17 tak vlezte k nám na
    web klucivakci.cz, sekce recepty
  • 00:12:21 a tam je 11 předchozích
    Ondřejových Valentýnů,
  • 00:12:24 takže je tam 11 receptů s kozím
    sýrem. -Ne, ne. Ty jsi zlej.
  • 00:12:27 -Nejsem. -Ale zas to funguje jako.
    -Když to zabírá, tak bych to použil
  • 00:12:33 My si uděláme takovou jednoduchou
    přílohu k tomu kozímu sýru,
  • 00:12:36 a to budou jablka
    v takovém máslovém karamelu
  • 00:12:39 společně s koňakem.
    -Já oloupu na začátek jablka.
  • 00:12:43 -Oloupej to.
    -Jak to chceš nakrájet?
  • 00:12:45 Chtěl jsem to nakrájet na kulatý
    plátky, ale to nevadí.
  • 00:12:47 -Takhle to bude taky pěkný.
    -Budeš mít jiný plátky.
  • 00:12:50 Já tady zatím rozpustím cukr.
  • 00:12:58 Když máme rozpuštěnej karamel,
    tak přidáme máslo.
  • 00:13:02 Nebo respektive
    rozpuštěnej cukr na karamel.
  • 00:13:05 -Prosím.
    -Vydrž, vydrž, všechno bude.
  • 00:13:07 Krásný kolečka.
  • 00:13:10 Jak jsi chtěl.
  • 00:13:11 Ale na druhou stranu
    zamilovaní lidi dělají chyby.
  • 00:13:14 -To je fakt.
    -Hezky to rozpustíme.
  • 00:13:17 To máslo krásně zjemní ten karamel.
  • 00:13:20 A když máme už téměř rozpuštěno,
    tak přidáme koňak.
  • 00:13:24 -Já bych dal levanduli ještě.
    -Počkej! Nesmíš vykecat všechno.
  • 00:13:27 -Dej mi to, chlape. Já to dám sem.
    -To si tam hodím já.
  • 00:13:33 Zalijeme koňakem. Vydrž!
  • 00:13:35 Kamaráde vydrž, jo? Můžeme lehce
    zakápnout vodou, kdyby se to...
  • 00:13:39 Kdybyste cítili,
    že se vám to jako připaluje.
  • 00:13:42 -A levanduli.
    -A teďka ta levandule.
  • 00:13:44 To je taky důležitá věc,
    to jsem taky zjistil.
  • 00:13:46 Dlouhodobé zkoumání a bádání.
    Ženy milujou levanduli.
  • 00:13:50 Já osobně ji třeba nemám rád,
    ale ženy to milujou.
  • 00:13:53 -A ty to sníš. -A přece,
    když už máme ten svátek
  • 00:13:55 a bereme to tak,
    já se na to dívám tak,
  • 00:13:58 že když je to to první rande,
    tak vy ji potřebujete něčím dostat.
  • 00:14:00 A ta levandule vám
    k tomu ohromně pomůže
  • 00:14:02 a hodí se
    k tomu kozímu sýru mimochodem.
  • 00:14:04 Tak. Teďka to máme takhle krásně
    všechno společně rozmíchaný.
  • 00:14:08 Je potřeba, aby to mělo takovou
    lehce sirupovitou konzistenci.
  • 00:14:13 -V tento moment přidáme plátky...
    -Kolečka jablek.
  • 00:14:17 Kolečka těch jablek. A když to máme
    takhle pěkně všechno v pánvi,
  • 00:14:20 tak to velmi krátce podusíme.
    A potom máte 2 možnosti.
  • 00:14:24 Buď to můžete servírovat
    ještě teplý,
  • 00:14:26 nebo ideálně nechat to
    lehce zchladnout,
  • 00:14:29 protože není úplně dobrý,
    když to nalijete horký.
  • 00:14:33 Ten karamel přece jenom
    je extrémně horkej,
  • 00:14:35 takže by se vám ta partnerka
    budoucí mohla opařit nebo spálit.
  • 00:14:41 -Nebo současná taky pro někoho.
    -Nebo současná.
  • 00:14:42 Ty se díváš furt do budoucnosti.
    Ty jsi vizionář s těma partnerkama.
  • 00:14:46 Já se na to dívám do budoucna.
    Já se snažím poradit,
  • 00:14:49 protože mně vždycky říkají
    třeba kuchaři u nás v práci,
  • 00:14:52 že je problém najít partnerku.
    Tak chci poradit těm lidem,
  • 00:14:55 že to není zas tak těžký, ale
    musej to uchopit za správnej konec.
  • 00:14:59 -Takže spíš budoucí než současná.
    -Takhle: Jak sbalit holku,
  • 00:15:02 na to jsem výbornej, ale jak si
    ji udržet, na to je tady kolega.
  • 00:15:10 Máme to krásně do zlatova upečený.
  • 00:15:17 Navrch dáme takhle jablíčka.
    Lehce to zakápni, jo?
  • 00:15:20 -Pěkný to je.
    -To je ono!
  • 00:15:23 Ještě na tom vidím
    takovej plátek foie gras.
  • 00:15:25 No tak šlo by to,
    ale s tím kozím sýrem nevím.
  • 00:15:28 -Lehce ještě zasypeme.
    -Ty tam ještě dáš suchou levanduli?
  • 00:15:31 -No. A pozor, ještě to zakápnu...
    -Ty jsi skutečný vizionář.
  • 00:15:35 Jo.
  • 00:15:38 Lehoulince zakápnout, abyste tam
    víc cítili prožitek toho koňaku.
  • 00:15:43 No a hele!
  • 00:15:46 Je to teprve předkrm,
    ale myslím si,
  • 00:15:49 že budete na dobrý cestě.
  • 00:15:51 Protože za prvé hezky to vypadá,
    jsou tam všechny věci,
  • 00:15:54 které ženy mají rády.
    Úplně všechno, tam není nic špatně.
  • 00:15:58 Takže tohle
    určitě vyzkoušejte jako předkrm.
  • 00:16:00 Ženy, samozřejmě vy si to můžete
    dát i mimo Valentýn, kdykoliv.
  • 00:16:03 Kdyby třeba byla taková
    malá perlička v tom kozím sýru.
  • 00:16:06 To by spolkla, to je blbost. To je
    lepší až do tý panna cotty, víš?
  • 00:16:10 -To je pravda.
    -Jo? Takže dobrou chuť!
  • 00:16:49 Takže my jsme u hlavního chodu
    a hlavní chod,
  • 00:16:52 jak ty už ses samozřejmě smál,
    je ta vepřová panenka.
  • 00:16:56 Důvody jsi nám řekl.
    Ale víš, co by mě zajímalo?
  • 00:16:59 Když ti neuteče po předkrmu...
  • 00:17:01 To ti neuteče.
    Ta bude úplně v sedmým nebi.
  • 00:17:03 Dobře, tak jak teda na to hlavní
    jídlo? Jak jsi to sestavit?
  • 00:17:07 Jak ty bys to sestavil
    jako milovník vizionář?
  • 00:17:10 Hele, musí to gradovat všecko.
    Od začátku to musí gradovat.
  • 00:17:14 Tak to u tebe jde dobře
    v těch tvých vztazích.
  • 00:17:16 My jsme si to tady...
    Máme tady ty středy z tý panenky.
  • 00:17:20 Ty hezký. Uděláme si na to
    takovou mandlovou krustu.
  • 00:17:24 A abychom to měli
    takový jako zajímavý,
  • 00:17:27 takový to sváteční, zamilovaný
    a trošku afrodiziakální,
  • 00:17:31 tak tam dáme lanýžový olej do toho.
  • 00:17:34 Vidíš! Tys ještě nepoužil
    slovo afrodiziakální.
  • 00:17:36 To se divím, člověče.
    Takže teprve u hlavního jídla?
  • 00:17:39 Tak já jsem nechtěl jako to...
    Ale každopádně ještě bylinky.
  • 00:17:43 -Já už sekám. -Všechno je voňavý,
    navozuje to tu příjemnou atmosféru.
  • 00:17:47 Důležitý je, když ta žena přijde,
    aby to vonělo všechno hezky.
  • 00:17:51 Protože ženy jsou
    na ty vůně hodně zaměřený,
  • 00:17:54 takže musí to vonět.
    -Tak jdeme na tu panenku.
  • 00:17:56 Tak ta panenka a ta práce s ní
    je velmi jednoduchá.
  • 00:17:59 My si ji na začátek opepříme.
  • 00:18:01 Nesmíme pepřit příliš mnoho.
    Jen tak decentně.
  • 00:18:08 Chceš to úplně na jemno,
    nebo takhle na jemno?
  • 00:18:10 A zakápneme olivovým olejem.
  • 00:18:12 Musíš vnímat tu ženu, kamaráde.
  • 00:18:14 No právě. Ženu jo, tebe ne.
  • 00:18:17 -Tak co? -Tak takhle
    to je s panenkou vynikající.
  • 00:18:21 U tebe taky dobrý.
    Já jsem naprosto spokojenej.
  • 00:18:24 -Mám to smíchat?
    -Ne, ne, ne.
  • 00:18:26 -Vůbec, prosím tě.
    -Teď to asi nastane.
  • 00:18:29 Teď je důležitá věc.
    Za prvé my si tady opečeme
  • 00:18:33 na rozpálené pánvi tu panenku.
    Tu panenku tím,
  • 00:18:35 jak pěkně pomažete tím olejem,
    tak už nemusíte dávat žádnej olej
  • 00:18:38 do pánve, prostě ji vezmete
    a vložíte dovnitř.
  • 00:18:41 A vedle na pánvi si tady
    opražíme ty nasekaný mandle.
  • 00:18:45 Nebo mletý mandle.
  • 00:18:51 Tak co, Ondřeji?
  • 00:18:53 -Hele, to opečení...
    -Je zprudka, to víme.
  • 00:18:56 Je zprudka a je to velmi rychlý.
  • 00:18:59 Takže já dám na stranu pánev,
    sem si dám ty mandle.
  • 00:19:04 A teďka to obalíme
    zpátky takhle v tom oleji,
  • 00:19:07 v tom pekáčku
    a vložíme to do trouby.
  • 00:19:10 Teď samozřejmě
    i ten důvod je ta panenka,
  • 00:19:13 protože potřebujeme, aby to bylo
    takový hezky růžový a šťavnatý.
  • 00:19:16 Takže já doporučuju,
    jsou 2 varianty.
  • 00:19:19 Buď to dáte třeba
    na nějakých 10-15 minut
  • 00:19:22 na nějakých 100 stupňů podle
    velikosti tý panenky do trouby
  • 00:19:25 a pozvolna pečete, nebo
    třeba doporučuju daleko víc,
  • 00:19:28 dejte to jenom na 55
    a můžete to tam nechat klidně déle,
  • 00:19:32 protože nikdy nevíme,
    jak dlouho bude jíst ten předkrm.
  • 00:19:34 -Já bych to dal na 65.
    -To bude propečený.
  • 00:19:37 -To bude akorát. -Pak to dáš
    jenom na chvilku třeba na víc
  • 00:19:39 a ono se to krásně dotáhne.
    -A kdy to budeme obalovat?
  • 00:19:42 Obalovat to budeme, až se to upeče.
    Ale teďka, prosím tě,
  • 00:19:45 než se nám to upeče,
    tak my si doděláme tu krustu,
  • 00:19:49 protože teďka máme teplý ty mandle,
    jak potřebujeme.
  • 00:19:52 A teď je ten moment,
    kdy tam dáme ty tvoje bylinky.
  • 00:19:54 No konečně.
  • 00:19:59 -Přidáme ten lanýžový olej.
    -Já myslel, že dáš čerstvý lanýže.
  • 00:20:04 No, tak víš co.
    Je to na začátku ten vztah.
  • 00:20:07 Hele, my to máme hotový.
  • 00:20:09 Panenku dáváme do trouby
    a vrhneme se na přílohy.
  • 00:20:14 Máme tady přílohy.
    K tomu vlastně budou dvě.
  • 00:20:16 Za prvé bude pyré z kaštanů.
    Kaštanový pyré
  • 00:20:20 nebo obecně kaštany bývají
    u žen poměrně populární věc,
  • 00:20:24 jsem zjistil. A potom....
    -Na jakým vzorku?
  • 00:20:27 Červená řepa. No tak jako já nevím,
    minimálně 50 procent.
  • 00:20:33 -Ok, dobře.
    -Osminka?
  • 00:20:35 -Řepa je taky jako hodně populární.
    -Jako kde?
  • 00:20:38 No u žen! To jsou prostě
    populární zeleniny tohle všechno.
  • 00:20:42 Já dělám věci jenom...
    Rozumíš? To je statistika.
  • 00:20:45 Statistika nuda je,
    má však cenné údaje.
  • 00:20:48 Ty na to jdeš jinak. Tam nejde
    o city. Ty na to jdeš matematicky.
  • 00:20:51 Vědecky. Já na to jdu vědecky,
    aby to bylo jako čistý.
  • 00:20:54 -Aha! Já jsem si už myslel, že...
    -To je podložený datama.
  • 00:20:58 -Rozumím.
    -A když už máme teda ty kaštany,
  • 00:21:00 tak si je nasypeme do rendlíku.
  • 00:21:03 Já myslel, že to je na srdíčko,
    ale ono to je na hlavu.
  • 00:21:05 To taky, ale až potom.
    Zalijeme vodou a bílým vínem.
  • 00:21:08 No a přiklopíme
    a necháme vařit do měkka.
  • 00:21:11 A mezitím tady v pánvi
    si rozpustíme kostičku másla.
  • 00:21:15 To je hodně důležitý.
    A přidáme si do ní šafrán,
  • 00:21:18 protože šafrán
    je zase afrodiziakální.
  • 00:21:24 Hezky to orestujeme.
    Ještě já to trošku osolím.
  • 00:21:27 -Podáš mi pepř, prosím tě?
    -Nepepři moc.
  • 00:21:30 Opatrně. Ale pepř je taky dobrej.
    Pikantní věci jsou důležitý.
  • 00:21:34 -Že jsi nedal chilli, se divím.
    -Tak mohl jsem dát.
  • 00:21:37 Teď tady si rozpálíme kastrůlek.
    To je poslední fáze našeho receptu.
  • 00:21:42 A to je omáčka,
    protože omáčka je důležitá.
  • 00:21:45 A aby se nám všechny ty chutě,
    který jsme tam dali do toho,
  • 00:21:49 hezky prolnuly
    a byly takový vyrovnaný,
  • 00:21:52 tak si uděláme omáčku máslovou.
  • 00:21:54 Já jsem ti to dal na stranu.
    Jinak se ti spálí to máslo.
  • 00:21:56 Tady je máslo.
    Když máslová, tak dáš máslo, ne?
  • 00:22:00 Nebo dáš olivový olej?
  • 00:22:03 Ne. Tam je smetana jako základ, ale
    já jsem zapomněl si ji připravit.
  • 00:22:07 -Tak dej máslo nejdřív. -To nejde.
    -Tak já ti dám smetanu.
  • 00:22:12 To nejde prostě.
    Když děláte máslovou omáčku,
  • 00:22:14 tak tam je základ smetana.
    A bez smetany...
  • 00:22:17 -Ukaž, dej to tam, nalij to tam.
    -Já to tam takhle naliju.
  • 00:22:20 Teď to potřebujeme zredukovat
    zhruba na třetinu obsahu.
  • 00:22:24 No a za chvilku už budeme
    jenom servírovat, kompletovat,
  • 00:22:27 nandavat a užívat si.
  • 00:22:31 Dá se říct, že jsme hotoví.
    Smetana se nám zredukovala.
  • 00:22:35 Kdybyste chtěli,
    můžete ještě do ní přidat máslo.
  • 00:22:37 Já jsem už jenom osolil.
    To znamená, omáčka je hotová,
  • 00:22:41 velmi jemná. A tady je to pyré.
    V podstatě je to velmi jednoduché.
  • 00:22:45 Pouze to rozmixujete, osolíte
    a případně přidáte med.
  • 00:22:49 On to hezky jako ovoní.
    A můžeme servírovat.
  • 00:22:53 -Dělám to dobře takhle?
    -Děláš to skvěle.
  • 00:22:55 Takže já začnu tím pyré.
  • 00:23:02 Pěkně.
  • 00:23:05 Teď si vezmu
    tady ty naše krásný kousky řepy.
  • 00:23:11 -A to funguje tohle teda?
    -Hele, já myslím, že jo, člověče.
  • 00:23:15 -Kolik mám dát kousků tý panenky?
    -Dej dva.
  • 00:23:18 No, pěkně takhle. To je přesně
    odzrátý, jak by to mělo bejt.
  • 00:23:21 A já vezmu omáčku.
  • 00:23:27 -Já to ještě lehce osolím.
    -Osol to maso určitě.
  • 00:23:31 Osol to maso.
    Ještě můžeme takhle přidat kousek.
  • 00:23:34 -To tu holku úplně zblázní.
    -Ale jenom tak kousek.
  • 00:23:37 Takhle dáš, jo? Vypadá to pěkně.
  • 00:23:39 Je to takový zimní jídlo.
    Má to ty zimní barvy.
  • 00:23:42 No ne, tak jako zase víš co.
    Na začátku to je takový,
  • 00:23:45 že tam máš ten svěží sýr.
  • 00:23:47 A teďka to máš zase takový,
    jak říkáš, zimní,
  • 00:23:50 ale vynikající, voňavý.
    Kdybyste chtěli,
  • 00:23:52 můžete to ještě zakápnout
    tím lanýžovým olejem navrch.
  • 00:23:55 A hlavně Ondřej pracuje vědecky.
    To je všechno vyzkoušený
  • 00:23:58 a podložený datama.
    -Přesně.
  • 00:24:48 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2017

Související