iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
16. 3. 2013
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

22 hlasů
31892
zhlédnutí

Kluci v akci

Masopustní pohoštění

Přírodní vepřový karbanátek se zeleninou nakyselo — Vepřová plec na česneku s majoránkovými kroupami a žampiony — Masopustní perník se sušeným ovocem

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:25 Zima byla odpradávna
    obdobím masopustu
  • 00:00:28 a masopust je vždycky
    zakončený masopustním průvodem.
  • 00:00:31 Ale v dnešní době najít
    masopustní průvod někde ve městě
  • 00:00:35 je trošku složitý.
    My jsme v Toulcově dvoře
  • 00:00:37 v pražské Hostivaři, kde se každý
    rok masopustní průvod koná.
  • 00:00:41 A je tady se mnou duše všech
    místních akcí paní Marie Moravcová.
  • 00:00:45 Řekněte mi, Marie, jak to vzniklo,
    co to je masopust,
  • 00:00:49 aby diváci věděli
    nějakou historii tohohle.
  • 00:00:53 Masopusty jsou
    nesmírně stará záležitost.
  • 00:00:56 Dokonce historikové si myslí, že
    pochází z té doby předkřesťanské.
  • 00:01:02 A my jsme si to přenesli
    do současnosti.
  • 00:01:05 Masopusty byly vždycky v minulosti
    takové zvláštní období.
  • 00:01:09 Jednak období klidu,
    dodělávaly se různé zimní práce
  • 00:01:13 a připravovali se lidi na jaro.
    Masopust si málokdo nechal ujít.
  • 00:01:18 Protože to bylo období,
    kdy byla hojnost jídla,
  • 00:01:21 zábava, hudba, tanec, veselí.
  • 00:01:24 A díky té masce, díky té anonymitě
  • 00:01:28 si člověk
    mohl dovolit říkat pravdu.
  • 00:01:30 A to se málokomu stalo.
    Protože to nemluvil ten člověk,
  • 00:01:33 to mluvila ta maska
    a ta si to mohla dovolit.
  • 00:01:36 Takže to bylo nesmírně oblíbené.
  • 00:01:37 V tento čas si vyměňovali role.
    Pánové dělali dámy,
  • 00:01:42 dámy zas třeba pány,
    chuďas bohatého, boháč chuďase.
  • 00:01:45 Prostě byla to úžasná doba legrace
  • 00:01:48 a ti lidé tím
    potom se připravili na...
  • 00:01:52 Odpočali si, vydováděli se, dojedli
    všecko, aby se to nezkazilo.
  • 00:01:55 A přišel půst
    a období jarních prací.
  • 00:01:59 Ty masky mají na svých bedrech
    důležitý úkol.
  • 00:02:03 Ony totiž musely
    zajistit hojnost obilí,
  • 00:02:09 aby se urodilo.
  • 00:02:11 A plodnost nejenom dobytka,
    ale i lidí.
  • 00:02:14 Paní Moravcová, vy jste jako bible.
    Řekl bych, že vy máte ty tradice
  • 00:02:18 všechny úplně v malíčku. My si
    prohlédneme celý průvod samozřejmě.
  • 00:02:21 A jak jsme slyšeli,
    je to období hojnosti,
  • 00:02:24 tak pak se přesuneme do studia
    a budeme vařit.
  • 00:02:29 My už víme od paní Moravcový
    všechny typický tradice,
  • 00:02:32 který se vážou k masopustu.
    A my víme, že před masopustem
  • 00:02:36 jako takovým
    se musíme pořádně najíst.
  • 00:02:38 Takže ta inspirace
    na to pořádný najezení je tady.
  • 00:02:41 My si dneska uděláme
    takovej jednoduchej karbanátek.
  • 00:02:44 K tomu bude nakládaná zelenina.
    Té si můžete udělat klidně víc,
  • 00:02:47 protože ta se může jíst
    potom i během toho půstu v pohodě.
  • 00:02:51 Potom bude vepřová plec
    pečená pěkně v celku i s kostí.
  • 00:02:55 K tomu bude takový
    kroupový rizoto s majoránkou.
  • 00:02:57 No na závěr něco sladkého,
    protože k to k masopustu patří.
  • 00:03:00 Ano. A to bude perník.
    Takže jdeme na to.
  • 00:03:02 Začneme tou zeleninou. Prosím tě,
    nakrájej kořenovou zeleninu
  • 00:03:06 a já tady připravím rozvar.
    Základem nakládané zeleniny
  • 00:03:10 je nálev.
    Ten nálev je sladkokyselej.
  • 00:03:13 My jsme to trošku ozvláštnili,
    že si na začátek uděláme karamel,
  • 00:03:15 protože to hezky ovoní.
  • 00:03:17 To znamená, že nasypeme do
    kastrůlku cukr a necháme rozpustit.
  • 00:03:20 Když máme karamel správně ztuhlej,
    tak zalijeme vodou.
  • 00:03:23 Důležitý je hnedka to roztrhnout,
    aby vás to neopařilo.
  • 00:03:27 Přilijeme ocet.
    Klasický, obyčejný lihový ocet.
  • 00:03:32 A ochutíme. Bobkový list,
    nové koření a celý pepř.
  • 00:03:36 Ještě přidáme hořčičné semínko.
    Filipe, teď už je to na tobě.
  • 00:03:40 Když už se nám to vaří,
    tak ještě lehce osolím.
  • 00:03:44 Nakrájíme si mrkev, petržel
    a na závěr ještě celer.
  • 00:03:48 A co se týká zeleniny nakyselo,
    může to být i jiná zelenina.
  • 00:03:52 Může to být květák,
    brokolice, červená řepa.
  • 00:03:55 Záleží pouze a jenom na vás.
  • 00:03:57 Přidáme zeleninu, zamícháme.
  • 00:04:00 Vaříme tak,
    aby zelenina byla na skus,
  • 00:04:03 protože potom ta zelenina
    zůstává v tom nálevu za studena,
  • 00:04:06 tak aby byla příjemně křupavoučká.
  • 00:04:11 A jsme u toho
    přírodního karbanátku.
  • 00:04:13 Na to si připravíme mletý vepřový
    maso, v našem případě míň tučný.
  • 00:04:17 Takže máme maso,
    který má 15 procent tuku.
  • 00:04:19 Jak vždycky říkám, maso choďte
    nakupovat tam, kde tomu důvěřujete.
  • 00:04:22 To je pro takový ty lidi
    s těmi 15 procenty,
  • 00:04:26 kteří i v době masopustu drží
    dietu, když chtějí žít zdravě.
  • 00:04:29 -Takovej fitness karbanátek.
    -Hlavně jde o to,
  • 00:04:32 aby to maso bylo čerstvý a aby
    to bylo delikátně vychucený.
  • 00:04:36 Takový jemný přírodní řízek.
  • 00:04:38 -Sluší ti to tady, člověče.
    -Jo? Já se bodnu. -Bodni se.
  • 00:04:44 Maso přendáme do misky.
    Teď přijde to vychucení, Ondřeji.
  • 00:04:48 -To je tvoje parketa.
    -Ano.
  • 00:04:50 Základem toho všeho
    je cibule a česnek.
  • 00:04:53 To je základ jakéhokoliv mletého
    masa, ať už děláte karbanátek,
  • 00:04:57 přírodní mletý řízek
    nebo třeba sekanou.
  • 00:05:00 -Cibuli si nakrájíme hodně najemno.
    -Přisekáme plocholistou petržel.
  • 00:05:03 Plocholistá petržel je naprosto
    univerzální světový koření,
  • 00:05:10 který se dává skoro do každého
    mletého masa skoro všude na světě.
  • 00:05:15 Rozpálíme si
    klasický slunečnicový olej
  • 00:05:18 a restujeme.
  • 00:05:20 Rozmícháme. Je důležitý
    krájet česnek na větší kousky,
  • 00:05:24 na plátky, kdežto cibuli na jemno.
    Je to z toho důvodu,
  • 00:05:27 že česnek je potřeba,
    aby se nám nespálil.
  • 00:05:30 Jinak zhořkne
    a není to vůbec dobrý.
  • 00:05:32 A když máme do zlatova orestované,
    tak přidáváme petrželku.
  • 00:05:37 Už vypneme. Ona nám nádherně
    zavoní, pustí nám barvu
  • 00:05:42 a ještě zatepla
    přidáváme k mletému masu.
  • 00:05:45 Budeme dochucovat - drcený kmín,
    majoránku, pepř a sůl.
  • 00:05:49 -Nebo máme tady variantu.
    -21.století.
  • 00:05:52 21.století. Směs na mletá masa,
    což obsahuje majoránku,
  • 00:05:56 drcený kmín, sůl, pepř a ještě
    tam navíc máme sušenou cibulku
  • 00:05:59 a sušený česnek, což je ideální.
    Není tam žádnej přidanej glutamát,
  • 00:06:03 žádný konzervanty,
    žádný umělý barviva.
  • 00:06:06 Nasyp to tam,
    já to zamíchám a jdeme opékat.
  • 00:06:10 Je důležitý,
    když používáte směsi koření,
  • 00:06:13 abyste se vždycky podívali na obal,
    co to přesně obsahuje.
  • 00:06:16 A důležitá věc je,
    jaký to má obsah soli.
  • 00:06:19 Pozor na to dosolování. Když
    jsme například vařili Nepálskou,
  • 00:06:22 kde jsme používali gara masalu,
    ta neobsahuje sůl.
  • 00:06:25 Je to čistě jenom koření.
    Takže pozor na obsah soli.
  • 00:06:28 Teď si uplácáme
    jednotlivý karbanátky
  • 00:06:31 a ty necháme chvilku odpočinout.
  • 00:06:35 Dobře propracujeme, utáhneme.
  • 00:06:37 Ondřeji, proč jsi zvolil
    zrovna karbanátek na fašank?
  • 00:06:41 No tak všichni jedí jitrnice,
    všichni jedí tlačenky,
  • 00:06:46 tak já si myslím,
    že karbanátek je k tomu ideální.
  • 00:06:49 Takže to necháme chvilku odpočinout
    a budeme opékat.
  • 00:06:55 Karbanátky vkládáme
    do pánve s rozpáleným olejem.
  • 00:06:59 Pečeme pěkně pozvolna z obou stran.
    Důležitý je skutečně pozvolna,
  • 00:07:04 protože nebudeme dopékat v troubě,
    tak ať se nám to nepřipeče.
  • 00:07:07 Mám tady vychlazenou zeleninu.
    Je to fantasticky vychucený.
  • 00:07:12 Je důležitý,
    aby to bylo hodně vychlazený.
  • 00:07:14 Krásně se nám tam mísí sladký,
    lehce nahořklý po tom karamelu
  • 00:07:17 a lehce nakyslý.
    Takže já to nandám.
  • 00:07:21 Karbanátky se upekly tak,
    jak potřebujeme, takže, Filipe,
  • 00:07:23 můžeme servírovat.
    -Já jsem připravenej.
  • 00:07:26 Já to takhle na chvilku
    odložím ještě na savý papír,
  • 00:07:28 aby ten přebytečný tuk
    z toho byl odsát.
  • 00:07:32 Pak už budu dávat na talíř.
  • 00:07:35 Karbanátek naservírujeme společně
    se zeleninou a je to na tobě.
  • 00:07:40 -Fantastický, člověče.
    -Takový čistý to je.
  • 00:07:43 Mistička se zeleninou,
    k tomu krásnej karbanátek.
  • 00:07:45 -Takovej masopustní karbanátek.
    -Ano.
  • 00:07:48 Super. Já jsem spokojenej.
  • 00:08:39 My jsme tu opět s naším cyklem
    Jak na maso se sponzorem Kaufland.
  • 00:08:42 Budeme se věnovat masopustu.
    Už jsme letos měli zabijačku,
  • 00:08:46 kde jsme si ukázali
    některé zabijačkové pokrmy,
  • 00:08:48 a tentokrát budeme pokračovat
    další českou lidovou tradicí.
  • 00:08:52 Tak, tak. Máme tady vepřovou plec.
    Jak jsi říkal zabijačka,
  • 00:08:55 takže to byla huspenina,
    tlačenka a prejt.
  • 00:08:58 V dnešním prvním chodě jsme dělali
    v podstatě taky vepřovou plec,
  • 00:09:01 akorát že mletou, to znamená,
    že byl mletý karbanátek,
  • 00:09:04 a teď tady máme
    krásnou celou vepřovou plec.
  • 00:09:07 Důležitý je zmínit,
    že to je přední noha pašíka.
  • 00:09:11 Takhle tohle. Přední noha.
  • 00:09:14 U dobrýho řezníka
    nebo u nějakýho vašeho dodavatele
  • 00:09:16 můžete sehnat buď celou plec
    takhle, jako máme my,
  • 00:09:20 nebo jenom část s tou kostí,
    nebo vykostěnou část plece.
  • 00:09:24 Každopádně když máte ty jednotlivé
    šály, také je buď můžete péct,
  • 00:09:27 nebo můžete upéct vepřovou plec
    vykostěnou nebo nevykostěnou celou,
  • 00:09:31 nebo samozřejmě plec
    je typická na guláše, perkelty,
  • 00:09:35 pečený vrabce a tak dále.
    -Je toho hodně.
  • 00:09:39 Je to v podstatě
    hodně oblíbená část,
  • 00:09:41 protože je hodně šťavnatá,
    takže ji nevysušíte.
  • 00:09:45 No a teď já začnu tím, že si
    tu vepřovou plec částečně vykostím.
  • 00:09:49 Vykostit plec není zas tak složitý,
  • 00:09:53 ale na druhou stranu
    to není zas tak jednoduchý.
  • 00:09:55 Jsou tady dvě takové větší kosti.
    Tu jednu vyřízneme úplně.
  • 00:10:00 -Takže to je částečné vykostění?
    -To je částečné.
  • 00:10:03 To je z jednoho prostého důvodu,
    že potom tam tu kost necháme,
  • 00:10:05 ono nám ti bude držet
    hezky tu plec pohromadě
  • 00:10:08 a bude to kolem toho
    takový hezky šťavnatý.
  • 00:10:10 A teď tady máme
    takovou klasickou lopatku.
  • 00:10:14 Já si to takhle naříznu.
    Tu očistíme z jedný strany.
  • 00:10:17 A určitě se řada našich diváků
    setkala s pojmem loupaná plec.
  • 00:10:23 To je z toho důvodu, že se
    v podstatě ta kost vyloupne.
  • 00:10:28 Takže obřízneme tu lopatku.
  • 00:10:32 Lehce ji řízneme takhle okolo.
  • 00:10:35 No a teď si vezmeme hadr
    nebo nějakou utěrku.
  • 00:10:38 Chce to někoho silnýho,
    ale nemusí být úplně chytrej.
  • 00:10:40 Dobrý je si to takhle opřít
    o hranu stolu.
  • 00:10:47 Tak! Takhle to vypadá.
  • 00:10:50 Teď už nám to
    v podstatě visí jenom na vlásku.
  • 00:10:53 No a teď proč jsme
    to vlastně dělali. Filipe?
  • 00:10:57 Já vím, proč jsme to dělali.
  • 00:11:00 Takhle si to tady ještě nařízneme.
  • 00:11:02 Celý to rozřežeme, to maso.
  • 00:11:05 -Tady bych potřeboval česnek s tou
    solí. -Vždyť já furt sekám.
  • 00:11:07 -Tak pojď!
    -Dělám to trošku hrubší.
  • 00:11:09 -Ty ještě můžeš špikovat, ne?
    -Ne. Špikovat budu až potom.
  • 00:11:15 To je hrozný.
    Člověk se tady dře, a pak čeká.
  • 00:11:17 Dře? Vyndal jsi dvě kosti
    a jsi z toho vynervovavanej.
  • 00:11:19 -Já nejsem vynervovanej.
    -Takže nakrájíme si česnek.
  • 00:11:23 Trošku hruběji.
    A zasolíme a utřeme.
  • 00:11:27 Maso si takhle rozkrojíme
    na takový plát, dalo by se říct.
  • 00:11:30 Je to z toho důvodu, abychom
    do toho dobře vmasírovali
  • 00:11:33 česnek se solí. -A ten česnek
    s tou solí utřeme trošku hruběji.
  • 00:11:38 -To stačí.
    -Nemusí to být úplně na jemno.
  • 00:11:44 Opepříme samozřejmě.
  • 00:11:48 -A můžeme zarolovat, ne?
    -Můžeme zarolovat.
  • 00:11:50 Ale zapomněl jsem jednu věc.
    Já to teda honem rychle udělám.
  • 00:11:54 Takhle to lehce zabalím,
    otočím a nařežeme kůži.
  • 00:11:58 Protože jak to svážeme,
    tak už by se to blbě nařezávalo.
  • 00:12:01 Tak pojď.
  • 00:12:05 Hezky nařežeme.
    A teď to zase vrátím zpátky.
  • 00:12:09 -No jo. Krok zpátky.
    -Nevadí. Ještě tam vrátím česnek,
  • 00:12:13 co nám vypadl.
  • 00:12:14 Teď dáme zpátky tu kost
    A na tu kost to hezky namotáme
  • 00:12:21 a svážeme to provázkem.
  • 00:12:23 Takže z toho vytvarujeme
    krásnou vepřovou nožičku.
  • 00:12:26 Tady máme provázek.
  • 00:12:29 A jdeme na to.
  • 00:12:32 Hezky to zabalíme, stáhneme.
  • 00:12:35 To je skutečně, musím říct,
    taková příprava na masopust.
  • 00:12:38 Jo. Tohle když sníte,
    tak pak vydržíte bez masa chvíli.
  • 00:12:42 Tak! Ještě tě poprosím, Filipe,
  • 00:12:45 jestli bys podélně nerozřízl
    tady tu petržel a mrkev.
  • 00:12:50 Samozřejmě.
  • 00:12:53 Já to takhle otočím.
    Převážeme provázkem.
  • 00:13:01 Hezky zavážeme.
    Máme z toho celkem pěknej tvar.
  • 00:13:05 No a teď si vezmeme mrkev,
    takhle pěkně prořízneme
  • 00:13:09 a takhle tam pěkně
    napcháme jednu mrkev.
  • 00:13:15 Tady se to propíchne.
  • 00:13:16 -Co ta cibule? Ta taky?
    -Ne, cibule ne.
  • 00:13:19 Máme tady petržel.
  • 00:13:24 A to samý uděláme z druhý strany.
  • 00:13:26 A jelikož je to velký kus masa,
    tak dobře osolíme.
  • 00:13:29 Dobrý. To stačí už.
  • 00:13:31 No a teď to dáme do lednice.
  • 00:13:36 Klidně takhle na pekáči
    i s tou kostí.
  • 00:13:38 Necháme to do druhého dne proležet,
    ať se to hezky ochutí
  • 00:13:41 všechno to maso. Potom dáme
    do trouby na nějakých 250 stupňů
  • 00:13:45 na 30 minut, aby se udělala
    hezky kůrčička, pak stáhneme
  • 00:13:48 na nějakých 130 - 140
    a dopékáme tak 2 až 3 hodiny.
  • 00:13:51 A pak je to...
  • 00:13:56 Milý Filipe, milí diváci, naše
    vepřová plec se nám pomalu peče.
  • 00:13:59 Peče se nám dlouho, ale určitě
    se vyplatí počkat na tuto lahůdku.
  • 00:14:03 A máme tady přílohu. To bude
    krupeto, neboli rizoto z krup.
  • 00:14:06 A ke kroupám
    se výborně hodí majoránka.
  • 00:14:09 A jelikož tady máme opět abecedu
    koření s naším sponzorem Avokádo,
  • 00:14:14 tak majoránka
    nám byla tentokrát přidělena,
  • 00:14:17 takže si o majoránce něco řekneme.
    Filipe, kam bys ty dal majoránku?
  • 00:14:21 Hele, těch pokrmů v Čechách,
    to jsou vlastně skoro všechny.
  • 00:14:24 V Čechách je majoránka naprostá
    jednička. Bez té se neuvaří.
  • 00:14:27 Takže drštková, bramboračka,
    česnečka, zabijačkový produkty,
  • 00:14:31 guláš, bramborák,
    na houbách, na zelenině,
  • 00:14:34 na kmíně, na kopru,
    na majoránce, prostě všude!
  • 00:14:37 -Vždycky můžeš dát
    trošku majoránky. -Dobře.
  • 00:14:41 -Filip dává do koprovky majoránku.
    -Ne do koprovky! Na kopru.
  • 00:14:44 Dobře. Nicméně, prosím vás,
    z hlediska nějaké té historie
  • 00:14:48 a vůbec majoránky, tak majoránka
    se vyskytuje ve Středozemí.
  • 00:14:51 Je to stejná skupina bylinek,
    jako je třeba oregano,
  • 00:14:55 o kterém jsme se bavili minule.
    To znamená, že je hodně oblíbená
  • 00:14:59 zejména v Egyptě. V těch zemích
    na druhé straně Středozemního moře.
  • 00:15:04 Takže to oregano bylo tady u nás
    a teď je to na druhý straně.
  • 00:15:07 -Takovej arabsko-africkej svět.
    -Tak, tak.
  • 00:15:10 A co je důležitý, třeba staří
    Egypťané dávali majoránku do vína,
  • 00:15:15 protože to pro muže
    zvyšovalo potenci.
  • 00:15:17 Hele, super. Jdeme na to.
    Já začnu krájet cibuli.
  • 00:15:21 Rozpálíme sádlo, protože stejně
    jako majoránka se ke kroupám hodí
  • 00:15:25 právě sádlo. Tak!
    A orestujeme cibuli.
  • 00:15:33 Hodíme cibuli, lehce zamícháme.
  • 00:15:36 Potřebujeme, aby byla
    tak jako lehce do zlatova.
  • 00:15:38 Mezitím ještě si nasekáme
    a přidáme česnek.
  • 00:15:48 Orestujeme.
  • 00:15:51 A přidáváme - to je důležitý -
    uvařený kroupy.
  • 00:15:57 Hezky prohodíme, krátce orestujeme.
    Já si myslím, že je hrozná škoda,
  • 00:16:02 že na takovýhle jednoduchý
    a hlavně levný přílohy
  • 00:16:05 se v české kuchyni hodně zapomíná.
    Myslím si, že to je škoda.
  • 00:16:08 Je potřeba... Myslete na to.
    Fakt to nic nestojí
  • 00:16:12 a má to obrovský efekt
    a dobrou chuť.
  • 00:16:14 Jak v který kuchyni.
    U nás ne, u vás, doufám, taky ne,
  • 00:16:17 ale bohužel i v restauracích
    se na to zapomíná.
  • 00:16:20 Jak říkáš. Takže když to máme
    takhle opečený,
  • 00:16:22 přidáváme smetanu a majoránku.
  • 00:16:28 Ochutíme majoránkou. Vždycky
    je dobré promnout v dlaních.
  • 00:16:31 Ona se otevře chuťově
    a je výraznější.
  • 00:16:35 Jak říkáš. Ona v podstatě
    hlavně sušená je intenzivnější
  • 00:16:39 a chuťově taková příjemnější
    než čerstvá.
  • 00:16:43 Jo? Tak já to osolím.
  • 00:16:48 A už jsme hotoví, ne?
  • 00:16:50 Hele, jsme v podstatě hotoví.
    Teď už můžeme vyndat maso,
  • 00:16:53 jenom opečeme žampiony
    a jdeme servírovat.
  • 00:16:59 Našeho mazlíka v podobě
    vepřové plece máme upečenýho.
  • 00:17:02 Nádherně to vypadá. Důležitý je,
    aby právě byla ta kůže do křupava.
  • 00:17:05 Já jsem z toho stáhnul už provázek
    a teď už budu pouze krájet.
  • 00:17:10 Já jsem opekl žampiony na másle.
    Ještě si ochutíme drceným kmínem.
  • 00:17:16 A lehce osolíme.
  • 00:17:17 A můžeme servírovat.
    Takže já jdu krájet.
  • 00:17:19 Musím říct,
    že se nám to krásně rozpadá.
  • 00:17:24 Už jsem u kosti, takže musím
    krájet takový spíš půlplátky.
  • 00:17:29 -A můžeme servírovat, pane kolego.
    -Je to delikátní.
  • 00:17:32 -Dobrý, viď? -Hm.
    -Tak dej pro začátek krupeto.
  • 00:17:40 Já tam naskládám takhle maso.
  • 00:17:45 Je to prostě delikátní.
  • 00:17:47 Jak se připravuje maso v celku,
    to je super.
  • 00:17:51 Já si myslím, že fantazie, ne?
    Majoránka nám tady voní,
  • 00:17:55 česnek tady voní,
    kroupy tady voněj.
  • 00:17:58 -I ty houby s kmínem krásně voní.
    -Já si to nemyslím, já to vím.
  • 00:18:01 Je to skvělý. Zkuste si doma upéct
    třeba plec v celku.
  • 00:18:04 A máte na masopust vystaráno.
  • 00:18:52 A teď k tomu perníku, protože
    perník je můj oblíbený moučník
  • 00:18:56 vzhledem k tomu, že když
    jsem byl takhle malinkatej
  • 00:18:58 a začínal jsem svou gastronomickou
    kariéru, tak to bylo první sladký
  • 00:19:01 jídlo, které jsem pekl v troubě.
    Takže není nic jednoduššího,
  • 00:19:04 než je perník. Perník je fakt
    jednoduchej. To zvládne každej.
  • 00:19:08 Tak! Tebe poprosím
    nakrájet tady ovoce.
  • 00:19:12 Já tady mám ovoce sušený.
    Máme tady fíky a datle.
  • 00:19:17 Můžeme klidně to ovoce
    nakrájet na trošku hrubší kusy,
  • 00:19:20 aby nám to v tom pěkně vyniklo.
    Přidáme si meruňky a švestky.
  • 00:19:25 Ale když doma máte jakékoliv
    jiné ovoce, tak tím nic nezkazíte.
  • 00:19:29 Ještě si přidáme rozinky.
  • 00:19:32 -Rozinky budeš taky krájet?
    -Nebudu. A brusinky.
  • 00:19:34 Všechno to namočíme do rumu.
  • 00:19:38 Zalijeme rumem a dobře umačkáme,
    aby všechno ovoce bylo ponořený.
  • 00:19:43 -A můžeš na koření.
    -Perník má svoji typickou chuť.
  • 00:19:47 Buď můžete použít
    takový to perníkový koření,
  • 00:19:50 ale lepší samozřejmě je pěkně si
    to utlouct ve hmoždíři začerstva.
  • 00:19:54 My tady máme badyán,
    hřebíček a nové koření.
  • 00:19:57 Když si to drtíte hezky začerstva,
    tak vám to krásně provoní byt
  • 00:20:01 a je to takový jako lepší.
    Pomazlíte se s tím jídlem.
  • 00:20:05 Samozřejmě třeba skořici
    doporučuju spíš použít mletou,
  • 00:20:09 pokud teda nemáte doma
    takový ten zahradní drtič větví,
  • 00:20:12 protože to by bylo trošku
    náročnější. -Skořice jde špatně.
  • 00:20:15 A než to dáte do toho perníku,
    tak je vždycky potřeba
  • 00:20:18 to udělat skrz nějaký sítko.
    Takže pojď, Ondřeji.
  • 00:20:25 Koření dobře prosejeme
    a můžeme pokračovat.
  • 00:20:28 -Takže máme tady mouku.
    -Ještě, prosím tě, k tomu koření.
  • 00:20:32 Samozřejmě nesmí chybět ta skořice.
    Tu dáme teda už mletou.
  • 00:20:38 No a pak aby to mělo takovou
    příjemnou exotickou chuť
  • 00:20:41 společně s tím sušeným ovocem,
    tak citronová kůra.
  • 00:20:44 Citronová kůra
    nám to taky krásně ovoní.
  • 00:20:47 Přidáme kakao.
  • 00:20:49 Pak nesmí chybět cukr.
  • 00:20:52 A teď nějaké kypřidlo. Můžete se
    setkat třeba s kypřícím práškem
  • 00:20:56 do perníku, který je i s kořením,
    ale my používáme jedlou sodu.
  • 00:21:00 Je to z toho důvodu,
    že to je lepší pro náš organismus,
  • 00:21:03 protože potom vás nepálí žáha.
    Protože pálení žáhy
  • 00:21:06 je takový nejrozšířenější neduh
    stravovacích vedlejších účinků.
  • 00:21:12 Teď je potřeba ty sypké suroviny
    dobře rozmíchat.
  • 00:21:15 Tím uděláme půl práce.
    Budeme mít všechno krásně spojený.
  • 00:21:18 Nebudou se nám tam dělat hrudky,
    budeme mít jednolitou barvu těsta.
  • 00:21:22 A hlavně se to
    rovnoměrně ochutí všechno.
  • 00:21:25 Tak. A můžeme přidávat
    vejce a mléko.
  • 00:21:27 Vejce. Nesmí chybět olej.
  • 00:21:31 No a samozřejmě mléko.
  • 00:21:35 Teď už jenom vymícháme hladké těsto
    a budeme přidávat naše opilé ovoce.
  • 00:21:41 Ono to těsto
    by mělo být takový skoro litý.
  • 00:21:48 Tak. Jde to dobře promíchat
    a můžeme přidat ovoce.
  • 00:21:51 Ovoce si nejdřív předtím scedíme.
  • 00:21:54 Dobře rozmícháme.
  • 00:21:56 Opět je potřeba, aby se všechny
    ty části spojily dobře dohromady.
  • 00:22:01 Prosím vás, milí rodičové,
    nebojte se,
  • 00:22:03 že když to ovoce bylo naložený
    v rumu, a i kdyby bylo naložený
  • 00:22:06 úplně přes noc, tak během
    toho pečení ten alkohol vyprchá
  • 00:22:09 a zůstane tam jen to aroma.
    Můžete to v klidu dát i dětem.
  • 00:22:12 A teď tady máme pekáč,
    kterej je vymazanej máslem,
  • 00:22:17 vysypanej strouhankou,
    nebo můžete použít hrubou mouku.
  • 00:22:20 Nalijeme těsto
    a dobře rozprostřeme.
  • 00:22:25 A teď už vložíme
    do vyhřáté trouby na 180 stupňů
  • 00:22:28 a pečeme nějakých 35 minut.
    Je pravda, že u kakaovýho perníku
  • 00:22:31 nepoznáte, jestli
    to je do zlatova, nebo ne,
  • 00:22:33 takže doporučuju
    píchnout do toho špejli
  • 00:22:35 a nesmí se vám
    to těsto přilepit na tu špejli.
  • 00:22:38 -Dobrá hospodyně to pozná.
    -Přesně tak.
  • 00:22:43 Perník je upečenej, je vychladlej.
    Co je ještě důležitý zmínit,
  • 00:22:46 že po tom, co jsme ho dopekli,
    jsem ho potřel směsí másla a rumu.
  • 00:22:51 Ukaž, dej to ke mně pěkně.
    Já to teďka vyklopím,
  • 00:22:54 prokrojím a pomažeme marmeládou.
  • 00:23:01 Hezky prokrojíme podél.
  • 00:23:06 -Pozor, kolego.
    -Hm, ta mozaika!
  • 00:23:08 -Pěkně jsem nakrájel to ovoce.
    -Super.
  • 00:23:11 Teď potřeme marmeládou. Marmeládu
    můžete zvolit, jakou chcete.
  • 00:23:15 -My máme meruňkovou.
    -Nešetříme, koukám.
  • 00:23:18 Ať je to dobrý.
  • 00:23:20 No a vrátíme zpátky ten plát.
  • 00:23:27 A teď máte samozřejmě dvě možnosti.
  • 00:23:30 Buď to necháte někde proležet,
    což my nevydržíme...
  • 00:23:33 -Ne. My to sníme.
    -My to rovnou sníme.
  • 00:23:36 -Už se to rýsuje, koukám.
    -No jo. Geometrie je důležitá.
  • 00:23:41 -Tak!
    -Už pojď!
  • 00:23:45 -Řízneme to pěkně.
    -Vypadá to výborně.
  • 00:23:51 Ještě navrch vyšlehaná šlehačka.
  • 00:23:56 A můžeme jít do toho.
    Půl je hotovo.
  • 00:23:58 Takže dobrou chuť!
  • 00:25:01 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2013

Související