iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
8. 12. 2012
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

19 hlasů
24734
zhlédnutí

Kluci v akci

Jak na maso VIII

Lašské vepřové koleno — Krkovička z alobalu — Zapékané papriky „vše v jednom“

24 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:51 Partnerství Kauflandu
    a Kluků v akci začalo rokem 2012.
  • 00:01:06 MLUVÍ NĚMECKY
  • 00:01:11 A proč jsme si vlastně
    vybrali Kluky v akci?
  • 00:01:14 Protože jsou mladí, dynamičtí,
    úspěšní, sympatičtí tak,
  • 00:01:17 jak má být
    i Kaufland a hlavně K-Purland.
  • 00:01:30 Jistě si pamatujete, že jsme v létě
    vyhlásili soutěž s masem K-Purland
  • 00:01:34 o nejzajímavější recept
    vás zákazníků
  • 00:01:37 a samozřejmě diváků
    se společností Kaufland.
  • 00:01:40 No a dneska je ten finálový večer,
    kdy jsou tady všichni vítězové.
  • 00:01:43 No a my si samozřejmě dneska něco
    uvaříme, čeká nás velká zábava,
  • 00:01:47 ale já jsem chtěl říct,
    že výběr těch receptů,
  • 00:01:50 těch skutečně finálových, těch
    vítězných nebyl vůbec jednoduchý.
  • 00:01:53 My vám strašně moc děkujeme.
    Všechny ty recepty byly zajímavý
  • 00:01:57 a svým způsobem jednoduchý,
    takže se dají dobře vařit doma.
  • 00:02:00 Já vám tady rovnou dám takhle
    zástěry, nebudeme to oddalovat
  • 00:02:03 a můžeme jít na to.
    -Jdeme vařit.
  • 00:02:10 A máme tu první vítězný recept -
    recept paní Bernatíkové z Havířova.
  • 00:02:14 Je to krkovice v alobalu.
    A teď mi řekněte,
  • 00:02:17 jak tento recept vznikl
    nebo odkud ho máte.
  • 00:02:19 Tento recept mám od své maminky.
    Byly jsme doma tři děti,
  • 00:02:23 takže nedělní oběd
    vždycky musel být takový hutný.
  • 00:02:27 Většinou to bylo maso.
    Krkovičku jsme měli rádi,
  • 00:02:30 jelikož maminka každý týden
    tu náplň obměňovala.
  • 00:02:33 Někdy nám tam dala houby,
    někdy bylinky, někdy šunku.
  • 00:02:37 Pak se to zabalilo do alobalu
    a potom krájelo na plátky.
  • 00:02:41 A my máme variantu jakou dneska?
    Krkovici tady vidím.
  • 00:02:43 Dneska budeme
    krkovici plnit uzeným masem,
  • 00:02:46 může to být anglická
    nebo nějaký uzený bok,
  • 00:02:50 a plátky žampionů.
    -Jdeme na to. Začneme marinádou.
  • 00:02:54 -Maminka taky marinovala ve víně?
    -No, někdy ve víně, někdy ne.
  • 00:02:58 Pokud jsme byly děti, tak ne.
    Jak jsme byli větší, už ve víně.
  • 00:03:03 Tak. Víno, olej, hořčice.
  • 00:03:10 -Med. Takže to bude sladký?
    -No. Trošku nasládlý.
  • 00:03:15 Supr.
  • 00:03:17 Trošku citronový šťávy.
  • 00:03:20 A osolíme. Toho bych se asi nebál.
    Máme velký kousek masa,
  • 00:03:24 takže můžeme klidně solit víc.
    Dobře rozmícháme.
  • 00:03:28 A teď vy tady máte
    prokrojení toho masa.
  • 00:03:31 -Ano.
    -Máme tady krkovici v celku.
  • 00:03:35 Jak mám prokrojit?
    Nebo to chcete udělat sama?
  • 00:03:37 -Ne. Sama radši ne.
    -Vy se bojíte?
  • 00:03:39 -Bojím se.
    -Já mám taky strach.
  • 00:03:42 Takové asi 1,5 centimetru široké
    zářezy skoro až dolů.
  • 00:03:47 -Takový dřevorubecký záseky?
    -Záseky, ano.
  • 00:03:58 -Mělo by to být prořízlý asi tak
    do tři čtvrtě, že jo? -Ano.
  • 00:04:02 Když to máme takhle prořízlý,
    tak můžeme marinovat?
  • 00:04:04 -Můžeme marinovat.
    -Marinádu dobře vetřeme do masa.
  • 00:04:09 -A jak dlouho necháme odležet?
    -Necháme odležet 24 hodin.
  • 00:04:13 -V lednici, v chladu.
    -Aby se to do toho vpilo? -Ano.
  • 00:04:17 Takže dáme do lednice
    a jdeme odpočívat.
  • 00:04:22 -Jste spokojená s tím proležením?
    -Ano. Určitě.
  • 00:04:24 V televizi 24 hodin
    plyne jako voda. Pozor na to.
  • 00:04:28 -Krásný, že jo? -Ano, ano.
    -Hezky to voní.
  • 00:04:31 Musím říct, že ta marináda
    je velice příjemná.
  • 00:04:34 -A budeme plnit. Máme tady uzený.
    Vyhovuje? -Vyhovuje.
  • 00:04:40 Slaninu nebo uzený si nakrájíme
    na asi 4 milimetry silný plátky.
  • 00:04:47 A budeme pokračovat žampionama.
    Ty si nakrájíme na čtvrtky.
  • 00:04:53 -Nebo tahle na šestinky?
    -Může být.
  • 00:04:58 -A můžeme plnit.
    -Ten alobal potřít olejem.
  • 00:05:02 -Já to nechám na vás. Nebo já?
    -Já ho poleju.
  • 00:05:08 -Můžu ji tam vložit?
    -Můžu to rozetřít?
  • 00:05:12 -Já! Já se umažu.
    -Dobře.
  • 00:05:20 Navkládám plátky.
    Já to udělám takhle zešikma,
  • 00:05:24 aby to i po upečení hezky vypadalo.
  • 00:05:28 -Vyhovuje?
    -Vyhovuje. Ano.
  • 00:05:30 -Když tak mě opravte.
    -Není co opravovat.
  • 00:05:33 Já jsem tady jen jako manuální
    síla. Vy jste tady za rozhodování.
  • 00:05:39 Tak!
  • 00:05:41 Hezky, pěkně až dolů,
    aby to provonělo celý to maso.
  • 00:05:47 Přidáme žampiony. Co kdybych
    to tím zbytkem takhle zasypal?
  • 00:05:51 -Klidně.
    -Může být? -Ano.
  • 00:05:54 Já to dám takhle okolo.
  • 00:05:59 -A mám zabalit?
    -Ano.
  • 00:06:02 -Ještě tu marinádu že bychom tam
    nalili? -Já myslím, že ani ne.
  • 00:06:05 Je tam olej.
    Já myslím, že to stačí.
  • 00:06:09 Dobře zabalíme. Na to balení
    je ideální ten tvrdší alobal.
  • 00:06:13 Vy mi neodcházejte. Ještě nám
    řekněte, jak dlouho budeme péct.
  • 00:06:16 Budeme to péct asi hodinku,
    hodinu a půl na 200 stupňů.
  • 00:06:20 Musíme se podívat, jak to bude
    vypadat po té hodince.
  • 00:06:24 Potom se to ještě dopeče
    volně bez alobalu.
  • 00:06:27 -Na barvu, aby to bylo křupavý?
    -Ano.
  • 00:06:30 Takže všechno víme,
    jdeme do trouby.
  • 00:06:34 Paní Jarko, já jsem se přišel
    podívat a hlavně ochutnat
  • 00:06:37 ten váš výbornej pokrm. Vypadá to
    už odsud z dálky nádherně.
  • 00:06:41 Ale než to ochutnám, tak my jsme
    se dozvěděli takovou informaci,
  • 00:06:44 že vy dnes máte narozeniny.
    -A odkud? Mám opravdu.
  • 00:06:48 To víte, informační kanály pracují.
    My všechno víme. Skoro všechno.
  • 00:06:53 -Je to tak?
    -Je to tak. Ano.
  • 00:06:55 -Filipe!
    -Všechno nejlepší k narozeninám.
  • 00:06:58 Děkuju mockrát.
  • 00:07:01 -Ó! -Všechno nejlepší.
    -Krásná kytka. Děkuju.
  • 00:07:04 Když jste seděla ve vlaku, my už
    jsme věděli, co máte na sobě,
  • 00:07:07 tudíž jsme zvolili květinu
    právě k těm vašim šatům.
  • 00:07:09 -Šek!
    -Tady máte šek od Kauflandu,
  • 00:07:12 abyste mohla nakupovat
    nějaké dobré suroviny.-Děkuji vám.
  • 00:07:15 A až je budete vařit, tady máte
    od nás, respektive od Filipa.
  • 00:07:19 což je takový milovník obdarovávání
    svých kamarádů a známých.
  • 00:07:23 To je chňapka a zástěra.
    To máte od nás do kuchyně.
  • 00:07:27 -Děkuju. Udělali jste mi radost.
    -Tak od nás, nebo ode mě?
  • 00:07:29 -Od tebe.
    -Děkuji moc.
  • 00:07:33 Vypadá to nádherně
    a skvěle to voní teda.
  • 00:07:37 -Je to pěkná věc. -Takový jako
    skromný porce jsou to, že jo?
  • 00:07:41 -Tak samozřejmě.
    -A šťávička bude?
  • 00:07:44 Šťávička bude, bylinky budou.
    A už vám dávám ochutnat.
  • 00:07:49 -Výborně. Dáte si?
    -Dám si.
  • 00:07:52 Perfektní. Takže vidíte to. Takovej
    jemnej plátek krkovice plněnej.
  • 00:07:56 Já si myslím, že není nic lepšího
    než takhle oslavit narozeniny.
  • 00:08:00 -250 gramů masa.
    -Ano.
  • 00:08:02 -Jarko, je to vaše.
    -Poctivá porce. Děkuji moc.
  • 00:08:05 Já vám to podržím a můžete jíst.
  • 00:08:38 Je tady další výherce
    takového našeho kola soutěže,
  • 00:08:41 to znamená, že my jsme vybrali
    3 nejlepší podle mě a Filipa.
  • 00:08:45 To je Karel Drápal z Ostravy.
    Vy jste přijel s receptem na koleno
  • 00:08:49 Řekněte mi,
    proč jste zvolil zrovna koleno.
  • 00:08:52 Protože teď nastává doba zabíjaček
    a vepřové koleno je taková klasika.
  • 00:08:57 Ale my ho budeme dělat dneska
    trošičku jinak, než jsme zvyklí.
  • 00:09:00 Nejenom takové pečené,
    ale zpočátku bude dušené.
  • 00:09:03 A bude to se zeleninou.
  • 00:09:05 Je to takový lašský recept.
    Koleno je nádherné.
  • 00:09:11 Já spíš přemýšlím jestli
    to někdo vůbec sní na posezení.
  • 00:09:14 Protože já vím,
    že samozřejmě jsou takoví jedlíci.
  • 00:09:17 Nedávno jsem byl v restauraci,
    dával jsem si koleno taky
  • 00:09:20 a samozřejmě jsem ho nesnědl.
    Jedl jsem ho pak ještě dva dny.
  • 00:09:24 Ale byl tam host, který prej
    si dá koleno, guláš a řízek.
  • 00:09:28 To je hezký. Jsou takoví experti,
    kteří to zvládnou na posezení.
  • 00:09:32 -A vy?
    -Já teda určitě ne.
  • 00:09:34 Každopádně my si ho teď uvaříme.
    Jdeme na to.
  • 00:09:37 Koleno máme krásně očištěné
    a teď takovými řezy
  • 00:09:42 podélnými a příčnými ho nařežeme.
  • 00:09:46 Abychom potom do toho mohli
    vetřít česnek a koření.
  • 00:09:51 Ono to koleno
    je samozřejmě pořádný kus masa
  • 00:09:56 a je třeba, aby ten česnek a koření
    dostaly hodně do hloubky toho masa.
  • 00:10:03 Já už tady začínám
    krájet ten česnek
  • 00:10:05 a potom ho samozřejmě utřu se solí.
    Ještě mi řekněte, Karle,
  • 00:10:08 to je váš recept, nebo jste ho
    někde vyčetl, nebo je po babičce?
  • 00:10:12 Tento recept mám od svého známého,
    který je rodákem ze Štramberka,
  • 00:10:17 což je taky takové centrum Lašska.
    je to jejich rodinný recept.
  • 00:10:24 Říkal, že jeho prababička
    tohle koleno tam připravovala.
  • 00:10:28 Takže dneska si uděláme takové
    vepřové kolénko na lašský způsob.
  • 00:10:33 Já si myslím, že je hezký,
    že to má nějakou historii.
  • 00:10:37 Říkal jste, že Leoš Janáček tam
    zkomponoval tu Lašskou symfonii.
  • 00:10:42 -Ano. Je krásná.-Tak třeba to bylo
    u takovýho krásnýho kolínka.
  • 00:10:45 -Výborně!
    -Tak já mám tady utřenej česnek.
  • 00:10:48 Vetřeme to do toho kolena,
    které jsme si tady nařezali,
  • 00:10:51 abychom se dostali co nejdál
    do toho masíčka.
  • 00:10:54 Teprve potom tam šoupneme pepř,
    který potom taky vetřeme.
  • 00:11:00 -Takže opepříme?
    -Opepříme. Můžeme docela fest,
  • 00:11:03 protože přece jenom
    je to pořádný kus masa.
  • 00:11:07 Trošku hrubší. Tak.
  • 00:11:10 Zase budu vtírat do toho masíčka.
  • 00:11:14 Ještě mi řekněte, Karle.
    Vy jste kuchař, že jo?
  • 00:11:17 -No tak zkouším to.
    -Počkejte. Jak zkouším to?
  • 00:11:20 Jinak to uděláme.
    Jaká je vaše profese?
  • 00:11:24 -Jsem vyučený kuchař.
    -Tak vidíte.
  • 00:11:27 Tak. Opepříme hodně
    z jedný strany i z druhý.
  • 00:11:32 A teď přijde
    ta nejdůležitější fáze, si myslím.
  • 00:11:37 A to je to,
    že se to musí nechat odležet.
  • 00:11:39 Určitě. Už jsme o tom mluvili,
    že je to pořádný kus masa,
  • 00:11:44 tak aby se nám ten česnek s tou
    solí a pepřem dostaly hodně
  • 00:11:48 do toho masíčka, jako třeba
    když tvoříme nějaké steaky,
  • 00:11:52 tak je vhodné to uložit přes noc
    nebo na 24 hodin do ledničky,
  • 00:11:58 do chladna, kde by to maso
    natáhlo ty správné chutě.
  • 00:12:06 -Karle, tady máme odpočatá kolena.
    -Krásně nám odpočinuly.
  • 00:12:11 -Celou noc v ledničce.
    -Nádherně voní.
  • 00:12:14 A teď se můžeme vrhnout
    na samotnou tepelnou úpravu.
  • 00:12:17 -Čím začneme?-Pokrájíme si nejdřív
    tady tu kořenovou zeleninu -
  • 00:12:21 mrkev, celer, petržel
    na takové středně velké kostky.
  • 00:12:26 Až to budeme mít pokrájené,
    tak opečeme samozřejmě na sádle,
  • 00:12:29 protože se pohybujeme ve vepřovém
    masíčku... -Logicky, že jo?
  • 00:12:33 ...a v lašské kuchyni,
    tak na sádle si opečeme koleno.
  • 00:12:38 Jak bude opečené, tak k tomu
    přidáme tu kořenovou zeleninu,
  • 00:12:41 kterou lehce osmahneme.
    -Takže vy nakrájíte tu zeleninu
  • 00:12:44 a já zatím rozpálím to sádlo.
    -Výborně.
  • 00:12:47 -Můžu?
    -Určitě.
  • 00:12:49 To, si myslím, že zvládnu.
  • 00:12:51 Mrkev, petržel a celer
    si pokrájíme na takové kostky,
  • 00:12:56 které nejsou ani malé, ani velké.
  • 00:12:59 Karle, já vám řeknu, že tohle
    už já považuju za malou kostičku.
  • 00:13:02 Ale je vidět rozdíl té vzdálenosti.
    Všude je to jinak.
  • 00:13:06 Každopádně pro mě jsou to malé,
    pro Karla středně velké kostičky.
  • 00:13:10 Já mám rozpálené sádlo. A vezmeme
    si kolena a opečeme si je.
  • 00:13:16 Vložíme. A teď je potřeba
    z obou stran to opéct.
  • 00:13:19 -Z obou stran to opečeme.
    -Kolena opékáme ze všech stran.
  • 00:13:23 Důkladně. To je důležitý.
    Musí to být hezky dozlatova,
  • 00:13:26 aby se vypekla ta kůže
    a aby se kolena zatáhla.
  • 00:13:30 A když máme opečeno,
    tak vyndaváme zpátky.
  • 00:13:37 Teď si vezmeme zeleninu
    a budeme restovat zeleninu.
  • 00:13:42 Teď mi řekněte,
    jak to musí být orestovaný.
  • 00:13:45 Jako kdybychom dělali zeleninový
    základ. To znamená lehce dozlatova.
  • 00:13:51 A přidáme protlak.
  • 00:13:53 Na jedno koleno
    jednu lžičku protlaku.
  • 00:13:56 To se dobře počítá,
    tak já přidám protlak.
  • 00:14:02 Protlak dobře zarestujeme.
    Nádherně nám to tady voní.
  • 00:14:07 A můžeme zalít.
  • 00:14:12 Takže zalijeme vodou.
  • 00:14:15 A teď mi řekněte. Nového koření
    dáváte hodně. Z jakého důvodu?
  • 00:14:20 Nového koření dáme docela dost,
    protože je silně aromatické
  • 00:14:24 a koleno dostane
    takovou docela zajímavou chuť.
  • 00:14:29 Takže základ máme připravenej.
    Teď vezmeme kolena,
  • 00:14:33 vložíme je zpátky do toho základu,
    do toho kastrolu.
  • 00:14:40 A jak s tím, Karle, dál?
  • 00:14:44 Teď potřebujeme, abychom dostali
    do toho masíčka co nejvíc chutě
  • 00:14:48 od toho základu,
    který jsme si připravili.
  • 00:14:51 Takže přiklopíme pokličkou
    a necháme hodinu na mírném ohni
  • 00:14:55 dusit. A teprve potom
    budeme vkládat do trouby.
  • 00:14:59 -A pak pečeme na 180 stupňů.
    -Zhruba 2 hodiny
  • 00:15:02 podle velikosti kolena.
    -No tak to vidíte.
  • 00:15:04 Teď hodinu dusíme
    a pak 2 hodiny pečeme.
  • 00:15:10 Já musím říct,
    že teda kolena vypadají nádherně.
  • 00:15:14 -Tak jsme se dopekli.
    -Nádherně to voní. Úžasně vysloveně
  • 00:15:19 -Musím říct kluci,
    že na vás výborný. -Děkujeme.
  • 00:15:22 -Ty umíš tak hezky pochválit.
    -Fakt jako pěkný.
  • 00:15:25 Důležitý je, aby ta kůže byla hezky
    vypečená, ale nesmí bejt tvrdá.
  • 00:15:28 -Na to pozor! -Přesně tak.
    -Tak já to vyndám.
  • 00:15:31 -Měla by být do křupava.
    -Do křupava. Jakmile je to tvrdé
  • 00:15:35 jako nějaký kruton,
    tak je to špatné.
  • 00:15:40 To je potom
    taková celovečerní žvýkačka.
  • 00:15:43 Já to ještě lehce přeliju
    tady tím výpekem.
  • 00:15:48 Tam je důležitý, že i během pečení
    jsme samozřejmě to koleno
  • 00:15:51 několikrát přelili šťávou. Tak.
    Ještě to otřeme.
  • 00:15:59 Tady je potom možné to podávat
    s kvašeným bečkovým zelím.
  • 00:16:03 A samozřejmě je to takové lidové,
    takže s vařeným bramborem.
  • 00:16:07 -Anebo s chlebem. -Já myslím,
    že tohle každého člověka potěší.
  • 00:16:11 Filipe, ty jsi nás krásně
    pochválil, takže teď si vem kolínko
  • 00:16:14 a utíkej. Já doufám, že o tobě
    tak dvě hodiny nebudeme vědět.
  • 00:16:17 -Je to moje? -Je to tvoje.
    -Tak já si jdu hrát.
  • 00:16:42 Máme tady další recept
    a dalšího výherce.
  • 00:16:45 Tím je Roman, nebo
    abych to uvedl na pravou míru,
  • 00:16:48 Romane, ty jsi to nevyhrál, protože
    recept je tvojí manželky. -Ano.
  • 00:16:52 A teď mi řekni,
    proč tady není manželka.
  • 00:16:54 Manželka teda se mnou přijela
    sem za váma do Prahy,
  • 00:16:56 ale styděla se.
    Nechala to na mně všechno.
  • 00:16:59 -Jo? Já jsem teda slyšel
    jinou verzi, člověče. -Ale?
  • 00:17:02 Já jsem slyšel, že jsi chtěl vařit
    s náma, takže manželka ustoupila.
  • 00:17:06 -To ne. -Že ne? Já si taky
    myslím, že ženy neustupujou.
  • 00:17:09 Ty jsou neústupný
    a jdou si tvrdě za svým.
  • 00:17:12 -Každopádně jsou to plněný papriky.
    -Ano.
  • 00:17:15 Začneme tím, že si orestujeme
    cibuli a to maso,
  • 00:17:17 než to do těch paprik naplníme.
    Je to tak? Super.
  • 00:17:20 -Tak já jdu krájet cibuli.
    -Dobře.
  • 00:17:22 -Základem je cibule na jemno.
    -Ano.
  • 00:17:25 -Tu máme. Bude to stačit?
    -Bude.
  • 00:17:28 Takže manželka tenhle recept
    vyzkoušela a on se ujal?
  • 00:17:33 -Chytl se, správně.
    -Teď mi řekni, kde ho vyzkoušela.
  • 00:17:36 -Asi doma. -Na mně.
    -Ale kde ho vzala?
  • 00:17:39 -Na tobě ho vyzkoušela.-Na mně.
    -Tak vypadáš, že asi chutnal.
  • 00:17:42 -Jo, jo, chutnal.
    -A recept je rodinnej teda?
  • 00:17:45 -Rodinnej.
    -Takže od nějaký babičky?
  • 00:17:48 Od babičky, vyzkoušela na naší
    rodině, tatínek se obětoval
  • 00:17:51 a od té doby se to zkrátka ujalo,
    výborný.
  • 00:17:54 No jo, my se rádi obětujeme.
    Co bychom neudělali pro rodinu?
  • 00:17:59 Každopádně důležitý je,
    když se to ujme.
  • 00:18:01 Cibuli nasypeme do rozpáleného
    oleje. A jak restujeme?
  • 00:18:05 Tak schválně.
    Do sklovata? Do zlatova?
  • 00:18:08 Jenom trošku do sklovata.
    Potom přidáme protlak.
  • 00:18:14 Protlak tady máme připravenej.
  • 00:18:16 -Jaká byla cesta z Dačic?
    -Příjemná. Krásná.
  • 00:18:20 My máme z Dačic různé zážitky.
    My jsme tam taky natáčeli už.
  • 00:18:24 Na zámku. Tam je to hrozně hezký.
  • 00:18:26 Tenkrát jsme tam měli
    výborného osvětlovače.
  • 00:18:30 Takže cibule je připravená.
    Můžeme přidávat další ingredience.
  • 00:18:33 To znamená protlak.
    Ten zarestujeme.
  • 00:18:39 A máme tady sladkou papriku.
    Může použít pálivou, kdo chce?
  • 00:18:43 -Určitě. -Ale přepokládám,
    že nejsi v rodině sám,
  • 00:18:46 ale jsou tam nějaké děti,
    tak používáte sladkou. -Sladkou.
  • 00:18:50 Takže přidáme papriku. S tou musíme
    rychle, aby se nespálila.
  • 00:18:53 A hned potom
    tam půjdeme s mletým masem.
  • 00:18:55 Tak. A teď už společně orestujeme.
    Ty už ses chopil bazalky.
  • 00:19:02 -Určitě. Musím ti pomoct.
    -Bazalku budeme přidávat taky,
  • 00:19:05 ale až na závěr.
    Ona nám to krásně ovoní.
  • 00:19:10 Je vidět, že to je tvůj recept,
    protože když to takhle děláš
  • 00:19:12 automaticky, tak už jsi mě
    jako přesvědčil o tom, že...
  • 00:19:14 -Vaříš doma třeba?
    -Ano. Občas jo.
  • 00:19:18 -A baví tě to?
    -Baví.
  • 00:19:20 -A manželka je spokojená?
    -Je spokojená, no.
  • 00:19:23 Pak musí uklízet,
    nebo uklidíš taky?
  • 00:19:25 Uklidí, protože
    to je věcí kolem strašně moc.
  • 00:19:28 -Po tobě ale.
    -Ano, ano.
  • 00:19:30 Tak to je osud.
    Já třeba doma uklízím,
  • 00:19:33 ale je pravda, že to nikdy
    neuklidím tak dobře,
  • 00:19:35 jak by si to ty ženy představovaly.
    Když máme naši masovou směs
  • 00:19:38 v podstatě připravenou,
    tak já už ji vypnu.
  • 00:19:41 A přidáme tu nasekanou bazalku.
    Lehce to osolíme.
  • 00:19:47 Nemusíme solit moc,
    protože budeme přidávat ještě sýr,
  • 00:19:50 který je slaný. Takže opatrně,
    ať to není přesolený.
  • 00:19:52 Teď už jenom zamícháme,
    necháme to vychladit
  • 00:19:56 a připravíme si papriky na plnění.
  • 00:20:01 Maso nám tady trošku vystydlo.
    Nemusí být úplně studený.
  • 00:20:04 Romane,
    teď jdeme na to plnění paprik.
  • 00:20:07 Já si vezmu na starosti sýr.
    Ten budu strouhat.
  • 00:20:09 A tebe bych poprosil, jestli
    bys mohl připravit ty papriky.
  • 00:20:12 -Dobře.
    -Jako doma.
  • 00:20:14 Seřízneme klobouček.
    Ten dáme takhle stranou.
  • 00:20:18 A hlavně tady ten spodek
    trošku maličko uříznout,
  • 00:20:23 aby nám to potom
    pěkně stálo v pekáči.
  • 00:20:27 -Vnitřek vybereme.
    -Co je ještě důležitý,
  • 00:20:31 že to není
    jako klasická plněná paprika,
  • 00:20:33 takový ty, jak se říkalo,
    slovenský kapie,
  • 00:20:36 ale jsou to normální papriky,
    takový ty hezky sladký.
  • 00:20:39 Tak já tady nastrouhám sýr.
    V našem případě je to parmazán.
  • 00:20:46 Nemusíme šetřit.
  • 00:20:49 -Takhle dobrý?
    -Určitě.
  • 00:20:51 Nebo můžu dát víc. Já nevím,
    jak jste na tom v Dačicích.
  • 00:20:54 -Tam máte ten kostkový cukr, že jo?
    -Ano.
  • 00:20:56 -Tak máte sladký život.
    -Tak přidej ještě.
  • 00:21:00 -Tak ještě nastrouháme.
    -Dobrá.
  • 00:21:04 Takže papriky jsou připravený.
    Já sýr přendám do pánve
  • 00:21:08 a zamícháme. Tam je právě důležitý,
    aby to bylo už zchladlý,
  • 00:21:12 protože když to dáte do horkého
    masa, tak by se to rozpustilo,
  • 00:21:16 a to my nepotřebujeme.
    My to potřebujeme rozpustit
  • 00:21:18 až v těch paprikách, že jo?
    -Ano.
  • 00:21:20 -Takže já tě nechám plnit, Romane.
    -Dobře.
  • 00:21:22 Zase se vrátím ke svému prkýnku.
    A mezitím co ty budeš plnit,
  • 00:21:25 tak já nakrájím brambory, jo?
    -Ano.
  • 00:21:28 Takže papriky naplníme směsí.
  • 00:21:34 Ty brambory krájím na kolečka.
    Je to dobře?
  • 00:21:37 -Šikula.-Já jsem se ptal manželky.
    Ona řekla, že můžu na měsíčky.
  • 00:21:41 -Ta já jsem zvolil Měsíc v úplňku.
    -Krása!
  • 00:21:46 Takže ty než to naplníš,
    tak já to snad dokrájím.
  • 00:21:50 A teď tady máme tu zvláštní úpravu,
    že se to zapéká se smetanou.
  • 00:21:55 Smetanu tady máme připravenou.
    Tu si jenom trošku osolíme.
  • 00:22:01 Já to udělám tak,
    že to dám do mísy,
  • 00:22:02 zaliju to tou smetanou,
    osolím to a pak to tam přendáme.
  • 00:22:05 -Ano. -Může být?
    -Může být. -Super.
  • 00:22:14 Zalijeme smetanou. A teď je
    důležitý to hezky rozmíchat,
  • 00:22:17 aby se každý ten plátek brambory
    obalil v té slané smetaně.
  • 00:22:22 Tak. Ono to hezky nasákne.
    Bude to takový jemňoučký.
  • 00:22:26 A teď přendáme k paprikám.
  • 00:22:30 Na brambory nalijeme i zbytek
    smetany. To je hodně důležitý,
  • 00:22:32 aby to bylo hezky mastný.
    Tak. A co s tím teď dál, Karle?
  • 00:22:35 Teď už jenom přikryjeme, dáme
    do rozpečené trouby na 180 stupňů
  • 00:22:39 zhruba půl hodinky,
    pak ten alobal sundáme
  • 00:22:42 a jenom na barvičku necháme dojít.
    -Takže my použijeme alobal.
  • 00:22:45 Kdo má poklici, použije poklici,
    ale pečeme stejně.
  • 00:22:51 Kluci, musím říct,
    úžasně to tady zavonělo.
  • 00:22:53 Krásně to vypadá.
    A hlavně je to nejlehčí jídlo,
  • 00:22:56 který jsme tady dneska měli.
    -Jako že jsme s tím neměli práci?
  • 00:23:00 -Ano. Tak jsem to přesně myslel.
    -Ne, ne, ne, kamaráde.
  • 00:23:02 Mně je jasný, že myslíš,
    že to je jako dietní.
  • 00:23:04 Ale ono to je plněný masem
    a poměrně tučným sýrem.
  • 00:23:07 A hlavně ty brambory
    jsou zapečený ve smetaně.
  • 00:23:09 Takže úplně dietní to není,
    nicméně je to určitě velmi chutný.
  • 00:23:13 Už jenom z toho důvodu,
    jak vytekla ta šťáva z paprik
  • 00:23:16 zespodu, tak to nasáknou
    ty brambory.
  • 00:23:20 To potom je
    teda ale skutečná lahůdka.
  • 00:23:23 Přidej, prosím tě, petrželku.
    Máme tady ještě naklíčenou
  • 00:23:26 červenou řepu.
    Ta nám to barevně zvedne.
  • 00:23:29 Takhle nádherně to vypadá,
    takže můžete stejně jako v Dačicích
  • 00:23:32 plnit papriky masem nebo nějakou
    jinou plňkou a pěkně je zapékat.
  • 00:24:17 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2012

Související