Čechy mimo Prahu 80. let

Atomová Mihule, 1983

Na českou scénu 80. let se hodí poněkud převrácené pořekadlo „každá ves, jinej pes“ s ironickou poznámkou, že ti psi až na výjimky štěkali dost podobně. Pokud uděláme takovou malou okružní jízdu imaginárním vozem a představíme si jednotlivé regiony, zjistíme, že ona moravská touha po jinakosti a experimentování (ale naopak uniformita ve vnějším vzhledu moravských rockerů) v Čechách chyběla. V rockové hudbě prostě vítězily tradiční formy vycházející z toho, jak je hrály všeobecně uznávané vzory. Když underground, tak plastikovský, když elektronika, tak depešácká, když nová vlna, tak zahraná jako Pražský výběr, když punk, tak jako „pistole“ a když hard core, tak jako „kennedáči“ nebo Exploited.

Naopak, co se týče vizáže, převládala tu daleko větší pestrost než na Moravě. Bylo zde vidět odžínované vlasaté návštěvníky tanečních zábav i androšské máničky, ježaté punkery, nakrátko ostříhané a křiklavě oblečené novovlňáky i temné gotiky. Takže jediné, co českou a moravskou scénu spojovalo, byla pouze určitá „vážnost“ vlastní tvorby (a z toho plynoucí neveselé texty) a nesnášenlivost vůči nafoukaným Pražákům, kteří měli ze všeho legraci.

Přesto se o onu okružní jízdu pokusíme. Z Českomoravské Vysočiny, typického tancovačkového kraje, kde za zmínku stojí undergroundové komunity ve Žďáře nad Sázavou, Jihlavě (popsány v „moravské“ části) a v Havlíčkově Brodě, sjedeme do Polabí, odkud právě na Vysočinu a její taneční zábavy podnikaly výpady tvrdé tancovačkové kapely, zvané pejorativně „polabský metal“. Pardubicko a chrudimsko se mohlo pochlubit vcelku velkým počtem pořádaných undergroundových akcí, zato Hradec Králové! V jeho označení „rudý koutek republiky“ se shodovali téměř všichni rockoví hudebníci i fanoušci, přitom se ale v jeho okolí vždy pořádaly neoficiální akce. Když zamíříme na severozápad, dostaneme se na Liberecko, kterému se říkalo „bluegrassový kraj“. Což byl rozdíl oproti průmyslem znečištěnému Krušnohoří, kde od Ústí až po Sokolov vládla tvrdá a řízná muzika - punk, hardcore i androš.

Pásmo mezi Krušnými horami a Prahou až k brdským kopcům bylo tancovačkové, stejně jako Plzeňsko, jehož zábavové kapely ovšem patřily k tomu nejlepšímu, co se u nás v této oblasti objevilo. A Jižní Čechy? To byla pro rockery vždy tak trochu mrtvá zóna. Velmi konzervativní kraj. Navíc, pokud se někde kumulovalo množství průserů kvůli bigbítu, tak kromě Hradecka právě tam. Nu, a Střední Čechy tvořily jakousi plovoucí oblast, ve které se mísily vlivy Prahy a „zbytku světa“, což mělo za následek vcelku různorodý hudební mišmaš od androše přes metal až k nové vlně.