Co možná nevíte

Film Kolja měl řadu pracovních názvů. Namátkou Dušičky, Papírová svatba, Trabant story nebo Cizí kluk. Dokonce i Kolja byl název původně pracovní, protože se tvůrci báli, že na film s ruskou tématikou nebudou do kin chodit diváci.

Mladý představitel druhé hlavní role Andrej Chalimon byl nalezen Janem a Zdeňkem Svěrákovými v Moskvě v agentuře Nikity Michalkova. Je jedním z prvních dětí devadesátých let. Narodil se 1. ledna 1990.

Roli sociální pracovnice Zubaté odmítla Jiřina Jirásková. Nahradila ji Regina Rázlová.

Jako ideální představitelku zpěvačky Kláry si Jan Svěrák představoval nejdříve Magdu Vašáryovou. Roli nakonec hrála Libuše Šafránková.

První klapka padla přesně 21. srpna 1995 na Vinohradském hřbitově kousek od strašnického krematoria. Poslední klapka padla na samém konci měsíce října v Bartolomějské ulici. Natáčela se scéna, ve které je Jan Svěrák vyslýchán v souvislosti s fingovaným sňatkem.

Film se natáčel v Nymburku, Úštěku, ve Františkových Lázních, na Šumavě u řeky Vydry. S Františkem Loukou poznáme i pražské lokality, kde moc veselo nebývá: strašnické a motolské krematorium, strašnický hřbitov, ale také restaurace na Spořilově, U Schnellů i na ruzyňském letišti, dnes už neexistující Malostranskou kavárnu, vestibul dřívější stanice metra Moskevská – nyní Anděl, Staroměstské náměstí.

Rozpočet filmu činil 28 miliónů korun.

Premiéru měl snímek Kolja 15. května 1996 v pražském kině Blaník.

Už 19. ledna 1997 získal film Zlatý glóbus, 1. března proměnil z dvanácti nominací na Českého lva rovnou polovinu a 24. března získal Kolja Oskara za nejlepší cizojazyčný film.