Šumava, rok 1913: příběh o hledání, bloudění a naději.

Ocitáme se v šumavských horách, těsně před vypuknutím první světové války. Do vsi přichází odkudsi z Vídně muž, který si říká doktor Holoubek. Společnost místních lidí je pestrá, ale doktor i my se v ní poměrně snadno zorientujeme: bydlí tu sedřená vdova Hudlerová, její nepokojný syn Viktor a pošťák Kokesch, který teď s Hudlerkou žije. Výraznou osobou v horském prostředí je i hezká Anna, za kterou se točí skoro všichni chlapi v okolí, pan farář, který všechno vidí, ale do ničeho nezasahuje, lesní muž Blahout ve své boudě s dalekohledem a další svérázné figury. Ve vesnickém mikrokosmu existuje i zášť a všednodenní krutosti. Všichni tu sledují svou vlastní dráhu, odněkud odcházejí nebo někam klopýtavě běží. Někteří z nich se přitom osudově střetnou, jiní se naopak fatálně minou...

Informace o natáčení a produkci

Do českých kin přichází po letech klasická filmová delikatesa: širokoúhlý cinemaskop, s nímž se na plátno vrací i čarovná krása černobílého obrazu.

Námět a scénář je dílem Ivana Arsenjeva (Vojtěch řečený sirotek, Záhada hlavolamu). Jeho původní záměr však prošel značnou proměnou - příprava scénáře trvala skoro tři roky a kromě Ivana Vojnára se na ní podílel i scenárista a dramaturg Jiří Soukup (Vojtěch řečený sirotek).

V hlavních rolích se představí Václav Koubek (dr. Holoubek), Pavel Landovský (pošťák Kokesch), Jana Dolanská (vdova Hudlerová), Eliška Sirová (Anna), Jiří Soukup (lesní muž Blahout), Matěj Hádek (Téda) a další.

Režii měl Ivan Vojnár, kameramanem byl Jaromír Kačer, střih obstaral Alois Fišárek, zvuk snímal Miroslav Hřebejk. Osobitý hudební doprovod složili Vojtěch a Irena Havlovi. Na filmu se významně podílel také architekt Vladimír Labský, který si v něm zároveň zahrál jednu z vedlejších rolí - mlynáře Schebestu.

Projekt získal grant Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie ve výši 6 milionů, k nimž přibyly ještě 3 miliony na dokončovací práce.

Film vyrobila Produkce GAGA v čele s produkční a producentkou Galinou Šustovou. Majoritním koproducentem je Česká televize, tvůrčí skupina Čestmíra Kopeckého. Distributorem je společnost Bontonfilm Alfa.

Natáčení začalo v dubnu 1995 a s přestávkami trvalo až do března 1996. Štáb se pohyboval hlavně na Šumavě a asi deset dní strávil v lesní boudě na polské straně Jizerských hor. Produkce najala pro natáčení helikoptéru, jeden sněžný skútr a parní lokomotivu jménem Puklík. Ve filmu účinkují i neherci - kromě obyvatel šumavské vísky Dobrš je to například i ing. Jiří Soukup (který není totožný se stejnojmenným scenáristou), představitel samotáře Blahouta, který je v civilu opravářem věžních hodin.

V kostce

Formát: 35 mm, cinemascope (1:2,35), černobílý, mono
Délka: 86,5 minuty
Námět, scénář: Ivan Arsenjev
Hrají: Václav Koubek, Pavel Landovský, Jana Dolanská, Eliška Sirová, Jiří Soukup, Karel Pospíšil, Matěj Hádek...
Výtvarník kostýmů: Jan Tobola
Architekt: Vladimír Labský
Zvuk: Miroslav Hřebejk
Hudba: Irena a Vojtěch Havlovi
Střih: Alois Fišárek
Produkce: Galina Šustová
Kamera: Jaromír Kačer
Režie: Ivan Vojnár

Festivaly a ocenění

  • Český lev 1997 za výtvarný počin ak. arch. Vladimírovi Labskému
  • Čestné uznání Asociace českých kameramanů kameramanovi Jaromírovi Kačerovi (1998)

Film Cesta pustým lesem byl s úspěchem promítán na 13 mezinárodních filmových festivalech:

  • Film festival Rotterdam, 1998 - mezinárodní premiéra
  • festival New European Talent, Barcelona 1998, cena za nejlepší kameru
  • 20. ročník Noordelijk Film Festival Leeuwarden, Holandsko, 1998, hlavní cena Matad'or za nejlepší hraný film
Film byl v distribuci v Holandsku (Holland Netherlandse Film Museum), televizní práva pro Německo a Francii koupila ZDF/Arte.