I v betonové cele v koncentráku se dá myslet na oblohu. Česko-slovenský film na motivy života a smrti novinářky Jožky Jabůrkové.
Režie: Juraj Herz. Scénář: Jaromíra Kolárová. Hrají: Jana Brejchová, Radoslav Brzobohatý, Rudolf Hrušínský, Sylvie Turbová a další.

V betonové cele smrti v koncentračním táboře vzpomíná šestačtyřicetiletá vězeňkyně, bývalá komunistická novinářka Jožka Jabůrková (Jana Riháková) na události svého života. Vyrostla ve Vítkovicích jako nemanželské dítě přepjatě bigotní matky (Jana Brejchová). Od dětství sympatizuje s chudými lidmi, zatímco představitelé vyšších vrstev nebo církve (katecheta v podání Miroslava Donutila) v ní vzbuzují odpor nebo přímo strach. Za okupace odmítne Jožka kolaborovat a jako veřejně známá členka komunistické strany skončí v koncentráku. Tam mnohým spoluvězenkyním pomáhá přežít útrapy. Surová vrchní dozorkyně (Sylvia Turbová) v ní správně rozpozná ohnisko odporu a čeká na každou příležitost jak Jožku zlomit...

Snímek režiséra Juraje Herze vnikl podle povídky Jaromíry Kolárové Ještě máme oblohu, která získala první cenu v soutěži Čs. filmu a Českého literárního fondu. Stěžejní část vyprávění se odehrává koncentračním táboře v Ravensbrücku, kde sám režisér za války strávil půl roku. Natáčelo se ovšem v zachovalejších reálech v polském Majdanku.

Napište nám