Český film podle stejnojmenného románu Alana Marshalla o chlapci s velikou touhou a statečným srdcem.
Režie: Karel Kachyňa. Scénář: Ota Hofman, Karel Kachyňa. Hrají: Vladimír Dlouhý, Zdena Hadrbolcová, Karel Hlušička, Vladimír Šmeral a další.

Český film režiséra Karla Kachyni je adaptací stejnojmenné knihy australského spisovatele Alana Marshalla. Film líčí příhody malého chlapce postiženého obrnou. Přes svůj velký handicap prožívá Adam šťastné dětství, učí se sám překonávat všechny překážky a svou pevnou vůlí dokáže, že může jezdit na koni. Vyrůstá v odvážného, laskavého a zdravě sebevědomého člověka.

Režisér Karel Kachyňa obsadil do svého filmu známé herce. Podařilo se mu znamenitě zvládnout nejen projevy dospělých, ale i dětí, zejména představitele Adama, kterého si zahrál Vladimír Dlouhý. Pro film ho ve školní lavici objevila pomocná režisérka Milada Mikešová, která hledala dětské představitele. Film získal dlouhou řadu domácích i zahraničních ocenění. Představitel hlavní dětské role byl odměněn Zlatým dudkem na Přehlídce filmů pro děti v Ostrově nad Ohří a Uznáním dětské poroty na přehlídce filmů pro děti ve Zlíně. Po tomto zcela mimořádném úspěchu následovaly další dětské role a Vladimír Dlouhý se tak stal v sedmdesátých letech dětskou hvězdou.

Napište nám