Miroslava Šafránková v hlavní roli příběhu dospívající dívky, jejíž život změní náhlá smrt maminky. Filmová adaptace oblíbeného románu Marie Majerové z pera scenáristy a spisovatele Oty Hofmana.
Režie: Karel Kachyňa. Scénář: Ota Hofman. Hrají: Miroslava Šafránková, Petr Kostka, Jaroslava Obermaierová, Vladimír Dlouhý a další.

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné léto na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Narodil se jí totiž tolik očekávaný bráška Petřík. Jenže, vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál... Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, tatínek (P. Kostka) pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blažena přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat – najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky...

Snímek vysíláme v HD verzi.

Napište nám