TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4430

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Slovinsko - květinář

Tomaž Smrtnik žije ve slovinské Lublani. Vlastní malé květinářství, které velmi dobře prosperuje. Profesi, která je zároveň jeho velkým koníčkem, věnuje téměř veškerý svůj čas. Květiny pěstuje, prodává, aranžuje a v současné době zařizuje další velký obchod přímo v centru města. Tomaž je několikanásobným mistrem Slovinska v aranžování květin. Říká ale, že více než trofejí ze soutěží si cení spokojenosti svých zákazníků a toho, že je o jeho výrobky a služby stále větší zájem. Jeho životním mottem je jít za svým snem a nelitovat námahy ani času. Protože Tomaž je svobodný a sám moc vaření neholduje, pozval nás vařit do kuchyně své známé – paní Maji Narobe, která vede zájezdní hostinec nedaleko Lublaně. Společně připravili tradiční slovinské národní jídlo – pohankovou kaši. Je to jednoduché jídlo, které však ozvláštňují velmi rafinovaně kombinované přísady.

Pohanková kaše s jablky a hříbky

Ingredience:
20 dkg pohanky
10 dkg kaštanů (již předvařených)
10 dkg hříbků
5 dkg jablek
1 cibule
česnek
olej
máslo
smetana
pohár suchého vína
pohár jablečné šťávy
petrželka
sůl, pepř

Na oleji v kastrolu opražíme celou cibuli a osmahneme pohanku. Pak cibuli vyndáme, pohanku zalijeme vodou a necháme vařit 20 minut. Mezitím si v druhém hrnci připravíme přísady. Na olej dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme hříbky, petržel, česnek, pokrájená jablka a zalijeme trochou jablečné šťávy. Po chvilce podlijeme ještě trochou suchého vína, přidáme vařené kaštany, vše promícháme a necháme pět minut povařit. Do směsi nakonec přidáme pohanku, trochu másla, zjemníme smetanou a dochutíme pepřem a solí.