Chat

pí. Podlucká
Záznam chatu ze čtvrtka 20. prosince 2007
Vendula: „hezký den! chtěla bych se zeptat, jak nepřibrat během Vánoc a co jíst.děkuji“
pí. Podlucká: „dobrý den, nejlépe nahradit živočišné tuky rostlinnými, bílou mouku celozrnnou, nepřejídat se, dodržovat i v zimě dostatek pohybu, rady se v podstatě neliší od těch během celého roku, na návštěvě se nebát odmítnout velké množství cukroví atd.“
Vendula: „hezký den! chtěla bych se zeptat, jak nepřibrat během Vánoc a co jíst.děkuji“
pí. Podlucká: „nesmíme zapomenout ani na dodržování pitného režimu, jíst méně často, každé dvě až tři hodiny menší dávky, nahradit smažené pokrmy dušenými, vařenými v páře či v alobalu.“
Marta: „Dobrý den, poradila byste mi, prosím recept na diabetický perník? děkuji“
pí. Podlucká: „Dobrý den, recept na diabetický perník bohužel nemám s sebou, ale lze použít klasický recept na perník s nahrazením bílé mouky celozrnnou, nahrazením cukru některým z umělých sladidel vhodných pro pečení a diabetikovi dávkovat po menších kouscích :)“
Kožnarová: „dobrý den, chtěla jsem se zeptet které umělé sladidlo je vhodné v těhotenství , píchám si 4x denně izulín. Děkuji za odpověď“
pí. Podlucká: „v těhotenství se doporučuje pouze fruktóza, neboť má nižší glykemický index než sacharóza a není jakožto ovocný cukr tělu nebezpečná. chemická umělá sladidla se v těhotenství nedoporučují, protože není plně prokázán jejich účinek na plod a s těhotnými se neexperimentuje..“
Veronika: „Dobrý den, jaký je váš názor na umělá sladidla, nejsou škodlivá? Z hlediska toho, že jsou umělý výrobkem. Není vhodnější sladit medem?“
pí. Podlucká: „pro diabetiky je med zcela tabu stejně jako klasický cukr - sacharóza. uměla sladidla se dělí do několika skupin, méně kalorická než cukr a přírodní jako je fruktóza a sorbitol (mají nižší glykemický index než cukr ale jsou pro diabetiky vhodnější) a pak chemická na které panují různé názory, většinou ovlivněné lobismem konkurenčních firem, není prokázán dlouhobý školdlivý účinek na lidský organizmus, v žádném případě nezpůsobují rakovinu a mohou je od tří let i děti, všichni samozřejmě v omezeném množství, na každém sladidle je uvedena maximální doporučená denní dávka“
Mirka: „dobrý den,co doporučíte při těhotenské cukrovce,kdy se nedoporučují sladidla,(většina sladkostí je obsahují) a co lze jíst aby člověk nehubnul,ale naopak přibíral-moc děkuji“
pí. Podlucká: „v těhotenství se při diabetu doporučuje pouze fruktóza, protože rozhodně není chemickou látkou a neškodí proto ani nastávající matce ani plodu, samozřejmě v omezeném množství, má nižší glykemický index než klasický cukr a je přírodní. na zvýšení tělesné hmotnosti jsou vhodné vitamíny typu B, užívané kupříkladu v pivovarských kvasnicích (přípravek pangamin dostupný v každé lékárně)“
Martina Z.: „Hezký den, můj manžel je diabetik 1.typu, na radu jedné známé, která je také několik let diabetičkou, používám na vaření a pečení místo sladidel fruktózu. Tu si samozřejmě manžel započítává do sacharidových jednotek. Jaký je váš názor na použití ovocného cukru pro diabetiky? Děkuji za odpověd a přeji příjemné prožití svátků vánočních.“
pí. Podlucká: „Dobrý den, ano, na vaření a pečení je vhodnější fruktóza nebo třeba sorbitol, ale ani nekalorická chemická (umělá) sladidla nejsou tabu,záleží na konkrétním pokrmu, někde je potřeba nahradit hmotu, kterou by tvořil cukr sladilem objemnějším jako je sorbit nebo fruktóza a ne kupříkladu aspartamem, který je mnohonásobně sladivější než cukr. je správné, že váš manžel vše započítává do příjmu svých výměnných jednotek, fruktóza má oproti klasickému cukru mnohem nižší glykemický index a proto je pro diabetiky vhodnější. také krásné vánoce.“
renata: „dobry den, muj pritel ma uz asi pul roku porad rymu. v lete je silny alergik. chodi na kontroly a doktor mu pouze doporucil na rymu kapky. ucpany nos ani nema, ale porad smrka a v noci se budi s plnym nosem, ze nemuze spat. diky“
pí. Podlucká: „musíte otázku směřovat na pana doktora, já zodpovídám dotazy ohledně diabetu...“
Hanka: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co hrozí diabetikovi, který si píchá inzulin ale vůbec nedodržuje jakoukoliv dietu. Jedná se o případ v mém okolí.“
pí. Podlucká: „dobrý den, nevím, jak šetrně odpovědět, že mu hrozí většina komplikací spojených s diabetem a posléze i smrt. bohužel diabetici skutečně musí dodržovat stravovací režim s omezeným příjmem sacharidů a tuků, platí pro diabetiky prvního i druhého typu, inzulín sice dokáže přijaté cukry zpracovat, ale přesto musí být vyvážen příjem a výdej energie, nelze si dávky inzulínu upravovat podle svého uvážení, vždy je nutné se poradit s lékařem, samozřejmostí by mělo být dodržování pitného režimu a dostatku pohybu. ignorováním dety si pacient ničí tělesné orgány...“
Michal Zajíc: „Dobrý den, jak dlouho trvá zmíňovaná plastika a v jaké hodnotě je poskytována? mohu poprosit o kontakt na E-mail skz@skz-old.com Děkuji“
pí. Podlucká: „musíte dotaz směřovat na pana doktora, já zodpovídám dotazy ohledně diabetu...“
Marta: „Prosím, lze něčím nahradit chuť medu?“
pí. Podlucká: „ano, existuje med pro diabetiky, tedy s fruktózou, k dostání v dia koutcích či prodejnách zdravé výživy“
Fadrná: „Dobrý den. Jsem diabetička, mám alergii na pyly, prach, plísně, roztoče, v dětství jsem trpěla na záněty středního ucha, proto mi byly odstraněny nosní mandle. Mám problém s ucpaným nosem, zřejmě z alergie a tudíž i s chrápáním. Doporučil byste mi zákrok laserem? Děkuji za odpověď a přeji hezké svátky.“
pí. Podlucká: „dobrý den, ohledně chrápání musíte dotaz směřovat na pana doktora, já zodpovídám dotazy ohledně diabetu“
Pavla: „Dobrý den, můj otec má cukrovku a lékař mu zjistil (samozřejmě to ví i otec), že necítí prsty u nohou. Co to pro něj znamená a jak se toho zbavit? Zároveň se chci říct, že dietu rezolutně odmítá, denně pije pivo a tak. Taky se chci zeptat, jestli je špatné, když místo normálního cukru používá třtinový?“
pí. Podlucká: „třtinový cukr je stejně nevhodný pro diabetiky jako cukr řepný. necitlivost v prstech u nohou je prvním stupněm tzv. diabetické nohy, která bez léčení a péče může přerůst v amputaci. je třeba navštěvovat pravidelně podiatrii, tedy péči o diabetikovi nohy, nebo alespoň chodit k pedikérce, která se věnuje diabetikům. odmítání diety, pití piva ve větším množství a podobně samozřejmě vede k brzkému vzniku komplikaci diabeu, tedy nemocem všech tělesných orgánů. když už si otec neumí odpustit pivo, měl by ho pít pouze v omezeném množství, vhodnější jsou pak nízkostupňová“
Eva: „dobrý den a kam máme prosím vás psat dotazy na pana doktora ohledně laseru?“
pí. Podlucká: „na stránkách sama doma, volby dotazy ohledně laseru, MUDr. Pavelec“
Eva: „Dá se alergická rýma léčit laserem?Jestli ano kde??A dáte mi prosím nějaký kontakt?předem děkuji za odpověd a krásné svátky“
pí. Podlucká: „prosím směřovat otázky ohledně laseru na MUDr. Pavelce“
Luboš: „Jak to je s jedovatostí aspartamu, četl jsem že se v těle rozkládá na několik silně karcinogeních složek.“
pí. Podlucká: „není prokázán dlouhodobě škodlivý účinek umělých sladidel včetně aspartamu, nemá karcinogenní účinek, názory panují různé ovšem většinou jsou založeny na lobismu konkurenčních firem výrobců sladidel, aspartma se používá již dlouhá léta a je vědecky prokázáno, že rakovinu nezpůsobuje. samozřejmě se musí používat v omezeném množství, jsou určeny max. denní dávky, které se ale obvykle nepřekračují..“
Věra: „Dobrý, den moje máma je diabetička,ale kapra jinak než v klasickém trojobalu by nejedla v čem ho mám obalit aby to nebylo chutově poznat a přitom by to bylo vhotné pro diabetiky“
pí. Podlucká: „samotný trojobal je v pořádku, strouhanku můžeme vyrobit z celozrnného pečiva, bílou mouku nahradit tmavou a potom kapra připravit na teflonové pánvi s co nejmenšímmnožstvím kvalitního tuku, smažit klidně i na olivovém oleji“