Chat

Houby

Pavla Burešová

Záznam chatu ze středy 27. září 2006

MARTINA KONOPČÍKOVÁ HRANIČNÍ 46 LYSŮVKY FRÝDEK MÍSTEK 8 73942 TELEFON 558628600: „Dobrý den chci se zeptat jak poznám púříznaky otravy kdybych snědla špatnou houbu a jak rychle se obrátit na lékaře než by bylo zle děkuji“

Pavla Burešová: „Dobrý den, příznaky otravy poznáte tak, že Vám bude špatně, můžete zvracet nebo mít průjem. Je dobré vyhledat lékaře co nejdříve a pokud máte zbytek hub nebo pokrmu hub doma, je dobré jej vzít s sebou k rozboru.“

Ivana V.: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak poznám, že mi je jen "těžko" z hub nebo že se jedná o (mírnou) otravu? Jak doporučujete uchovávat houby na zimu? Já je suším a dávám do sklenice nebo dusím a zamrazuji. Děkuji za Vaši odpověď“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Ivano, na první část dotazu jsem odpovídala v minulé odpovědi - příznakem otravy je nevolnost, zvracení, průjem, někdy bolesti hlavy. Houby na zimu lze sušit, nejlépe v jedné vrstvě a potom skladovat v prodyšném obalu. Lepší než sklenice je plátěný sáček nebo papírová krabička. Sušené houby je dobré uchovávat v prostředí s vlhkostí do 65 % a teplotou do 20 stupňů. Houby lze i zamrazovat - to dušení je správný postup. Vždy je dobré houby při přípravě důkladně povařit.“

paní A.: „dobrý den, od kolikati let mohu podávat dítěti houby?“

Pavla Burešová: „Dobrý den, houby jsou poměrně těžké jídlo. Lepší je poradit se s dětským lékařem.“

Kateřina Bajtlová: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho můžu skladovat v mrazáku čerstvé houby, které jsou pouze nakrájené, ale nijak tepelně neupravené. Děkuji za odpověď.“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Bajtlová, houby, stejně jako zelenina by měly vydržet ca půl roku v mrazničce. Záleží ale také na tom, jaký typ mrazícího zařízení doma máte. Mražené potraviny by se měly skladovat při mínus 18 stupních. Nikdy by se neměly zmrazovat již jednou rozmražené potraviny, tedy ani houby.“

šimi: „nevíte náhodou proč se v praze suší mochomůrky červené,celé..i s nohou??na co to používají?“

Pavla Burešová: „Dobrý den, to opravdu nevím. Muchomůrka červená není jedlá a naše vyhláška její prodej nepovoluje. Kde se prodává? Prodává se opravdu jako potravina?“

Hana: „Dobrý den.Nevím jestli vy mi dokážete poradit. Jedná se mi o sušené houby.Mohou se vařit ve stejné vodě ve které byly namočené, nebo vodu vylét?Taky jsem slyšela,že se mohou namáčet v mléce?“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Hano, vaření hub ve stejné vodě ve které byly namočeny by nemělo vadit. Důležité je houby důkladně povařit. V minulosti jsme v sušených houbách objevili dokonce Salmonellu, takže je dobré houby vařit minimálně půl hodiny. O namáčení v mléce jsem ještě neslyšela, namáčím houby ve vodě. Namáčení v mléce skrývá jedno riziko - mléko se může za delší dobu v teple zkazit.“

pepek: „Na základní škole jsem měl moudrou paní učitelku. Učila fysiku. Je to třicet let. K tématu hub měla takovou průpovídku: Houby jsou výživné a hodnotné pro potravu podle ekonomické situace státu. Po první válce, kdy byla bída byly velmi žádoucí, pak, když se situace zlepšila, byly bez hodnoty a bylo mléko a sýry. Z doby padesátých let známe také, že ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V SÝRU, protoře tehdejší doba nedokázala vypěstovat tolik prasátek ke snědení. Dnas to máme obdobně s kuřaty... Jak si na tom stojí dneska houby?“

Pavla Burešová: „Dobrý den, osobně beru houby spíš jako pochutinu. Sice obsahují aminokyseliny, selen, zinek a jiné potřebné látky, ale ty najdeme i v ovoci a zelenině. Houby jsou ale určitě příjemné pro zpestření jídelníčku.“

Martina Pešková,Ořechov 664 44,Kerendov 31: „Dobrý den paní Pavlo,chtěla jsem se zeptat co je lepší,zda houby na zimu sušit, nebo (jak to dělám já)podusím na trošce oleje bez soli - podlité vodou cca 1hod. děkuji“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Pešková, já dělám obojí. Každý způsob úpravy má něco do sebe. Je důležité sušené houby správně skladovat - v prodyšném obalu a na suchém místě a zmrazené v mrazničce a nikdy znovu nezmražovat již jednou rozmrazené houby. Výhodou sušených hub je, že Vám vydrží déle než ty zmrazené. Houby lze také nakládat a zavařovat.“

Jiřina Dubcová: „Dobrý den,jak dlouho se mohou skladovat sušené houby.“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Dubcová, Pokud jste si houby koupila, mělo by být datum spotřeby na obale. Pokud máte houby své nasbírané v lese měly by vydržet ca rok, pokud byly skladovány v suchu a v prodyšném obalu.“

Michaela: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud dám do mrazáku houby okrájenéa obalené prostě připravené ke smažení...jak dlouho je v mrazáku můžu mít??“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Michaelo, pokud jste použila vejce, které nebylo tepelně ošetřené, doporučuji houby spotřebovat tak do 2 měsíců.“

Michaela: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud mám v mrazáku houby okrájenéa obalené(připravené ke smažení) jak dlouho je tam mohu nechat a za jak dlouho bych je měla nejdéle zkonzumovat???“

Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Michaelo, dotaz mi naskakuje podruhé - takto připravené houby je dobré zkonzumovat tak do 2 měsíců. A je dobré je déle smažit, nejlépe na pánvi pod pokličkou nebo v troubě či ve friťáku.“