Saláty

Rýžový sushi salátek s wasabi dresingem

Exotické vaření s Jaroslavem Bednářem.

400 g sushi rýže
500 ml voda na rýži
50 ml rýžový ocet
40 g cukr
10 g sůl
50 g pražený sezam
200 g lososa
1 ks avokádo
1 ks citrón
100 g hroznové víno modré
zázvor /marinovaný/
wasabi
100 g majonéza
1 dl saké

Rýži rychle a důkladně propereme, scedíme, zalijeme určeným množstvím vody a dáme vařit do hrnce na vaření rýže, nebo dusit do trouby.

Na sporáku si připravíme rozvar z octa, soli, cukru a půlky citronu a to tak, že mícháme na teple tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Po uvaření rýže ji vyklopíme do vhodné nádoby, nalijeme hotový octový rozvar na rýži a mícháme a zároveň chladíme dokud nedosáhneme teploty těla. Důležité je zrnka oddělovat od sebe opatrně, s lehkostí, aby nám nevznikla kaše.

Nakrájíme si lososa, avokádo a vypeckované víno na kousky, přidáme rýži, sezam a lehce vymícháme, dáme na talíř a přeléváme dresingem, který si připravíme z kousku wasabi smíchaného s trochou vody, majonézy a saké. Zdobíme zbylým citronem, marinovaným zázvorem a např. řeřichou nebo kopečkem kaviáru.

Další recepty