Pomazánky

Pohankový tatarák

Vaření s Jiřím Eichnerem

150 g pohanky
mletá paprika
drcený kmín
pepř
kečup
hořčice
sůl

Vezmeme 150 g loupané pohanky,promyjeme a vaříme v mírně osolené vodě. Vody dáme dvakrát více než pohanky. Po 20 minutách stáhneme z ohně, přiklopíme pokličkou a necháme dojít. Polovinu takto upravené pohanky propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.

Vychladlou pohanku smícháme dohromady a ochutíme mletou paprikou, drceným kmínem, mletým pepřem, kečupem, hořčicí a osolíme. Přidáme drobně nakrájenou jednu menší cibuli. Dochucování je velmi důležité a řídí se dle vlastní chuti. Můžeme použít ostrou hořčici, nasekané kapary, sardelku.

Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky.

Směs mažeme na chléb potřený česnekovým máslem, nebo na topinky potřené česnekem, ale i na toasty nasucho pečené. Sypeme drobně nakrájenou zelenou cibulkou.

Další recepty