Chat

Test masných výrobků

Ing. Miloš Kavka

Záznam chatu z úterý 31. ledna 2012

Hanka: „je v masných výrobcích vůbec maso?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! samozřejmě, jinak by nenesly výraz masné. sledujte značení, je to vždy otázkou míry.“

Lucka: „Dobrý den, jak často se masné výrobky kontrolují?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! jednoduchá odpověď - denně! za rok jdou kontroly masných výrobků v obchodě do tisíců, a to jen ze strany našeho úřadu.“

Karel Hanák: „Nemáte příbuznou jménem Lucie - angažuje se v sociál. či polit. hnutí?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!ne, ne, nevím o Lucii.“

Karel Hanák: „V čem trh s masnými výrobky funguje - pozitiva a v čem ne - negativa?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak to to je žádost přímo o analýzu. pozitivum jednoznačně bezpečnost masných výrobků a dobré zdraví spotřebitelů, které masné výrobky konzumují; negativum - špatná péče obchodníků o výrobky do doby, než se dostanou ke spotřebiteli.“

Slaytanic W: „Kolik pokut a v jaké celkové výši loni udělila SZPI?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!nezlobte se, ale čísla sebou nemám, a to proto, že to není jen o pokutách a jejich výši, je to hlavně o odstranění zjišťených nedostatků a uvedení do odpovídajícího stavu, někdy stačí jen domluva.“

Slaytanic W: „Jak velká je pravděpodobnost, že maso v ČR na trhu, které koupím, má objemově masa minimum?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak to určitě ne!!!!!! ale ve výběru Vám pomůže označování balených výrobků nebo Váš dotaz na prodavačku u nebalených výrobků. kdo se ptá, ten se dozví a cena? to je jen orientační ukazatel obsahu masa.....“

Hana: „Náš pes odmítá některé druhy buřtů, obvykle ty, co se smrsknou na pánvi a chutnají tak nějak divně... Kolik procent masa musí uzenářské výrobky obsahovat, aby to ještě mohlo být prodávané jako masný výrobek?!“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak víte, jak to dopadlo s tím bernardýnem Bohoušem ve známé české komedii, vyhrál Menšík; pes nemůže být měřítkem. masa může být v masném výrobku i relativně málo, ale ve vybraných masných výrobcích, o kterých některých dnes budu mluvit, musí být masa poměrně dost; doporučuji vždy hledat (žádat)informace o složení“

Martina: „Dobré odpoledne, mohl byste mi blíže nastínit, jak to je v současné době s těmi veřejnými zabijačkovými hody?? Děkuji za odpověď“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den i Vám! veřejná zabijačka prasete není možná, povolená. můžete provést domácí zabijačku, ale výrobky z ní může spotřebovat pouze domácnost, ve které byl pašík zprovozen ze světa. Pokud chce třeba hospodský zabít prase, musí s ním na oficiální jatka. teprve potom může ve své kuchyni připravit z něj zabijačkové speciality pro prodej hostům.“

Lenka Š.: „Dobrý den pane Kavka, chtěla bych se zeptat z čeho se vyrábí vinná klobása. Jsou v souvislostí s ní nějaká zdravotní rizika? Děkuji za odpověď.“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak jak zní její název, víno by nemělo chybět! ale pevně daný předpis tento výrobek nemá, takže maso, žemle, koření a pozor - tepelně opracovat! měla by jste ji opékat třeba na panvi spojenou špejlí obou stran tak, aby uvnitř byla teplota alespoň 70 stupňů alespoň deset minut. dobrou chuť, já ji prostě miluji!“

Anina: „Ahojky Miloši,zdravím Tě ze Šumavy (Kašper.Hory:-) a ptám se, zda je možné říci, že např. masné výrobky zn.Tesco jsou kvalitou "horší" a např. uzeniny zn. Globus jsou "lepší"? Díky za odpověď a ozvi se,až Ti vyjde čas:-) S pozdravem A.“

Ing. Miloš Kavka: „Ahoj Anino, nejprve promiň, jsem ostuda s tím psaním, viď. Ale jak to bude se mnou trochu v klidu sednu a napíšu. ja porovnávat Tesco a Globus nebudu, protože nemohu. Osobně vyhledávám svého řezníka dodavatele a řetězce beru jen jako poslední záchranu, když nestihnu nakoupit jinde. Ale to je moje osobní zpověď.“

martina: „Dobrý den, zajímalo by mě co ve výrobku znamená: "ve 100 g výrobku 128 g masa"? Také by mě zajímalo jestli je dobré syrové maso rozmrazovat pozvolna v pokojové teplotě nebo rozmrazit rychle teplou vodou přímo před spotřebou masa? Děkuji“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! za prvé - znamená to, že při výrobě masného výrobku vznikají ztráty (tuku, vody, bílkovin rozpustných ve vodě), proto je potřeba dávat surovin více!“

martina: „Dobrý den, jaký máte názor na tatarský biftek doma a restauraci?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak není to můj šálek kávy, ale obojí má své úskalí; v dobré restauraci maso ošetřuje odborník, který rozumí třeba skladování, vadám a podobně; doma se to učiteli, řidičovi, či prodavačce v butiku může vymknout z rukou, přeci jen jde o tepelně neopracovaný výrobek, který by měl mít ty nejvyšší nároky na hygienu a podmínky skladování masa před přípravou biftečku“

Katka: „Dobrý den, hlídám si, co nakupuji, ale přesto někdy využiji akcí obchodníka. Dá se říci, kdy je např. určitá cena za 100g výrobku podezřelá? Nebo je potřeba spíše sledovat podíl masa ve výrobku? Děkuji“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! tak určitě (smích) vezměte si, kolik stojí kilo hovězího masa, kolik kilo vepřového masa, kolik jsou náklady na výrobu, rozvoz a prodej kila salámu a dojdete jasně k cenám, kde by se měly masné výrobky pohybovat. odpověděl(a) jste si sám (a) - sledovat podíl masa na výrobku!“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych vědět, zda jsou šunky s názvem dětské, opravdu vhodné pro děti? Děkuji“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den!tak výrobce se snaží úpravou receptury zajistit, aby se alespoň trochu lišil od běžných šunek - například jsou méně slané nebo vyrobeny z jednoho svalu nebo jiné výhody, které se zákazník dozví z obalu nebo od prodavačky v prodejně.“

Janíček Tomáš: „Dobrý den ,na trhu jsem se setkal s křehčeném kuřecím masem ,mám dotaz všem je zasadní rozdíl od klasického čerstvého masa.Děkuji .“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! zásadní rozdíl je v tom, že maso je napumpováno vodou, ale pokud je voda vyznačena jako přidaná složka, je to v pořádku. sám spotřebitel si musí rozhodnout, jestli je takové maso po tepelném opracování křehčí.“

jarka: „To, že některé druhy kvalitní šunky mají až 95% masa je běžné, ale že třeba myslivecké klobásy PIKOK obsahují ve 100 g až 136 g masa je neuvěřitelné. Je to možné?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! tak pozor - tenhle údaj pouze znamená, že výrobek má při výrobě technologické ztráty, jinak na výrobu 100 g výrobku je potřeba 136 g masa.“

B. Lazáková: „Dobrý den, měla bych dotaz týkající se klobás. V krámě mají klobásy občas ojíněný povrch a dle prodavače se jedná o vystouplou sůl jinde se zase povrch očividně leskne jak je naolejovaný. Co je pro spotřebitele lepší?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! tak ani jedno není dobré, jakostní výrobek tyto vady mít nesmí, protože obě situace nejsou charakteristické pro tento typ výrobků a svědčí o tom, že prodejna nejede podle zásad správné prodejní praxe, zvolte jiného!!!!“

Dasa: „Dobry den, daji se v bezne obch. siti koupit vyrobky bez konzervantu (dusicnanu atd.), pripadne kde? Dekuji.“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! tak dají, musíte se ptát prodejců nebo sledovat označování výrobků, doporučuji ale najít si svého řezníka a kupovat u něj, i když to může být dražší....“

Iva: „Dobrý den, pamatuji si, jak vypadala šunka za mých dětských let, samé maso, vlákna, prostě moc dobrá. Dnes - samá voda, gumová, slaná. Jak to, že je ale taková i šunka od kosti, debrecínka apod.?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! každá šunka je od kosti, jde o svaly, proto zpochybnit tuto formulaci je právně témeř nemožné, ale vy máte možnost podle značení najít šunku dobrou - hledejte šunku výběrovou, použití tohoto přívlastku nutí výrobce k velkému množství čistých svalových bílkovin v šunce.“

Alena: „Dobrý den, ještě jsem se nesetkala s tím, že by prodavačka u pultu věděla, kolik který výrobek obsahuje masa atd....“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! no zřejmě jste dosud neměla štěstí na dobrý kvelb, ale pro vyučenou prodavačku je to samozřejmost, takže neklesejte na duchu a hledejte.....“

Hanka: „Dobrý den,jsem z malého města,kde nemáme malé řeznictví,jen klasické řetězce Lidl,Tesco,Penny,Billa.Mohl byste mi poradit nějakou značku masných kvalitních výrobků,kterou v těchto obchodech koupím?Výběr je veliký,ovšem nějak se v tom orientovat je složité a zdlouhavé.Ráda bych ochutnala někdy kvalitní párek a šunku.Děkuji za odpověď.“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! Nezlobte se, toto z důvodu střetu zájmů nesmím jako státní úředník učinit, dejte na zkušenost svých známých v místě bydliště, taky nakupuji u svého místního prodejce...“

Antonín: „Dobrý den, kolik prezentovaných produktů co máte na stole obsahuje umělé konzervanty (éčka)? Paštika, která má pouze 4% podílu masa a o játrech se výrobce raději nezmiňuje ale obsahuje plejádu éček, je stále paštikou nebo jatrovkou (Hamé)? Testoval jste již original franc.teriny bez umělých konzervantů? Děkuji za odpověď. :)“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! éčka nejsou jen konzervanty, doba je složitá a éčka reagují nejen na ekonomické zájmy výrobců a prodejců, ale i na úpožadavky spotřebitelů v dnešním uspěchaném světě, éčka nemám jen v jitrničce a v jelítku.....“

Daniela Stašková: „Dobrý den, objevuje se nám plíseň na domácích uzeninách (klobásy, klobás. hmota v salám. sáčku). Uzeniny jsou uloženy v chladné komoře. Rovněž se nám objevuje plíseň na uz. mase. Jsou závadné? Děkuji za odpověď, prosím, neuvádějte jméno. Stašková Daniela, Sušany“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! zdravotní nezávadnost Vaší plísně neumím posoudit, protože nevím o jakou jde; proto učiňte veškerá opatření proti jejímu výskytu; u vás bude problém v cirkulaci vzduchu, musíte zavést průvan....“

Vlačihová: „Dobrý den, měla bych konkrétní otázku zemědělce,pokud dodám vlastní maso, další druh masa dodá výrobna masných výrobků, převažovat bude na 51% maso vlastní např. jehněčí mohu nazvat např. jehněčí klobásou?Pokud tento produkt budu prodávat ve stánku ať již ve studeném či např.prohřívat v udírně, co po mě jako po prodejci bude požadovat Vaše kontrolní organizace.Děkuji za odpověď“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! tohle není jednoduchá otázka na čet, nastudujte zákon 110/1997 Sb., vyhlášku 113/2005 Sb., vyhlášku 326/2001 a nařízení č. 852/2004, vše v platném znění a budete v zásadě v obraze.“

Nina: „Dobrý deň, v poslednej dobe je veľmi moderné konzumovať surové maso (aspoň relácie o varení to neustále podsúvajú), alebo s úpravou "rare". čo vy na to?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! a co Vy? jestli se vám to neekluje, tak proč ne? tepelně opracované maso má denaturované bílkoviny, které jsou hůře stravitelné pro člověka, než bílkoviny in natura; avšak sortiment výrobků tohoto typu je pochopitelně velmi úzký, už proto, že se musí vybírat speciální zvířata ze speciálních chovů, které jsou např, prosté salmonel...“

Klára Kabátová: „Dobrý den,zajímalo by mě,čím je způsobena nazelenalá barva masa, které je baleno v ochtanné atmosféře? Navenek vypadá krásně a čerstvě,ale po rozkrojení je uvnitř zelené? je zkažené?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! těžká otázka - může a nemusí! klažení doprovází pach. ppokud pach není a pokud ale do 20 minut po otevření balíčku a jeho vyjmutí zelenání zmizí, je vše ok“

Vegan: „Milujte i ostatní zvířata stejně tak jako milujete svého psa, kočku, křečka atpod.“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! toto je problém generační, aby se člověk změnil statisticky významně ze všežravce na alternativní stravu založenou na rostlinné výživě. neodsuzujte lidi, kteří to během svého života nedokážou, navíc je potřebné vzít v úvahu i společenské důsledky takového kroku; můj synovec je vegan a zároveň mistr republiky v běhu na 110 metrů překážek, ale je o 27 let mladší, mluvme o tom, diskutujme, neodsuyujme a nechme to jim, těm mladým a budoucnosti......a budete spokojen (já zřejmě zatracen)“

iva: „dobry den chtela jsem se zeptat svym detem kupuji detskou sunku tak jestli jsou ty detsky sunky kvalitny a jak dlouho ji mohu mit lednici dekuji“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! dětské šunky jsou jiné, než ostatní šunky, jejich užitnou hodnotu si vyberete podle údajů o složení na výrobku nebo u nebalené šunky u prodavačky - pak se rozhodněte v lednici maximálně po dobu použitelnosti DP (spotřebujte do:), u některých masných výrobků po dobu minimální trvanlivosti DMT“

Hanka: „Dobrý den,je někde nějaký seznam s kvalitními masnými výrobky?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! ano, pochopitelně, ikdyž i výrobky mimo tento seznam mohou být kvalitní- takže vybrané masné výrobky jsou vyjmenovány ve vyhlášce č. 326/2001 Sb. v platném znění.“

jarka: „Dobrý den pane inženýre, jak se konzumuje salám fermentovaný ve střívku s plísní na povrchu, má se oloupat?“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! není to nezbytné a čorizo, kterém mám na stole, slupnu i se střívkem, tj. i s plísní na něm, je totiž ušechtilá, podobně jako je to s hermelínem například“

Karel: „Dobrý den,jaký druh masa je nejlepší a jaký doporučujete?Děkuji“

Ing. Miloš Kavka: „Dobrý den! na první otázku nemám jasnou odpověď, já upřednostňuji hovězí z býka“

Anina: „Ahoj naposled:-),prosím o dpověď, zda lze věřit české známce kvality "a" Klasa, že jsou takto označené výrobky kvalitní? Děkuji moc a zdravím z K.Hor:-)“

Ing. Miloš Kavka: „ahoj, klasu uděluje komise zřízená Ministerstvem zemědělství, takže ano Anno!“