Chat

Tipy a triky do kuchyně

Hana Matoušková

Záznam chatu ze čtvrtka 3. března 2011

Iva Fléglová: „u nás vede polévka zeleninová s bramborama - děti 4 roky a 1 rok to velmi zasytí a na druhém místě u nás je vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi ... ivka.matejkova@seznam.cz“

Hana Matoušková: „Zeleninová je fajn, pro hustší konzistenci můžete pár brambor nebo jiných kousků zeleniny rozmixovat.“

Zuzana Pidrmanová: „Polévky Dobrý den, jak dobře ochutit polévku pro malé dítě (18 měsíců) a nepoužívat žádné masoxy, lisované bujony, glutamaty. Ne vždy mám doma rozmanité druhy zeleniny. Existuje nějaá vhodná sušená zeleninová směs do polévky, vegety apod. ale bez soli a těch všech glutamátů a dochucovadel? Děkuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, vyzkoušejte směs Würzel, prodává se v dm drogeriích nebo v bioobchodech, je to směs bylin bez chemických přídatných látek. Také je dobré pořídit si "marmite", což je kvasnicový výtažek. používá se především ve Velké Británii, proto ho seženete v Marks a Spencer, v obchodech Robertson a v Tescu. Je navíc velmi zdravý, protože obsahuje celou řadu B-vitaminů.“

Kučerová Zdeňka, Džbánov 102,Vysoké Mýto 566 01: „Dobrý den, moc nepoužívám bylinky v kuchyni poradíte nějaké jídla kde je nějaká konkrétní bylinka důležitá? Děkuji“

Hana Matoušková: „Záleží na tom, co často vaříte. Do italské kuchyně (těstoviny, saláty) patří bazalka, tymián, oregano, česká se neobejde bez majoránky, pažitky a petžele, thajská potřebuje čerstvý koriandr, citronovou trávu, arabská mátu.“

ARimalova@seznam.cz: „Dobrý den, u nás je velmi oblíbená rajská polévka, jako zavářku do ní dávám jáhly, miluje ji i manžel, který nemá rád zdravou stravu. Chtěla bych se zeptat jaká mouka je nejlepší na jíšku při bezlepkové dietě?Děkuji.Hezký den.Římalová“

Hana Matoušková: „dobrý den, můžete zahušťovat strouhaným bramborem, rozmočeným bezlepkovým pečivem, ovesnými vločkami, část zeleniny rozmixujte. Můžete použít i kukuřičnou nebo hrachovou mouku, ale s nimi nemám zkušenost.“

Vendula Růžičková: „Dobrý den, u nás vede především kvasnicová polévka, avšak nevím jestli je úplně vhodná i pro dvouleté dítě.“

Hana Matoušková: „Pokud dítě netrpí plynatostí a droždí jste dobře povařila, nebála bych se toho.“

Dagmar M: „Dobrý den, je vhodné zahuštovat ročnímu dítěti polévku moukou? Děkuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, myslím si, že je to zbytečné, zahustit se dá rozmixováním brambory nebo samotné zeleniny.“

Alena Kuhnová Silná: „Dobrý den. Ráda vařím hrstkovou polévku. Naházím do ní vše co doma najdu, uvařím jí hustou, takže hodně zasytí. Ještě bych se chtěla zeptat na tu směs Wurzel z DM drogerií. Od jakého měsíce se může dětem přidávat? Děkuji. Pěkný den“

Hana Matoušková: „Dobrý den, pokud víte, že vaše dítě není alergik, tak od jednoho roku. Kupodivu bývají děti často alergické na celer, který součástí těschto směsí bývá.“

Jana: „Dobrý den, nevíte prosím, když sundám z masového vývaru pěnu, aby byl čirý, neodstraním tím důležité živiny? co ta pěna vlastně obsahuje? Děkuji.“

Hana Matoušková: „Dobrý den, o živiny nepřijdete - vše zůstane ve vývaru a v mase.“

z-zen@seznam.cz: „dobrý den, poradíte jak zahušťovat polévky chlebem? děkuji“

Hana Matoušková: „Chléb nadrobte, zalijte trochou vody nebo mléka (podle typu polévky) a vmíchejte do polévky.“

Marie Honsová: „U nás je nejoblíbenější česnečka. Má se do ní dávat sýr?“

Hana Matoušková: „Sýr dát samozřejmě můžete, nejlépe ale až do talíře, čím tučnější, tím se bude lépe rozpouštět.“

Jindra: „Dobrý den,přišla jsem pozdě k televizi, neslyšela jsem jak jste mluvila o tmavé hmotě na obarvení polévky, o co se přesně jedná?Děkuji“

Hana Matoušková: „je to kvasnicový výtažek a jmenuje se Marmite, seženete v tescu, Marks a Spencerovi a u Robertsona v Praze.“

juryna: „Dobrý polévkový den :-) U nás je oblíbená polévka bramborová s houbičkami. Chtěla bych se zeptat,jak to mám udělat,aby nebyla polévka(jakákoliv) moc mastná.Děkuji,s pozdravem Jana Müllerová“

Hana Matoušková: „Dobrý den, po uvaření z ní seberte lžící tuk nebo ji nechte vychladnout v lednici, ztuhlý tuk se sbírá snáze, ale zas hrozí, že kvůli tukové pokličce polévka zkysne.“

Iva S.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu přidávat do polévek pro dítě (1 rok) kostku bujónu (Vitana Nature, Bio bujóny Alnatura...). Děkuji za odpověď.“

Hana Matoušková: „dobrý den, pokud dítě není alergické na žádnou zeleninovou složku v bujonu obsaženou, proč ne. Nezačínala bych s tím ale před 1.rokem.“

posluchačka: „Dobrý den. Můj 8 letý syn polévky nemusí, ale oblíbil si poslední dobou hrachovou polévku z mraženého hrášku. Nedělám ji zcela řidkou ale spíše hustší, hodně česneku, majoránku a opečené rohlíčky nakonec. Ovšem následky její konzumace jsou někdy slyšitelně katastrofální. Dá se to nějak odbourat? Děkuji marketari@seznam.cz“

Hana Matoušková: „:-) zkuste přidat saturejku nebo fenykl, ale příliš mnoho to stejně nepomůže. Doporučuji konzumovat venku:-)“

Anna: „Dobrý den,mohla byste prosím zopakovat název dochucovadla z droždí?Glutamany nesníším:-)Moc děkuji!Anna“

Hana Matoušková: „Dobrý den, je to kvasnicový výtažek marmite, koupíte v Tescu, Marks+Spencer a u Robertsona v Praze.“

dana ambrozová, danulkach@seznam.cz: „Ráda bych se dozvěděla, jakým kořením můžu vylepšit nebo ozvláštnit chléb z domácí pekárny - pečeme denně. Děkuji Ambrozová“

Hana Matoušková: „Dobrý den, výborná jsou fenyklová semínka, kmín, podrcený rozmarýn, můžete přidat i osmahnutou cibuli, slaninu, slunečnicová semínka a sekané oříšky.“

Pomeš: „dobrý den, mohu použít do kuchyně feferonku? děkuji.“

Hana Matoušková: „A kam jinam byste ji jinak použil?:-)“

Markéta Roztočilová: „Dobrý den, my nejraději děláme hovězí vývar z kostí a masa se zeleninou a játrovými knedlíčky - zatím kupuji na knedlíčky "zavářku" u řezníka, které jen vytvaruji a vhodím do polévky. Teprve s vařením začínam :) Trochu se bojím zpracování jater. Jak nejlépe pripravit játra na knelíčky? Děkuji.“

Hana Matoušková: „Naše kolegyně kupuje hotovou zavářku v globusu a je spokojená. Já bych preferovala játra z kuřete nebo jiné drůbeže - nemusejí se čistit, méně hořknou a potřebují jen krátkou dobu opracování.“

Marie B.: „dobrý den, zaujal mě fenykla jako zelenina do polévky. Lze je použít ve stravě ročního dítěte? Jinak téma je velmi zajímavé a poučné, byť se zdá, že to každý ví a zná. díky Marie“

Hana Matoušková: „Dobrý den, fenykl je právě pro děti ideální - je nasládlý a když ho povaříte, není tak silně aromatický. Navíc pomáhá proti nadýmání. Jen je dobré zjistit, zda na něj dítě není alergické.“

emilia.vymetalova@seznam.cz: „Dobrý den, já bych Vám chtěla povědět jak v zimě, když se vrátíme vymrzlí z procházky rychle rozmrzáme fazulovou krémovou polévkou. Vše dělám od oka takže recept neni k mání: ve vodě s kmínem a kostkou zeleninového vývaru či masového (pro chlapi)uvařím na kostičky brambory a mezi tím otevřu konzervu červených fazolí,které přidám do těch brambor a zahustím mlékem či smetanou s rozkvedlanou moukou. Přikyselím citronovou šťávou, přisladím cukrem a můžou se přidat i nějaké špekáčky to je pak jó mňamka. Tuhle krémouvou polévku ještě obměňuji mrazenýma liškama, které si v létě předvařím. Přeje hodně pěkných chvilek a pohodu Emília Vymětalová (předplatitelka Apetitu)“

Hana Matoušková: „gratuluju, ozvěte se prosím produkci, abyste jim sdělila svou adresu, HM“

zuzana.splichalova@centrum.cz: „Jak dlouho lze konzumovat uvařenou polévku? Ráda si ji navařím do většího hrnce a vydrží nám i na 3, 4 dny. Je to špatně? Děkuji za odpověď“

Hana Matoušková: „Já to dělám stejně, podle mě Vám nejlépe napoví chuť. Samozřejmě rybí polévku snězte co nejdříve, zeleninovou do dvou dnů, masovou do 3-4 dnů.“

Markéta Roztočilová, perlicka137@seznam.cz: „Dobrý den, někdy vaříme brokolicovou krémovou polévku. Jakou smetanu do takové polévky nejlépe přidávat? Děkuji.“

Hana Matoušková: „určitě smetanu na šlehání, ta se vám nesrazí.“

Kateřina Š.: „Dobrý den, poslední dobou mám problémy chodit na toaletu (na velkou) a jsem nafouklá, mám problémy s plynatostí. Je mi to celkem nepříjemné. Přitom jím pořád stejně. Poradila byste mi, jak změnit jídelníček? Děkuji za Vaši odpověď, Katka Š.“

Hana Matoušková: „zkuste vynechat čerstvé pečivo, luštěniny, kukuřici, uzeniny. Chce to dostatečně se pohybovat, nepít sycené nápoje. pijte fenyklový a mátový čaj. A co skutečně funguje - užívejte jogurty, jogurtové nápoje nebo pilulky s laktobacily, ale musíte je správně použít - nalačno a hodinu na ně nic nejíst. pokud ani toto nepomůže, poraďte se s lékařem!“

Andulka: „Dobrý den,je dobré vařit vývar z různých druhů masa dohromady?Konkrétně hovězí a vepřové kosti?Někde jsem četla,že není dobré kombinovat dva druhy masa v jednom jídle,ale důvod si už nepamatuji:-)Děkuji moc.A.“

Hana Matoušková: „Je lepší vařit vývary zvlášť, smíchat je můžete vždycky. Z vepřového masa vývar nedoporučuji (kromě uzeného), je pak nasládlý.“

Radka: „Dobrý den, ráda bych se zeptala na nějaký dobrý tvarohový krém do dortů pro malé děti, né máslový. Děkuji“

Hana Matoušková: „Dobrý den, to se takto obecně nedá říci. Pokud vám nebude vadit krém hodně tekutý, tak vyšlehejte tučný tvaroh se zakysanou nebo ušlehanou smetanou a vanilkovým cukrem nebo s pudinkem, který jste uvařila z menšího množství mléka.“

Renata: „Jestli jsem dobře sledovala pořad Sama doma, tak jste se před chvílí bavily o zahušťování při bezlepkové dietě. Domnívám se, že uvedené ovesné vločky lepek obsahují a tudíž jsou při bezlepkové dietě nevhodné.“

Hana Matoušková: „Tak to se moc omlouvám, jak říkám - nejsem na lepek žádný odborník.“

lenka: „bezlepkáři ovesné vločky nemůžou!“

Hana Matoušková: „tak to se moc omlouvám - jak jsem řekla, na lepek odborník skutečně nejsem.“

Pomeš: „já bych ji použil jako na okrasu, vy ne??“

Hana Matoušková: „nebo třeba do chili con carne, do thajské polévky....“

julie: „Dobrý den, už jednou jsem posílala dotaz, ale někam se zatoulal... Poradíte mi nějakou zajímavou polévku, kterou se dá zpestřit jídelníček kojenci do jednoho roku? Jinak u nás vede u staršího syna rajská. Dělám ji z celých loupaných rajčat, která krátce povařím s hřebíčkem oloupaným citronem a skořicí a říkám jí samozahušťovací. Kouzlo je v tom, že tam není zrnko mouky, také ji nerada používám na zahušťování a je to rychlé. Polévku před dochucením rozmixuji a zahustí se sama. Dochucuji třtinovým cukrem, citronem nebo kysanou smetanou, trochou soli, někdy přidám pažitku nebo petrželku, ale tu mi malý bojkotuje. Do polévky nudle, rýži, nebo když je chci moc rozmazlit a mám čas, udělám jim kapání. Dobrou chuť. julijee@post.cz“

Hana Matoušková: „Výborná je právě ta z fenyklu, ale do polévky můžete dát samozřejmě i pastinák, mrkev, řepu, květák a kapustičky - pokud je dítě snese. Vyhnula bych se v tomto věku houbám a rybám, do 1.roku asi i rajčatům.“

Dáda: „Co vařit dětem nebo nevařit když jsou hodně hyperaktivní. Děkuji.“

Hana Matoušková: „hlavně jim nedávejte barvené želé bonbony a pitíčka, zmrzliny, umělá barviva hyperaktivitu zesilují. Pak se samozřejmě vyhněte kofeinu a černému čaji. A určitě jděte k neurologovi, ten vám poradí nejlépe.“

Dáda: „Dobrý den, ráda bych se zeptala na cibule. Mě babička učila do vývaru dávat cibuly kvůli barvě ale u maličkých dětí nevím jestli mohu. Děkuji.“

Hana Matoušková: „můžete dát jen slupku - krásně vývar obarví. Cibule vařená se snáší lépe než syrová.“