Chat

DoktorKA

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Věříme, že jste po zhlédnutí dalšího dílu DoktorKY zjistili, že jste normální. A pokud jste stále na pochybách, není nic snazšího, než se zeptat přímo Kateřiny!

Záznam chatu ze středy 8. dubna 2015

Hanka: „Dobrý večer,mám rýmu,která se mě teď trochu zarazila a mám už čtvrtý den z toho zalehlé uši a nemohu se toho zbavit.Co by jste mi prosím poradila?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Dobrý večer všem! Tak se pustím do odpovídání. Při rýmě může dojít k otoku sliznice Eustachovy trubice, která vede vzduch do středouší. Když se zánětem ucpe, může dojít k zánětu středouší. Zajděte si na ORL, tam Vám mohou pomoci "profouknutím" ouška nebo Vám předepíší léky. Držím palce.“

Martin Pecl: „otočím pravou nohu o cca 190 stupňů je to normalní?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tohle asi moc normální není. Můžete mít buď příliš elastické vazivo nebo jste po úrazu či operaci? Normálně by to nemělo jít.“

Jana: „Dobry vecer, jsem ve 36tt (druhe tehotenstvi) a zacaly me trapit bolave tezke nohy, jedna se pravdepodobne o zilni nedostatecnost, jakoby se chtely vytvorit krecove zily. pod kolenem na lytku, mam je vice viditelne, nikdy dosud jsem s tim problem nemela. Mohu tento stav nejak ovlivnit? Zlepsi se to po porodu? Zkousim ted kompresni puncochy a ulevu noh ve vodorovne poloze. Dekuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „To, co děláte, je určitě správně. Každopádně doporučuji zajít minimálně za obvodním lékařem. Vlivem hormonálních změn v těhotenství, ale též vlivem větší zátěže nohou se mohou žíly dolních končetin rozšiřovat. Někdy pomohou jen kompresní punčochy, někdy je potřeba minimálně lokální léčba (masti, zábaly a podobně. Po porodu se stav určitě zlepší, ale doporučuji navštívit cévního specialistu a poradit se, co dál. Pokud se žilní stěna rozšíří, mohou se na ní tvořit tromby a je pak třeba situaci řešit radikálněji. Držím palce.“

Nina: „Paní doktorko! Moje maminka má 82 let a začíná u ní - výpadky krátkodobé paměti, opakuje to, co už říkala,zapomíná , ale také občas padá - venku, doma. Může se jednat o alzheimrovu chorobu? Děkuji za odpověď! nina“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Starší lidé někdy omezují tekutiny, aby nemuseli chodit často močit, někdy je trápí problém s krční páteří. Omdlévání do obrazu Alzheimerovy choroby nepatří, ani věk , který uvádíte není úplně typický pro první příznaky této choroby (začíná dříve). Spíš bych sázela na změny prokrvení mozku. Specialistou, kterého bych mamince doporučila navštívit je určitě neurolog, který může provést potřebná vyšetření a případně navrhnout léčbu. Maminka by měla dostatečně pít, zkuste jí o tom přesvědčit.“

Lucie: „dobrý večer,p.doktorko,když mě pobolívá klíční kost muže to mít i vliv na psychiku?,předem děkuji.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Každá chronická bolest je velmi obtěžující příznak, který psychiku narušit může. Záleží na síle bolesti a na frekvenci obtíží.“

Marie: „pani Doktorko, jak žít s člověkem, který ma maniodepresivní syndrom. Je to pro mne vyčerpávající ,jsem manželka a cítím se na dne. Nemám potřebu spánku, jsem podrážděna a mam podezření na začínající depresi. Děkuji za odpověď. Marie“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Doporučuji návštěvu psychologa nebo (pokud v místě Vašeho bydliště funguje) podpůrnou skupinu pro partnery pacientů s touto chorobou. Psycholog v tomto případě pomáhá snášet tuto obtížnou situaci partnerům pacientů tak zvaným provázením. Je naprosto pochopitelné, že tato zátěžová situace narušuje Váš spánek, ale máte-li obavy z deprese, je třeba poradit se, co dál. Pokud manžel bere léky poctivě tak by výkyvy jeho nálad neměly být časté. Zeptejte se manžela, zda můžete zajít na kontrolu na psychiatrii s ním a zkuste záležitost třeba probrat společně s jeho lékařem.“

Petra: „Dobrý večer paní doktorko, mám velký problém s červenáním a neumím ho nijak vyřešit. Zčervenám jak rajče vždy když mám s někým hovořit - před skupinou lidí, ale může to být i jednotlivec. Hlavně v práci, třeba před šéfem, ale i mimo práci. To že se červenají malé holky nebo holky v pubertě je asi normální, ale když se červenám já, když mi je téměř 40 let.... to asi normální moc není. Dost mě to trápí a ráda bych se toho zbavila, je mi to nepříjemné jednak mě samotné ale i vůči ostatním - že i jim to není asi příjemné když mě vidí jak rudnu. Neměla by jste radu jak toto vyřešit. Jak z toho ven... Pokud je tedy vůbec nějaký způsob jak se červenání zbavit. Děkuji předem za odpověď.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Červenání se může projevit v jakémkoli věku. Čím víc se situací, kde víte, že se začnete červenat bojíte, tím víc a častěji se začínáte červenat. Vytváří se vlastně podmíněný reflex. Odnaučit to lze, je ale potřeba zajít se na nácvik poradit s psychologem. Poradí Vám jak se na zátěžovou situaci připravit, jak se uvolňovat, jak jinak dýchat a podobně. Určitě to nevzdávejte! Odnaučit červenání jde.“

Pavel: „mohu ještě jeden dotaz? ještě druhý problém je tinitus beru pět let avertin po poslední návštěvě lékaře ORL mi řekl že když už je to tak nesnesytelné že doporučuje sluchatko aby se umocnily venkovní ruchy . Nemáte lepší radu ?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Neznám Vaše výsledky vyšetření sluchu, ale někdy, bohužel, je tinitus známkou jeho počínající ztráty. Pak naslouchátko opravdu pomůže. Chápu, že je Vám ta představa nepříjemná, tak ještě můžete zkusit alternativní postupy, třeba akupunkturu, ale výsledky nemusí být uspokojivé. Držím palce.“

Kateřina: „Dobrý den, je mi 22 let, měřím 176cm a vážím 54kg za poslední dva roky jsem zhubla 35kg bez diet , stále hubnu a nikdo neví proč. Pořád se motám a dělá mi problém stát na jednom místě, v tu ránu je mi na zvracení a omdlení, tlak mám hlídaný. Už rok se s manželem pokoušíme o miminko, ale nemenstruuji, takže zatím nic. V současné době jsem na neschopence s velikými bolestmi páteře. Lékaři se mnou jednají jako s hypochondrem a posílají mě k psychologovi, ale můj manžel mi je svědkem, že jím vyvážené a pravidelně a dost a hlavně že nejsem schopná sama ani vylézt z vany. Nevíte co by to mohlo být? Všechny testy co mi dělali jsou údajně v pořádku. Děkuji. Kateřina“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Hubnutí je velmi vážný příznak. Bolesti páteře,ztráta menstruace a pocity na zvracení a na omdlení - to vše jsou příznaky dost obtěžující a je divné, že nikdo nenachází příčinu. Zkuste objektivizovat svůj energetický a živinový příjem třeba na kalorických tabulkách. Třeba je problém vážně ve stravě. Pokud ne, pak bych doporučila vyšetření hladiny cukru během dne, glykovaný hemoglobin a zaměřit se i na hladinu inzulinu. Můžete mít hypoglykemie při nějakém onemocnění slinivky. To je jediné, co mě napadá, že by nemuselo být patrné při vyšetření krve nalačno. Fakt mě nenapadá nic jiného. Pokud se na něco přijde, bude mě výsledek moc zajímat. Napište mi na www.cajthamlova.cz jak jste uspěla.“

Hana: „Dobry vecer, uz nekolik let me boliva hlava, zadna vysetreni nic neprokazala. Hlava me boli i nekolikrat do tydne a nekdy se k tomu pridava i nevolnost a zadne prasky na bolest nikdy nepomahaji . Myslite ze tohle muze byt ze stresU? Jeste nedavno jsem mela zanet brala kortikoidy a pri brani ˇe hlava vubec nebolela ale po vysazeni se vse vratilo. Dekuji za odpoved“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „V tomto případě je důležité vyšetřit oční pozadí, navštívit neurologa a kontrolovat krevní tlak. Při aplikaci hormonální léčby někdy může docházet ke změnám prokrvení mozku, někdy reagují cévy, těžko říci, o co se jedná ve Vašem případě. TZv. tenzní bolesti hlavy mohou být opravdu psychického původu, někdy zlobí krční páteř...je toho mnoho, co tyto problémy může působit. Neurologa bych ale doporučila na prvním místě.“

Jana: „Paní doktorko, podle čeho poznat (vybrat) kvalitního psychologa?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Psycholog Vám musí "sedět" , metoda, kterou používá rovněž. Tady doporučuji podívat se případně na reference pacientů, zajít na konzultaci a zkoušet i u několika psychologů.“

Jarka: „Dobrý večer chtěla bych se zeptal mám asi po čtrnácti dnech opět hned několik oparů najednou Co sevs tím nechá dělat jak předcházet a jak léčit. Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Léčba oparů v době jejich výsevu sestává z aplikace protivirových mastí, zkusit můžete preparáty selenu, zinku, vitaminy skupiny B, pokud ještě k výsevu nedošlo, ale svědí kůže, někdy pomáhá místo chladit kostkou ledu. Kožní lékaři někdy doporučují lokální ošetření laserem. Pokud se opary často opakují, bývá dobré zajít na imunologii k vyšetření imunitního systému, případně na zubní, zda nemáte lokální zánět, který organismus oslabuje.“

Helena V: „Dobrý večer paní doktorko otékají mi rty , ale i oko ruka nárt u nohy na stehnech se mi nadělají červenévystouplé teplé fleky.paní doktor řekla že mám v těle nějaký zánět.Vytrhly mi 4 zuby změnily prášky na tlak byla jsem na gastro žaludku otékám stále mám to nechat odeznít.Paní doktor již neví jak dál .Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tady bych rovněž doporučila imunologa. Pátrání po zánětu je někdy opravdu svízelné. Vitaminy, kvalitní pestrá strava a dostatečný odpočinek mohou pomoci regenerovat imunitní systém, někdy je nutná specifická léčba (antibiotika podle typu bakterie a její citlivosti. ) Alergolog a imunolog, to jsou specialisté, za nimiž ještě zkuste zajít.“

Hana: „K te hlave bych jeste mela dotaz byla jsem na lumbalni punkci i ct mozku k neurologovi chodim, ta hlava me boli i treba 4 do tydne je to velmi obtizne. Je mi 19 let. Mam strach jestli to nemuze byt nador rakovina nebo neco podbneho to by melo byt po techto vysetrenich vylouceno ze ano?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Určitě ANO, to se bát nemusíte, závažné věci lumbální punkce a ostatní zobrazovací metody URČITĚ vyloučily. Pokud ale máte obavy, je možné, že se na bolest hlavy podvědomě víc soustředíte a víc ji vnímáte. Zkuste ambulanci léčby bolesti. Tam by mohli pomoci.“

Lenka: „Dobrý večer , mám plánované gynekologické vyšetřenílaparoskopii. Uzivam HA Mywy, mám ji před zákrokem vysadit?Děkuji za odpověď“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tak na tohle se zeptejte gynekologa. Záleží na tom, z jakého důvodu je laparoskopie indikována. Při náhlém vysazení HA by mohlo dojít ke krvácení. Zeptejte se gynekologa.“

Katka: „Dobrý den, chci se zeptat jestli je normální chodit na velkou jednou za 3-4 dny, pokud ne, co by to mohlo znamenat?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Záleží na tom, kolik tekutin pijete, zda jíte dostatek vlákninové stravy, jaký je Váš věk, zda to dřív bylo jiné (častěji), zda kromě zácpy nemáte ještě změny stolice - příměsi, hlen, střídání konzistence, zbytky ve stolici..., krev ve stolici a podobně. Samo to, že chodíte 1x za 3-4 dny problém být nemusí.“

zuzana: „Paní Doktorko,chtěla jsem se ještě zeptat od toho druhého těhotenství se docela dost potím i když ostatním je zima já jsem spocená.je to dost nepříjemné.Dá se s tím něco dělat ? Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Nevím, kolik Vám je let. Může jít o hormonální změny. Poraďte se na gynekologii.“

Standa: „S tou bolestí hlavy se může jednat o zánět dutin. Měli jsme s tím v rodině zkušenosti. po odstranění se vše spravilo. Příznaky byly stejné. Dokonce došlo i několik odvozů sanitkou.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Máte pravdu. Pokud je někde v hlavě zánět, mohou být i bolesti hlavy. Děkuji za připomenutí!“

Lucie: „zajímalo by mě z čeho vzniká pásový opar už sem ho měla a pokaždé jinde,děkuji.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Pásový opar působí jiný virus než opar na ústech. Jde o Herpes Zoster, který k výsevu "potřebuje" pokles imunity. Je třeba zjistit, jak na tom s imunitou jste a řešit toto.“

Anna: „Je mi 68 let a nechala jsem si vyšetřit žaludek i kolonoskopii střev. Nic mi nenašli. Před třemi lety jsem byla na operaci žlučníku a na vysoký tlak beru ráno Zorem. Okolo žaludku jsem měla jemný tlak a paní doktorka mi předepsala Nolpazu. Po vyšetření mi pan primář řekl. že to mohou působit prášky a nebo je to reakce na žlučník. Měla bych brát dále Nolpazu nebo změnit prášky? Maminka zemřela v 62 letech na rak. žaludku. Děkuji Anna“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Je moc dobře, že chodíte na vyšetření fibroskopií, protože to je důležité preventivní opatření tam, kde se v rodině vyskytl nádor žaludku. Je pravda, že někteří pacienti mají po operaci žlučníku tzv.dyskinezu žlučových cest, což je funkční onemocnění cest uvnitř jater, které nemusí být nijak patrné při zobrazovacích metodách. Nolpaza by měla zabrat, změna prášků by mohla též pomoci, někdy pomáhá choleretický čaj na zklidnění žlučových cest.“

zuzana: „Paní doktorko,moje první otázka asi nedorazila tak ve skratce.V těhotenství jsem nabrala 20 kg,nemůžu je dostat dolů beru Warfarin- leidenská mutace - homozigot.při jakékoliv snaze zhubnout se mi to nevede.mám i jiné zdravotní obtíže,ale tohle mě trápí nejvíc zhubnu tak 5 kg a dost pak mzačne lítat hladina INR a je konec co mám dělat? Už mi je 38 let děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tak tady poradit bez toho, že bych věděla, jak se snažíte zhubnout, zda máte dostatek živin, zda přidáváte správný sport a podobně fakticky nejde. To, že berete Warfarin by nijak Vaši snahu hubnout nemělo ovlivňovat, pokud Vám hubnutí nejde, je třeba zajít za odborníkem. Tím ve Vašem případě bude obezitolog. Další možnost je, že jste do těhotenství vstupovala s nedostatkem aktivní hmoty, kterou jste pod vlivem těhotenství "dobrala", Vaše hmotnost může být tedy vlastně v normě a snaha zhubnout může být zbytečná. Při těhotenství se posilují určité svalové skupiny, přibíráte i trochu kostní hmoty, mění se orgány i povolují vazy v pánvi. Postava tedy může vypadat i dost jinak než před těhotenstvím. Každopádně se poraďte s odborníkem, nehubněte samostatně.“

j.krejcova10@cemtrum.cz: „Dobrý večer paní doktorko po shlédnutí vašeho pořadu jsem se chtěla zeptat na stále opakující se opary na spodním rtu.Několikrat jsem již navštívila jak obvodního lékaře tak i imunologa po vybrání předepsané mastičky se opar ztratí a po týdnu se opakuje znovu.Prosím, poraďte mi jak bych měla pokračovat s návštěvou lékaře dále nebo které vyšetření bych si ještě měla vyžádat. Děkuji J. Krejčová“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Zkuste přidat vitaminy skupiny B, selen, zinek, zrevidujte, zda jíte dostatek bílkovin a sacharidů, zda by třeba nepomohl zmiňovaný laser (kožní lékař). Opary mohou být úporné, někdy se spoluúčastní i pohlavní hormony a výkyvy jejich hladin během menstruačního cyklu, psychické změny, aplikace léků. Doporučila bych i posilovat kůži rtů třeba promazáváním v době mezi výsevy, někdy pomáhá homeopatie... Angličané říkají o oparech, že Vás nezabijí, ale ani Vy je někdy nezabijete. Zkuste vše zmiňované a třeba něco zabere.“

Alena: „Dobrý večer paní doktorko, mému 12letému synovi je velice cítit z úst. Zápach je až hnilobný,ORL vyšetření je v pořádku a zuby také, výtěr z krku byl pozitivní na pneumokoka,po přeléčení antibiotiky zápach trvá, co dál? děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Napadají mě polypy nosní dutiny (ale ty by viděl při kontrole ORL),taktéž zanícené mandle )někdy se ložisko schovává pod mandlemi a je třeba opakované vyšetření s tzv. expresí mandlí, někdy je problém níž - v oblasti jícnu, žaludku...pokud bude problém trvat, asi bych zkusila gastroenterologa.“

lucie: „líbí se mi vaše inspirativní show a odborné rady i dnešní díl“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Děkuji za milá slova, vyřídím štábu!“

Lucie: „měla bych dotaz,už sem zvracela žluč,je příčina způsob.,že dochází k překyselení žaludku?,předem děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Pokud zvracíte žluč, je třeba vyšetřit žlučník, žlučové cesty i žaludek. Překyselení žaludku může být průvodním jevem, nikoli příčinou omnemocnění v oblasti žlučových cest. Zajděte za gastroenterologem nebo internistou.“

janatkova: „Dobry vecer,trpim lupenkou,tvori se mi sucha mista,cysticke akne,doktori mi nepomohli,uz nevim jak dal.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „U lupénky se jedná často o svízelný problém, někdy pomáhá racionální strava s omezením sladkých nápojů, alkoholu a nadbytku tuků, dostatek ovoce a zeleniny, také pobyt u moře či aplikace mořské soli a různých mastí. Z dalšího pak léčba fototerapií, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Jde , bohužel, o chronické onemocnění jehož příčina je kromě genetiky často komplexní. Opět bych poradila kromě kožního i imunologa.“

Dagmara: „Dobrý večer, dnes jste mluvila o příznacích onemocnění jícnu. Patří k nim i chrapot? Dříve jsem se léčila pro refluxní ezofagitidu, ale to je již 20 let. Od té doby mě nedělali žádná vyšetření, jen na ORL a tam nic nezjistili. Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Zajděte na gastroenterologii, ať se do jícnu a žaludku znovu podívají. Chrapot není častým příznakem, ale vyskytovat se zejména u nočního refluxu může.“

dan: „Je tetovani nezdrave? Rodice mi ho zakazuji dekuju“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tak už jsem tu zase, nějak to vypadlo. Nejřív, z dovolením, odpovím na dotaz paní, které omdlívá dcera...Tady může jít o příznak spojený se ztrátou tělesných tekutin (zmiňujete, že se to stává po průjmu či při menses), v noci bývá tlak nižší, proto zejména při dehydrataci (pokud dcera nedoplňuje dostatečně tekutiny a třeba méně solí) může docházet ke kolapsům. Záleží i na celkové fyzické zdatnosti, na tom, zda netrpí chudokrevností, na tom, kolik krve při menstruaci ztrácí. Nezmiňujete, zda dcera není příliš hubená (BMI pod 19kg/m2 by mohl vést také k tendenci omdlívat). Je třeba zrevidovat stravu, pitný režim, zátěž (únava může vést např.v období zkoušek k vyčerpání a poklesu tlaku), vyšetřit funkci štítné žlázy, hladiny cukru v krvi....je toho mnoho k zvážení. Internista by mohl pomoci rozkrýt příčinu. A teď k tetování - nezdravé je jen tehdy, když zvolíte salon, kde nedbají na hygienu a kvalitu. Tady se nevyplatí šetřit! Je třeba, aby v salonu používali jednorázové pomůcky a vždy Vám otevřeli novou barvu, aby se předešlo infekcím. Jinak pokud rodiče nesouhlasí, počkejte si na dospělost a pak se rozhodněte znovu....“

Kačka: „Dobrý večer, můj muž trpí silným zápachem nohou, zkoušel různé druhy obuvi o různé spreje, ale nic nepomáhá, můžete nám něco doporučit? Radili nám dávat si do bot pytlík čaje, ale to se manželovi nezdá jako praktické. Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Zápach nohou může být způsoben plísňovým onemocněním, někdy i stravou (přemíra tuků, alkohol), hygiena asi problémem není, takže zkusit plastické vložky do bot, které lze desinfikovat, nepoužívat umělohmotné ponožky, boty raději prodyšné (látkové lze prát) či kožené, pomáhá mytí nohou v roztoku s hřebíčkem či čajem, ponožky lze měnit několikrát denně, existují i spreje, které pach nohou v obuvi neutralizují. Někdy pomůže akupunktura..Držím palce.“

ivca: „Male sebevedomi? Jak trenovat?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Sebevědomí, sebedůvěra, to vše lze trénovat za pomoci psychologa nebo kouče, pomáhat mohou přátelé, kteří s Vámi situace, kde Vám sebevědomí chybí, mohou prožívat a rozebírat. Sebevědomí je také otázkou věku. Každopádně se trénovat dá, za pomoci laskavého průvodce lze zjistit, čím to, že ho máte nízké a něco s tím dělat. Nevzdávejte se.“

danca: „Mam strach ze smrti,jak proti tomu bojovat? Danca 22“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „V dnešní době informací o všemožných neštěstích se občas lidé smrti bojí. Jako každý strach, i strach ze smrti lze přemoci odvahou, zkušeností lidí, kteří byli svědky umírání a smrti, meditací, za pomoci psychologů, rozhovory s moudrými lidmi, četbou posilujících knížek. Strach ze smrti provází lidstvo po celou jeho historii a lidé se s ním vyrovnávali tím, že prožívali život naplno a o smrti si povídali. Pokud Vám zemřel někdo, koho jste měla ráda, je strach ze smrti také známkou toho, že jste se se ztrátou třeba nevyrovnala. Rozhodně zkuste probrat věc s lidmi, kterým věříte nebo s psychologem.“

petr: „Krasny vecer,me manzelce je 50let,chce na botox,mam z toho strach,jak ji to vymluvit? Dale na trvale odstraneni chloupku nad rtem?moc dekuju“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Pokud botox aplikuje zkušený lékař (nejčastěji kosmetolog či kožní lékař), není důvod k obavám. Trvalé odstranění chloupků nad rtem jde opakovanými aplikacemi laserového zákroku, vytrháváním, bělením různými přípravky. Vymlouvat tyto zákroky ženě asi nejde - pro ženy je krása hodně důležitá a přestože se Vám asi manželka líbí i bez botoxu a s chloupky, zákroky jí nevymlouvejte. Vážně není důvod k obavám.“

monika: „Dobry den,ma dcera přestává jist,nevim co delat? Pomoc odmita,tvrdi ze je tlusta“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Pokud dcera není ještě plnoletá, můžete trvat na tom, aby s Vámi navštívila centrum poruch příjmu potravy. Bohužel, v dnešní době je v módě velmi nezdravá hubenost a dívky si vzájemně sdělují bizarní způsoby hubnutí. Pokud není plnoletá, můžete jí zablokovat stránky s, z tohoto hlediska nevhodným, obsahem. Každopádně situaci nelze řešit pokud je dcera již dospělá. Tam musí sama mít snahu někde se poradit, zda její obava z tloušťky je reálná. Pro Vás doporučuji celou problematiku poruch příjmu potravy třeba na specializovaném pracovišti zkonzultovat s odborníky i sama, třeba Vás uklidní, že dcera na tom není tak zle, jak Vám připadá.“

Jana: „Dobrý večer, můj první dotaz asi nedorazil. Tak ještě jednou. Mojí dceři, které je 22 let, se při střevních potížích - průjmu spojeného s bolestí břicha (např.při menzes nebo po dietní chybě) někdy stane, že zpravidla v noci, po návštěvě WC omdlí a má nízký tlak. Začalo to, až po 17 roku a stalo se to asi 4x nebo 5x. Čím to může být způsobeno a co se s tím dá dělat? Děkuji za odpověď“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Odpověděla jsem po výpadku chatu slečně, která se ptala na tetování. Zkuste tam moji odpověď najít. Je dlouhá....“

h.k: „Pani doktorko,moje dcera dochazi do vasi ordinace,moc ji pomahate,chtela bych uprimne podekovat,jste zlaty clovek.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Jsem ráda, že dceři návštěvy pomáhají. Pozdravujte ji a Vám děkuji za milá slova.“

Olga Roháčová: „Dobrý večer, nevím, jestli dotaz dorazil, tak ještě jednou- můj 6letý syn má roupy, nasadili jsme mu včera Vermox. Noc už byla klidná, ale dnes večer jsem mu u konečníku objevila zase roupy (stěžoval si na svědění). Je možné mu podat další tabletu dříve než za plánovaných 14 dní? Děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Doporučuji přečíst si pozorně příbalový leták a dávku bez dohody s pediatrem nepřekračovat. Je možné, že svědění je jen podráždění konečníku a paraziti jsou již mrtví.“

Kamila: „Dobrý den paní Kateřino, trápí mě silná únava, probouzím se unavená, ať spím 4 nebo 14 hodin, během dne pořád zívám, když se natáhnu k TV na gauč v tu ránu spím. Také když musím vstávat třeba v 5 o když jdu spát brzo, musí mě někdo vzbudit, na zvuk budíku nereaguji, když mě budí manžel telefonem volal mi 39x než mě vzbudil a během dne mám dost zvýšenou teplotu a zimnici a ve chvíli, kdy se vyspím, je vše v pořádku. Obv.doktorka mi tvrdí, že je to normální, ale mně to moc normální nepřijde, nebo se pletu?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Může jít o nějakou chronickou infekci, o projevy vyčerpání, o onemocnění štítné žlázy. Pravděpodobně bude nutné absolvovat alespoň základní laboratoř zaměřenou na preventivní vyšetření. Takováto únava běžná není.“

EVA: „Dobrý večer, je mi 32 let a už asi od 14 let strašně moc piju, za den vypiju min.4litry vody a víc. Vím že to asi moc normální není, ale mam stále žízeň a když se pokouším moc nepít tak mam motanice a je mi na omdlení. cukrovku nemam, moc děkuji za odpověd a také všem za tento pořad.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Tady by bylo dobré vyšetřit víc než jen cukr v krvi. Třeba hypofýzu, ledvinnou funkci, změřit krevní tlak, podívat se na ionty v krvi. Navštivte internistu a poraďte se s ním.“

Katka: „Paní doktorko, od kterého měsíce je, prosím, v dnešní době vhodné začít přidávat miminku v příkrmech maso? A kterým začít? Děkuji.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Páni! To mě tedy zkoušíte! Nejsem pediatr, také nevím, jak děťátko přibývá, zda ještě kojíte, jak vypadá Váš jídelníček. Začíná se vývary, hovězí maso bývá doporučováno jako první. Poraďte se s pediatrem, který má Vaše miminko v péči.“

Jarka: „Ještě bych se zeptala mám velmi jemné vlasi a mám jich málo je 33 let jsem po porodu 2 dětí ale už 5 let Jak docílit pěkných hustších vlasů“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Pokud vlasy začaly vypadávat v souvislosti s těhotenstvím, doporučila bych vyšetření štítné žlázy a upravit příjem potravy (jíst dost). POmáhá dostatek bílkovin, potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny (oříšky, ryby, rostlinné oleje, semínka), vejce, existují vitaminové směsi na podporu růstu vlasů a nehtů (zeptejte se v lékárně), je dobré používat i bylinné výtažky do vlasových zábalů (kopřivy, chmel), masáže vlasové pokožky.“

Helena: „dobrý večer paní doktorko, lékařka mi nasadila lék Ventr na chronické onemocnění žaludku,2x denně už celý rok, vyšetřeni na endok.absolvuji každý rok a výsledek je stejný. Nyní mam léky zase na další rok a bojím se když je budu stále užívat, že si poškodím játra a i jiné orgány, cíítim se se dobře, děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Je-li onemocnění žaludku chronické, je třeba Venter užívat dlouhodobě spolu s úpravou stravy (spíš menší porce víckrát denně, pozor na kávu, alkohol a kouření) a režimu (pravidelnost, odpočinek, dovolené, péče o psychohygiena a lehká cvičení mohou také pomáhat. Poškození jater se neobávejte, určitě Vás lékaři kontrolují pravidelně a pokud lék zabírá a vedlejší účinky nemá, je dobré v léčbě pokračovat.“

ivana: „Je vhodná infrasauna, při bechtěrově chorobě (ankylozující spondilitidě) a jestli se nějak musí změnit jídelníček při této nemoci“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Infrasauna může pomoci projhřát svaly , hlavní je udržovat pohyblivost každodenním cvičením, pomáhají i lázně. Strava u této nemoci nemá , bohužel, efekt.“

Blažena: „Hledám pomoc mám zdravotní problémy psychosomat.původu a nic nepomáhá,můžete mi prosím poradit - mohu se k Vám objednat?“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Objednat se určitě můžete, zkusíme dát hlavy dohromady a na něco, co by pomohlo, přijít.“

Michal: „Dobrý den. Minule bylo v pořadu DoktorKA o bradavicích. Bohužel se mi pořád objevují další a další. Je nějaká možnost jak předejít jejímu výskytu? Vždy po odstranění dusíkem za nějaký čas se objeví znova na jiném místě a někdy i stejném. Děkuji za odpověď“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Bradavice opravdu často recidivují. Jsou infekčního původu, proto je důležitá prevence jejich přenosu (vyvařování nůžtiček na manikůru a pedikůru, desinfekce povrchů, s nimiž přicházíte do styku. Kupodivu někdy pomáhá akupunktura, homeopatie i hypnoza.“

Lenka Š: „Dobry vecer pani dr.,muj manzel trpi castymi bolestmi zaludku,jakmile sni neco tezkeho (omacku+knedle +maso),smazena jidla,nekdy i vejce a dalsi potraviny.Dale palenim zahy cca 1x za 14dnu a sem tam i bolesti na hrudi(jako kdyby to byl infarkt). Muze se za temito priznaky objevit rakovina?Dekuji.“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Spíš to vypadá na problém se žlučníkem, ale určitě bude dobré žaludek prohlédnout fibroskopicky. Někdy jde o kontrakci svalu, který uzavírá východ ze žaludku, o plynatost a další příčiny. To, co popisujete, by měl vyšetřit gastroenterolog. A manžel by se měl konzumace tučných a smažených jídel vzdát.“

Jelinková Marta: „Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,je mě 64 r. mám problém ze slzením očí,byla jsem na vyšetření na očním paní doktorka mě poradila mačkání koutku očí což dělám je to trochu lepší,ale trápí mě že ty slzy jsou asi agresivní a dělá se mě nějaký ekzém na vnějším koutku,p. doktorka mě dala mastičku Triamciolon užívám to skoro měsíc a žádný výsledek.Můžete prosím poradit .Moc děkuji“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Kromě očního lékaře bych poradila i konzultaci s alergologem a kožním lékařem. Může jít o alergii.“

Starostlivý tatínek Standa: „Paní doktorko, mé děti mají problémy s váhou. Ačkoliv jsme se ženou již vyzkoušeli vše, stále se váhu u našeho syna nedaří redukovat. Je mu 11 a váží 67 kilo. Nemá žádnou nemoc a vyšetření jsou také negativní. Děkuji za odpověď!“

MUDr. Kateřina Cajthamlová: „Zkuste syna motivovat k pravidelnému pohybu. Pokud jste Vy nebo někdo z Vaší rodiny vysoký, může syn "nabírat" na výšku. Tady by pomohla konzultace s pediatrem, rozhodně se nepouštějte do laických diet! Děkuji všem za dotazy, omlouvám se těm, komu jsem odpovědět nestihla a slibuji, že se tu na chatu objevím zase někdy příště. Jsem moc ráda, že se vám pořad líbí, tak nám zachovejte přízeň a teď už dobrou noc všem a příští středu u obrazovek na viděnou! Vaše Kateřina Cajthamlová“