500 g třešní
500 g višní
500 g červeného a černého rybízu
500 g malin
2 citrony
1 svitek skořice
3 hvězdičky badyánu
2 hřebíčky
1 vanilkový lusk
500 g třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 175 °C. Ovoce omyjeme. Třešně a višně rozpůlíme a vypeckujeme, rybíz odstopkujeme. Citrony omyjeme a nakrájíme na plátky, nebo z nich jen vymačkáme šťávu. Ovoce rozložíme do hlubšího plechu, přidáme koření a semínka z vanilky, zakapeme citronovou šťávou a prosypeme cukrem. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30–45 minut, až se cukr rozpustí a ovoce změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

každý čaj příprava 30 minut, pečení cca 45 minut

zhruba na 1,5 kg každého čaje

Jarní pečený čaj

2 kg jahod
1 kg bílého chřestu
1 pomeranč
250 ml bezového sirupu

Troubu předehřejeme na 175 °C. Jahody odstopkujeme, zlehka omyjeme a větší kousky pokrájíme. Chřest očistíme, spodní dřevnatou část odkrojíme a stonky nakrájíme na kostičky. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Jahody i chřest nasypeme do pekáče, zakápneme pomerančovou šťávou, přidáme strouhanou kůru a promícháme. Zalijeme bezovým sirupem a vložíme do trouby zhruba na 30 minut, až chřest změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

Letní pečený čaj

2 kg meruněk
500 g josty
1 citron
250 g třtinového cukru
1 hrst lístků meduňky
1 vanilkový lusk

Troubu předehřejeme na 175 °C. Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do pekáče. Jostu odstopkujeme a přidáme k meruňkám. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme na ovoce. Prosypeme cukrem, přidáme lísky meduňky a vanilkový lusk. Pro intenzivnější vanilkovou chuť jej můžeme rozpůlit a semínka vyškrábnout. Promícháme, vložíme do trouby a pečeme doměkka, zhruba 30–45 minut. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

Podzimní pečený čaj

500 g bobulí rakytníku nebo 250 ml rakytníkové šťávy
2 kg švestek
2 svitky skořice
1 vanilkový lusk
500 g třtinového cukru

Komu roste na zahradě rakytník, má štěstí a může sklízet zralé plody. Větvičky stačí dát do mrazáku a po dvou až třech hodinách bobule oklepat do pekáče. Kdo doma rakytník nemá, spokojí se s rakytníkovou šťávou.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do pekáče k rakytníku, nebo zalijeme rakytníkovou šťávou. Přidáme skořici a vanilkový lusk, zasypeme cukrem, promícháme a vložíme do trouby zhruba na 45 minut až 1 hodinu, až ovoce změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

Zimní pečený čaj

1 kg jablek
1 kg hrušek
3 pomeranče
2 hrsti šípků
500 g krupicového cukru
2 svitky skořice
3 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků

Troubu předehřejeme na 175 °C. Jablka a hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a dužinu nakrájíme na kostičky. Šípky omyjeme a odstopkujeme. V pekáči promícháme jablka, hrušky, pomerančovou dužinu a šípky s pomerančovou kůrou, cukrem a kořením. Pečeme v předehřáté troubě doměkka, zhruba 45 minut. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: