Jitrocelový sirup proti kašli

3 plné hrsti listů čerstvého jitrocelu
2 šálky krystalického cukru

Pokrajíme lísty jitrocelu na malé kousky. Pak nakládáme do sklenice spolu s cukrem metodou „na vrstvy“, která jsou silná asi jeden centimetr. Začneme jitrocelem, vytvoříme si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypeme cukrem, pak opět vrstva jitrocele a takto pokračujeme dokud není sklenice plná. Až bude sklenice plná, zasypte ji ještě trochu cukrem. Umístíme na teplejší slunné místo a necháme jeden až dva dny odpočinout. Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu. Pak přecedíme a vymačkáme všechnu šťávu z jitrocele.

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je starý babičkovský recept, který vždy nejvíce ocenily děti. Je tak jednoduchý, že se vyplatí, abyste si už teď do kalendáře poznačili, kdy máte jít v příštím roce jitrocel nasbírat.

Rady a tipy: