26 minut
Tep 24

7. května 2011

Obsah dílu

Péče o těžce nezralé děti — Meningoková sepse — Pediatr a onkolog Vladimír Mihál

Části dílu

00:55
Péče o těžce nezralé děti
    Péče o těžce nezralé děti - často neváží ani kilo a přežít jim umožňí jen přístroje a zkušení zdravotníci. Hranicí pro záchranu je formálně 24. týden těhotenství - jak je to ale ve skutečnosti? A mělo by se v tom něco měnit? Nedonošených dětí stále přibývá, počet těžce postižených ale neroste. Péče, v níž patříme ke světové špičce, se rychle vyvíjí - změnila se například léčba kyslíkem, vše je víc individuální. A jaká je cena za tuto péči a co všechno vlastně obnáší?
    09:38
    Meningoková sepse
      Meningokok - slovo, které většina z nás ani neumí vyslovit. Zákeřná bakterie, se kterou se v Česku potká necelá stovka lidí ročně, si jen loni připsala šest obětí. Meningoková sepse zásadně změnila život i 39leté Andrey Brzobohaté, matce dvou dětí z Brna. Po týdnech v umělém spánku a desítkách operací ji lékaři zachránili. Přišla ale o nohy a po krátkém pobytu v rehabilitačním ústavu se její stav opět prudce zhoršil. Nad vodou ji drží přátelé, kteří před hrozivou nemocí chtějí varovat.
      16:06
      Pediatr a onkolog Vladimír Mihál
        Pediatr a onkolog Vladimír Mihál má svůj podíl na tom, že pro děti téměř vždy smrtelná nemoc se změnila v diagnózu, kde je šance na uzdravení víc než 90 procent. Akutní lymfoblastickou leukémií se zabývá léta. A zrovna tak dlouho bourá pomyslné bariéry mezi lékaři a rodiči - má na ně vždycky čas. V Olomouci stál u vzniku speciální laboratoře a teď dalšího velkého projektu - špičkového výzkumného centra.
        24:12
        Stručný přehled
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          14. května 2011

          Přehled dílů

           

          Tep 24 na sociálních sítích

          Napište nám