Moučníky a cukroví

Vánoční štola

Recept od Kuchařské pohotovosti

1 kg hladké mouky
75 g droždí
150 g cukru
250 ml mléka
20 žloutků
0,4 kg ztuženého tuku
1 citron
sůl
mletý muškátový květ
100 g plátků mandlí
300 g vlašských ořechů
350 g rozinek
100 g pomerančové kůry
kandované ovoce
sušené švestky a meruňky
máslo
rum
cukr moučka

Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navrstvíme zbylou mouku, asi dvě třetiny žloutků, kousky povoleného tuku, nastrouhanou citrónovou kůru, zbytek cukru a dvě špetky soli a muškátu. Dáme do tepla, a až kvásek po stranách mísy vykyne, zaděláme těsto, do kterého během hnětení postupně přidáváme mandle, zbývající žloutky, ořechy, rozinky, kousky pomerančové kůry a kandovaného ovoce, a podle potřeby postupně přiléváme mléko, aby se vše spojilo v pevné těsto. To necháme vykynout, pak ho přetužíme, tedy prohněteme, a to opakujeme celkem třikrát.

Na závěr z těsta vytvarujeme šišky, které lehce rozválíme, naplníme sušeným ovocem a svineme do tvaru štoly. Na vymazaném plechu necháme pod utěrkou naposledy vykynout a pečeme při 160 °C asi tři čtvrtě hodiny. Upečené štoly pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a hustě zasypeme moučkovým cukrem.

Rady:

Tuk nechejte předem povolit při pokojové teplotě.

Při hnětení těsto podsypávejte hladkou moukou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl