Moučníky a cukroví

Velikonoční mazanec

500 g polohrubé mouky
trocha hladké mouky na poprášení těsta
100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
100 g rozpuštěného másla + trocha na závěrečné pomazání mazance
žloutky ze 3 vajec
kostka droždí
250 ml vlažného mléka
špetka soli
½ sáčku vanilkového cukru
1–2 lžíce rumu
hrst spařených a opláchnutých rozinek
hrst mandlových lupínků

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a uložíme ho na teplé místo. Rozinky nasypeme do misky a zalijeme rumem. Zbylé suroviny, kromě poloviny mandlí, dáme do mísy. Mouku doporučujeme prosít. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vše důkladně promícháme a propracujeme. Nezapomeneme přidat v rumu vymáčené rozinky. Těsto poprášíme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout. Z nakynutého těsta vyválíme kouli. Přesuneme ji opatrně na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu půl hodiny nakynout. Pomažeme žloutkem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme do tvaru kříže, aby nám mazanec nepraskl. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Doporučujeme 5 až 10 minut prudce zapéct a pak snížit teplotu na 160 °C. Pečeme po dobu asi 45 minut, než máme mazanec pěkně do zlatova. Pokud máte přece jen obavy, aby vám mazanec nepraskl, doporučuje se před koncem pečení snížit teplotu o dalších 50 stupňů, přikrýt mazanec alobalem nebo mastným papírem a takto pomalu zapékat. Před dopečením zapíchněte do mazance špejli a vytáhněte. Pokud se na ni těsto nelepí, mazanec je hotový.

Upečené dílo pomažte rozpuštěným máslem a dejte vychladnout na drátěnou mřížku. Před krájením ho můžete ještě poprášit moučkovým cukrem. Doporučujeme podávat plátky namazané čerstvým máslem. O Velikonocích je zvykem do kříže na vrcholku mazance vložit jako ozdobu barevná velikonoční vajíčka.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl