Gurmánské putování za chutí žab. Režie J. Pálka

Francie je pro většinu turistů zemí zaslíbenou labužníkům. Jídlo tady neznamená jen stravování, nejrůznější lahůdky, pochutiny, ale celé hostiny jsou součástí francouzské kultury. Dodržování kulinářských tradic a receptur úzce souvisí s francouzskou historií. Každý Francouz dokáže nejen celé hodiny hodovat, ale také celé dny o různých chutích a přípravách jídel vyprávět a diskutovat. S noblesou a vášnivě. Malý štáb českých filmařů se pokusil některé zážitky zdokumentovat.

Obrázky z Rhonských Alp nás nejdříve zavedou do středověkého města Perouge, kde se natáčel slavný francouzský film Tři mušketýři. V reportáži Žabožrouti se diváci konečně dovědí, proč Francouzi pojídají žáby a jak se dnes upravují. Lyon je moderní město, my se však budeme věnovat jeho historii a navštívíme tkalce, který ještě dnes pracuje na slavném tkalcovském stavu, který pro manufakturní výrobu vynalezl Joseph Maria Jacquard.

Stopáž18 minut
Rok výroby 2010
 ST