Debut režisérky Miry Fornay Lištičky na zahraničních festivalech

27. 11. – 4. 12. 2009

Lištičky v hlavní soutěži 11. ročníku MFF Bratislava. Jde o první festivalový ročník pod vedením nového ředitele, dlouholetého programového koordinátora MFF v Cannes Matthieua Darrase.

18.–29. 11. 2009

Lištičky zařazeny do sekce Open Zone na MFF ve Stockholmu, ve které bude mimo jiné uvedený i nový snímek F. F. Coppoly Tetro, animovaný projekt Wese Anderssona Fantastic Mr. Fox či kritický snímek dánské režisérky Lone Scherfig An Education. Jedná se o prestižní sekci, zaměřenou na spojení tvorby renomovaných režisérů a debutantů.

10.–15. 11. 2009

Uvedení Lištiček v hlavní soutěži 19. ročníku MFF v německém Cottbusu. Snímek zde soutěží s dalšími 11 filmy. Mira Fornay už získala v Cottbusu v roce 2003 Cenu za nejlepší krátký film (absolventský snímek FAMU Malá nesdělení. Velmi se na festival těším,“ uvádí režisérka, „protože částečně žiji v Berlíně, kde pod záštitou Nipkow píši nový film. Jedeme tam přímo z Mannheimu, kde jsem na Mannheim meetings s novým scénářem. O něm zatím mohu povědět jen to, že je to příběh bratrství, pokrevnosti a odpuštění, který se odehrává na pomezí Slovenska a Moravy. Jmenuje se Bratr – můj pes, Killer.”

9.–18. 10. 2009

Lištičky mají polskou premiéru na MFF ve Varšavě, kde soutěží v sekci prvních a druhých celovečerních filmů.

8.–16. 10. 2009

Premiéra Lištiček na asijském kontinentě se odehrála na MFF v jihokorejském Pusanu, kde společně s několika dalšími filmy prezentuje to nejlepší z evropského filmu roku 2009. „Diskuse jsou tam super, publikum upřímné a zdvořilé, chtějí vám prostě porozumět,“ hodnotí svou účast na jednom z největších asijských festivalů Mira Fornay.

9. 9. 2009

Světová premiéra Lištiček na 66. ročníku MFF Benátky, kde soutěží v sekci International Critics Week. „Není to jednoduchý film, ale Mira Fornay se tématu zhostila brilantně: vytvořila pro diváka dvě ženské hrdinky, na které bude těžko zapomenout,“ těmito slovy otevřela premiéru italská filmová kritička Angela Prudenzi.