Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: J. Vondráček, K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

Ceny vajec a másla

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o nárůstu cen vajec a másla. Diskutovat budou: Marian Jurečka – ministr zemědělství, Miroslav Koberna – ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Gabriela Dlouhá – předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie, Pavel Mikoška – viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Petr Morava – člen představenstva Asociace českého tradičního obchodu, František Mikoláš – majitel rodinné farmy, a další.

Jaký je důvod k prudkému zdražování vajec? V příštích týdnech prý podle obchodníků může stát jedno vejce až 6 korun. Na trhu je jich takový nedostatek, že producenti začali prodávat vejce v aukcích. Výraznou silou, která tlačí ceny vajec vzhůru, jsou i Vánoce. Poptávka po vejcích a vaječných produktech v posledních dnech obrovsky zesílila nejen ze strany obchodních řetězců, ale i od pekáren, cukráren a dalších průmyslových zpracovatelů. Navíc naše soběstačnost klesá, letos se očekává výrazný propad v produkci vajec. Klesnout má z loňských 78,1 procenta na 73,9 procenta. Na jakou cenu vajec a vaječných produktů si budeme muset zvykat?

Proč kupujeme máslo dráž než loni? Od léta provázely zvyšující se cenu másla vypjaté debaty o výši marží mezi zemědělci a obchodními řetězci. Přitom podle dostupných statistik vyrábí český mlékárenský průmysl prakticky stejná množství mléčných produktů jako v loňském roce. Za viníka vyšších cenovek označili zemědělci obchodní řetězce, které podle nich začaly zvedat marže hlavně u másla, potažmo u výrobků se zvýšeným obsahem živočišného tuku. Avšak důležitou roli prý hrají také přirozené faktory. V létě například tuková složka v mléku přirozeně klesala. Je reálné, aby se cena másla vrátila na úroveň, na jakou jsme byli léta zvyklí?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2017
 L HD