TS Ostrava | TS Brno

Není radar jako radar

Přidat do mého PORTu

17. 9. 2008

Není radar jako radar

Americký radar, který by měl stát v Brdech na kótě 718, je předmětem mnoha diskuzí. Víme však, jaké technické parametry musí mít, aby dostál svému unikátnímu úkolu, k němuž patří rozlišení klamných a skutečných cílů? Podíváme se na elektronické součásti, které impulsní radary podobného typu využívají: jsou to takzvané T/R (transmit/receive: vysílací/přijímací) moduly, které procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním a kterých by měl nový radar mít několik desítek tisíc. Ty jsou zároveň pro radary nové generace zásadní: jejich elektronickým ovládáním lze energii soustředit do jednoho svazku a řídit jeho pohyb v prostoru. Budeme se také zabývat jevy, jako je atmosférický vlnovodný kanál nebo dopředný odraz, které šíření výkonu z radaru ovlivňují.

Diskuse

• M.Hajný, 18. 5. 2009 23:42

Dobrý den, pane Pokorný,
    když už jste u těch titulů, pan Ing.Schejbal je už řadu let Prof., tak buďte korekní.

Navíc jsem pochopil, že se věnuje problematice šíření celý život, tak ho nehaňte. Je možné, že nemá dostatečně "vojenské myšlení", ale to je pro technika naopak spíše výhoda.

Výkon vysílaný radarem, šířka svazku a dosah spolu souvisí...

Už v roce 2007 jsem zmíníl na blogu Respektu, že užítí vzorce
    2D^2/lambda (viz výpočet v článku pana Ing. Hlobila na serveru Britské listy) je v případě zmiňovaného radaru irelevantní...

Což mi nakonec v podstatě přiznal i pan Ing.Hlobil v odpovědi, na email, který jsem mu poslal.

Nejde o to, zda Vy či někdo jiný jste "unavený". Daleko důležitější si myslím je, zda jste ve svém postoji pravdivý, přesný a seriózní.

http://hajny.blog.respekt.cz/c/17342/Zaklady-s-respektem.html

Reagujte na komentář

*
Pište s diakritikou (háčky, čárky). 1× Enter = odřádkování, 2× Enter = nový odstavec. HTML značky nejsou povolené.

*

*