TS Ostrava | TS Brno

Není radar jako radar

Přidat do mého PORTu

17. 9. 2008

Není radar jako radar

Americký radar, který by měl stát v Brdech na kótě 718, je předmětem mnoha diskuzí. Víme však, jaké technické parametry musí mít, aby dostál svému unikátnímu úkolu, k němuž patří rozlišení klamných a skutečných cílů? Podíváme se na elektronické součásti, které impulsní radary podobného typu využívají: jsou to takzvané T/R (transmit/receive: vysílací/přijímací) moduly, které procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním a kterých by měl nový radar mít několik desítek tisíc. Ty jsou zároveň pro radary nové generace zásadní: jejich elektronickým ovládáním lze energii soustředit do jednoho svazku a řídit jeho pohyb v prostoru. Budeme se také zabývat jevy, jako je atmosférický vlnovodný kanál nebo dopředný odraz, které šíření výkonu z radaru ovlivňují.

Diskuse

• Hajný, 23. 7. 2009 23:24

Dobrý večer,
    nemyslel jsem to nijak zle a za formulaci se omlouvám.

Myslel jsem, že "zpráva", jak o ní byla řeč se týká pouze těch podmínek, kterých se týká. Tj. v případě, že parametry budou jiné, závěry už nebudou platit. A pochopil jsem, že s tím (s Vámi) souhlasí i Prof. Schejbal.
    (Tj. věřím, že interpretuji spávně i jeho v tom, že v případě, kdy by došlo k neúměrnénu navýšení výkonu - nad rámec, o kterém hovoří zpráva ref. laboratoře - např. na hodnoty, o nichž hovoříte Vy, by již závěry "zprávy" neplatily.)

Stran odrazů od letadel předpokládám, že v případě, kdy letadlo bude vně bezletové zóny, tak i případný odraz musí být menší, než limit určený normou.

Stran odrazů na dešti - předpokládám, že pro extrémně silný déšť by mohl být signál rozptýlený v těsné blízkosti radaru na hranici hyg. limitu, nemám to však zatím číselně spočteno. Prof. Schejbal mi pouze psal, že pro příklad, který v minulosti počítali, to ve vzdálenosti cca 0,5 km od radaru činilo jen cca 1/6 limitu hygienické normy.

Co se týká výkonu 170 kW - na základě čeho byla hodnota stanovena nevím, ale předpokládám, že to jsou podklady, které dodala Americké strana - t.j. ten, kdo toto zařízení navrhuje. Myslím si tedy, že zadání pro autory hygienické zprávy neznělo "Navrhněte radar, který ochrání US i Evropu" ale pouze, "určete velikost bezletové zóny a hygienické limity pro případ, že šířka anténního svazku a výkon je tolik a tolik."

Námitky stran systému nejsou nepodstatné, ale jednak i sám Ing. Nerad přiznává, že systémové parametry neznáme, pak je však též možné, že způsob, jak zlepšit dosah radaru nemusí nutně znamenat pouze navýšení výkonu. Myslím si, že možnosti jsou i na straně přijímaného signálu - tj. jak v oblasti HW (citlivost přijímače, šum atd.), tak i v oblasti zpracování signálu. Např. pouze poznámka, že dnes jsou už komerčně dostupné i 16 bit A/D převodníky (Tj. kvantizační šum je 20*log 2^N = cca -96 dB) atd.

Zdravím

M.H.

Reagujte na komentář

*
Pište s diakritikou (háčky, čárky). 1× Enter = odřádkování, 2× Enter = nový odstavec. HTML značky nejsou povolené.

*

*