TS Ostrava | TS Brno

Není radar jako radar

Přidat do mého PORTu

17. 9. 2008

Není radar jako radar

Americký radar, který by měl stát v Brdech na kótě 718, je předmětem mnoha diskuzí. Víme však, jaké technické parametry musí mít, aby dostál svému unikátnímu úkolu, k němuž patří rozlišení klamných a skutečných cílů? Podíváme se na elektronické součásti, které impulsní radary podobného typu využívají: jsou to takzvané T/R (transmit/receive: vysílací/přijímací) moduly, které procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním a kterých by měl nový radar mít několik desítek tisíc. Ty jsou zároveň pro radary nové generace zásadní: jejich elektronickým ovládáním lze energii soustředit do jednoho svazku a řídit jeho pohyb v prostoru. Budeme se také zabývat jevy, jako je atmosférický vlnovodný kanál nebo dopředný odraz, které šíření výkonu z radaru ovlivňují.

Diskuse

• M.Hajný, 25. 6. 2009 00:32

Dobrý večer, děkuji za odkaz na článek. Skutečně si ho rád přečtu, případně na něj i zareaguju. Bohužel v Brně je ST 6/2009 nesehnatelná. Schválně jsem byl pro to i v GM Electronics na Kolišti, ale ani tam ST nevedou a nejrůznějších trafik jsem zkusil už alespoň 10 od Vaňkovky, až po tabáky v centru i na okraji města... Takže opravdu sorry. Snaha byla, ale za celé 2 týdny jsem na tento text nikde nenarazil.

Stran F.zóny jsem váš výklad zatím nepochopil, ale ještě se budu snažit a o tom přemýšlet.

Jak jsem psal níže, z mojí technické praxe i z výkladu pana Prof. Vokurky chápu F.zónu jako fiktivní (myšlenou) plochu obklopující přímý paprsek (směr šíření) tak, že paprsek (signál) odražený se v místě této plochy zpět do směru šíření se sejde v místě příjmu - resp. "cíle" radaru s paprskem běžícím přímo s fázovým rozdílem rovným násobku čísla PI.

Což mohu být např. právě ty tzv. "interferenční úniky" na mikrovlnných trasách. Dělal jsem právě na vyhodnocení úniků (reálnách dat z měřící trasy) kdysi diplomku a je to např. zde:

http://hajny.webpark.cz/old/as1.htm
    a http://hajny.webpark.cz/old/as1.htm

Jinak řečeno - vnímám F.zónu (z pohledu šíření mikrovln) spíše "vlnově". Vy možná více "kvantově". Nevím.

Třeba to vysvětlí článek pana Nerada - zatím v tom, co píšete, "hranici F.zóny" však nevidím.

Stran rovinnosti pole - zde bych opět (jako v textu na blogu) hovořil spíše o vzdálenosti, kdy výkon složek snižujících se s r^2 a s r^3 klesne pod určitou předem stanovenou mez.

Reagujte na komentář

*
Pište s diakritikou (háčky, čárky). 1× Enter = odřádkování, 2× Enter = nový odstavec. HTML značky nejsou povolené.

*

*