TS Ostrava | TS Brno

Není radar jako radar

Přidat do mého PORTu

17. 9. 2008

Není radar jako radar

Americký radar, který by měl stát v Brdech na kótě 718, je předmětem mnoha diskuzí. Víme však, jaké technické parametry musí mít, aby dostál svému unikátnímu úkolu, k němuž patří rozlišení klamných a skutečných cílů? Podíváme se na elektronické součásti, které impulsní radary podobného typu využívají: jsou to takzvané T/R (transmit/receive: vysílací/přijímací) moduly, které procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním a kterých by měl nový radar mít několik desítek tisíc. Ty jsou zároveň pro radary nové generace zásadní: jejich elektronickým ovládáním lze energii soustředit do jednoho svazku a řídit jeho pohyb v prostoru. Budeme se také zabývat jevy, jako je atmosférický vlnovodný kanál nebo dopředný odraz, které šíření výkonu z radaru ovlivňují.

Diskuse

• M.Hajný, 14. 6. 2009 06:00

Dobrý den, Pane Pokorný,
    píšete, že jste fyzik...

Můžete mi tedy prosím (jako fyzik) vysvětlit, proč (co tím myslí) pan Dr.Nerad v Obr.14 v článku http://www.atmonline.cz/analyzy/pro/xbr.htm
    hovoří v souvislosti se vztahem 2D^2/lambda o "dosahu fresnelovy zóny" ?

Přiznávám, že nejsem velkým odborníkem na radary, ale v oblasti mw spojů je zpravidla F.zóna chápána jako jakási oblast přenosu energie (signálu). Já osobně F.zónu (resp. zóny) však chápu spíše jako jakousi fiktivní (tj.myšlenou) hranici (v případě mw spojů to je jakýsi elipsoid), kdy signál odražený se v místě této hranice (resp. plochy) má vůči signálu přímému fázový rozdíl rovný x-násobku PI. Podle toho pak hovoříme o tzv. 1., 2., 3. atd. F.zóně. Tento názor zastávám jednak proto, že mi to tak vysvětloval před lety osobně pan Prof. Jaroslav Vokurka (a je to tak popsáno i v jejich knížce Prokop, Vokurka: "Antény a šíření"),

jednak mám pro to pak i zcela konrétní důkaz/důvod z oblasti mw spojů (ve smyslu z mojí konkrétní technické praxe).

>>>>>>>>>

Tedy, prosím, zkuste mi jako fyzik vysvětlit, co je ve článku pana Dr.Nerada myšleno pojmem "dosah F.zóny".

Děkuji a srdečně zdravím.

Ing. M.Hajný, Ph.D.

Reagujte na komentář

*
Pište s diakritikou (háčky, čárky). 1× Enter = odřádkování, 2× Enter = nový odstavec. HTML značky nejsou povolené.

*

*