Pavel Melounek, producent
David Prudký, producent

Jak se zrodil projekt filmu Experti?
PM: V polovině prosince roku 2004 přišel za mnou novinář a scenárista Petr Macek s tím, že existuje jakýsi člověk Karel Coma, o němž já jsem tušil, že se pohybuje v oblasti nezávislých filmařských soutěží, a ten že má scénář komedie pro mladé a jestli bych si to nepřečetl. Kdybych to měl říci stručně, tak jsem si to přečetl. Třicátého prosince jsme se s Karlem Comou poprvé setkali a za sedm měsíců padla první klapka. Mezi tím samozřejmě vznikly další čtyři verze scénáře a jako hlavní dramaturg k projektu přišel za Českou televizi Jiří Chalupa, který do něj vnesl hodně podnětů.

Karel Coma se věnoval krátkometrážní tvorbě. Znali jste ji?
PM: Zde se sešly dvě zajímavé situace. Já jsem přinesl scénář a Karel mi dal dívídíčko se svými filmy. V té době nás shodou okolností Vojta Kotek pozval na projekci svého filmu Jdi do hajzlu, který se pak objevil jako bonus na DVD Snowboarďáků. Na projekci šli kolegové producenti David Prudký a Honza Nejedlý a oba mi unisono sdělovali, že tam viděli moc zajímavý krátký film. Já přinesl Karlův film Okno a David povídá: No to je ono, to jsme viděli na té projekci Vojty Kotka. A pak tu byl další významný moment. Potkal jsem se s režisérem Petrem Zelenkou, kterému jsem se zmínil, co připravujeme a on povídá: „Jo Kóma… tomu jsem dal jako porotce několik cen!“ A to bylo pro nás dobré doporučení.

Na Expertech se sešel opět producentský tým ze Snowboarďáků?
PM: Producentský tým je úplně stejný a také partneři v čele s Poštovní spořitelnou jsou zčásti identičtí jako byli na Snowboarďácích.

Dají se oba tyto vámi produkované filmy něčím srovnávat?
PM: Myslím, že ty filmy jsou úplně jiné. Sbowboarďákům se asi budou více podobat Rafťáci nebo Panic je na nic, kde to je o prvních zkušenostech se sexem. V Expertech už hrdinové unikají před sexem – proto i distribuční podtitul je: Sek' jsem sexem! Naši hrdinové jsou trošku dál a podle toho by měla vypadat i cílová skupina diváků. Já říkám – něco mezi SnowboarďákySamotáři. Ale uvidíme. U Snowboarďáků jsme čekali publikum tak od dvanácti let výše. Když jsme pak film pouštěli ředitelce Bavaria Filmu, s překvapením řekla, že čekala teenagerovský film, ale v Německu by to bylo považováno spíše za dětský snímek, na nějž by chodili diváci od osmi let. Tak jsme se jí přiznali, že v Čechách chodily děti od osmi let taky. Experti budou určitě pro starší. Příběh vypráví o klukovi, který se v jisté chvíli rozhodne změnit svůj život, ale udělá to jen vnějškově a taky na to dojede. V tomhle jde ten film dál a výš. Je otázka, jestli to nebude na úkor masové návštěvnosti. Ale jsem rád, že to nejsou Snowboarďáci dvě. Od začátku jsme říkali, že je nechceme dělat, ale naopak chceme jít dál.

Vaše společnost Whisconti patří mezi nejvýraznější subjekty, které dokáží dát šanci debutantům – jako Dan Svátek, Karel Janák, nyní Karel Coma. Není to riziko?
DP: Dělat český film je obecně riziko. Je úplně jedno, jestli to stavíte na známém nebo neznámém jméně, tady jsou ty podmínky vždycky komplikované a nikdy člověk nemůže vědět, jak divák zareaguje. Dokonce dnes ani známí herci nejsou zárukou, že přitáhnou davy diváků. Riziko je u filmu vždycky, ale jsem přesvědčen, že občas je potřeba do něj jít a jsem rád, že jsou tady instituce jako Česká televize a partneři jako třeba Poštovní spořitelna, náš generální partner, kteří jsou ochotni do toho rizika jít s námi.

Co je na Expertech nejzajímavější?
PM: Je to zajímavý příběh a určitě překvapivě herecky obsazený – vedle mladých herců se tu objevují herecké celebrity jako Nina Divíšková, Petr Čtvrtníček, Jiří Bartoška v malé roli, Jana Hubinská, dnes jedna z nejcennějších slovenských hereček hraje roli profesorky Němcové. Hodně důležitá bude hudba Romana Holého. Takovou třešničkou na dortu bude písnička Expert, kterou zpívá Michael Foret. Napsali ji František Soukup a Jakub Prachař a bude to úvodní singl z Michaelova CD, které vyjde pár dní po premiéře filmu.

Natáčení ve zdejších podmínkách bývá většinou stress a napětí. Jaké bylo z vašeho pohledu natáčení Expertů?
DP: Experti jsou náš celkově dvanáctý projekt a musím říct, že z pohledu producenta to pro mě bylo jedno z nejpohotovějších natáčení, jaké jsem zažil. Štáb i herci se až na úplné drobnosti sešli tak, že vznikla obrovská pohoda, takže za námi chodili kolegové, ať to ještě o čtrnáct dní protáhneme, že je to moc baví. Dodnes se lidé ze štábu spolu scházejí. Ten film byl připravován ve velmi rychlém tempu a já jsem rád, že na natáčení ani na výrobě se tohle tempo nijak nepodepsalo.

Rozhodli jste se do filmu obsadit populární tváře ze soutěže Česko hledá Superstar jako třeba Michaela Foreta. Nebylo to riziko?
PM: Byl to samozřejmě risk. Rozhodovali jsme se mezi dvěma rolemi, nakonec se Karel Coma přiklonil k postavě Bukowskiho a podle zatímních ohlasů – a s jinými než kladnými jsem se nesetkal – se zdá, že to byla trefa. I když role není tak velká, Michal ukázal, že pro ten film velká je. Ve filmu hraje třeba i semifinalista Superstar Tomáš Löbl, ale režisér ho obsadil, aniž věděl, že se Tomáš téhle soutěže zúčastnil. Z konkurzu asi dvou a půl tisíce lidí vyšel pro roli Filipa jako nejlepší.