Hutný a vydatný dort může sloužit jako skvělý dárek k narozeninám těm, kteří rádi a zdravě mlsají. Dort je plný mrkve a ořechů, sami se přesvědčíte, že i z celozrnné mouky chutná skvěle. Nenašel se zatím nikdo, komu by nechutnal! Dortový korpus doporučujeme upéct jeden den, druhý den naplnit a potřít krémem, třetí den konzumovat. Proležení v lednici mu velmi svědčí.

do dortové formy o průměru 26 cm

Korpus

5 vajec velikosti L
200 g jemného třtinového cukru na pečení
1 vanilkový cukr
1 citron
500 g jemně nastrouhané mrkve
150 g mletých vlašských ořechů
150 g mletého kokosu
300 ml slunečnicového oleje
200 g mouky celozrnné jemně mleté pšeničné
20 g jedlé sody
½ lžičky soli

Celá vejce ušleháme s oběma cukry, vmícháme citronovou kůru i šťávu, postupně všechny další ingredience – mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, pečeme při 165–170 °C asi 50 minut. Jakmile se těsto odlepuje od formy a nelepí se zapíchnutá špejle, je pečeno.

Tvarohový krém

150 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
750 g měkkého tvarohu (kostky)
1 šlehačka 33%
100 g sekaných mandlí nebo mletých ořechů na posypání

Změklé máslo ušleháme s oběma cukry, vmícháme tvaroh (je-li příliš vodnatý, přes plátýnko vymačkáme) a na závěr dotuha ušlehanou šlehačku.

Dort rozkrojíme podélně napůl. Větší část krému namažeme na rozkrojený korpus, zbytek si necháme na pomazání vrchní části i stran dortu. Zdobíme nasucho opraženými sekanými mandlemi nebo mletými oříšky.

Ohodnoťte tento recept: 

725 hlasů

Další recepty Celý díl