Hovězí uzený jazyk se smetanovou omáčkou a nedělními knedlíčky


Jemné maso uzeného jazyka je skvělé v doprovodu se smetanovou omáčkou, kterážto se vyznačuje hedvábnou konzistencí, doplněná je pikantními ančovičkami, kapary a šťavnatými rajčátky. A smetanový knedlíček je vskutku sváteční!
4 porce
600 ghovězího uzeného jazyka vařeného a oloupaného
30 gmásla
40 ghladké mouky
½ l hovězího vývaru
6 ks ančoviček
2 lžíce kapary
4 rajčata
200 ml smetany
hrst plocholisté petrželky
Na másle připravíme světlou jíšku, za stálého míchání zalijeme vývarem a dvacet minut provaříme.
Rajčata nařízneme na špičce do kříže, na 30 vteřin ponoříme do vroucí vody, ihned zchladíme, oloupeme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky.
Do omáčky přidáme nasekané ančovičky, kapary a nakrájená rajčata, zjemníme smetanou, ještě 10 minut povaříme a přidáme jemně nasekanou petrželku.
Plátky teplého jazyka podáváme s houskovým knedlíčkem a omáčkou.
Nedělní knedlík
3 housky
6 lžic rozpuštěného másla
8 lžic smetany
1 vejce
2 žloutky
1 lžička soli
dětská krupička na zahuštění
Housky nakrájíme na kostičky, polovinu opečeme na másle a necháme zchladnout.
Druhou polovinu navlhčíme smetanou.
Vejce a žloutky vymícháme v míse se solí, přidáme krupičku, vymícháme těsto, vmícháme máslovou i smetanovou housku, necháme dvacet minut odležet a podle potřeby ještě zahustíme dětskou krupičkou.
Poté pomocí mokré lžíce tvarujeme knedlíčky či velké noky a vaříme v osolené vodě asi 7 minut.
Ohodnoťte tento recept: