Různé

Trnková omáčka a přesné šišky

Manželé Anička a Libor Kavkovi zavzpomínali na své dětství a přichystali trnkovou (švestkovou) omáčku, kterou vařily jejich babičky a prababičky. Co příroda na Slovácku nadělila, objevilo se na talířích. V zimních měsících nechyběly zásoby povidel a sušených švestek. A nebylo-li maso, postačila samotná omáčka a přesné šišky. Výborné jídlo.

4−6 porcí

Omáčka

100 g sušených švestek
2 hřebíčky
kousek celé skořice
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
500 ml vody
vývar ze švestek
4 lžíce povidel
800 g vařené uzené kýty
mletý pepř
sůl

Švestky povaříme s hřebíčkem a skořicí doměkka.

Na sádle připravíme jíšku, zalijeme vodou, scezeným vývarem ze švestek, přidáme povidla, dobře promícháme, vložíme uvařené švestky a dvacet minut provaříme. Na závěr dochutíme mletým pepřem a solí.

Přesné šišky

500 ml hrubé mouky
125 ml mléka
125 ml vody
trochu soli
1 vejce
1 ½ housky
½ lžičky kypřicího prášku

Mouku smícháme s kypřicím práškem a solí, přidáme vejce, mléko a vymícháme těsto, do kterého přidáme na kostičky nakrájené housky. Necháme chvíli odležet a poté na vále posypaném moukou tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě osm minut, poté otočíme a vaříme dalších osm minut.

Ohodnoťte tento recept: 

37 hlasů

Další recepty Celý díl