Moučníky a cukroví

Babiččin jahodový koláč

Vděčný tip na dezert – jak pro kuchařku, tak pro strávníky – je tento snadný letní koláč. Jeho kouzlo spočívá v přípravě piškotu, v dobrých a dozrálých jahodách a prosté přípravě ovocného rosolu, který uvaříme z vanilkového pudinku, vody a sirupu

na vyšší plech o velikosti cca 30 × 35 cm

Piškot

5−6 vajec
5−6 lžic vařící vody
5−6 vrchovatých lžic krupicového cukru
8−10 lžic polohrubé mouky
trochu sirupu s vodou nebo Martiny dry na pokapání piškotu
asi ¾ kg jahod

Do větší mísy vyklepneme celá vejce a pomocí ručního mixeru je vyšleháme. Během šlehání přidáme vařící vodu, poté postupně vešleháme cukr a mouku.

Piškot pečeme na vymazaném a strouhankou vysypaném plechu ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Jakmile jde těsto krajů plechu a nelepí se na vpíchnutou špejli, je piškot pečený. Piškot necháme vychladnout a pokapeme šťávou ze sirupu a vody nebo suchým Martiny. Jahody očistíme, nakrájíme na menší kusy a klademe na piškot. Zalijeme pudinkovým rosolem. Necháme ztuhnout, vychladit, podávat můžeme se šlehačkou.

Pudinkový rosol

400 ml vody
400 ml jahodového nebo malinového sirupu (bez chemických barviv)
2 vanilkové pudinky

200 ml vody a celé množství sirupu nalijeme do hrnce a zahřejeme. Do zbylé vody (studené!) vmícháme pudinkové prášky a za stálého míchání vlijeme do hrnce, povaříme 2 minuty a nalijeme na korpus s jahodami.

Ohodnoťte tento recept: 

217 hlasů

Další recepty Celý díl