Maso

Pečené kuře v solné krustě s paprikovou omáčkou a nádivkou

Ačkoli používáme nemalé množství soli, kuřátko přesolené není. Maso si vezme slané chuti jen tolik, kolik snese. Máslem provoněné kuřátko je křehké, velmi mu sluší papriková smetanová omáčka i nádivka se špenátem a uzeným masem.

4–6 porcí

1 kuře kolem 2 kg
200 g másla
hrst petrželky
mletý pepř
1,5 kg hrubozrnné mořské soli

Tuhé máslo nakrájíme na plátky, které obalíme v sekané a opepřené petrželce. Tyto plátky vložíme pod kůži očištěného kuřete, plátek vložíme i do dutiny. Pečicí nádobu vyložíme velkým kusem alobalu tak, aby nám jeho okraje dostatečně přesahovaly na zabalení celého kuřete. Na dno nasypeme asi 1 cm soli, vložíme navlhčené kuře, zasypeme stejnou vrstvou soli a dobře zabalíme do alobalu. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 60−90 minut. Po upečení kuře z krusty vyjmeme a porcujeme.

Nádivka

400 g starších žemlí
asi 300 ml mléka
50 g másla
300 g uzené krkovice
300 g čerstvého nebo vymačkaného mraženého špenátu
3 žloutky
hrst petrželky
muškátový oříšek
sůl
sníh ze 3 bílků
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání nádoby

Žemle nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme. Poté je navlhčíme mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou a na másle opečenou krkovici, špenát (máme-li mladý, dáváme čerstvý, starší výhonky spaříme a vymačkáme, rozmražený taktéž vymačkáme), žloutky a necháme prosáknout. Poté vmícháme nasekanou petrželku, koření a pevný sníh z bílků. Vložíme do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme dozlatova při 180−190 °C.

Omáčka

80 g másla
1 menší cibule
2 lžičky sladké mleté papriky
asi 200 ml kuřecího vývaru
200 ml zakysané smetany
mletý pepř
sůl

Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, rychle zasmahneme papriku, zalijeme vývarem, smetanou a redukujeme do konzistence omáčky. Na závěr pře síto propasírujeme, ochutíme pepřem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl