Maso

Vepřová panenka se špenátovou palačinkou, bramborovým pyré a křenovou omáčkou

Důmyslně upečená vepřová panenka si ponechá šťavnatost a křehkost. Geniální kousek masa pak doplní extravagantně vyhlížející špenátová palačinka plněná kapustovým ragú. Jan Horký je puntičkář a další součástí pokrmu je bramborové pyré s fava fazolkami, to vše dotažené jemnou křenovou omáčkou.

4 porce

700 g vepřové panenky
20 g sušené šunky
50 g hladké mouky
1 vejce
mléko
2 hrsti čerstvého špenátu
100 g růžičkové kapusty
100 + 100 ml smetany
10 + 10 g másla
10 g cibule
30 g smetanového křenu
400 g bramborové kaše
100 g fava fazolí

Panenku opepříme a osolíme a položíme ji na potravinářskou folii, na kterou jsme si rozložili plátky sušené šunky. Panenku zabalíme a folii dobře a pevně utáhneme. Vložíme do pekáče a pečeme při 57−60 °C 45−60 minut.

Připravíme hustší palačinkové těsto, přidáme rozmixovaný špenát a na velmi rozpálené pánvi potřené olejem upečeme palačinky. Aby si palačinky zachovaly krásně zelenou barvu, ihned je zchladíme (vložíme do ledničky).

Kapustičky nakrájíme najemno, vložíme do rozpáleného másla, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou. Až se smetana vydusí a kapustičky jsou na skus měkké, jsou připravené k podávání. Ragú plníme do palačinek.

Na másle osmažíme cibulku na kostičky, trochu ji osolíme (tak na sebe naváže vodu a cibule je rychleji hotová). Když je cibule dosklovata, přidáme křeník, zalijeme smetanou, dochutíme solí, vaříme asi 10 minut a na závěr rozmixujeme na jemný krém. Bramborové pyré smícháme s nahrubo nasekanými fava fazolemi.

Maso podáváme nakrájené na špalíčky, jemně zakápneme olivovým olejem a doplníme přílohami.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl