Maso

Domácí gyros

Tip na bezvadný oběd nebo večeři. Pravda, někteří členové rodiny si vyžádají dvojitou porci – tak chutný a jedlý je gyros po domácku. Nejsme-li vyznavači islámské víry, jako masovou součást doporučujeme použít vepřovou panenku. Maso je jemné, křehké, netučné. Stačí, když ho okořeníme a necháme chvilku proležet. Spolu se zeleninou, jogurtovou omáčkou a zabalené v dobrém arabském chlebu pak chutná skvěle.

4–6 porcí

300 g vepřové panenky nebo kuřecích prsou nebo hovězí svíčkové
mletá sladká paprika
oregano
mletý římský kmín (případně mletý pepř, chilli)
200 ml jogurtu
1 stroužek česneku
hrst čerstvého koriandru nebo kopru
2 rajčátka
¼ salátové okurky
2 šalotky
¼ ledového salátu
sůl
olivový olej

Maso nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky, osolíme a okořeníme mletou paprikou, oreganem, mletým římským kmínem a necháme odležet. Jogurt smícháme s drceným česnekem a nasekaným koriandrem nebo koprem, kapkou oleje, špetkou soli. Zeleninu nakrájíme na drobnější kusy, např. rajčátka a šalotku na tenké plátky, okurku a salát na jemné nudličky.

Na olivovém oleji osmahneme maso, obracíme jej, aby bylo ze všech stran dobře opečené. Na pánev rozložíme pita chléb, aby se nám prohřál a změkl.

Do placek vložíme porci masa, zeleniny a zakápneme jogurtovou omáčkou. Placku přehneme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

81 hlasů

Další recepty Celý díl