Luštěniny a obiloviny

Šafránové rizoto s krevetami

Italská dobrota od temperamentní a spontánní Moniky Absolonové vám bude zaručeně chutnat. Žádané konzistence docílíte pouze s použitím speciální rýže na italské rizoto, stálým mícháním a doléváním vína, vývaru a vody.

4 porce

80 g másla
1 cibule
320 g rýže arborio nebo carnaroli,
200 ml bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
voda
na špičku nože šafránu
sůl

olivový olej
20 krevet
4 stroužky česneku
šťáva z 1 citronu
250 ml smetany
sůl
mletý pepř

Na rozpáleném másle osmahneme cibulku dosklovata, vmícháme propláchnutou rýži. Jsou tací, kteří tvrdí, že se tento druh rýže nemá oplachovat; samozřejmě je to na každém z nás, podle mě je to zažitý a neopodstatněný blud; mohu potvrdit, že se s rýží ani s rizotem nic nestane, vlastnosti rýže zůstanou stejné, jen při opláchnutí smyjete případné nečistoty, které na ní ulpěly během zpracování a skladování, upřednostňuji hygienu (pozn. Maria Froydová) a orestujeme, podlijeme vínem a vývarem. Nepodléváme najednou celým množstvím tekutiny, vždy jen tolik, aby byla rýže zakrytá, stále mícháme, tekutinu průběžně doléváme, až je rýže měkká. Během vaření osolíme a přidáme šafrán.

Na oleji osmahneme očištěné krevety, přidáme drcený česnek, citronovou šťávu, smetanu, sůl, pepř a krátce provaříme. Krevety vmícháme do rýže a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

120 hlasů

Další recepty Celý díl